Autor Wątek: Czas wypalenia kawy, a smak?  (Przeczytany 3100 razy)

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Czas wypalenia kawy, a smak?
« dnia: 25 Czerwiec 2023, 09:55:21 »
Czy na kwaśny smak espresso może mieć wpływ data wypalenia kawy?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwiec 2023, 10:48:04 »
Raczej umiejętności operatora ekspresu ;)

EDIT: Są też oczywiście kawy które siłą rzeczy mają jakąś tam większą czy mniejszą kwasowość.

Dawid1144

  • Gość
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwiec 2023, 10:54:26 »
Czy na kwaśny smak espresso może mieć wpływ data wypalenia kawy?


To nie ma wpływu. Raczej stopień wypalenia (im ciemniej palona tym niższa kwasowość) oraz rodzaj ziaren ( z jakiego kraju pochodzą.

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:05:33 »
Raczej stopień wypalenia (im ciemniej palona tym niższa kwasowość) oraz rodzaj ziaren ( z jakiego kraju pochodzą.

Dzięki za uwagę co do stopnia wypalenia. Mógłbyś mi jakąś polecić?

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:06:45 »
Są też oczywiście kawy które siłą rzeczy mają jakąś tam większą czy mniejszą kwasowość.
Możesz jakieś polecić? Czy w markecie mógłbym coś dostać ad hoc?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:17:05 »
Ale co Ci polecić? Kawę niekwaśną czy krótko paloną?

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:22:14 »
Ale co Ci polecić? Kawę niekwaśną czy krótko paloną?
Niekwaśną.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:35:31 »
Wszelkie Brazylie lub mieszanki z robustą są typowym wyborem na start, są najbardziej kawowe, na ogół tradycyjne i niekwaśne. Zakupy w markecie -- to trudny temat, ale bywa, że coś takiego można znaleźć.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:38:12 »
Czy w markecie mógłbym coś dostać ad hoc?

W markecie dostaniesz typową włoszczyznę, czyli będą to kawy palone ciemno lub nawet bardzo ciemno, a w takim przypadku będą to kawy bez kwasowości. Oczywiście jest jeszcze kwestia tego co kto uważa za kwaśne 😉

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:42:45 »
Wszelkie Brazylie lub mieszanki z robustą są typowym wyborem na start, są najbardziej kawowe, na ogół tradycyjne i niekwaśne.
Dzięki :)

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:45:17 »
Oczywiście jest jeszcze kwestia tego co kto uważa za kwaśne 😉
Ok. Dzięki :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwiec 2023, 15:51:23 »
Czy w markecie mógłbym coś dostać ad hoc?
Costa ma taką mocną paloną sig. 10 z domieszką robusty a przez net, sprawdzona przeze mnie i kolegów Java 001:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13467.0

》tertium non datur《

Offline renegat

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: mym54
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwiec 2023, 16:18:27 »
Costa ma taką mocną paloną sig. 10 z domieszką robusty a przez net, sprawdzona przeze mnie i kolegów Java 001:

Na pewno wypróbuję, dziękuję.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwiec 2023, 09:33:34 »
Z naszej oferty mogę polecić UNIVERSAL CAFFE Gran Bar, BIN CAFFE Rubino Classico oraz świeżo paloną CAFFE BARCA Green oraz Blue (włoski profil palenia).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Czas wypalenia kawy, a smak?
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Czerwiec 2023, 09:51:48 »
Costa ma taką mocną paloną sig. 10 z domieszką robusty a przez net, sprawdzona przeze mnie i kolegów Java 001:

Na pewno wypróbuję, dziękuję.


Mnie wspomniana kawa właśnie się kończy.

20230626_093908.jpg

Ziarenka wyglądają tak i tutaj moim skromnym zdaniem żadnej kwasowości nie powinieneś uświadczyć.

20230626_094012.jpg

Ja pozostaję na tej jednej przerobionej paczce a kawy do espresso szukam dalej tz. jakieś tam i gdzieś tam zamówienie wczoraj złożyłem :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi