Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98700 razy)

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #255 dnia: 24 Grudzień 2020, 12:20:06 »
Piękny chlebek. 
Na drożdżach?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #256 dnia: 24 Grudzień 2020, 13:11:49 »
A dziękuję, również i smakowity.
Nie, nie. Do chlebków drożdży się nie używa ;)

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #257 dnia: 24 Grudzień 2020, 13:47:38 »
Zakwas pszenny czy żytni?
Ja piekę na mące żytniej,  zakwas żytni.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #258 dnia: 24 Grudzień 2020, 18:19:35 »
Pszenny. Graham żytnio-orkiszowy ostatnio tez na nim dobry mi wyszedł. Żytni zakwas tez mam w lodowce, ale coraz rzadziej ostatnio używam. Wolniej pracuje, ale z miodem i samą żytnią daje doskonale rezultaty.
W ogóle jakby ktoś z Warszawy okolice Włoch/Ursusa potrzebował zakwasu to zapraszam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #259 dnia: 25 Grudzień 2020, 11:53:46 »
Wrzuć proszę swój przepis.
Jestem  z W-wy,  ale legendy dotyczące zakwasu znaczy, że koniecznie trzeba od kogoś wziąć uważam za przesadzone.
Miałem kiedyś zakwas 5 letni, ale jak musiałem wyjechać na dłużej po przerwie zrobiłem od nowa i żadnej różnicy w jakości czy smaku nie ma.


Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #260 dnia: 26 Grudzień 2020, 22:20:30 »
No, jeszcze dziś testowałem proporcje na innej mące, ale wyglada to i smakuje wciąż nieźle. Poniżej zdjęcia to z dziś na mieszance mąk włoskich. Ale wcześniej i zwykle moja baza to mąka Łowicka pszenna chlebowa 350g plus Caputo Manitoba Oro 70g, by wzmocnić gluten. Wody 260g na początek z 50g startera i po 40min przy pierwszym przekładaniu + 30g wody z solą 12g. Później standardowo przekładanie co 40min jakieś 5 - 6 razy w zależności od developmentu glutenu, pre-shaping, shaping, do koszyka i do lodówki na 16-24godz. Pieczenie tak jak pisałem 250 stopni 25min z przykryciem i parą, później 210 stopni 20 min bez pokrywy i bez pary. Dokarmiony zakwas i fermentacja cały czas w 30 stopniach. Fermentacja w lodowce w 4 stopniach. Wszystko zajmuje z aktywacją startera jakieś 2 dni. Ale jak wiadomo robienie chleba to głównie czekanie.  kawka

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #261 dnia: 09 Grudzień 2021, 10:54:09 »
Witam, odgrzewam trochę kotleta, może ktoś próbował i się wypowie.

Jakiś czas temu miała premierę w Polsce książka Chada Robertsona "Tartine Bread" i wg niektórych to "najlepszy chleb na świecie", a książkę można ponoć spokojnie ustawić obok książki "Chleb" J.Hamelmana.
Oczywiście o gustach się nie dyskutuje. Przeglądając fora i blogi internetowe, znalazłem trochę przepisów na rzeczony chleb i bardzo przypomina metodę na Vermonta.
Przyznam, że czasem żeby zaczyn lepiej ruszył, albo gdy zabrakło mi trochę PCH zdarzało mi się dać mąki graham do pszennej i efekty były całkiem zadowalające.

Piekł ktoś ten chlebek oraz Vermonta i ma jakieś porównanie, albo może jakieś ciekawe spostrzeżenia?

Linków na przepis w języku polskim jest dużo, więc nie będę wklejać.




Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #262 dnia: 09 Grudzień 2021, 11:25:39 »
Ja od paru lat praktycznie chleb to tylko Tartine Bread, lepszego w sumie nie jadłem.
Trzeba mieć do tego z 2 żeliwne garnuszki i koszyczki do wyrastania.

Kromka takiego ciepłego chleba, dobra kwaśna śmietana, odrobina cukru... to jest smak :)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 11:32:42 wysłana przez tom517 »

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #263 dnia: 09 Grudzień 2021, 11:39:38 »
Kupiłem swego czasu książkę Piotra Kucharskiego "Chleb Domowa Piekarnia", polecam, ale w zasadzie od ponad 10 lat piekę tylko żytni na zakwasie z mąki 2000, 720, Orkiszowa graham 1850, samopsza,  płaskurka w proporcji 50/50%

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #264 dnia: 09 Grudzień 2021, 12:20:56 »
Ja od paru lat praktycznie chleb to tylko Tartine Bread, lepszego w sumie nie jadłem.
Trzeba mieć do tego z 2 żeliwne garnuszki i koszyczki do wyrastania.

Kromka takiego ciepłego chleba, dobra kwaśna śmietana, odrobina cukru... to jest smak :)

No nic, zrobiłem nastaw "lewajna", garnek żeliwny może przyjdzie dzisiaj.
Brytwanna która mam troszkę za duża, chociaż Vermonta piekłem tez w szkle i wyszedł całkiem ciekawy, skórka była mega chrupiąca.
Czy próbowałeś może upiec jeden duży, czy jednak 2 bochenki są tutaj optymalne?

Edit :.Czy preferujesz metodę "garowania" w lodówce, czy jednak temp. pokojowa?




« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 12:25:17 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #265 dnia: 09 Grudzień 2021, 14:09:07 »
Takie 2 garnki: https://archiwum.allegro.pl/oferta/garnek-pokrywka-zeliwny-ciezki-2-4-l-21cm-i8382581326.html do piekarnika u mnie wchodzą 2 po skosie. Trzeba było uchwyt pokrywy wymienić bo pod wpływem temperatury coś zalatywało spalonym plastikiem.
Pokojowa temperatura.
Zawsze po 2 pieczone.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #266 dnia: 09 Grudzień 2021, 22:08:32 »
Polecam zamiast garnka zestaw:
- płyta granitowa
- talerz wody lub lepiej kilka kostek lodu dozowane odpowiednio (żeby granit wciągnął przy rozgrzewaniu i potem na samo pieczenie.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #267 dnia: 10 Grudzień 2021, 00:31:07 »
Mam granit ,piekę na nim pizze na zmianę z kordierytowym.
Piekłem tez chleb i bułki, ale jak luźny chleb to za bardzo się rozłaził.
Granit też się sporo nagrzewa, fakt fajnie kumuluje ciepło.
Garnek, pojemnik, brytwanna , bardziej trzymają w ryzach kształt.

Chodzi mi po glowie jeszcze kamień wulkaniczny, ale cena sporawa i gdzie to wszystko trzymać?
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #268 dnia: 10 Grudzień 2021, 01:21:50 »
Jak się chleb rozłazi to może być przegarowany - spróbuj krócej.

O tym wulkanicznym czytałem, że to niezły bubel co ładnie wygląda. Nie lepiej zostać przy jednym, który działa? Miałem kiedyś szamot, ale ten się łamie łatwo, wziąłem granit nieoszlifowany i jest super. Po co szukać dalej?

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #269 dnia: 10 Grudzień 2021, 08:36:35 »
W sumie racja, miałem szamot cieniutki fajny, żona przypadkiem rozbiła.
Z tym gazowaniem może, gdzieś czytałem że mąka moze być mniej chlonna jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało, może zmniejszyć hydracje?
Przez graham chlebek robi się taki wiekszy "klejuch".

A z tą lava to taka fanaberią  dopóki nic mi sie znowu nie potlucze ( *tfu tfu*) to nic nie dokupuje.
Chodziła.dlugo za mna plyta żeliwna z marketu o nazwie niczym z Szekspira z mysla również o grillu,  ale czytałem że rdzewieja.

Przyszedł wczoraj garnek żeliwny emaliowany, zobaczymy co dziś wyjdzie.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi