Autor Wątek: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.  (Przeczytany 2840 razy)

Offline Wszystkozajete321

  • Wiadomości: 9
Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« dnia: 28 Maj 2021, 16:49:28 »
Cześć,
po przeszło pół roku postanowiłem wrócić do speciality, jednak mam problem - moje kawy wychodzą strasznie cierpkie, gorzkie, wodniste bez jakichkolwiek nut smakowych z opakowania (w sumie to prócz tej cierpkości nic nie czuć, a jest ona dosyć nieprzyjemna). Co powinienem najpierw zmienić? Grubość mielenia, temperature wody, samą wode?

Na pierwszy ogień w czym parzę:

Młynek - comandante bez red clixa
Czajnik - konewka z tchibo z regulacja temperatury
V60 - plastikowy, z hario 02
Filtry - hario, japońskie
Woda - primavera
Kawa - J&N bank michicha, Kyoto ethiopia aricha
Hotel - trivago  :ups:

Jak parzę:

Woda ~98 stopni, 18 gram kawy, 20 klik.

Preinfuzja ~30 sekund, zalewam 38 gram wody, po 30 sekundach dolewam do 180 gram, czekam aż trochę uleci, lekko kręce v60 żeby usunąć kawe ze ścianek zostawiam do 1:15, później zalewam do 300 gram. Całość trwa 3 minuty.

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 398
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maj 2021, 17:22:44 »
Myślę, że kawa przestała Ci smakować. Te wszystkie czynniki - czasy, rodzaje polewania itd. - mają najwyżej kilkuprocentowy wpływ na realny smak naparu, tak mi mówi paruletnie doświadczenie.

Chyba że masz jakąś straszną wodę. Ale masz ok.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Wszystkozajete321

  • Wiadomości: 9
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maj 2021, 18:42:59 »
Otóż nie - lubię kawe, po prostu mam problem ze zrobieniem dobrej kawy u siebie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maj 2021, 18:52:34 »
W przypadku Twoich problemów można obniżyć temperaturę parzenia, skrócić czas parzenia do 2,5 minut, zwiększyć ilość polań do np. trzech, przy czym polewać wolno i delikatnie. Grubość mielenia również trzeba zwiększyć, żeby się zmieścić w założonym czasie.

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 398
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maj 2021, 19:25:37 »
Ciekawe, czy to przyniesie radykalną zmianę. To bardzo dobre rady, ale kolega zbyt mocno nie odbiegał od wzorca - a tak mocno nieprzyjemne odczucia smakowe...
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Wszystkozajete321

  • Wiadomości: 9
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maj 2021, 19:43:40 »
W przypadku Twoich problemów można obniżyć temperaturę parzenia, skrócić czas parzenia do 2,5 minut, zwiększyć ilość polań do np. trzech, przy czym polewać wolno i delikatnie. Grubość mielenia również trzeba zwiększyć, żeby się zmieścić w założonym czasie.
Dobrze, spróbuje tego jutro, mam  tylko pytanie - do ilu obniżyć temperaturę? 93/92 stopnie wystarczą?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maj 2021, 19:56:17 »
kolega zbyt mocno nie odbiegał od wzorca

A jest jakiś wzorzec?

do ilu obniżyć temperaturę? 93/92 stopnie wystarczą?

Powiedzmy, 92°C - obróbka naturalna, 95°C - obróbka myta.

Offline Wszystkozajete321

  • Wiadomości: 9
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maj 2021, 20:13:56 »
kolega zbyt mocno nie odbiegał od wzorca

A jest jakiś wzorzec?

do ilu obniżyć temperaturę? 93/92 stopnie wystarczą?

Powiedzmy, 92°C - obróbka naturalna, 95°C - obróbka myta.


Dziękuję :)

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 398
  • Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
Odp: Mam problem z zaparzeniem dobrego dripa.
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maj 2021, 22:01:11 »
Wzorzec - miałem na myśli te podstawowe zasady typu 2-3 minuty itd.

Sorry, dzisiaj bez sensu mędrkuję, kawy było mało  :Bicz:
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi