Forum > Przygotowanie kawy

Americano

<< < (2/4) > >>

desmo:
tutaj można przeczytać o próbach mierzenia się z americano
sklep.unoespresso.pl/blog/blog/aktualnosci/slow-kilka-o-americano
ja póki co próbowałem tak
doppio 36g + 50g w temp ok 80st wszystko przepuszczone przez aeropress
próbowałem na brazyli z kofi brandu i nikaragui z good coffee
myśle że da się w ten sposób uzyskać dobrą kawę dla gości : P
bez konieczności zmieniania ustawień młynka pod alternatywe


joonecky:
Moja mama zawsze sobie życzy americano. Nie lubi kwasków z filtra i dlatego woli bardziej zdecydowane/ostre smaki americano. Sama mówi, że jest "bardziej mocna jeśli chodzi o smak i nie jest taką kwaśna i owocowa, bo z dripa wychodzą mocno kwaśne". Czyli w dużej mierze jest to kwestia ziaren, których używam do espresso. Drugą sprawą, że robię to jej w proporcjach ok. 120 ml. wody do 25 ml. espresso. Jak zrobię mocniejszą, to mówi, że za tęga ;)

donkiszot:
Sprawdź czy jej zasmakuje drip z mniej owocowych ziaren, choćby tych, które masz w ekspresie.

joonecky:
Dripy robi sobie sama, ale właśnie z ciemno palonych (najczęściej kiepskiej jakości) ziaren. Ale bardziej jej smakuje americano. Może dlatego, że do americano używam lepszych ziaren niż mama do dripa.

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

donkiszot:
No to sprawdź ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej