Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 122846 razy)

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 435
  • Ekspres: La Pavoni Domus Bar DMB, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: 1zpresso Q1
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #495 dnia: 23 Wrzesień 2018, 22:30:46 »
Okazjonalnie przygotuje jakas herbatke w tym FP, wiec tlokowy ubijacz odpada. Tym bardziej ze przy ubijaniu nie widac poziomu/tekstury mleka.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4655
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #496 dnia: 23 Wrzesień 2018, 23:34:22 »
Za co? nie mam pojęcia.
Za znaczek ;) Ale to w wielu branżach spotykane... Przykład z mojej branży - kupujesz np. wahacze TRW do Alfy, mają zdarte logo Alfy(w serwisie za ten znaczek płacisz "trochę" więcej), ostatnio brałem znajomemu dyszę spryskiwacza i to samo - zdarte numery producenta. Znaczek i cena się robi odpowiednio wyższa ;) A droga podobna od producenta do klienta końcowego...

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 928
  • Ekspres: v60, Chemex, Melitta, Aeropress, Phiny, Tygielek, FP, moka i brikka, kompresso
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #497 dnia: 24 Wrzesień 2018, 12:44:42 »
a ja przestrzegam przed tymi z silikonową "uszczelką" dookoła sitka, kupiłem se takiego malutkiego do pracy i ta gumka to samo zło ;) chociaż mleka nim jeszcze nie spieniałem, to do kawy nic to nie daje, a zbiera się pod nią bąbelek powietrza i czasami jak się przepcha, to z całym mułem od razu, do tego zmniejsza się drastycznie powierzchnia sitka, bo dużo zajmuje o uszczelka i plastikowy "stelaż", przez co się zapycha często. No i sam tłok się solidnie uszczelnia, więc wsuniecie go troszkę i powolne przelewanie odpada, bo zleje sie to co powyżej tłoka a reszta nie chce. Klasycznie odgięta siatka jest właściwym rozwiązaniem, prostsza, trwalsza i skuteczniejsza.

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #498 dnia: 23 Luty 2019, 17:46:12 »
Z tego co patrzyłem po sklepach, FP Bialetti dalej są najbardziej opłacalne. Duka mi się nie podobają.
Bodum Chambord, Hario, La Cafetiere czy Iwaki to już ceny pod 200zł. Są jeszcze z podwójnym szkłem.
W TKmaxx pewnie są te tanie plastikowe Bodum? Czy da się tam dostać też te lepsze?
¯\_(ツ)_/¯

Offline tom517

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: Izzo Alex MKII, Kazak Rota było:Arrarex Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka Zenith 65E <- Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini <- Porlex Tall
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #499 dnia: 23 Luty 2019, 18:41:06 »
Ja ostatnio kupiłem drugi Ambition Rafaella (Konesso) i polecam. Najlepiej mi się w nim spienia (testowałem jeszcze 2 inne). Łatwo się czyści. Fajna zdejmowana guma na dole chroni przed stłuczeniem.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2019, 19:40:43 wysłana przez tom517 »

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #500 dnia: 25 Luty 2019, 00:15:25 »
Tutaj co wymyślili
¯\_(ツ)_/¯

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4773
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #501 dnia: 25 Luty 2019, 10:52:56 »
Wygląda sympatycznie. Tylko szczerze powiedziawszy, to nic to nie widzę w tym nowej myśli. Jedynie wykorzystanie innego materiału do obudowy. Różne przyrządy kuchenne z bambusa robi się od dawna. Nie rozumiem tylko dlaczego wpakowali u góry plastikowy element.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2019, 10:56:17 wysłana przez krystians »

Offline Nikopol Mężczyzna

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: V60, Phin, AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona 130
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #502 dnia: 13 Listopad 2019, 15:22:23 »
Panowie takie mnie rozważanie naszło... Czym się różni kawa zrobiona we Frenchu od tej przyrządzonej na potrzeby cuppingu?

Tu i tu trochę grubiej zmieloną kawę zalewamy gorącą wodą.
Tu i tu czekamy, 4 minuty.
Tu i tu przełamujemy korzuch po 4 minutach.
Tu i tu czekamy jeszcze trochę.

Różnice które widać gołym okiem:

- we frenchu jest tłoczek do filtrowania
- frencha robimy, żeby kawy się napić a cupping aby ją "zbadać"

Pytanie:

Czy z uwagi na zbieżność przyrządzania można wysnuć wniosek, że kawa z frencha będzie w smaku taka jak kawa w cuppingu?
Albo innymi słowy - że to french ze wszystkich metod alternatywnych ukaże nam najszersze spektrum smakowe kaw, tak jak robi to cupping?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4773
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #503 dnia: 13 Listopad 2019, 15:36:03 »
Tak, to może być dokładnie ta sama metoda zaparzania różnica jest tylko w naczyniu i ilości kawy zaparzanej na raz. Oczywiście jak w każdym urządzeniu przepisów może być niezliczona ilość.
Dlatego warto przetestować sobie różne wersje np. przykrycie, przeciskanie tłoka, zmielenie grubse i zwiększenie dozy. Każdy przepis da trochę imny napar.

 Ja zaparzam podobnie jak Hoffmann: przełamując po 3-4 minutach i przelewając po kolejnych kilku. Tłoczek zakładam przed samym przelaniem, wciskając go tylko do poziomu płynu.


Cuppingu nie używa się dlatego, że jest najlepszą metodą, ale dlatego, że jest prostym, najbardziej powtarzalnym i wybaczającym sposobem zaparzenia kawy
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2019, 15:58:18 wysłana przez krystians »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1040
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #504 dnia: 13 Listopad 2019, 16:13:53 »
Panowie takie mnie rozważanie naszło... Czym się różni kawa zrobiona we Frenchu od tej przyrządzonej na potrzeby cuppingu?

Tu i tu trochę grubiej zmieloną kawę zalewamy gorącą wodą.
Tu i tu czekamy, 4 minuty.
Tu i tu przełamujemy korzuch po 4 minutach.
Tu i tu czekamy jeszcze trochę.

Różnice które widać gołym okiem:

- we frenchu jest tłoczek do filtrowania
- frencha robimy, żeby kawy się napić a cupping aby ją "zbadać"

Pytanie:

Czy z uwagi na zbieżność przyrządzania można wysnuć wniosek, że kawa z frencha będzie w smaku taka jak kawa w cuppingu?
Albo innymi słowy - że to french ze wszystkich metod alternatywnych ukaże nam najszersze spektrum smakowe kaw, tak jak robi to cupping?
U mnie cupping to podstawowa metoda picia kawy, zawsze smacznie.

Do fp mielę dokładnie tak samo jak do cuppingu.

Różnice przy fp według mnie:
- wiesza objętość = dłużej spada temperatura wody = wyższy poziom ekstrakcji
- przelewanie = agitacja = wyższy poziom ekstrakcji
- opuszczanie tłoka = agitacja = wyższy poziom ekstrakcji

Stąd mogą powstać różnice. Bo fusy w kubku to sobie lewitują, potem opadają i nikt ich nie rusza :)

Offline msz38

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Nivona 756, Clever
  • Młynek: Lido E, JX Pro
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #505 dnia: 13 Listopad 2019, 16:57:07 »

 Ja zaparzam podobnie jak Hoffmann: przełamując po 3-4 minutach i przelewając po kolejnych kilku. Tłoczek zakładam przed samym przelaniem, wciskając go tylko do poziomu płynu.


Metoda Hoffmanna jest świetna. Również używam i mocno polecam.

Offline ullortnaci

    • -
  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Fackelmann 1x4, french press Termisil, kawiarki Bialetti i GAT
  • Młynek: Nivona 130
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #506 dnia: 21 Styczeń 2020, 15:40:14 »
Kupiłem french press "Termisil zaparzacz 1L CDZP100A".
Wcześniej miałem Smukee z Biedronki, ale pewnego razu pękł. Ten jest trochę gorzej wykonany, sitko mniej płynnie się przeciska, gdyż ściślej przylega do ścian FP, ale to raczej kwestia wygody. Sitko zostawia więcej osadu niż produkt Biedronki. Do jakości szkła nie mam zastrzeżeń, czy wytrzyma dłużej niż tamten, to się okaże. Na opakowaniu producent deklaruje 10 lat gwarancji. Zapłaciłem trochę poniżej 30 zł w markecie budowlanym. Generalnie, w swojej klasie cenowej jest ok.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: Izzo Alex MKII, Kazak Rota było:Arrarex Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka Zenith 65E <- Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini <- Porlex Tall
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #507 dnia: 02 Styczeń 2021, 20:05:09 »
Uwaga, uwaga !
Sprawdzajcie co się znajduje w pokrywie French Pressa. Chodzi o łączenie tej błyszczącej górnej części z dolną czarną. Zaoszczędzę widoku przed. W tym co myję ręcznie była tragedia. Trochę lepiej w zmywanym w zmywarce.

Offline WaAaFeL

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Aeropress, kawiarka Bialetti 3tz, Hario v60-02, FP, Kalita, GABI
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #508 dnia: 03 Styczeń 2021, 18:45:00 »
Ja jakiś czas temu poszukiwałem fp i w temacie tani fp polecali ten: https://www.konesso.pl/product-pol-3598-French-Press-Melitta-Coffee-Maker-Standard-3-filizanki.html
Kupiłem i jestem nim zachwycony, każdemu polecam kto się rozgląda. Jest funkcjonalny bo guma z dołu schodzi łatwo i można samo szkło wrzucic do mikrofali. Spienia mleko w kilka ruchów. Kawy mieści się 300ml więc na jedną osobę idealnie. Wykonanie wydaje mi się dobre.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi