Autor Wątek: Roast profiling  (Przeczytany 53852 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Październik 2014, 13:30:49 »
Ten profil do opracowania powinni na maturę z matmy dawać :P
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Październik 2014, 16:15:14 »
Taka ciekawostka... W czerwcu jeszcze proces ten w moim ujęciu miałby prawie 15 minut, temperatury powietrza byłyby o kilka stopni większe, szybkości narastania jednak byłyby mniejsze. Jak widać tutaj mamy raptem 13 minut od wrzutu do wyrzutu :). A to za sprawą drobnej zmiany jednego z parametrów pieca. Można dociekać czy warto jeszcze krócej taki proces poprowadzić? W jakich temperaturach zakończyć? itp. itd.

Tak, na matematyce można obliczyć pochodną przebiegu temperatury w punkcie jako funkcję czasu. To tzw. RoR czyli Rate of Rise albo szybkość narastania, wyrażona w stopniach przez określony przedział czasu, np. minutę, pół minuty. Można zająć się problemem aproksymacji takich przebiegów albo interpolacji... Ale chyba więcej tu do powiedzenia mieliby jednak inżynierowie :).

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Październik 2014, 17:46:54 »
Ciekawe takie coś :) fajną masz pracę i pasję Antonio. Zazdraszczam :) Informatyka nie jest taka fajna :P

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Listopad 2014, 09:32:43 »
Czasami mi się wydaje, że to całe profilowanie i powtarzalność "o kant d***" rozbić można ;). Nie ma jak, nie ma metody na zredukowanie zmienności wszystkiego. Czasem można "kropka w kropkę" powtórzyć dany proces, by uzyskać inny produkt...

Przypomniał mi się jeden z moich studentów sprzed lat. Na kolokwium był całkiem spokojny i zdawało się, że pracuje nad swoją kartką ze swoimi myślami. Potem okazało się, że powtórzone na jego kartce są nawet kropki i przecinki sąsiada. Słowem: idealna powtarzalność. Ale efekt niestety: żaden ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopad 2014, 17:18:40 »
Tłumaczę właśnie teksty Artisana na polskie:

Cytuj (zaznaczone)
Importing a profile in to Designer will decimate all data except the main [points].
Continue?

Import proflu do Designera zdziesiątkuje dane z wyjątkiem głównych [punktów].
Kontynuować?

 :smiech:

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopad 2014, 17:59:18 »
Ukłony dla Ciebie, za czytanie tego, co translator wypluje, nie zdajesz sobie sprawy jak rzadka to praktyka...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Listopad 2014, 18:16:30 »
A dodatkowo za czytanie ze zrozumieniem i nie przyjmowanie wszystkiego "na wiarę" ;)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Listopad 2014, 18:55:32 »
btw, kontynuuj, pośmiejemy się chętnie :blue:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Listopad 2014, 20:31:48 »
Trochę trudno z tym tłumaczeniem, bo nie zdążyłem się jeszcze otrzaskać z Artisanem. Tkwi w nim dużo ciekawych rzeczy i pomysłów. Designer (podprogram, moduł Artisana) to coś w rodzaju projektowania profili palenia. Jeszcze go nie rozpoznałem bliżej, ale mamy tu do czynienia z aproksymacją wielomianową. Profil palenia określamy za pomocą punktów i przechodzących przez nie krzywych. Całość opisuje się funkcją wielomianową. Myszką można zmieniać położenie węzłów lub przesuwać krzywe segmenty wielomianu. Można pewnie rzeczywisty profil zamienić za pomocą aproksymacji na wielomian i korygować wg uznania, a potem zastosować jako tło kolejnego procesu rzeczywistego. Powyższy tekst i tłumaczenie odnoszą się do tego właśnie...

Samą nazwę "Designer" chciałem po polsku nazwać "Projektant", ale chyba to słabe... Został Designer. A może powinien być Dizajner? ;) Bardzo fajna dyskusja na ten językowy temat tutaj:

  http://sjp.pl/dizajner

Z dawnych czasów pamiętam książki niejakiego Jana Bieleckiego na tematy związane z informatyką. Czytało się w nich o takich czynnościach jak np. "dwumlask myszy" ;). Czytało się i irytowało. Zastanawiałem się jak przetłumaczyć na polski tytuł najważniejszego modułu Artisana, czyli głównego okna do rejestracji i prezentacji profili. Marko nazwał to "Roast Scope", jak sądzę na cześć oscyloskopu, teleskopu itp. Zastanawiałem się nad "profilomierzem" od amperomierza, "profilometrem" od woltometru; w końcu stanęło na "Profiloskopie", bo nie może być ani "palenioskop", "paleniometr" ani "paleniomierz" ;). Podobnie jest z szeregiem fajnych, zwięzłych angielskich określeń: dość trudno je po polsku zgrabnie wysłowić.

A serio, jak byście to "dziesiątkowanie" po polsku nazwali? W sumie nie sprawdziłem jeszcze co dokładnie się dzieje podczas tego importu profili. Wyobrażam sobie, że bez zmian zostają stałe węzły (ważne dla algorytmu aproksymacji), a reszta przyjmuje wartości wynikające z aproksymacji...

Ilość fraz do przetłumaczenia w Artisanie sięga podobno tysięcy ;). Większość mam za sobą :). Wkrótce pojawi się stabilna nowa wersja, więc będzie można tę moją robotę sprawdzić. Szczerze polecam ten program, bo nadaje się nie tylko do palenia kawy. Tutaj blog autora, dla mnie pasjonujący i świetnie napisany:

  http://artisan-roasterscope.blogspot.de/2013/03/alarms.html
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2014, 21:29:22 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Listopad 2014, 15:20:08 »
Cytuj (zaznaczone)
Keyboard moves turned ON
Ruchy klawiaturowe włączone

Jak to się nazywa po polsku, gdy klawiatura odgrywa rolę myszy? ;)
Gesty klawiatury włączone

Cytuj (zaznaczone)
Alarms are not available for device None
Alarmy nie są dostępne dla urządzenia None albo Alarmy niedostępne dla urządzenia None

Cytuj (zaznaczone)
Switch Language
Przełącz język  :evil:

Cytuj (zaznaczone)
Language successfully changed. Restart the application.
Pomyślnie zmieniono język. Ponownie uruchom aplikację.
 :smiech:

Cytuj (zaznaczone)
Return the arc cosine (measured in radians) of x.
Zwraca arcus cosinus x (w radianach) -- często po polsku brzmi fajniej ;).

Cytuj (zaznaczone)
Return the base 10 logarithm of x.
Zwraca logarytm dziesiętny z x.

Cytuj (zaznaczone)
<b>Action</b> Perform an action on slider release
???
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2014, 16:19:39 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopad 2014, 15:42:51 »
To ostatnie zdanie dotyczy bardzo fajnej cechy Artisana. Można z jego detalami typu przyciski, suwaki skojarzyć polecenia  sterujące urządzeniami  kontrolnymi pieca... Poszukujemy wciąż klucza do naszego pieca. Jest coraz bliżej. Prawdopodobnie jego automatyka jest dostępna za pośrednictwem protokołu MODBUS TCP/IP. Ten protokół zaś jest wbudowany w Artisana...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Listopad 2014, 15:22:40 »
Może was już zanudzam, ale... ;) Raz jeszcze polecam Artisana, nie tylko do palenia kawy. Tutaj przykład zastosowania Artisana do pomiarów temperatur znanej wam maszyny dźwigniowej:

http://3.bp.blogspot.com/-B42z9X4W_Z8/UataYZRrgKI/AAAAAAAABuY/ojQl18L0ulQ/s1600/03-L1-amprobe-laptop-artisanMG_8383londinium-amprobe-artisan.jpg
Roast profiling


http://artisan-roasterscope.blogspot.de/2013/06/artisan-monitoring-londinium.html

Jak już niedawno pisałem, Artisan będzie miał polską wersję językową. Wkrótce pojawi się jego kolejna, mam nadzieję nie ostatnia, wersja do zainstalowania w systemie Win, Mac i oby też Linux. Jeśli będziecie kiedyś korzystać, to miło byłoby mi uzyskać jakiś feedback dotyczący warstwy językowej. Świadom jestem niemocy w tej kwestii, bo choć starałem się jak mogłem, trudno było mi znaleźć dłuższy i spokojniejszy czas na tę pracę.

Jeszcze tu jest mały polski akcencik :). Zanim nie kupiłem sobie urządzeń Phidget, od lat używaliśmy termometrów-rejestratorów z polskiej firmy APAR. Są to fajne urządzenia, można przyłączyć do nich zarówno sondy PT100 i termopary, a nawet czujniki 4-20mA. Marko nieco zmodyfikował procedury łączności Artisana, by 2-kanałowy APAR dał sobie radę z 2 kanałami ;). Tutaj o urządzeniach (również o APAR) i protokole MODBUS RTU:



http://artisan-roasterscope.blogspot.de/2013/05/more-modbus.html

Z tym małym APAR-em działa bardzo dobrze także inny, może nawet lepszy, darmowy system wspomagający palenie kawy -- Typica:

http://appliedcoffeetechnology.tumblr.com/

« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2014, 17:47:18 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Listopad 2014, 21:24:08 »
Ciekaw jestem jak Artisan będzie wyglądał z polską wersją językową. Ja i tak najbardziej lubie po angielsku ale paru polskich użytkowników którym instałowałem urządzenia pomiarowe, pewnie się ucieszy bo bedzie im duzo łatwiejsze poruszanie się po programie.

Czy mądrze postawić tak filiżankę na laptopa?
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2014, 21:47:16 wysłana przez ranGo »

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopad 2014, 21:39:20 »
Off-Topic:
Z tą filiżanką miałem to samo skojarzenie

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Roast profiling
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopad 2014, 22:20:09 »
Filiżanka na laptopie? Toż to nie ma nic do rzeczy. Może klawiatura jest odporna na zalanie kawą... Niby po angielsku też najbardziej lubię, ale jednak zarówno systemy operacyjne i oprogramowanie często bywa tłumaczone na języki narodowe. Bardzo lubię to, że moje Windows i Linux są po polsku, że moje oprogramowanie jest po polsku, i że mogę pisać po polsku.

Goran, co zainstalowałeś tym polskim klientom? ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2014, 23:34:14 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi