Autor Wątek: Espresso idealne: przyczyny i skutki  (Przeczytany 4910 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Espresso idealne: przyczyny i skutki
« dnia: 04 Grudzień 2022, 10:03:03 »
Cześć  :)


Do rozpoczęcia tego wątku zainspirował mnie @WS5 oraz:

Gottfried Wilhelm Leibniz: „Musi istnieć wystarczający powód, aby cokolwiek zaistniało, aby zaistniało jakiekolwiek wydarzenie, aby uzyskać jakąkolwiek prawdę” o espresso  :D

Chciałbym, abyśmy w tym wątku zawarli konkretne porady i wskazówki, co się stanie z espresso, gdy np zmienimy dany parametr, czynność, sprzęt, etc.

!!!UWAGA!!! W tym wątku nie rozwiązujemy problemów Kawoszy z ich espresso - od tego jest odrębny wątek:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

I tak:

@WS
Istotna jest odległość między kawowym ciastkiem, a prysznicem. A tę ustala objętość. W espresso istotne są proporcje między kawą, a wodą. Ilość przemiału w sitku ustala się objętościowo, a podaje wagowo. Espresso ma być dobre, ekstrakcja w założonym czasie, a ciastko suche, najlepiej bez odbicia prysznica.
@idolw : Należy sypać najmniejszą ilość (do sitka) dającą zadowalające rezultaty.
@GostRado : Dokładnie.

@WS5
Co do temperatury, to naprawdę nie trzeba jej znać. Kwaśna -> zwiększamy, gorzka -> zmniejszamy temperaturę. Przy zmianie kawy, kilka shotów i jest ustawione na najlepszy poziom w danym ekspresie. Oczywiście nie oznacza to, że w innym nie da się lepiej, ale to, co ustawiliśmy daje powtarzalny efekt w filiżance.

@GostRado
A jakbyśmy stworzyli takie same warunki i parametry, to jakie uzyskalibyśmy espresso ze zmielonego takiego samego ziarna w młynkach z żarnami płaskimi i stożkowymi biorąc pod uwagę:
¹ Body
² Gorycz
³ Kwasowość
⁴ Słodycz
Ewentualnie teoretycznie, czego powinniśmy oczekiwać?
@pj.w
¹ Body S>P
² Gorycz S>P
³ Kwasowość S>P
⁴ Słodycz P>S

@Valerii
Od dwóch tygodni używam sita IMS o wysokości 29 mm. Standardowe sito ma wysokość 25 mm.
Jestem bardzo zadowolony i wszystkim radzę mieć w arsenale sito o zwiększonej wysokości. Co daje zwiększona wysokość sita? Niektórzy uważają, że większą objętość napoju. Tak jest, ale nie do końca.
Zwiększając wysokość słupa kawy, zwiększamy stopień mielenia ziaren kawy. To z kolei prowadzi do zmiany smaku powstałego espresso.  Zmiana smaku idzie w kierunku zwiększenia kwasowości.


« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2022, 11:17:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maj 2023, 21:23:00 »
Bez świeżego ziarna nie zrobisz dobrego espresso:

》tertium non datur《

Offline kuguar

  • Wiadomości: 66
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2023, 22:43:31 »
dobre, must see bym nawet powiedział.

szkoda, że nie mielili drobniej przy ~3 miesiącach (jako kolejna próba), czy byłoby lepiej bo przy 20sek to musiało być gorzej.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj 2023, 06:03:48 »
szkoda, że nie mielili drobniej przy ~3 miesiącach (jako kolejna próba), czy byłoby lepiej bo przy 20sek to musiało być gorzej.
Brali pod uwagę uzysk, ale znacznej różnicy nie osiągnie się. Ja, Ty i inni, tym się przekonali na własnym podniebieniu.

》tertium non datur《

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2023, 20:16:51 »
@krystians
Tak sobie to wyobrażam, że im cieńsze ciastko tym lepszy musi być przemiał, dystrybucja i tampowanie. Oczywiście zbyt grube też będzie powodować problemy. Więc przy dużych dozach (20 g i więcej) optymalne może być np 58 mm, a przy mniejszych ilościach kawy łatwiejsze w obsłudze będzie mniejszej średnicy sitko. Dlatego zdaje się sitka typu single są zwężane.

👍
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2023, 21:59:38 wysłana przez krystians »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2023, 20:43:55 »
Pan DC i dottore Godina mieli po temu teorie z gruntu fizyki, ale chyba trochę niepoprawne. Chodziło o ciśnienie, powierzchnię słupa wody (ekwiwalent ciśnienia) i siłę z niego wynikającą (cokolwiek ta siła znaczy, bo nie za bardzo byli w stanie to pojęcie wyjaśnić). Wg nich przy średnicy 54 mm słupa wody (o ustalonej wysokości dającej np. 9 bar na dole) mamy mniejszą "siłę". De facto to ciężar całego słupa wody jest mniejszy, ale przecież nacisk tejże wody na ciastko kawowe jest jednakowy w każdym punkcie, niezależnie od średnicy sitka. To elementarna fizyka. Ktoś może być świetnym inżynierem, a niekoniecznie czuć fizyczne zjawiska...
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2023, 20:50:38 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2023, 21:04:59 »
Słaby jestem z fizyki, ale tak się dzieje, jak napisał @krystians Wg moich doświadczeń 20g sitko przy grupie 58mm jest optymalne, zaś z 15g nie chce mi się walczyć, zaś w Elektrze, gdy sypię 15-16g do podwójnego sitka jest oki, chociaż zdaje sobie sprawę, że to nie pompa.
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2023, 21:33:06 »
zaś z 15g nie chce mi się walczyć
A masz Umikota? Znacząco ułatwia WDT i poprawia ekstrakcję.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2023, 21:40:35 »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2023, 21:56:17 »
Hmm nie byłem nigdy asem z fizyki, ale sitka o tej samej pojemności powinny chyba mieć tę samą objętość ? Więc skąd się bierze różnica w objętości sitka 58 i 54 mm ?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpień 2023, 22:12:10 »
@krystians Chyba mylisz objętość z powierzchnią.

@ranGo A co z tych obliczeń ma wynikać?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpień 2023, 22:34:16 »
A masz Umikota? Znacząco ułatwia WDT i poprawia ekstrakcję.
Ja nie mam problemu z dystrybucją, tylko z 15g espresso mi nie smakuje, a z 20 tak.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2023, 22:40:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpień 2023, 22:37:43 »
@Krakus to tylko wizualizacja tego o czym Andrzej pisał.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpień 2023, 22:44:20 »
co z tych obliczeń ma wynikać?
Stawiam na to, że w 54 jest grubszy przemiał i potrzeba mniejszej siły na przebicie się wody niż w 58?
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpień 2023, 00:37:35 »
hyba mylisz objętość z powierzchnią.
Ach ok, nie wiem czemu wydawało mi się, że tamta wartość jest do sześcianu, nie do kwadratu. Ok czyli liczą płaską powierzchnię. Chodzi o to, że słup wody o danym ciśnieniu i takiej podstawie będzie generował większy nacisk? Zakładają że większy nacisk jest niepożądany, bo.. ? Łatwiej może spowodować kanałowanie? Czy nie jest to zbyt duże uproszczenie sytuacji ekstrakcji kawy? Czy wiadomo co autor chciał dowieść tym obrazkiem?
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2023, 01:02:49 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi