No to lecim z nowościami!
EspressoTimor Atsabe Natural - pyszna, delikatna i złożona kawa do espresso. Dużo mlecznej czekolady z bakaliami, wyczuwalna żurawina i gdzieś tam dalej nektarynki/mango. Z kolby i kawiarki bardzo dobra, w tanim automacie średnio a z mlekiem w Krupsie to wyjdzie "chmurka". Pyszna na szota, americano i macchiato. Na miseczkę mleka nie da niestety rady. Komu smakowała Tajlandia Sirinya w szocie, to może spokojnie uderzać po Timor!
DR Konga RAEK Katana - mocny grzmot, mało jest w ofercie wyrazistych ziaren, więc nadrabiamy. Nie jest mocno palona, wyrzucamy ją przed drugim crackiem a mimo tego kakaowa goryczka jeszcze długo ciągnie się na języku. Kwasowość jest, ale raczej niska a w americano nawet ujemna.
Meksyk Reina Lopez - pyszny Meksyk, dużo czekolady i nut migdałowo-orzechowych, pachnie marcepanem + kwasowość jabłek. Komu smakuje Salwador El Molinito, ten powinien być również zadowolony z Meksyku. Powiedziałbym, że świetna klasyka. Miłość od pierwszego siorbnięcia sampla, który przyszedł do nas latem!
Nikaragua Los Pinos - nadrabiamy spadek naturali w ofercie. Idą nowe kawki z Nikaragui, ta jest końcówką (jeszcze) obecnego zbioru. Udało nam się ją wyrwać w lepszej cenie. Nic jej nie dolega - wręcz przeciwnie
Bardzo smaczny słodziak, taki czekoladowo-rodzynkowo-śliwkowo-jabłkowy. Flacik na niej to płynne złoto. Cóż tu dużo mówić - świetna kawa w pysznej cenie (albo jakoś tak).
ZAGADKA - kawa zagadka, można próbować zgadywać do 23.10. Dla trzech osób będących najbliżej - elektroniczne bony podarunkowe na 150zł. Więcej info przy kawie. Nauczeni doświadczeniami sprzed roku - zgłoszenia mailowe przyjmujemy wraz z numerem zamówienia. Do zgadnięcia po samym smaku i na oko: kontynent, kraj, obróbka i orientacyjna wysokość. Czekają na Was ciekawe ziarenka a przede wszystkim fajna zabawa
Trzymamy kciuki! Przelew i espresso to identyczne ziarno.
PRZELEWTimor Parami Washed - kawa raczej ze słodszych, o niższej kwasowości, ale za to niezwykle nietuzinkowa. Przede wszystkim rumianek! Jest taka ziołowo-orzechowa i jak przestygnie to pojawia się średnia kwasowość białych winogron i cytrusów. Pijalność na bardzo wysokim poziomie, nie wiem kiedy ostatnio piłem coś podobnego, ale zdecydowanie ma coś w sobie - nie tylko rzadki origin. Warta uwagi!
Kenia Sakami Rosebella - Kenia z obróbki suchej, projekt kawy kobiecej wyłapany przez kooperatywę Sakami (w tym roku mają kilka pod tym szyldem). Dr.Rosebella zaczęła wszystko w 2016, w 2018 dzięki sponsorom pierwsze sadzonki. Ile drzewko rośnie? 3 lata. 2018+3=2021 Także jest to pierwszy zbiór ever tego wyjątkowego projektu wyciągającego niektore kobiety np. z pracy w kopalni (na rzecz pracy z kawą). Jednak najważniejsze - czy warto to pić? Trzeba uważać, żeby jej nie przeparzyć w dripie (mielenie standard) i mamy soczyste mango-marakuja na języku. W Aeropressie bardzo owocowa, w przelewach wchodzi słodycz miodu i warto poczekać kilka chwil, zanim temperatura dojdzie do siebie.
DR Konga RAEK Katana - było już DR Konga, z tej kooperatywy tylko bdb rzeczy. Tym razem będzie mniej złożone, ale dalej wysokiej jakości i w bdb cenie. Wszystko, czego możecie się spodziewać jest w profilu: cytryny, orzech włoski i cukier trzcinowy. Nie mniej, nie więcej - bardzo przyjemnie się pije, łatwe w parzeniu, idealne do ekspresu przelewowego.
Meksyk Reina Lopez - przepyszna kawa codzienna ze świetnym balansem. Trochę owocowa, trochę miodowo-migdałowa. Owoce pod względem koloru raczej białe. Pije się "na raz", świetna jako starterek z rana!
ZAGADKA - kawa zagadka, można próbować zgadywać do 23.10. Dla trzech osób będących najbliżej - elektroniczne bony podarunkowe na 150zł. Więcej info przy kawie, nauczeni doświadczeniami sprzed roku - zgłoszenia mailowe przyjmujemy wraz z numerem zamówienia. Do zgadnięcia po samym smaku i na oko: kontynent, kraj, obróbka i orientacyjna wysokość. Czekają na Was ciekawe ziarenka a przede wszystkim fajna zabawa
Trzymamy kciuki! Przelew i espresso to identyczne ziarno.
Za tydzień-dwa nowy Przelew Sezonu, obecny powoli kończy się. Będzie mix Etiopii i Brazylii, idea dobrej, słodkiej kawy w dobrej cenie - bez zmian.
Pozdrawiam,
Paweł