Mój umysł popracował przez noc, przeanalizował zasady i "pracę" sita The Single. Proszę o zweryfikowanie moich przemyśleń przez:
@WS,
@pj.w,
@Krakus i innych, którzy mają wiedzę nt tego "ciężkiego przypadku", która pomoże we właściwym wyborze sitka do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Jaki cel (skupmy się tylko na technikaliach, a nie walorach smakowych i wizualnych uzyskanego espresso z tych sitek) przyświecał projektantom The Single?
Aby dobrać prawidłowo sito należy:
1. Jaka grupa siedzi w ekspresie: E61, czy inna.
2. Zmierzyć wysokość prysznica swojej maszyny, w ofercie są dwie wersje (czy może więcej?): niska i wysoka.
3. Jaką dozę chcemy zaaplikować. Na Tidaka podają od 7g do 12g.
4. Sito po ubiciu gotowe do ekstrakcji, i tak pierwsze z brzega: 7g (najbardziej mnie interesuje
) Sypiemy te 7g i po ubiciu kawa znajduje się tylko w części stożkowej sita. Po zapięciu kolby odległość między ubitą kawą a prysznicem wynosi "test monety"
Tak to widzę. Proszę o potwierdzenie albo zaprzeczenie, a wtedy na prawidłowe nakierunkowanie, ale tak prosto, jak rolnik krowie na rowie
, żeby już nie było żadnych wątpliwości z The Single.
Smacznej