Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443286 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2085 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:43:35 »
Raczej jodynowe. Rio to najtańsze kawy z Brazylii ze specyficznym defektem -- w naparze czuje się jodynę.

@krystians, zatem poprzestań na lekturze li tylko cytowanego przeze mnie artykułu. Proste? Albo i nie...  :mrgreen: Mam wrażenie, że nie potrafisz sobie wyobrazić opisanej tu sytuacji:

Cytat: Acids in brewed coffee...
While the scientific literature has yet to better characterize acid compositions and the roles of acids in coffee, coffee acidity is an inherent part of evaluating coffee among experts – especially in the “specialty coffee” segment of the industry. Certification bodies such as the Coffee Quality Institute (CQI), the Specialty Coffee Association (SCA), and Coffee Science Certificate (CSC) allocate a significant amount of time for the students to discriminate and/or identify specific OAs in pure solution and in coffee in the training and examination procedures for coffee ‘cuppers’ (Lingle and Menon, 2017).1 SCA focuses on citric, malic, lactic, and tartaric, and CQI focuses on citric, malic, acetic, and phosphoric.

Wprawdzie literatura naukowa mogłaby bardziej jeszcze zająć się genezą kwasów i ich rolą w kawie, kwasowość kawy jest inherentną częścią oceny kawy wśród ekspertów -- szczególnie w segmencie kaw specjalnych tego rynku. Instytucje certyfikujące takie jak CQI, SCA, CSC poświęcają znaczącą część czasu by nauczyć swoich adeptów rozróżniania wybranych kwasów w czystym roztworze i w kawie podczas szkoleń i egzaminów na testerów kawy. SCA skupia się na kwasie cytrynowym, jabłkowym, mlekowym i winnym, a CQI na cytrynowym, jabłkowym, octowym i fosforowym.

Czy coś jeszcze przetłumaczyć?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 21:39:05 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2086 dnia: 15 Kwiecień 2023, 20:48:17 »
Może ktoś z Krakowa, by zatankował na ulicy Stojałowskiego w Shell'u i na miejscu ocenił ich espresso.

Ale Shell faktycznie idzie od paru już lat w dobrą stronę.
Zdecydowanie:
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 20:54:02 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2087 dnia: 15 Kwiecień 2023, 21:02:09 »
co znaczy fenolowe "Rio"
Cytuj (zaznaczone)
The Phenolic (Coffee) Flavour Standard is used to assess the ability of trained tasters to detect phenolic notes in food and beverages. Phenolic flavours and aromas are often described as 2-methyl phenol, hospital, mouthwash, chlorinated phenols or antiseptic cleaner and are considered off-flavours in most beer styles.

Imparted via poor cleaning in the process (CIP) systems – cleaning agent is run through beverage processing systems and is not effectively removed by rinsing. Contact with raw water, raw material and finished product to the residual cleaning agent will impart medicinal-like flavours.
Aromat jodyny zdaje się podpadać pod kategorię fenolowych aromatów.

@krystians, zatem poprzestań na lekturze li tylko cytowanego przeze mnie artykułu. Proste?
Chętnie, ale to nie ja połączyłem wątek artykułu ze wszystkimi Q-graderami. Więc bądź proszę trochę poważny i pisz o konkretach, a swoje ekstrapolacje i nieznane nam doświadczenia, których nie chcesz tłumaczyć np. na swoim blogu.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 21:11:01 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2088 dnia: 15 Kwiecień 2023, 21:16:06 »
Czy masz może problem ze zrozumieniem? Powyżej przetłumaczyłem Ci fragment artykułu na temat szkoleń Q graderów. WSZYSTKICH. A może Ty znasz jakiegoś QG, któremu podczas szkolenia nie podano do picia kwasów? Bądźże poważny.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 21:20:54 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2089 dnia: 15 Kwiecień 2023, 21:28:38 »
Wybacz Antonio, mój dzień wypełniony jest opieką nad dziećmi i różnymi obowiązkami, które jeszcze się nie zakończyły, więc zapoznam się dziś w nocy dopiero z całym tekstem.

Z tego co napisałeś, możemy stwierdzić, że Ci wykwalifikowani testerzy, którzy brali udział w eksperymencie nie sprostali zadaniu, które powinni mieć opanowane. Ok, jest to ciekawa kwestia. Nadal uważam, że warto by porozmawiać z kimś kompetentnym w dziedzinie szkoleń Q-graderów żeby mieć jakiś wgląd w to w jaki sposób i po co się dane rzeczy trenuje i sprawdza systematycznie, a następnie odnieść to do tego tekstu.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2023, 21:32:14 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2090 dnia: 02 Maj 2023, 21:58:08 »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2091 dnia: 02 Maj 2023, 22:17:59 »
O choroba!  :sciana:

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2092 dnia: 02 Maj 2023, 22:31:17 »
O choroba!  :sciana:
Spokojnie, jeszcze na ludziach muszą potwierdzić.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2093 dnia: 02 Maj 2023, 23:27:44 »
 Z tego co pamiętam z badań na ludziach dotąd wychodziło, że mleko niwelowało te korzystne dla czlowieka właściwości kawy. Poza tym krowie mleko o ile pamiętam generalnie sprzyja wzniecaniu stanów zapalnych. Przy takich badaniach dobrze byłoby wiedzieć kto je zlecił, opłacił i jaki miał w tym cel. Bo udział roślinnych zamienników rośnie, co na pewno nie jest na rękę branży mlecznej.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2094 dnia: 06 Maj 2023, 23:31:17 »
Przy takich badaniach dobrze byłoby wiedzieć kto je zlecił, opłacił i jaki miał w tym cel.

Danmarks Frie Forskningsfond

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2095 dnia: 09 Maj 2023, 18:27:15 »
O odmianach w gatunku canephora robusta:

https://varieties.worldcoffeeresearch.org/robusta/varieties

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2096 dnia: 11 Maj 2023, 19:24:33 »
Nie znam się na prawie patentowym, także potraktujcie to, co piszę jako bardziej opis sytuacji niż analizę prawną.
Jakiś czas temu comandante zaczęło pozywać dystrybutorów młynków timemore i 1zpresso ze względu na naruszenia patentowe:
https://www.reddit.com/r/Coffee/comments/vlpvx5/lance_hendrick_no_longer_endorses_comandante/
Zrobiło się małe zamieszanie, z tego co widziałem to Comandante w żaden sposób się do tego nie odniosło.
Ale Chińczycy nie dali sobie w ryż dmuchać i Comandante zafundowało sobie samospełniającą się przepowiednię - pojawiły się chińskie podróbki młynków C40
Strona producenta:
https://www.mischiefworkshop.com/shop/
Tutaj w dyskusji w komentarzach potwierdzają swoją motywację - po prostu zemsta xD




Przepraszam co by nie zakładać nowego wątku, oprócz młynków i wagi, to wygląda na to że Aram-a też już "skopiowali"...

https://www.mischiefworkshop.com/product/mischief-espresso-maker-steel-support/
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2097 dnia: 11 Maj 2023, 21:02:09 »
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2023, 21:19:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kabzior

  • Wiadomości: 829
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2098 dnia: 11 Maj 2023, 21:20:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Kawa z solą - nowy trend wśród kawoszy

No strasznie nowy, jak na studiach pracowałem w pubie to było to modne, a JH film o tym zrobił 3 lata temu :)


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2099 dnia: 11 Maj 2023, 21:34:08 »
Sól jest super.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi