Autor Wątek: dwubojlerowe "Młode Wilki " bez E61  (Przeczytany 3505 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: dwubojlerowe "Młode Wilki " bez E61
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Październik 2022, 20:03:47 »
Trzeba by przeanalizować jak to się ma do wrzenia całej wody w bojlerze, bo przecież wraz z upuszczaniem pary temp wody nie spada wcale. Dopiero dobór zimnej wody powoduje znaczący spadek.

Hm, też nie, upuszczanie pary powoduje parowanie wody w bojlerze, a to z kolei spadek temperatury. Ciepło parowania wody jest dość duże... tu mamy pobieranie ciepła do odparowania, a np. w kotłach kondensacyjnych wykorzystujemy to ciepło w procesie odwrotnym (kondensacja, czyli para -> ciecz)

Tak na szybko (o ile nie namieszałem ;), wartości ciepła z googla )

Spienianie 200g mleka przy 1 litrowym bojlerze z wyłączonym zasilaniem (brak dogrzewania)

Wg https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11045.0 pi razy oko na spienienie 200g mleka idzie conajmniej ~20g wody (tzn. tyle przybywa wody w mleku)

Odparowanie 20g wody przy cieple parowania około 2200 kJ/kg daje 2200*0,02 = 44kJ

Ciepło właściwe wody 4200 J/(kg*K) czyli 44kJ ochłodzi 1 litr wody o 44000/4200 = 10,47 stopnia
Czyli bez grzałki tak na styk,bo poniżej ~100 stopni brak pary.
Gdyby temp nie spadała, to można by odparować całą zawartość bojlera ;) a to jest awykonalne...

Moje oba ekspresy po włączeniu spieniania "wyczajają", że temp spada i momentalnie uruchamia się grzałka (kurki pary nie mają włącznika)


Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: dwubojlerowe "Młode Wilki " bez E61
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Październik 2022, 22:03:19 »
Mądrego to i miło poczytać :)

Ale przecież spieniamy z włączonym bojlerem zawsze, ergo i z włączoną grzałką. Czujnik temp w bojlerze wyłapuje spadek T wody i włącza grzałkę. I tu w poprzednim poście trochę zbytnio skróciłem, bo właściwe pytanie brzmi - czy elektronika pozwala aby temp spadła na tyle żeby woda zaczęła wrzeć?

skansen

  • Gość
Odp: dwubojlerowe "Młode Wilki " bez E61
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Październik 2022, 23:50:18 »
Ale przecież spieniamy z włączonym bojlerem zawsze, ergo i z włączoną grzałką. Czujnik temp w bojlerze wyłapuje spadek T wody i włącza grzałkę.
I pracująca grzałka poniekąd kompensuje ten spadek... Opierając się na wyliczeniach z #30
Odparowanie 20g wody przy cieple parowania około 2200 kJ/kg daje 2200*0,02 = 44kJ
i przyjmując moc grzałki 1,4kW:
44kJ/1,4kW=31 sek
Jeśli będziemy spieniać dłużej niż 31 sekund temperatura nie powinna nam spadać ponieważ grzałka będzie uzupełniać straty ciepła tym wywołane...
Jeśli będziemy spieniać krócej niż 31 sekund-temperatura będzie spadać, bo grzałka "się nie wyrobi" i tutaj korzystamy z zapasu. Widać na tym przykładzie po co potrzebny jest duży bojler... Widać też przewagę bojlera (który ma zapas pary i wrzątku) nad rozwiązaniami które tego zapasu nie mają  :diabelek:

I pompa rotacyjna  jaka mała (wąska ) ,  szersza by nie weszła do tego ekspresu.
To pompa zębata (gear pump), podobna jak w Rocket R Nine One. Umożliwia profilowanie ciśnienia "na pompie" a co za tym idzie automatyzację profilowania... Napędza ją silnik prądu stałego... I to przede wszystkim niewielki rozmiar napędu rzutuje na wielkość całego zespołu...

Pompa zębata to rodzaj rotacyjnej pompy , ma dodatkowo  koła zębate.  Jest droższa od tracycyjnej pompy rotacyjnej  podobnej wielkości i wydaje charakterystyczny dźwięk podczas pracy.
Zębate pompy stosuje wymieniony Rocket ale tez są montowane w bardzo drogich ekspresach jak LaMarzocco Strada EP czy Slayer 1 grupowy.
Jest ona coraz szerzej stosowana, można ją spotkać w wielu maszynach, niekoniecznie bardzo drogich-Crem ONE PROFILER, Quick Mill Andreja Profiles, Domobar Super. A w działach R&D jest jeszcze kilka maszyn z tym rozwiązaniem.
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2022, 00:00:28 wysłana przez skansen »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi