;

Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 211540 razy)

Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1725 dnia: 10 Czerwiec 2021, 09:02:28 »
Odmroziłem ostatnio naturalną Etiopie Sidamo i uderzyły mnie owoce tej kawy a dodam że nie jestem specjalnie wyczulonym sensorykiem... Wspaniała kawa, idealny wypał

Offline Damian

  • Wiadomości: 813
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1726 dnia: 11 Czerwiec 2021, 20:21:26 »
Serdecznie dziękuję za spełnienie mojej prośby z zamówienia.  :uklony:

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1727 dnia: 13 Czerwiec 2021, 19:46:15 »
Czy macie w ofercie jakies kawy do espresso z domieszką robusty ~20%? Jeśli tak to jakie?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1881
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1728 dnia: 14 Czerwiec 2021, 09:03:39 »
Sava Mała - 10%
Polish Horse - 15%
Extra Selekt - 30%

Można ewentualnie kupić u nas robustę Tanzania Karagwe upalonej do espresso, do tego Arabica9Mix i dowolnie eksperymentować.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1729 dnia: 14 Czerwiec 2021, 10:07:34 »
Niedawno zamawiałem BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION.

Powiem, że lepszego Cappucino niż to wykonane na podstawie tej kawy nie piłem nigdy i nigdzie w życiu! Napar Bogów. Tak smakuje, że gdy robie capuccino, to dla siebie robię 2.

Mam nadzieje, że ta kawa na stałe będzie dostępna w sprzedaży ;).

Offline MSL

  • Wiadomości: 96
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado e37s, Compak K3
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1730 dnia: 14 Czerwiec 2021, 20:26:17 »
Hehe, ciekawy zbieg okoliczności, bo ja właśnie ją odebrałem z paczkomatu, jutro test. :)






Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 242
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1731 dnia: 14 Czerwiec 2021, 21:52:29 »
Świetna, bardzo kremowa kawa. Espresso też wyraziste!

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 405
  • Ekspres: Rancilio Silvia v5 Auber PID, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Graef CM800
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1732 dnia: 14 Czerwiec 2021, 22:15:02 »
Muszę pochwalić i gorąco polecam, dość nietypowa kawa i jedna z najlepszych espresso jakie piłem w życiu. Prosto z Dominikany :)
Więcej kawy z tego rejonu przydałoby się w palarniach https://eurocafe.com.pl/dominican-santo-domingo.html

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 86
  • Ekspres: Bezerra Magica PID, Hario V30 (był Zelmer Piano)
  • Młynek: Rossi RR45, Baratza Sette 270
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1733 dnia: 16 Czerwiec 2021, 11:09:32 »
@lukaszt2004 , @MajkJaro - możecie podać swoje przypisy na BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION (doza/czas/uzysk/temperatura)
@pawel890 - ta sama prośba odnośnie Dominikany
@ranGo - jeśli mógłbyś się podzielić swoimi przypisami na te kawy, to również byłoby fajnie
z góry dziękuję

@ranGo - czy macie jakąś kawę do espresso o smakach czekolada/jagody?

Offline simson2d

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Bianca, Rota, alternatywa
  • Młynek: Niche, IH Red Clix, Vario, Tura v3, 1z q2
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1734 dnia: 16 Czerwiec 2021, 11:25:33 »
@lukaszt2004 , @MajkJaro - możecie podać swoje przypisy na BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION (doza/czas/uzysk/temperatura)

Do tego standardowego pytania o przepis powinno dojść "na jakiej wodzie".

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 242
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1735 dnia: 16 Czerwiec 2021, 12:22:45 »
Ja ostatnio aż tak nie dbam o parametry, jedynie staram się 2-2.5/1 w 30 sekund z preinfuzją. Tą kawę chyba ciężko spieprzyć. Bardzo poprawna wychodzi jeśli nie leje się jak z węża w ogrodzie...

Jak uda się osiągnąć w 30 sekund 2:1 to przepięknie kremowa jest.

Offline MSL

  • Wiadomości: 96
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado e37s, Compak K3
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1736 dnia: 16 Czerwiec 2021, 15:46:41 »
@lukaszt2004 , @MajkJaro - możecie podać swoje przypisy na BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION (doza/czas/uzysk/temperatura)
@pawel890 - ta sama prośba odnośnie Dominikany
@ranGo - jeśli mógłbyś się podzielić swoimi przypisami na te kawy, to również byłoby fajnie
z góry dziękuję

@ranGo - czy macie jakąś kawę do espresso o smakach czekolada/jagody?

Ja działam właśnie 2 dzień z  BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION

Bardzo dobra kawa pod espresso. Świetna również jako podstawa pod Cappuccino/Latte.
Najlepszy efekt dla mojej rodziny wychodzi z następującej receptury:

Sitko: IMS b70 26,5
Doza: 18g
Uzysk: 36 - 40g
Czas: 22-23s +5s preinfuzja
Woda: RO (+2 mineralizatory na końcu)

W kubku: Czekolada na pierwszym miejscu, bardzo wyrazisty smak, nugat lekko schowany.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1737 dnia: 17 Czerwiec 2021, 12:25:49 »
@lukaszt2004 , @MajkJaro - możecie podać swoje przypisy na BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION (doza/czas/uzysk/temperatura)

Akurat miałem jedną paczuszkę 250g i wrzuciłem ją do Nivony 756 ;).

Doza maksymalna, ~35sekund (funkcja Aroma na Intensywny), temperatura Wysoka (90st), uzysk 60ml. 50ml ciepłego mleka, 110ml spienionego mleka, płaska łyżeczka cukru. ;)

Z kolby nie piłem pyszniejszego!
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2021, 12:59:55 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1738 dnia: 17 Czerwiec 2021, 23:36:05 »
Do tego standardowego pytania o przepis powinno dojść "na jakiej wodzie"

Żywiecki Kryształ, Primavera, lub najtańsza z wymienionych Aqua źródlana o twardości 7 stopni.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi