Autor Wątek: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.  (Przeczytany 3785 razy)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Drodzy Koledzy i Koleżanki,

kupiłem dobrą kawę, Columbię Geisha.
Nie chcę zużyć pół torebki na szukanie najlepszej receptury. Wobec tego podszedłem do problemu z drugiej strony.
Jaka metoda zaparzania będzie najbardziej odporna na moje błędy ?! Areo, phin ?!
Macie jakieś pomysły ? Choć spodziewam się, że takie ziarno obroni się w każdej metodzie ?!
A może mieliście z tą konkretną kawą do czynienia ? Proszę, podzielcie się przepisami.

pozdrawiam
Marcin

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2015, 16:47:11 »
Zalej gruby przemiał w filiżance jak na cuppingu, wtedy łatwiej będzie ocenić do jakiego urządzenia Ci podejdzie. Ja bym ją filtrował, jeżeli nie jest zbyt ciemno palona, ale lubię kawy filtrowane.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2015, 17:55:35 »
Właśnie kończę tą Kolumbię. Faktycznie, z wysyłką 250 g opakowanie wychodzi 100 zł. Szkoda jej na błędy. Zaparzałem ją w aeropressie i w Hario V60-O1. Muszę stwierdzić, że w aeropressie bardziej mi podeszła. Smaki były bardziej intensywne i zmieniały się z każdym łykiem na lepsze. W Hario była łagodniejsza i prawie nie zmieniała smaku wraz z wychładzaniem naparu.
Pozdrawiam

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2015, 21:56:31 »
Zalej gruby przemiał w filiżance jak na cuppingu, wtedy łatwiej będzie ocenić do jakiego urządzenia Ci podejdzie. Ja bym ją filtrował, jeżeli nie jest zbyt ciemno palona, ale lubię kawy filtrowane.

Kierować się smakiem i na tej podstawie wybierać metodę. Jakie masz doświadczenia ?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2015, 11:05:38 »
W kilku słowach jest niełatwo opisać doświadczenia, żelaznych reguł nie ma. Zależy jakich smaków szukasz, co w kawie lubisz. Twoją Geishę prawdopodobnie parzyłbym w Chemexie.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2015, 17:11:03 »
W kawie teraz poszukuję, owocowych przygód, rześkości. Jak najmniej czekolady.
Ale słodkość wynikająca z kwaskowatości połączonej z owocową świeżością, jak najbardziej.
Czerwone owoce nawet z gorzkością grejfruta, jak najbardziej.



Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Metoda zaparzania, najbardziej odporna na błedy, zaparzającego.
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipiec 2015, 21:57:57 »
Wybrałbym tę metodę, którą najlepiej znam, z której najczęściej wychodzi to co chcę i lubię.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi