Cześć,
po przeszło pół roku postanowiłem wrócić do speciality, jednak mam problem - moje kawy wychodzą strasznie cierpkie, gorzkie, wodniste bez jakichkolwiek nut smakowych z opakowania (w sumie to prócz tej cierpkości nic nie czuć, a jest ona dosyć nieprzyjemna). Co powinienem najpierw zmienić? Grubość mielenia, temperature wody, samą wode?
Na pierwszy ogień w czym parzę:
Młynek - comandante bez red clixa
Czajnik - konewka z tchibo z regulacja temperatury
V60 - plastikowy, z hario 02
Filtry - hario, japońskie
Woda - primavera
Kawa - J&N bank michicha, Kyoto ethiopia aricha
Hotel - trivago
Jak parzę:
Woda ~98 stopni, 18 gram kawy, 20 klik.
Preinfuzja ~30 sekund, zalewam 38 gram wody, po 30 sekundach dolewam do 180 gram, czekam aż trochę uleci, lekko kręce v60 żeby usunąć kawe ze ścianek zostawiam do 1:15, później zalewam do 300 gram. Całość trwa 3 minuty.