Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]
91
Przygotowanie kawy / rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kulka dnia 25 Kwiecień 2024, 10:29:41 »
Zainspirowany jednym z ostatnich wpisów dotyczego restryktorów  (niestety nie mogę go teraz znaleźć) zacząłem eksperymentować u siebie. Rocket Evo v2 (HX) jest domyślnie wyposażony w rekstryktor (ang. gicleour) o średnicy 0,8mm. Ekspres wyposażony jest w rota pompę, podłączony bezpośrednio do źródła wody,  ciśnienie ustawione na 9bar.  Zalecany na ang. forach przepływ wody (ang. water debit, nie wiem jak to lepiej przetłumaczyć) to 60-90ml / 10s.  Restryktor 0,8mm daje mi przepływ z górnej granicy, a zainstalowany 0,6mm z dolnej. Wpływ na efekt końcowy ocenię dopiero po kilku różnych kawach, z natychmiastowych spostrzeżeń:
- wydłużył się czas flush'a
- nie ma już preinfuzji w komorze (tj nabija od razu do 9bar, wcześniej do 7 i po paru sekundach do 9)
- ekstrakcja jest bardziej równomierna
- czas ekstrakcji bez większych zmian

Jestem ciekawy jakie są Wasze doświadczenia.
92
Na początek / Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia 25 Kwiecień 2024, 10:28:16 »
Cześć,
Podjedź do nas do Zgierza. Młynek znajdzie się od ręki. Z cygarem i espresso wyjdziemy na zewnątrz.
Cygaro na stojąco z kawą?
😂
93
Zakupy przez internet / Odp: Uczciwosc sprzedawcy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kitsune dnia 25 Kwiecień 2024, 10:04:02 »
Najprościej będzie chyba zamknąć ten temat do wyjaśnienia tej sprawy. Obie strony ukazują siebie jako poszkodowane i nie mające nic sobie do zarzucenia a ich wersje się bardzo rozjeżdżają i nic z tego nie wynika. @anulka0101 jak mamy się zastanawiać czy i kogo ukarać to potrzeba informacji o które administracja poprosiła a której też prośby zasadność podważasz.  ;-)
94
Na początek / Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 25 Kwiecień 2024, 09:56:01 »
Żeby wszyscy sprzedawcy byli tak aktywni jak @Janusz to 99% sprzedaży sprzętu kawowego w Polsce odbywało by się przez WoK-a  :taktak:  [emoji38]
95
Na początek / Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Janusz dnia 25 Kwiecień 2024, 09:49:45 »
Cześć,
Podjedź do nas do Zgierza. Młynek znajdzie się od ręki. Z cygarem i espresso wyjdziemy na zewnątrz.
96
Serwis, konserwacja sprzętu i tuning / Odp: Baratza Encore problem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lukasz9000 dnia 25 Kwiecień 2024, 09:46:18 »
Niestety prowizorka padła. Napisałem do Baratzy i odpisali mi, że ta czesc ma numer F6179 i ma odwrotny gwint jak pisaliście. Niestety nie umiem.znalez znaleźć tej części w Polsce, tylko zagranicą gdzie z dostawą wychodzi 100 zł za tę część. Czy wiecie może gdzie można zakupić tę część?
97
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez THRaKeD dnia 25 Kwiecień 2024, 09:42:32 »
Cześć,
myślę, że w agregatorze powinna się znaleźć Palarnia Blend (palarniablend.pl).
98
Zakupy przez internet / Odp: Uczciwosc sprzedawcy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez WS5 dnia 25 Kwiecień 2024, 09:32:11 »
hm... ciekawe czyje to konto? ;)

BTW dla mnie jako klienta nie istnieją "gratisy", bo bez ekspresu bym ich nie dostał ;)
Cena jest za uzgodniony zestaw/komplet... i mało mnie interesuje za ile poszczególne elementy sprzedawca kupował (zazwyczaj i tak się nie przyzna...)

Ja na miejscu osoby uważającej się za poszkodowaną już dawno bym tu wkleił screeny z rozmów...
99
Młynki / Odp: Ręczny młynek do espresso
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kawosz17 dnia 25 Kwiecień 2024, 08:41:54 »
Kupiłem uchwyt na wiertarkę, z myślą zamocowania młynka. Dopiero raz użyty, ale myślę że na pewno ułatwi mielenie jasnopalonej kawy do espresso. Kupiłem akurat na Temu (dają dużo kuponów, ale strasznie 'spamująca' aplikacja). Przykładowy link (jakoś nie mogłem dokładnie tego swojego skopiować)
 https://share.temu.com/3ebOoiyDgJA
Uwaga, bo są też podobne ale z mniejszą średnicą. Ten podwójnie regulowany jest ok
100
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 25 Kwiecień 2024, 08:09:55 »
Jeśli napar jest kwaśny, to może być kwestia wielu rzeczy zaczynąjąc od pH wody i wygrzania ekspresu oraz portafiltra, poprzez skład ziaren i sposobu wypalenia kończąc na przemiale i zaparzeniu kawy. Jeśli chodzi o to co Ty możesz zrobić, to przeważnie pomaga drobniejszy przemiał / wyższa temperatura / wyższe ratio czyli przepuszczenie więcej wody przez kawę. Najlepiej zmieniać jedną rzecz na raz. Pomocny może być espresso compass:
https://www.baristahustle.com/blog/the-espresso-compass/
Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi