forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: sccoty w 15 Październik 2014, 11:30:30
-
Witam Kolegów,
Chciałbym zapytać się ktoś orientuje gdzie by można odbyć szkolenie z wypalania kawy .
Pozdrawiam
Piotr
-
A ile jesteś skłonny zapłacić? ;)
-
Konkretny człowiek ;) od razu o kasie , Rozumiem że poziom szkolenia będzie zależał od $$ ;)
-
Generalnie nie jest z tym łatwo ani lekko. Możesz się rozejrzeć po świecie, np. Berlin School of Coffee, London School of Coffee itp. Nie sądzę by takie solidne, parodniowe szkolenie kosztowało tylko 2 tys. zł ;). A czy cokolwiek Ci rozjaśni w głowie, gdy sam się za ten temat nie weźmiesz? Zacznij od lektury książki Scotta Rao. To akurat niewiele kosztuje.
-
Przy kupnie większego pieca szkolenie będziesz miał gratis ;).
-
Eee... Różnie z tym bywa. Chyba tylko Probat takie regularne, własne szkolenia ma w ofercie.
-
Znalazłem w Krakowie coś coffeeproficiency.com/158,podstawy-wypalania-kawy-i-termodynamiki
Ale już nie aktualne nie organizują ;/
Chodzi mi głównie o podstawy aby zobaczyć jak jest kawa wypalana i na co zwrócić uwagę , Planuje zbudować piec we własnym zakresie a od czegoś przydało by się zacząć :)
-
Zacznij od książki... Porozmawiaj, spotkaj się z odpowiednimi ludźmi w palarniach kawy...
Cóż to za piec ma być? Masz w tym jakiś zamysł?
-
Chcesz zbudować piec? :wow2: No nieźle..
-
Z tego co widziałem koszt używanego ok 25k przeliczyłem koszt budowy ok 8k powinienem sie zamknąć plus spoooro czasu. Świat należy do odważnych :)
-
Budować coś bez wiedzy o tym co się buduje i jak to działa? No spróbuj ogarnąć temat ale nie myśł że będzie lekko. To co wydaje się od zewnątrz że jest proste, może być bardziej skomplikowane.
Bardzo istotna sprawa jest budowa bębna. Zacznij od jego konstrukcji a potem dokładaj kolejne elementy. Informację o tym jak go wykonać, możesz znależć np tu : genioroasters (http://genioroasters.co.za/welding-a-roasting-drum/). O jakim wsadzie palarki myślałeś?
(http://genioroasters.co.za/wp-content/uploads/2012/05/coffee-roasting-drum-320x250.jpg)
-
Witam Dziękuje za linka , właśnie zbieram wszelakie informacje na ten temat :) myślałem nad wsadem ok 1kg bęben był by wykonany z blachy kwasoodpornej perforowanej otwory ok 2mm wyciąg od góry tylko nie wiem jak jeszcze to przeliczyć na wielkość bębna ;/ palnik Gazowy z pieca CO. Ale i tak w pierwszej kolejności tak jak napisałeś Bęben to podstawa :)
-
Ten gość z RPA jest dość fajny. Trudno powiedzieć jednak czy jego pomysły mają jakieś większe znaczenie. Pisałem o nim już na forum. Jego piece są w stylu sklepowych Probatów, podobne do idei Giesena, ale elektroniczne sterowanie jest jego konikiem.
Wiele prób, testów i konkretów na temat budowy pieców ma izraelska firma Coffee Tech. Ich idea odbiega już od stylu Probata. Stosują różne bębny, zupełnie inne palniki, więcej w tym inwencji...
Ale dla Ciebie do produkcji małego pieca pomocne może być zapoznanie się z Rubensem Gardelli z Italii. Ten chłopak sam skonstruował i zbudował sobie prosty piec. Wcześniej jednak zbadał dość dokładnie różne małe, niemieckie Probaty...
-
bęben był by wykonany z blachy kwasoodpornej perforowanej otwory ok 2mm / palnik Gazowy z pieca CO
W piecu z bębnem z perforowanej blachy nie wyobrażam palnik gazowy pod nim a jedynie rozwiązanie z tunelem grzewczym z boku lub od gory.
-
Widziałem podobne rozwiązanie tutaj youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ctkli6NzUi8 ale chyba jednak pozostanę przy pełnym bębnie :)
-
Witam,
Obecnie poszukuje szkolenia z wypalania kawy lub osoby która będzie mogła mnie wprowadzić w temat.
Zamierzam otworzyć palarnie natomiast nie jestem roasterem.
Jeżeli ktoś się zna, ma czas i jest chętny aby stworzyć małą ciekawą palarnie to proszę o wiadomość.