Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 205379 razy)

Offline morfeusz

  • Wiadomości: 23
Odp: Phin
« Odpowiedź #690 dnia: 16 Wrzesień 2021, 17:50:14 »
Generalnie chce kupić co najmniej 2 sztuki, jako alternatywa na jakieś wyjazdy, aby skończyć z zalewajkami. Trochę robi się tego dużo jeżeli chcesz przygotować np. 2 kubki kawy lub więcej (kilka kubków termicznych, kilka kubraczków). Rozumiem, że tego nie obejdzie się, nie ma phinów o konstrukcji dwuściankowej.

Czy spadek temperatury w przysłowiowych 10 minutach w phinie nie zaszkodzi w trakcie parzenia się kawy? Myślę, że ta cienka blacha szybko oddaje ciepło na zewnątrz. Może do 10 minut kubraczek nie musi być niezbędny?

Po takim czasie pewnie ktoś ma doświadczenie z phinami które wymieniłem w poprzednim poście i ma wyrobioną opinię na ich temat. Więc czy iść w kierunku modelu z sitkiem z gwintem z chin (lepsza stal, solidniejsza konstrukcja), czy jednak praktyczniejszy jest model bez gwintu?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Phin
« Odpowiedź #691 dnia: 17 Wrzesień 2021, 00:07:58 »
Czy spadek temperatury w przysłowiowych 10 minutach w phinie nie zaszkodzi w trakcie parzenia się kawy? Myślę, że ta cienka blacha szybko oddaje ciepło na zewnątrz. Może do 10 minut kubraczek nie musi być niezbędny?
Nie trzeba nic kombinować - kawa zawsze dobra - nie ważne czy po 3 czy po 8 czy nawet 16 minutach - może lekko letnia - ale nadal dobra
Never Give UP †

Offline morfeusz

  • Wiadomości: 23
Odp: Phin
« Odpowiedź #692 dnia: 17 Wrzesień 2021, 08:42:11 »
Nie trzeba nic kombinować - kawa zawsze dobra - nie ważne czy po 3 czy po 8 czy nawet 16 minutach - może lekko letnia - ale nadal dobra
Masz rację, w praktyce i tak wszystko wyjdzie, później ewentualnie będę się zastanawiał. Ale nadal mam dylemat czy kupić na początek 2 sztuki z Ali lepiej wykonane z gwintem, czy zwykłą wersję. Który model jest bardziej praktyczny.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Phin
« Odpowiedź #693 dnia: 17 Wrzesień 2021, 09:34:11 »
Generalnie chce kupić co najmniej 2 sztuki, jako alternatywa na jakieś wyjazdy,
Może warto się też zastanwić nad stalowym french pressem albo AeroPressem. Ewentualnie jeśli ma być koniecznnie do przelewu to są też metalowe drippery składane lub papierowe do zawieszania na kubku.

Więc czy iść w kierunku modelu z sitkiem z gwintem z chin (lepsza stal, solidniejsza konstrukcja), czy jednak praktyczniejszy jest model bez gwintu?

Co do tego elementu wewnętrznego, to wkręcany stabilniejszy, daje możliwość trochę większej powtarzalności, ale jesteś trochę ograniczony przez gwint w kwestii ilości kawy. Ten luźny w podróży może trochę latać i dzwonić jednak daje większą swobodę w kwestii dozowania kawy.

W kwestii spadku temperatury to zależy gdzie będziesz używał w terenie czy w pomieszczeniu oraz, czy kawa musi być koniecznie gorąca, czy wystarczy w temperaturze ciała.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2021, 09:37:23 wysłana przez krystians »

Offline morfeusz

  • Wiadomości: 23
Odp: Phin
« Odpowiedź #694 dnia: 17 Wrzesień 2021, 15:06:20 »
Dzięki za zainteresowanie. Ważną rzeczą jest to, aby nie być też uzależnionym od papierowych filtrów, stąd wybór phin'a. Z tego co czytałem, z phin'a kawa jest bardziej wyrazista niż np. z french pressu . W sumie ten drugi sposób logicznie myśląc, jest to typowa zalewajka, która później jest odfiltrowana.

Z tym metalowym dripperem to mnie zaskoczyłeś. Myślałem, że wszystkie muszą być używane z filtrem papierowym a okazało się, że niektóre metalowe są wielokrotnego użytku.
Czy dobrze myślę, że kawa z metalowego drippera i phin'a smakuje podobnie? W sumie zasada działania jest taka sama, przepływ też jest podobny w zależności od zmielonej kawy.

Ale kiedy patrzę na budowę phin'a i metalowego drippera, to jednak ten pierwszy jest bardziej idioto odporny, łatwiej go się czyści itp.

Co do phin'a. Teraz taka krótka myśl łopatologiczna. To, że sitko będzie dzwonić w podróży, czy nie, nie ma znaczenia. Chodzi mi tylko o to, czy nakręcane sitko robi przewagę w parzeniu kawy. Nie rozumiem tej powtarzalności zrobionej kawy sitka z gwintem. Nakręcając i tak należy zostawić parę mm przestrzeni nad zasypaną kawą. Zostawisz za mało, kawa spęcznieje, będzie ściśnięta i ciężko będzie o przepływ. Więc luzu musi być wystarczająco dużo, aby mogła bez przeszkód wchłonąć wodę a napar mógł mieć swobodne ujście. Sitko bez gwintu swobodnie sobie leży, podnosi się wraz z pęczniejącą do góry kawą, grawitacja automatycznie dozuje przestrzeń, nie ma problemu z przepływem. Jeżeli zadaniem sitka z gwintem byłoby ścisnąć kawę, to miałoby wtedy sens i przewagę. Ale kawa w phinie przecież nie może być ściśnięta jak w ekspresie, bo stworzyłoby to powierzchnię nie do przejścia wodzie. Więc gdzie leży ta przewaga sitka z gwintem, bo może źle rozumuje?
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2021, 15:10:13 wysłana przez morfeusz »

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Phin
« Odpowiedź #695 dnia: 18 Wrzesień 2021, 16:00:12 »
Już tłumaczę Ci na czym polega powtarzalność w wersji z gwintem.
1. Jak nasypiesz kawę to sitkiem możesz ją wyrównać, a potem odkręcasz
2. Gdy polewasz sitko się nie kołysze
3. Jak masz świeżą kawę, to potrafi wywrócić nakładane sitkoi rozwalić całkiem ciasto więc kawa źle się zaparza.

Z minusów masz jednak dosyć ograniczoną możliwość zasypu kawą. Niektórzy lubią  sypać dużo kawy i nalać dość mało wody lub lać porcjami. Co w przypadku wersji nakręcanej może się nie udać. I to tyle z różnic.

Co do French Pressa, to opinie są różne. Negatywne przeważnie są od osób, które nie chcą zrozumieć działania takiej metody zaparzania i nauczyć się prawidłowo zaparzyć w nim kawy. Przeważnie do FP ludzie mielą za grubo, nie mieszają i stosują nieodpowiednie proporcje co daje mało wyrazisty napar. Ja jestem bardzo zadowolony z takiej kawy i dla niektórych kaw bywa to najsmaczniejszy sposób parzenia.

W kwestii siateczkowych filtrów, to dla mnie ich czyszczenie jest niewygodne. Jeśli przelew w podróż, to dla mnie zdecydowanie papierowe zawieszane filtro-zaparzacze wygrywają. Kality Kantan można z powodzeniem wykorzystywać wielokrotnie i suszyć. Ja tak używałem na wyjazdach i spokojnie jedna sztuka starcza na parę dni.

Dla mnie jednak AeroPress jest genialnie prostym i uniwersalnym urządzeniem. Choć próbowałem różnych opcji wyjazdowych, to jednak AP dla mnie wygrywa. Można w nim stosować też metalowe filtry zamiast papierowych, bądź papierowe przepłukać i wykorzystywać ponownie.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2021, 16:05:49 wysłana przez krystians »

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Phin
« Odpowiedź #696 dnia: 18 Wrzesień 2021, 16:59:15 »
ja za to należę do tej mniejszości, która woli nieprzykręcane siteczka, używałem i takich i takich i przy przykręcanych, nawet po dłuższym używaniu, zdarzało mi się zostawić za mało miejsca i przekapywało "do kolacji". Drugim minusem dla mnie jest dodatkowe utrudnienie w czyszczeniu, żeby nie odgiąć tego gwintu, który często jest dość cienki ale żeby jednak przy nim przetrzeć, bo z czasem zamienia się w czarnego drąga :hihihi:
Ogólnie to pierdoły ale jednak jakieś a nie dostrzegam żadnych plusów, nie wiem po co miałbym dokręcać-ubijać i odkręcać, co to ma dać? to nie maszyna atakująca ciśnieniem a przed woda z czajnika chromi już właśnie to metalowe sitko. Przy preinfuzji i tak całe to ubicie się rozejdzie więc jedynie chyba może ją spowolnić i w efekcie utrudnić. Nigdy nie zdarzyło mi się też, żeby sitko wywróciło, przekrzywiło to tak, zazwyczaj  jak się za dużo wody na pierwszy raz wleje, może jakiś bąbel by i wywrócić potrafił ale dalej nie znany mi problem. Za to sama preinfuzja jest moim zdaniem w phinie bardzo ważna, im bardziej buzująca kawa, tym warto dłużej poczekać bo to znacznie wyrównuje całe przelewanie..

Offline morfeusz

  • Wiadomości: 23
Odp: Phin
« Odpowiedź #697 dnia: 18 Wrzesień 2021, 21:42:52 »
Dzięki Panowie za wyjaśnienie. Tak, czytałem o tym wywracającym się sitku i ciężko  było mi to wyobrazić, stąd moje powyższe wywody. Jakim trzeba lać ciśnieniem, aby to sitko się wywróciło. Delikatnie na początku zalewasz środek, mija pół minuty albo i dłużej, lejesz tak samo ponownie i myślę, że nie powinno być problemu. Dążę do idioto odporności i jak najłatwiejszym czyszczeniu.

Jaka jest różnica  w smaku kawy zrobionej w AeroPress'e a w phin'e? Który sposób jest bliższy ekspresowi, który do zalewajki, czy innego sposobu?

Metalowe filtry w AeroPress'e to Fellow Prismo, czy są jeszcze inne?

Moglibyście mi powiedzieć jaka jest dokładna średnica i wysokość phin'a 200ml?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Phin
« Odpowiedź #698 dnia: 18 Wrzesień 2021, 21:59:31 »
Tak, czytałem o tym wywracającym się sitku i ciężko  było mi to wyobrazić, stąd moje powyższe wywody. Jakim trzeba lać ciśnieniem, aby to sitko się wywróciło.

To "wywracanie" niekoniecznie ma związek z polewaniem. Może to zrobić świeża, mocno puchnąca kawa.
Średnica 200 ml phina, bez podstawki wynosi 7 cm, a wysokość 6,5 cm. No i "dwusetki" niektórych producentów, mają słabo dopasowane sitko wewnętrzne. Luz  może wynosić pod 0,5 cm, przez co przemiał przedostaje się do wody nad tym sitkiem.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2021, 22:05:01 wysłana przez WS »

Offline morfeusz

  • Wiadomości: 23
Odp: Phin
« Odpowiedź #699 dnia: 04 Listopad 2021, 13:52:25 »
Niestety, nie ma nigdzie w sklepach phinów 200 ml z oddzielnym talerzykiem i uchwytami po bokach (są tylko z uchem) i czekam już od dłuższego czasu na dostawę.

Może ktoś mi powiedzieć jakie są wymiary phin'a 340 ml, bo różne są opisy. Czy ten phin jest szerszy, więc ciastko jest cieńsze i kawa jest bardziej lurowata? Przyznam, że objętość bardziej mi pasuje, bo nie trzeba w razie czego dolewać wody. Ale jeżeli jest to kosztem bardziej wyrazistego smaku kawy, to w trakcie parzenia wolę już dolać.

Nie rozumiem dlaczego nie ma phinów np. o średnicy 6 cm i wysokich, aby można było dozować wodę a grubość ciastka byłaby taka, jak w phinach 140 ml.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Phin
« Odpowiedź #700 dnia: 04 Listopad 2021, 14:46:43 »
Nie rozumiem dlaczego nie ma phinów np. o średnicy 6 cm i wysokich, aby można było dozować wodę a grubość ciastka byłaby taka, jak w phinach 140 ml.

Niektórzy dlatego wolą użyć w ten sposób Aeropressu zamiast Phina. Natomiast wymiary Phina o pojemności 340 ml są następujące: średnica zewnętrzna to 8,4 cm natomiast wysokość to 7,5 cm.

Offline szarud Mężczyzna

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Phin, V60, Clever Dripper, kawiarka, AP
  • Młynek: KM3873
Odp: Phin
« Odpowiedź #701 dnia: 28 Styczeń 2022, 09:57:03 »
Jak zaparzyć kawę w phinie?


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Phin
« Odpowiedź #702 dnia: 28 Styczeń 2022, 11:54:16 »
Nasz forumowy kolega w akcji :).

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Phin
« Odpowiedź #703 dnia: 28 Styczeń 2022, 12:05:29 »
Kto wiedział, że phin znaczy filtr?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Phin
« Odpowiedź #704 dnia: 28 Styczeń 2022, 12:21:50 »
Z ciekawości kiedyś to sprawdziłem w translatorze.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi