Autor Wątek: Kawa a zdrowie  (Przeczytany 18024 razy)

Offline kawoszuty

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: Toshiba
  • Młynek: ręczny
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Luty 2018, 13:36:41 »
Cześć! A możesz napisać jaka to dokładnie kawa i gdzie ją można dostać?

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Luty 2018, 13:43:01 »
Pewnie Tchibo Family :)

Najlepiej zmienić na jakąkolwiek ohydną, wtedy skutecznie można ograniczyć spożycie.
Tylko po co, skoro kawa jest zdrowa? Amerykańscy naukowcy nie mogą się mylić ;)

Offline kochampsy

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: Saeco
  • Młynek: Saeco
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Luty 2018, 13:50:28 »
A jak ma się kawa do magnezu? To prawda, że go wypłukuje? No i te dziwne uczucie "suchości" na żołądku...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Luty 2018, 14:51:52 »
Jeśli Twoje zdrowie szwankuje nie pij kawy. To nie jest tak, że jakiś mądry doktor powie Kawa wypłukuje Ty nie pijesz albo Kawa nie wypłukuje a Ty chlejesz 10 kaw dziennie. Sam słuchaj swego organizmu. Możesz mu pomóc pijąc magnez w suplementach lub w postaci naturalnej. Ale jak ma Ci być z tym źle po co się męczysz. Można się np przerzucić na np herbatę zieloną miętową i takie tam.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Luty 2018, 15:54:35 »
A jak ma się kawa do magnezu? To prawda, że go wypłukuje? No i te dziwne uczucie "suchości" na żołądku...

https://www.facebook.com/KawaJestOwocem/posts/2058617034383232

+

https://mozgi.pl/czy-kawa-jest-zdrowa-F953

+

Cytat:
Cytuj (zaznaczone)
Kawa jest ŹRÓDŁEM magnezu. Filiżanka parzonej lub rozpuszczalnej kawy o pojemności 200ml zawiera przeciętnie około 8 miligramów magnezu. Espresso zapewnia ok 48 mg tego pierwiastka. Owszem, po spożyciu kofeiny w ilościach odpowiadającym 2-3 filiżankom kawy (~ 300 mg kofeiny) następuje nieco zwiększone wydalanie magnezu i sodu z moczem - kofeina doprowadza w ciągu następnych 24 godzin do utraty magnezu w ilości 4 mg. Tylko, że wypicie 2-3 filiżanek kawy powoduje dostarczenie organizmowi co najmniej 16 mg magnezu. Bilans jest więc... dodatni

Tutaj jeszcze należy wspomnieć o fakcie przyswajalności magnezu z kawy, ale i tak nie można demonizować.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Marzec 2018, 21:25:16 »
Jestem po 2 tygodniach typowej, mocnej grypy. Połowa z tego to była wysoka gorączka, poty i ból, druga połowa upłynęła z nieco lżejszą, niedużą gorączką i spazmatycznym kaszlem. Dziś po raz pierwszy spróbowałem kawy. Drip z mieszanki najlepszych kaw naturalnych odrzucił mnie swoim "naturalnym" fermentem. Dało się wypić kubek, ale to nic dobrego. Espresso, w sumie trzy różne kawy -- piołun i gorycz niemiłosierna. Jak można coś takiego pić? Po dwóch łykach poczułem tylko wstręt. Ot, tyle myślę o kawie. Chyba nie zależy mi na powrocie do stanu sprzed choroby... ;) Może jeszcze kolejny tydzień muszę się zbierać do kupy... :(

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Marzec 2018, 21:35:40 »
Piłbyś kawę codziennie, to już dawno byś był zdrowy :P

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marzec 2018, 22:41:30 »
Widzisz Antonio leczenie może było złe. Mi po tygodniu na szpitalnej morfinie i kablu między żebrami, kawa wchodzi jak złoto, naturalny ferment daje najlepsze soczki :) .
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2018, 22:52:03 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marzec 2018, 23:25:40 »
Chyba już wolę moją toporną jak świat chorobę z jej inwentarzem w postaci aberracji percepcji niż jakikolwiek kontakt ze służbą zdrowia ;). Myślę, że wkrótce wszystko wróci do normy. W każdym razie niesamowicie ciekawe i pouczające jest takie doświadczenie, jak moje. Wydaje się, że zmysły są nad wyraz czułe na jakiekolwiek przejawy obecności toksyn chyba -- niechęć do goryczy. Jestem teraz nadwrażliwym testerem ;). Ciekawe jak w takim stanie będzie wyglądać porównanie większej ilości różnych kaw? Czy będę w stanie wartościować różne gorycze i goryczki? ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2018, 23:27:55 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Marzec 2018, 23:34:23 »
Do wartościowania goryczy i goryczek nie trzeba kawy choć jakaś choroba zdaje się być przydatna.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Marzec 2018, 10:25:51 »
Nie kombinujcie :picardpalm:

Tężyczka( ta prawdziwa i jedyna) związana jest z hipokalcemią.
Za poziom wapnia odpowiada kalcytonina i parathormon.
Jakikolwiek poziom magnezu nie ma z nią nic wspólnego.
Wszelkie pseudotężyczki to nie tężyczka.
Do rozpoznania nie ma testów w kierunku tężyczki.
Przy podejrzeniu tężyczki konieczny jest pomiar poziomu wapnia w surowicy.
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2018, 11:13:43 wysłana przez PiotrekBM »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Marzec 2018, 10:32:12 »
Jestem po 2 tygodniach typowej, mocnej grypy. Połowa z tego to była wysoka gorączka, poty i ból, druga połowa upłynęła z nieco lżejszą, niedużą gorączką i spazmatycznym kaszlem. Dziś po raz pierwszy spróbowałem kawy. Drip z mieszanki najlepszych kaw naturalnych odrzucił mnie swoim "naturalnym" fermentem. Dało się wypić kubek, ale to nic dobrego. Espresso, w sumie trzy różne kawy -- piołun i gorycz niemiłosierna. Jak można coś takiego pić? Po dwóch łykach poczułem tylko wstręt. Ot, tyle myślę o kawie. Chyba nie zależy mi na powrocie do stanu sprzed choroby... ;) Może jeszcze kolejny tydzień muszę się zbierać do kupy... :(
Ja też po infekcji,  w trakcie też mi kawa nie smakowała. Zwłaszcza espresso, które normalnie bardzo lubię.


Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Marzec 2018, 10:56:31 »
Tężyczka( ta prawdziwa) związana jest z hipokalcemią.
Za poziom wapnia odpowiada kalcytonina i parathormon.
Jakikolwiek poziom magnezu nie ma z nią nic wspólnego.
Wszelkie pseudotężyczki to nie tężyczka.
Do rozpoznania nie ma testów w kierunku tężyczki.
Przy podejrzeniu tężyczki konieczny jest pomiar poziomu wapnia w surowicy.
Dzięki za te informacje, u mnie kiedyś padło hasło tężyczka ale chyba tego lekarze nie wiedzieli...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Marzec 2018, 19:16:33 »
Wiem już w czym rzecz. Wiem co mnie tak mocno odrzuciło wczoraj od espresso. Robusta :). Espresso z prostej Brazylii dziś wydaje mi się całkiem smaczne, a z mieszanki tejże Brazylii z robustą -- mega gorzkie, nie do zaakceptowania. Co zrobić, poczekam jeszcze ;).

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa a zdrowie
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marzec 2018, 22:08:45 »
@Antonio. Z tego co wyczytałem, goryczka Ciebie nieustannie prześladuje. Cukru, miodu do kawy proponuję. ;)
A na poważnie, cieszę się , że wyzdrowiałeś.  :szampan:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi