Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 157480 razy)

Offline greydon

  • Wiadomości: 7
  • Młynek: Severin KM3783
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #345 dnia: 19 Wrzesień 2017, 16:23:46 »
Jeżeli chciałbym żeby kawa wyszła mniej kwaśna, to powinienem zwiększyć/zmniejszyć grubość mielenia albo czas zaparzania? Zmieliłem na 10 moim severinem, kawa Kenia ciemnopalona (wiem wiem ona powinna być do ciśnieniowych metod), zaparzałem coś koło 7 minut i chciałbym zmniejszyć kwasowośc.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2017, 16:26:18 wysłana przez greydon »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #346 dnia: 19 Wrzesień 2017, 16:27:32 »
Na początek podnieś temperaturę wody.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #347 dnia: 19 Wrzesień 2017, 16:28:37 »
Kenia może być kwaskowata, taka jej natura. Spróbuj zwiększyć temperaturę wody, możesz też użyć drobniejszego przemiału oraz intensywniej mieszać.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #348 dnia: 19 Wrzesień 2017, 17:36:13 »
chciałbym zmniejszyć kwasowośc
Tylko po co? ;)

Offline greydon

  • Wiadomości: 7
  • Młynek: Severin KM3783
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #349 dnia: 20 Wrzesień 2017, 11:13:08 »
Spróbuję tak jak mówiliście, ale raczej nie jest to wina zbyt niskiej temperatury bo zalewałem niemal od razu po zagotowaniu i dodatkowo french pressa trzymałem w garnku z tą samą zagotowaną wodą w trakcie zaparzania, żeby nie spadła temperatura za szybko i właśnie wtedy wyszedł mi kwas.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #350 dnia: 20 Wrzesień 2017, 11:17:31 »
Ale kombinacje :D Ja bym drobniej zmielił.

Offline greydon

  • Wiadomości: 7
  • Młynek: Severin KM3783
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #351 dnia: 20 Wrzesień 2017, 13:47:17 »
Drobniejsze mielenie pomogło (zmieliłem na 8 )  :ok:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #352 dnia: 20 Wrzesień 2017, 18:30:28 »
Dla potomnych, bo chyba problem rozwiązany standardowo. Czasem nie jest standardowo. W kawie są różne odczucia kojarzące się z kwaśnym, jest niedoparzona kwaskowatość -- standard, ale jest też przeparzona* cierpkość, wtedy trzeba iść odwrotnie do powyższych rad.

*ta kąpiel wodna tak mnie natchnęła.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #353 dnia: 20 Wrzesień 2017, 18:34:41 »
hehe, a wiesz że dokładnie o tym samym pomyślałem jak o tej kąpieli przeczytałem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #354 dnia: 20 Wrzesień 2017, 18:49:39 »
:szampan:

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #355 dnia: 10 Październik 2017, 22:32:41 »
Mam pytanie :) czy kawa z FP ma to do siebie że wychodzi taka wodnista? Mam wrażenie że wychodzi mi taka trochę Lura taka ostro rozwodniona kawa. Co mogę robić źle? Przemiał grubawy preinfuzja 30 sekund, woda 93 stopnie primavera po filtrze brita, zaparzanie 4 minuty. 16 g kawy na 250 ml wody.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #356 dnia: 10 Październik 2017, 22:34:49 »
Zwiększ dozę. To nie przelew, tu jest mniej efektywnie.

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #357 dnia: 10 Październik 2017, 22:40:44 »
Zwiększ dozę. To nie przelew, tu jest mniej efektywnie.
Czyli ile g / 100 ml?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #358 dnia: 10 Październik 2017, 22:44:12 »
To nie przelew, tu jest mniej efektywnie.

Jest raczej odwrotnie.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #359 dnia: 10 Październik 2017, 22:59:15 »
Czyli ile g / 100 ml?
70g/1l
A w drugim kroku zmiel drobniej.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2017, 23:12:20 wysłana przez pj.walczak »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi