Dzięki, panowie, za informacje udzielone w wątku i PW. JE-Plus już w sklepowym koszyku, jestem przekonany, że wybór okaże się trafiony
Dotarłem jeszcze do wątków na home-barista i do różnych niemieckich, chińskich recenzji/testów - wielu ludzi twierdzi, że jakość mielenia pod przelewy jest bardzo dobra - różnica w tym zakresie wobec K-Plus jest w praktyce niuansowa - troszkę więcej b. drobnej frakcji przy praktycznie stopniach przemiału - co jest lekkim minusem w filtrze, plusem [wg producenta] dla "głębi" espresso . Kolega Psyche też uważa, że pod przelewy jest BDB.
Przekonały mnie też żarna wolniejsze znacznie niż w K-Plus - jeden test podaje różnicę na jednym z niskich ustawień: 140:100 mimo dłuższej korbki K-Plus - dla mnie ta mniejsza "agresywność" i szybkość jest zaletą - przy czym JE-Plus ma być wyraźnie szybszy niż C40 - jeśli to okaże się prawdą - to idealnie.
Przekonał mnie też system oznaczeń klików - cyfry i wyraźne kropki - w K-plus nie ma tych kropek - więc trudniej byłoby wrócić do danego nastawu - poza tym duże cyfry na korpusie K estetycznie średnie...
Wierzę, że heksagonalne żarna wystarczą
, a 57 mm korpusu to zawsze nie aż 60 mm Comandante
Ale najważniejszy jest ten skok o 12.5 mikrona, nie o 22.
OK, koniec - bo mieszkam w Rybniku, a tu jest taka znana ulica Gliwicka...