Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 157433 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Wrzesień 2014, 10:41:17 »
Za Andrzejem vel Antonio:

"Mr. Scott Rao proponuje po zalaniu gorącą wodą, wszystko dokładnie i energicznie wymieszać, po czym zanurzyć sitko nieco poniżej powierzchni wody, tak by wszystkie drobiny kawy zaparzały się. Jeśli tego nie zrobimy, to kawa wypchnięta siłą wyporu na powierzchnię nie będzie się zaparzać..."

Czyli kożuszek  zostawiamy ;-)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #91 dnia: 25 Wrzesień 2014, 12:02:35 »
Po zakończeniu ekstrakcji piankę warto wybrać ( wyciągnąć sitko, wybrać piankę, przecisnąć i przelać). Pianka sprzyja goryczy.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Wrzesień 2014, 12:05:10 »
Też tak robię, ale parę osób jednak pisało, że warto pozostawić.
Myślę, że warto przetestować oba rozwiązania aby wybrać dla siebie najbardziej optymalne...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Wrzesień 2014, 12:19:31 »
Spróbowałem obu rozwiązań i usuwam kożuszek przed przeciskaniem.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Wrzesień 2014, 13:36:17 »
A opiszesz różnice w smaku?

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Wrzesień 2014, 14:49:28 »
Pisałem, że pianka sprzyja goryczy...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Wrzesień 2014, 18:28:14 »
A opiszesz różnice w smaku?

Ten sposób parzenia we French Pressie, przeciskanie bez kożuszka, doradzono mi kiedyś w opolskiej "Kofeinie". Wtedy napar jest łagodniejszy, słodszy i mniej goryczkowaty. Oczywiście różnice nie są duże, ale jednak są in plus.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Wrzesień 2014, 19:26:32 »
Ws - mamy to samo źródło tej informacji ;)

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Wrzesień 2014, 19:59:49 »
Kożuszek jak najbardziej wg. mnie należy usunąć, odnoszę podobne wrażenie.
Nie rozumiem jednej rzeczy, tzn. z jednej strony to jasne z drugiej nie:
Cytuj (zaznaczone)
wszystko dokładnie i energicznie wymieszać, po czym zanurzyć sitko nieco poniżej powierzchni wody, tak by wszystkie drobiny kawy zaparzały się. Jeśli tego nie zrobimy, to kawa wypchnięta siłą wyporu na powierzchnię nie będzie się zaparzać...

Przecież robiąc tradycyjny cupping wszystko jest pięknie doparzone, a unoszący się na wierzchu kożuch jest czymś pożądanym... ::)
Z drugiej strony, to co pisze Rao ma sens - im więcej drobin kawy pod wodą, tym lepsze zaparzanie.  :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Wrzesień 2014, 20:26:14 »
Rao to tylko komercyjny pisarz. W jego książkach bywają bzdury ;).

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Styczeń 2015, 18:24:02 »
W ciągu ostatnich 2 tygodni miałem szansę zobaczyć jak wyglądają i pracują FP. różnych firm, a raczej NoName vs  Bodum.
Design to kwestia gustu, czy szkło jest borosilikatowe to na pierwszy rzut oka nie widać, ale jedno widać - rant sitka który jest filtrem do oddzielania naparu od zmielonej kawy.
W przypadku mojego Boduma na rant owego sitka składa się podwójna warstwa, zaś 3 noname, które miałem okazje ostatnio "testować" mają pojedynczą warstwę.
W efekcie, w noname, zmielona kawa (fusy) potrafią w decydowanie większym procencie trafiać do naparu. Jednym słowem - cena przekłada się na smak...

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Styczeń 2015, 19:30:19 »
W przypadku mojego Boduma na rant owego sitka składa się podwójna warstwa
O ! A u mnie jest normalna siatka. Możesz zrobić zdjęcie ?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Styczeń 2015, 06:48:12 »
Mówisz i masz - jakość foty taka sobie, ale a) komórką, b) z ręki c) przed kawką  ;)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Styczeń 2015, 08:00:17 »
Dzięki, u mnie też jest tak wywinięta siateczka. Jakoś nigdy wcześniej na to nie zwróciłem uwagi. Często widuję FP Bodum w TKmaxie ale ten okrągły element od góry trzymający sitko jest plastikowy i takiego czegoś bym nie kupił.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Styczeń 2015, 08:06:06 »
W noname, które ostatnio widziałem siatka jest delikatna i bez zawinięcia na brzegach, a dodatkowo spirala jest z ultra cienkiego drucika - więc słabo dociska.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi