Autor Wątek: Palenie kawy a stopień mielenia  (Przeczytany 7180 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Palenie kawy a stopień mielenia
« dnia: 14 Kwiecień 2020, 10:35:46 »
Witam wszystkich forumowiczów.
Po kilku latach picia kawy z różnych palarni mam pytanie.
Od czego zależy, że stopień mielenia kawy z jednych palarni musi być bardzo, bardzo mały w stosunku do innych palarni.
Odpowiedzi typu, że to zależy od kawy, itp. znam.
Ale te same kawy lub praktycznie te same mieszanki np. Mujeres zakupione w palarni xCafe muszę mielić ZDECYDOWANIE drobniej niż z innych palarni. I to dotyczy wszystkich kaw z tej palarni. Poza postem dodam, że lubię kawy z tej palarni. Ale to jest pytanie takie trochę teoretyczne.

Czy stopień mielenia kawy zależy od sposobu palenia ? Od maszyny do palenia ?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2020, 10:39:32 wysłana przez hlary »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwiecień 2020, 10:41:51 »
Mi się kojarzy, że to bardziej kwestia stopnia wypalenia, efektu końcowego, no i daty palenia.

avidrock

  • Gość
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwiecień 2020, 10:59:32 »
Duże znaczenie ma data palenia.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwiecień 2020, 13:27:09 »
Data palenia to 15 marzec, czyli ma 1 miesiąc. W większości palarni kawy jakie kupuję mają od tygodnia do 2 miesięcy od palenia.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwiecień 2020, 13:30:46 »
Mam wrażenie że to wilgotność ziarna, zmienia się wraz z upływem czasu, może być też inna na skutek innego procesu palenia, tak jak kawa w hopperze kiedy mamy deszczowy dzień wymaga korekty przemiału.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwiecień 2020, 15:26:25 »
No tak, ale to by dotyczyło wszystkich kaw także z innych palarni. A u mnie tylko kawy z xcaffee muszą być mielone drobne niż inne. Np. punkt 0 u mnie to 4,7. Kawy mielę na punkcie 3,0-3,4. A kawy z xCaffee na 4,2 ?

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2020, 15:43:04 »
Ja mielę kawy w skali od -1,5 do 1,0 (u mnie na podziałce to dużo) i w rzeczy samej nie widzę prawidłowości. W zasadzie muszę (czy raczej będę musiał, bo właściwie jeszcze nie powtarzam kaw) notować ustawienia dla danego produktu.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwiecień 2020, 15:47:40 »
Tak gdybam tylko, z tego co chyba kiedyś tłumaczył mi Goran to ziarno trafiając do palarni powinno mieć odpowiednią wilgotność, po paleniu również, dalej mamy przechowywanie i transport więc kolejne zmienne warunki klimatyczne, może Xcaffee ma specyficzny magazyn, opakowania ? Ja widzę różnice kiedy jest gorące lato i nagle zdarza się deszczowy dzień, muszę wtedy korygować młynek bo to samo ziarno z hoppera a zmieniają się warunki ekstrakcji.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2020, 16:54:02 »
Dużo zależy od stopnia palenia. Ciemniejsze ziarenka mieli się grubiej, a jaśniejsze trzeba mielić drobniej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwiecień 2020, 16:55:50 »
Ja widzę różnice kiedy jest gorące lato i nagle zdarza się deszczowy dzień, muszę wtedy korygować młynek

To jednak inna historia niż z zielonym ziarnem, więc raczej nie ma jak tego porównać. Pewnie istnieją korelacje jak w tytule -- wiążą się ze stylem, przebiegiem, profilem palenia. Na pewno to z kolei zależy od maszyn do palenia kawy. Na pewno każda palarnia, każdy kto zajmuje się paleniem kawy ma swój unikalny "odcisk palca". No i dobrze, wszyscy się różnimy. Czy warto takie zagadnienie roztrząsać? ;)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwiecień 2020, 18:51:55 »
... Czy warto takie zagadnienie roztrząsać? ;)

No pewnie że warto, przecież nikt nie próbuje tak oceniać, za to chętnie się czegoś dowiem. Mam podobne do hlarego spostrzeżenia i spokojnie to przyjmuje, ale nie potrafię odpowiedzieć dokładnie dlaczego, no że to sposób palenia to tylko oczywisty ogólnik. Mnie też zastanawia, że od jednej palarni kawy są na oko ciemniejsze a jednocześnie znacznie twardsze i w zarówno konsystencji jak i w smaku są jaśniej palone. Z innej np trzymana w ręce wygląda dość jasno, a jest krucha i aromaty są zdecydowanie solidnie palone

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwiecień 2020, 19:03:45 »
No widzisz, opisujesz walory fizyczne ziaren. One zależą stricte od sposobu palenia. Ale raczej nikt nie zechce wyjawiać swoich tajemnic i warsztatowych narzędzi...

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwiecień 2020, 19:38:35 »
Dużo zależy od stopnia palenia. Ciemniejsze ziarenka mieli się grubiej, a jaśniejsze trzeba mielić drobniej.

Ćwiczę teraz Izzo Gold. Spalone na "wyngiel je we wiosce" (przegięli), ale musiałem właściwie ustawić młyn na poziom  mniej więcej antoniowej Ariadny, żeby szło jak trzeba. W tym wypadku ta zasada się nie sprawdza. Ale może dlatego, że są tak spalone, że chyba w ogóle poza kategorią stopnia palenia. 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwiecień 2020, 20:29:51 »
W Ariadnie jeden składnik prosi o grubsze, drugi o drobniejsze ustawienie. Kto zgadnie jak jest?

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwiecień 2020, 20:37:40 »
Robusta drobniej, a Brazylia grubiej  :mhh::D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi