forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Serwis, konserwacja sprzętu i tuning => Wątek zaczęty przez: flexooo w 11 Styczeń 2023, 12:37:30
-
Cześć, mam pytanie gdzie teraz znajomy mógłby przeserwisować ekspres jak w temacie.
Chodzi o odkamienianie bojlera, wymiana uszczelek, nie działa tez manometr.
Ile taka usługa orientacyjnie może kosztować?
Bo w jednym z serwisów propozycja była taka, że można za to nowy kupić…
Chodzi o Warszawę i okolice ;)
-
Przywieź to Ci ogarnę :P
-
Może też przywieźć do nas. Z W-wy nie jest aż tak daleko jak do Wrocławia. Ile to będzie kosztować ? Na pewno nie tyle co za nowy...Wycenę robimy dopiero po obejrzeniu ekspresu na serwisie.
-
Pytanie czy serwis rozkręci wszystko, wyczyści, odkamieni ? Dobrze samemu się nauczyć rozbierać swój ekspres, bo co jakiś czas dobrze go wyczyścić. Pierwszy raz nie będzie najłatwiejszy, ja jestem w trakcie kompleksowej rozbiórki :)
-
Ale to nie kwestia umiejętności rozbiórki ale raczej złożenia w poprawny sposób. Na zdjęciu widzę np wkręcone kolanko na pakuły. Szczerze to nie wiem, czy to rozwiązanie sprawdzi się w bojlerze gdzie temp dochodzi pewnie do 150C. A jeżeli pakuły to z pastą czy bez? Takiej wiedzy by mi brakowało.
Sam w święta rozkręciłem RS na czynniki pierwsze, odkamieniłem itd. Ale na przykład nad paroma elementami się zastanawiałem, czy można np zastosować inną uszczelkę, jak mocno skręcać bojler, termostaty, czy pasta przewodząca ciepło pod procesor nada sie pod termostat na bojlerze itd...
Z bardziej skomplikowanym sprzętem, gdzie dochodzi elektronika, dużo bardzie skomplikowane rozwiązania z wodą i parą - chyba bym się nie podjął gruntownej rozbiórki.
-
Pakuły lniane, niby odporność 130 stopni, para 2 bary 133 stopnie, ale ciśnienie będzie w okolicy 1 bara, czyli ok 120 stopni. Miało być naturalnie :)
Chciałem tylko zaznaczyć, że serwis załóżmy odkamieni przepuszczająć przez układ coś, tak też robiłem wcześniej, ale jednak jak się rozbierze wszystko, to efekt o wiele lepszy.
Dobry serwis też pewnie rozłoży na części pierwsze. Trochę roboty przy tym jest, jakbym nie miał jak tego sam zrobić liczyłbym się z wyceną robocizny w okolicy 500zł.
-
Szczerze to nie wiem, czy to rozwiązanie sprawdzi się w bojlerze gdzie temp dochodzi pewnie do 150C. A jeżeli pakuły to z pastą czy bez? Takiej wiedzy by mi brakowało.
Pakuly tylko z pasta, ale to raczej nie na te temperatury i tak.
-
Pakuly tylko z pasta
Ja to jeszcze na pokost pakuły wkręcałem, ale to było w poprzednim wieku :D
-
Przekazałem namiary na Ciebie Januszu, pewnie będzie się odzywał ;)
Pozdrawiam
-
:ok: