forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: kabzior w 23 Listopad 2022, 20:36:50
-
... to zawsze możesz zrobić kawę we frytkownicy :D
https://www.youtube.com/watch?v=c6y_3KR7IV4
-
Wiem, już pisałem o tym :). Ciekawe w jakim to oleum smażył?
-
Idealna kawa kulotłuszczowa? :D
-
Dobre ;). Musiałaby być smażona w smalcu, by zdobyć taki tytuł.
-
Jak nie masz pieca, to na patelni.
(https://images69.fotosik.pl/1150/5a7b3956133d7444med.jpg)
Swoją drogą, to muszę kiedyś spróbować. Czasem prażę nasiona konopi do zanęty na ryby.
-
Nie miałem nigdy do dyspozycji zielonych ziaren, ale odświeżałem kiedyś jakieś zwietrzałe w beztłuszczowej maszynce do popcornu, wykorzystującej gorące powietrze.
O takiej
https://www.youtube.com/watch?v=C3xAOVfNVjg
Problemem może być ograniczony czas w jakim może działać to urządzenie. Po kilku minutach zabezpieczenie termiczne wyłącza maszynkę do jej ostudzenia.
Edit:
O proszę, jednak już próbowali
https://www.youtube.com/watch?v=ySBAVyQA-Ys
-
Nie miałem nigdy do dyspozycji zielonych ziaren, ale odświeżałem kiedyś jakieś zwietrzałe w beztłuszczowej maszynce do popcornu, wykorzystującej gorące powietrze.
O, mam taką maszynkę. Ale w jaki sposób to wpływa na odświeżanie kawy?
-
Stare ziarna nabiorą bardziej intensywnego koloru, aromatu palenia, więcej smaku gorzkiego -- lepsze to niż nic.
-
Ciekawe. Dzięki.
-
Ziarna, które w ten sposób zutylizowałem, były jakoś jasno palone i przeleżały w torebce, na tyłach półki, pewnie z dwa lata. Aromatu nie miały praktycznie żadnego. Był to bardziej eksperyment niż zamierzone działanie mające dać ściśle określony efekt. Jednak coś tam wyszło w formie espresso, na pewno bardziej pijalnego niż przed obróbką.