Cześć,
Długo dojrzewałem do zakupu kolby, w międzyczasie trochę się różne sprawy pokomplikowały, ale wreszcie bez przeszkód mogę myśleć o zakupie. Okazja nie byle jaka, bo wypada nam w tym roku 25-ta rocznica ślubu i postanowiliśmy z Żoną sprawić sobie taki prezent. Przeczytałem masę wątków na forum, już mam poukładane co i jak, jednak przed zatwierdzeniem ostatecznej listy zakupowej chciałem Was prosić i wyjaśnienie kilku wątpliwości. Szeroko się uśmiecham zwłaszcza do
@Janusz bo to u Ciebie będę kupował. Oto zestaw, o którym myślę:
Ekspres - Ascaso Steel UNO PID Black&WoodO wyborze tego modelu zadecydowało wiele czynników:
- Mały pobór prądu (mam w starym bloku, w którym mieszkam naprawdę kiepską instalację, czasem boję się włączyć na raz piekarnik i czajnik w obawie czy bezpiecznik na klatce nie poleci)
- Woda ma kontakt tylko ze stalą nierdzewną
- Termoblok - krótszy czas wygrzewania, woda zawsze świeża zamiast odstana i wielokrotnie grzana w bojlerze, brak problemów z parą przy większej ilości mleka do spienienia
- PID i generalnie duża konfigurowalność parametrów
- Jest śliczny
Młynek - G-MicronWydaje mi się, że w swojej kategorii cenowej jest to najlepszy młynek do espresso (do alternatyw nie będę potrzebował). Przekonały mnie: minimalna retencja, łatwość czyszczenia, brak problemów z powrotem do starych sprawdzonych nastaw po wyjęciu żarna, single dose, niewielkie rozmiary.
Zamierzam oczywiście dokupić trochę dodatkowych akcesoriów, które wymienię w pytaniach poniżej. Zacznę od pytań dotyczących ekspresu:
1. Czy faktycznie portafilter dodawany standardowo do nowych modeli tego ekspresu jest ze stali nierdzewnej AISI 304? Jeśli tak to mnie to bardzo cieszy, ale mam w związku z tym pytanie. Generalnie do tej stali 304 nie przyczepia się magnes, ale czytałem, że są wyjątki zależnie od procesu obróbki. Mógłbyś
@Janusz sprawdzić czy magnes przyczepi się do tego PF-a choć w małym stopniu? Pytam, bo planuję też zakup takiego ustrojstwa na magnesach i jak zupełnie się nie przyczepi to odrobinę traci on swoją funkcjonalność:
baristahustletools.com/the-ring
Mógłbyś też ocenić po znajdującym się na tej stronie rysunku z wymiarami czy to wejdzie na PF (chodzi mi o wymiar 70,5 mm)
Ten lejek chcę kupić razem z ich przyrządem do WDT: baristahustletools.com/the-comb
2. Czy PF jest wyposażony w podwójną wylewkę? Wiem, że rączka PF-a jest pod kątem 10 stopni, czy w związku z tym po położeniu jej na blacie sitko jest poziomo i tampować można dokładnie prostopadle do blatu, czy też trzeba rączkę lekko unieść aby mieć sitko z mielonką poziomo?
3. Czy drewnianą rączkę PF-a należy jakoś zabezpieczać przed wilgocią np. olejowoskiem, czy nie ma potrzeby i można czasem spłukać całość bez obaw, że coś się stanie?
4. Jakie sitka są w zestawie z ekspresem - ile i na jakie dozy? Czy to te nowe precyzyjne? Czy jest ślepe sitko? Preferuję jasno palone kawy, czy warto w związku z tym dokupić jakieś dodatkowe sitko, czy te co są w zestawie dają radę?
5. Przewinęły mi się przed oczami różne nazwy tych ekspresów - z/bez "Steel" (po prostu UNO), z/bez "Pro", ale zakładam, że to tylko skróty myślowe i generalnie są dwa modele UNO - zwykły i PID?
6. Czy da się spuścić wodę z układu na czas długiej nieobecności w domu (np. miesiąc)? Wiem, że to zaledwie kilkanaście mililitrów, ale wolę nie myśleć co po takim czasie tam się rozwinie. Programatory czasowe u mnie odpadają - mam uraz po tym jak kiedyś miałem pożar w pracy przez taki programator. Jak wyjeżdżam, to po prostu wszystko poza lodówką wyłączam.
7. NPF - tutaj się zastanawiam czy na pewno kupować. Jeśli już to brałbym oryginał Ascaso, ale sądząc z katalogu te do modeli UNO są z mosiądzu, a dopiero te do Big Dream Plus są stalowe (model PM.408) - czy ten stalowy będzie pasował do UNO? Wiem, że drogo te oryginały, ale generalnie mieszczę się w budżecie, więc ten aspekt pomijam. Zdaję sobie sprawę, że NPF jest świetny do nauki ekstrakcji, ale z drugiej strony syf w całej kuchni po nieudanych shotach raczej mnie nie zachęca. Ale jakby się okazało, że do UNO pasują te z nierdzewki to pewnie i tak kupię - jak nie na naukę to na przyszłość, gdy już będę umiał robić kawę na tyle dobrze, że ryzyko opryskania całej kuchni będzie minimalne.
8. Jaki tamper do tych sitek, które są standardowo dodawane do ekspresu? Zastanawiam się nad brązowym Motta Competition 58,4 mm ale wolę się upewnić czy wejdzie do tych sitek, czy też raczej trzymać się równego 58? Jeśli wejdzie większy, to czy tamper Kazak zwiększy szansę na wyeliminowanie błędów ubicia w porównaniu ze zwykłym tamperem? coffe.kazak.com.pl/en/product/temper-ss-58-4-e61/
Swoją drogą to czy dobrze mi się wydaje, że na niektórych filmach na Youtube ludzie go nie do końca dobrze używają? Niby na początku układają na PF tak, żeby czarna część przylegała do krawędzi, ale potem czarną część puszczają i tylko pchają ręką górę, a wtedy przecież nadal jest możliwość przekrzywienia tampera. Dobrze myślę, że to trzeba jedną ręką trzymać cały czas czarną część, żeby na pewno przylegała płasko to krawędzi PF-a i jednocześnie pchać?
9. Chcę też kupić Motta Leveling Tool. Wiem, że opinie są podzielone, ale myślę, że stosowanie WDT + Motta + tamper pozwoli mi przygotować idealny materiał pod strzał. I tutaj znowu pytanie o rozmiar - Motta robi zarówno 58 i 58,5 mm. Który brać? Obawiam się, że 58,5 to może być za dużo, bo nawet jak tamper 58,4 by wszedł to z kolei 58,5 to już może być zbyt wiele żeby się to swobodnie obracała ta Motta.
10. Kusi mnie też stacja tampująca Kazaka: coffe.kazak.com.pl/en/product/pl-temper-stancziya-dlya-niche-zero/
Czy ktoś tego używa ze swoim UNO i może potwierdzić, że łycha stabilnie siedzi w podstawce i generalnie wszystko ok? Podoba mi się, że jest ta śruba regulacyjna, dzięki której można wypoziomować PF.
11. Żeby jeszcze bardziej zredukować ryzyko kanałowania myślę o dodatkowej siatce, którą się kładzie na ubitej mielonce, Takie siatki mają 58,5 mm - czy nie będzie problemu z rozmiarem PF-a? Czy ktoś używał tego z UNO i może potwierdzić, że nie ma przeciwwskazań - np. czy ciastko + siatka to już nie jest za gruba warstwa, żeby zapiąć łychę. Tutaj dwie takie siatki:
flairespresso.com/product/flair-58-puck-screen/
normcorewares.com/collections/bottomless-portafilter/products/normcore-lower-shower-screen-puck-screen-contact-screen-stainless-steel
Będzie jeszcze kilka dodatków - dzbanek do spieniania 600 ml, waga (muszę przebrnąć przez długi wątek o wagach, ale raczej coś po tej lekturze wybiorę), mały pojemnik z obijakiem, chemia czy szczotki, ale tutaj raczej nie mam na razie pytań.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi.