Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 52789 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Lipiec 2019, 09:37:45 »
A no wszystko się zgadza :) ale Fiatem Punto też dojedziesz do celu. Po co kupować Bentleya ?

Mi tam dobrze się obiera ziemniaki takim nożykiem

Aogami Super

5 ruchów na kamieniu i brzytwa

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Sierpień 2019, 05:20:34 »
A no wszystko się zgadza :) ale Fiatem Punto też dojedziesz do celu. Po co kupować Bentleya ?

Mi tam dobrze się obiera ziemniaki takim nożykiem

Aogami Super

5 ruchów na kamieniu i brzytwa
Jeżeli po pięciu ruchach na kamieniu jest ostry jak brzytwa to musi być bardzo miękki i szybko się tępić

Offline Guardi

  • Wiadomości: 1
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Sierpień 2019, 21:51:06 »
Ja deski do krojenia kupuje zwykłe drewniane i niestety muszę wymeniać co jakiś czas, bo się rozlatują. Jednakże o noże bardziej dbam. Tu polecam japońską firmę Miyabi, których noż enie należą do najtańszych, ale wykonanie oraz przyjemność z użytkowania jest bezcenna :P
Możesz też zainwestować w znacznie tańsze noże kuchenne Zwilling, taki zestaw w blokach samoostrzących możesz kupić w cenie ok. 1200zł nawet. Moim zdaniem to warty wydatek, firma jest niemiecka, a jak wiadomo niemcy dbają o jakość. Może coś Ci się rzuci w oko na stronie producenta Zwilling

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Sierpień 2019, 07:54:42 »
Moim zdaniem to warty wydatek, firma jest niemiecka, a jak wiadomo niemcy dbają o jakość. Może coś Ci się rzuci w oko na stronie producenta Zwilling

Bym polemizował.
Kasa się liczy, jak wszędzie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Sierpień 2019, 14:19:21 »
Typowy marketing...

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Sierpień 2019, 14:30:45 »
w blokach samoostrzących
Jak wygląda taki blok?


Do słowa. Poradźcie uchwyt magnetyczny do noży. Nic ciekawego nie mogę znaleźć.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2019, 14:34:50 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Sierpień 2019, 15:26:15 »
Jeśli chodzi o uchwyt na noże, to w zeszłym roku kupiłem taki: https://www.ceneo.pl/40349791#tab=spec . Wygląda i spisuje się całkiem nieźle.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2019, 16:20:49 wysłana przez Mr.Ed »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Sierpień 2019, 03:35:58 »
To jest goła stal czy czymś pokryta? Mam stalową z Ikei i niezbyt dobrze współpracuje z krawędzią tnącą, znaczy noże się tępią podczas odkładania.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Sierpień 2019, 08:50:30 »
@piomic piszesz o uchwycie do którego wrzuciłem link ?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Sierpień 2019, 09:13:06 »
taki zestaw w blokach samoostrzących

OMG, naprawdę ktoś to wymyślił. Nie dość że ściera cały czas noże, to jeszcze po każdym wyciągnięciu trzeba je wycierać z opiłków?  :doh:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Sierpień 2019, 09:13:44 »
Tak, na telefonie nie widzę dobrze.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Sierpień 2019, 09:35:44 »
Środek jest wykonany z tworzywa sztucznego (na obu końcach są otwory na kołki rozporowe zakrywane zaślepkami), a obramowanie to płaskownik aluminiowy. U siebie okleiłem to aluminium czarną taśmą izolacyjną żeby nie rysowało noży, chociaż nie wiem czy to nie asekuranctwo z mojej strony. Taśma po roku trochę odłazi, więc przy okazji ją zdejmę, i prysnę jakimś bezbarwnym lakierem. Zapomniałbym..., pod tym tworzywem jest jakiś magnes oczywiście.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Sierpień 2019, 10:44:37 »
A no wszystko się zgadza :) ale Fiatem Punto też dojedziesz do celu. Po co kupować Bentleya ?

Mi tam dobrze się obiera ziemniaki takim nożykiem

Aogami Super

5 ruchów na kamieniu i brzytwa
Jeżeli po pięciu ruchach na kamieniu jest ostry jak brzytwa to musi być bardzo miękki i szybko się tępić

Prawda ale wiem jak zachowuje się miękka stal. Czasem mi się zdarzy coś przekroić na twardym blacie lub talerzu. Kamień pod ręką i już. Twarda stal ostrzona na kilku gradacjach to ceremonia :)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Sierpień 2019, 14:55:43 »
Jakby to była twarda stal to byś miał ubytki w nożu, miękka się skrzywi...

Dodatkowo kamienie zazwyczaj wymagają namoczenia (5-15 minut) i wyrównania...

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Sierpień 2019, 09:58:53 »
A kto twierdzi, że jest twarda ? Zazwyczaj wszystko się dość szybko tępi, jeśli się szybko ostrzy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi