A zapłacisz za to? Producenci chętnie Ci dołożą grzałkę do grupy żeby szybciej się ustabilizowała: Sage Dual Boiler czy Bezzera BZ10 - gotowe po 10 minutach.
Ascaso podobno też się chwali krótkimi czasami, ale to trzeba by im najpierw uwierzyć.
Nie zapłacę, jednak z tego co wyczytałem, to taki Lelit Anna czy Grace osiągają stabilność temperaturową w 15 minut, gdzie w takim Rancillo Silvia trwa to jednak dłużej, prawda?
Chodzi o to, abym nie musiał rano włączać ekspresu 40 minut wcześniej, bo nie mam tyle czasu niestety.
Normalne americano z podwójnej dozy to jakieś 200ml - czyli mały kubek. Poza tym nie musisz lać prosto do niego. Albo możesz też zmienić tacką na niższą.
No i chodzi mi o to, czy w takiej annie zmieści się taki 200 ml kubek pod wylewką, czy nie. Z tego, co widzę, to w Grace / Victoria wylewka jest zdecydowanie wyżej i tam na pewno takiego problemu nie będzie, a tutaj chciałbym się upewnić.
Co Ci da temperatura? I tak nie wiesz gdzie mierzona, ile woda ma po dojściu do grupy i jak się zmienia w trakcie ekstrakcji. Ciśnieniomierz to przynajmniej daje jakąś pożyteczną informację. Termometr to tylko ozdoba i sposób na poprawę samopoczucia "baristy".
Oczywiście nie jest to wymagane, jednak zdziwiło mnie, że Anna z pidem jest w stanie podawać temperaturę aktualną jak inne ekspresy z LCC typu Elizabeth, jednak Victoria i Grace już takiej możliwości nie dają. Nie wiem, na ile pomocne jest wyświetlanie takiej temperatury, skoro uważasz, że w ogóle, to nie zakładam brak tego jako minus.
A no i obawiam się czy uzupełnianie wody w takim grace / anna nie będzie uciążliwe dla mnie? Widziałem, że uzupełnianie wody w tych ekspresach nie jest najprzyjemniejszą czynnością. Ekspres będzie na blacie pod szafkami. Odległość między blatem a szafkami to 53 cm. Da radę w miarę bezproblemowo uzupełniać wodę w tych ekspresach? Grace ma wysokość 38 cm, Anna z pidem34 cm.
@Henry jaki ekspres być polecił w kwocie 2000 - maksymalnie 3000 zł?