Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1063967 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5820 dnia: 14 Maj 2023, 21:16:49 »
Więcej w tym mambojambo :):) są firmy które 4 igły sprzedają po 100$:)jakas teorie trzeba do tego dokleić zeby to sprzedać :)

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5821 dnia: 14 Maj 2023, 21:46:36 »
napowietrza przemiał
Ale po cóż tu powietrze? Zniknie pod wpływem tampera...


Napowietrzenie, to skutek uboczny i zbędny. Ja używam wbitych w korek igieł do spinania zrazów wołowych :-)

Offline Mroowkojad

  • Wiadomości: 23
  • Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5822 dnia: 22 Maj 2023, 12:52:47 »
Odkopię temat i podczepię się ze swoją kwestią - kupiłem sobie do mojego Lelita basket IMSa (57mm, 14-16g), licząc na to, że poprawi się ekstrakcja i być może zauważę jakiś pozytywny wpływ na smak kawy. Tymczasem po zmniejszeniu dozy do ~15,5g i wyregulowaniu młynka, mam totalną porażkę - kawa sika na boki jak porypana, potrafi 1/3 wylać się poza filiżankę a blat mam zarzygany kawą wszędzie dookoła ekspresu. Wydawało mi się, że po paru tysiącach kaw mam już jakąś wprawę. Myślałem, że to może ta konkretna kawa jakaś bardziej oporna jest, trudniejsza, ale po powrocie do oryginalnego basketu od Lelita wszystko wróciło do normy - ekstrakcja jest równa, nawet jak są jakieś mikrokanaliki to rzadko i na prawdę malutkie. A z IMSem sika na boki od samego początku, a pod koniec ekstrakcji to już jest totalne szaleństwo.
Czy ja coś robię nie tak, czy może 'competizione' i 'precision' oznaczają, że tylko mistrzowie świata baristów są w stanie okiełznać te sitka?
Gwoli ścisłości - używam NPFa od samego początku, więc zawsze obserwuję przebieg ekstrakcji, od jakiegoś czasu korzystam ze sputnika, co poprawiło kulturę ekstrakcji, a dodatkowo mam wyregulowane ciśnienie na 9 BAR na OPV, więc nie ma raczej mowy o dzikim kanałowaniu jako efekcie zbyt wysokiego ciśnienia.

Ratujcie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5823 dnia: 22 Maj 2023, 16:01:59 »
kupiłem sobie do mojego Lelita basket IMSa (57mm, 14-16g), licząc na to, że poprawi się ekstrakcja i być może zauważę jakiś pozytywny wpływ na smak kawy. Tymczasem po zmniejszeniu dozy do ~15,5g i wyregulowaniu młynka, mam totalną porażkę - kawa sika na boki jak porypana, potrafi 1/3 wylać się poza filiżankę a blat mam zarzygany kawą wszędzie dookoła ekspresu. Wydawało mi się, że po paru tysiącach kaw mam już jakąś wprawę. Myślałem, że to może ta konkretna kawa jakaś bardziej oporna jest, trudniejsza, ale po powrocie do oryginalnego basketu od Lelita wszystko wróciło do normy - ekstrakcja jest równa, nawet jak są jakieś mikrokanaliki to rzadko i na prawdę malutkie. A z IMSem sika na boki od samego początku, a pod koniec ekstrakcji to już jest totalne szaleństwo. Czy ja coś robię nie tak, czy może 'competizione' i 'precision' oznaczają, że tylko mistrzowie świata baristów są w stanie okiełznać te sitka?
Z tymi płytszymi sitkami zawsze jest większy kłopot, niż z  np VST20.

Czy jesteś pewien, że przy danym przemiale nie masz za dużo albo za mało mielonki w tym sitku względem prysznica?
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5824 dnia: 22 Maj 2023, 18:05:56 »
Z doświadczenia powiem ze bardziej powtarzalne rezultaty osiągniesz  na VST ,w czasach posiadania  ekspresów pompowych uzywalem do jaśniejszych paleń VST do ciemno palonych IMS ale obydwa sitka to były 20g.

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5825 dnia: 22 Maj 2023, 22:35:28 »
@Mroowkojad możesz zminimalizować lub wyeliminować sikanie z sitka wkładając na jego dno, przed kawą, krążek wycięty z Aeropresowego filtra.
Taki filtr wycina dobre smaczki z kawy, ale będzie ona lepsza niż z sikawki.
W zestawie z papierem trzeba trochę drobniej mielić, bo będzie szybciej leciało.

Offline Wolnerott

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Sage Barista Express
  • Młynek: Sage Barista Express
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5826 dnia: 23 Maj 2023, 14:08:39 »
Witajcie ponownie:)
Tak jak napisane w profilu mam mlynek w ekspresie, lecz zaczyna mi brakować lepszego przemiału (kanały co jakiś czas się pojawiają) i zastanawiam się co mogę zrobić żeby w budżecie do 500 zł poprawić mielenie. Czy mlynek typu timemore da radę mielić pod espresso? Czy wystarczy ręczny czy zbierać na gastro?
Za kawę co do zlewu poszła przez ten czas to już bym na pół mlynka miał  (tak to jest jak się nie słucha rad z forum 😅)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1953
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5827 dnia: 23 Maj 2023, 14:15:58 »
Tak jak napisane w profilu mam mlynek w ekspresie, lecz zaczyna mi brakować lepszego przemiału (kanały co jakiś czas się pojawiają)

Jak mogę spytać  lepszego w jakim sensie.

Bo jak np. drobniejszego to ten wbudowany młynek idzie tak przestawić że spokojnie zrobisz espresso i jeszcze będzie na nim zapas. Ja mogłem to tak ustawić że kropla się nie wydostała.
Syn mi to zrobił na podstawie jakiegoś filmiku jaki wyszukałem w necie.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5828 dnia: 23 Maj 2023, 15:00:23 »
Czy mlynek typu timemore da radę mielić pod espresso? Czy wystarczy ręczny czy zbierać na gastro?

Dać radę da. Sam testowałem przy pomocy Timemore Slim Titanium, gdy miałem małą próbkę ziaren i nie chciałem ruszać ustawień w normalnym młynku. Obstawiam jednak, że po piątym mieleniu będziesz mieć już dość tej operacji. To nie kręcenie korbą pod przelew, gdzie temat załatwia się w 30 sekund. Pod espresso trwa to "trochę" dłużej i na dłuższą metę jest irytujące.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Wolnerott

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Sage Barista Express
  • Młynek: Sage Barista Express
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5829 dnia: 23 Maj 2023, 15:03:22 »
@Jka57 Wydaje mi się, że lepszego w sensie jakości i powtarzalnosci przemiału.
Próbowałem różnych różności odnośnie dystrybucji kawy (mieszanie, obijanie, stukanie i tak dalej)
I espresso wychodzi poprawne (jak na mój smak) ale pojawiają się małe kanaliki (na górze w ciastku nie widać ale podczas ekstrakcji tak)
Wydaje mi się, że to przez mlynek (niezbyt równy przemiał) dlatego taki pomysł mi do głowy przyszedł.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5830 dnia: 23 Maj 2023, 15:28:51 »
Najprostszym i najtańszym powtarzalnym rozwiązaniem będzie zakup ręcznego młynka pod espresso.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1953
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5831 dnia: 23 Maj 2023, 15:35:14 »
Wydaje mi się, że lepszego w sensie jakości i powtarzalnosci przemiału.

Wydaje mi się, że to przez mlynek (niezbyt równy przemiał) dlatego taki pomysł mi do głowy przyszedł.

Za mało wiem by być wiarygodnym ale podpowiem co ja robiłem, spróbuj cały czas utrzymywać stałą ilość kawy w hopperze. Obserwuj to jakiś czas zobacz jak to będzie.

Na dodatek takie coś sobie dokupiłem i pomagało.

20220525_174712.jpg

20220525_174741.jpg

Trzeba też pamiętać że to jest specyficzny ekspres tam się potrafi z czasem cały ten system trzymający grupę poluzować i wtedy właśnie są cyrki.

Jka


Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Wolnerott

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Sage Barista Express
  • Młynek: Sage Barista Express
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5832 dnia: 23 Maj 2023, 15:56:31 »
@rollo45 a jaki młynek byś polecił?

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5833 dnia: 23 Maj 2023, 16:18:26 »
Ja ręcznych nie używam ale @GostRado ma jakiś na pewno jest w stanie zarekomendowac :)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1027
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5834 dnia: 23 Maj 2023, 16:29:40 »
Jak ręczny pod espresso to najlepiej Kinu, ale to już trochę złotówek trzeba rzucić.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi