forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: rubin w 16 Styczeń 2020, 12:13:09
-
Pozwolę sobie założyć nowy wątek dla młynków JE ze stajni 1zpresso. To są młynki dedykowane do espresso.
Ja od kilku dni jestem szczęśliwym użytkownikiem JE PLUS. Kupiłem go po przetestowaniu wersji JE - byłem zachwycony wygodą i szybkością mielenia. Czysta przyjemność!
Z JE PLUS jest tak samo. Żarno ma trochę inne - czarny Italmill 47 mm ze stali wysokoweglowej.
Poza tym różni się od JE tym, że dolne żarno jest osadzone na trzpieniu. Reszta to gadżety, ale wygodne:
- kubek na kawę trzyma się na magnesach (bardzo dobrze się trzyma) - 16 par neodymowych magnesów robi swoje
- regulacja jest od góry
- kubek jest konfigurowalny - dodają blind tumbler, jest tez kompatybilny z ich kolbami do manualnych ekspresów - można od razu do sitka mielić.
Ile zapłaciłem? Bo o to są pytania:
- razem z kuponami na Ali 675zł
- czekam na cashback z Planet Plus 60zł
- nie dopłaciłem żadnego VATu czy cła
Więc chyba dobra cena. Czekałem długo bo od poczatku listopada. Kupowałem u tego polecanego na forum sprzedawcy.
Kilka zdjęć:
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200116/578d5f01335b692ac4729e08ed671294.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200116/9321582be3c6e5121feecc516c3f3444.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200116/67bcfe607e800bfec329fffd772bc1a9.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200116/663a05b911c869dc0cfe1a64fb92d1f3.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200116/8a4b86c8c9bde05b46b80fdec04ba7cf.jpg)
-
Witam, zacny młyneczek. Ja obecnie korzystam z zwykłego JE i też bardzo jestem zadowolony. Jeżeli możesz to podaj mi na przyszłość tego sprzedawce polecanego na forum (przegapiłem)? W sumie bardzo atrakcyjną cenę zapłaciłeś nie dużo drożej niż ja. Z chęcią bym dopłacił do plusa jak bym spotkał taką cenę :), co nie oznacza że żałuję bo zwykły JE też robi swoje
-
Yuhang home appliance Co., Ltd.
https://www.aliexpress.com/store/706464?spm=a2g0s.9042311.0.0.30c05c0fKNKcGX
-
Dzięki dodałem do obserwowanych :) Teraz widzę cena skoczyła do góry 885 zł. Też dobry sprzedawca na ali: Jaffee coffee Store jakby ktoś potrzebował :)
-
A takie jeszcze pytanko mi przyszło do głowy, żarna w tych młynkach JE i JEplus jak długo mogą wytrzymać i czy jest szansa z czasem kupić same żarna?
-
Obawiam się, że żarna przeżyją nas wszystkich.
-
Czyli wystarczy regularne czyszczenie i delektowanie się dobrą kawą przez długie lata :)
-
I nie moczenie ich - wysokowęglowa stal źle to znosi.
-
Pędzelek w komplecie daje radę w czyszczeniu :)
-
Jeśli w plus są żarna od Italmila, to jak dobrze pamiętam producent przewiduje, że do 700 kg przemiału będą działać bardzo dobrze. Ja mielę ok. 15 kg rocznie :)
-
Ja od kiedy mam młynek i ekspres zauważyłem że pół kilo kawy u mnie idzie w niecały tydzień ??? czyli w rok blisko 30 kilogramów kawy
-
Na szociki, to szybko schodzi kawa :)
-
Zawsze robię podwójne obecnie 17 gram stosuję
-
Poza tym różni się od JE tym, że dolne żarno jest osadzone na trzpieniu. Reszta to gadżety, ale wygodne:
- kubek na kawę trzyma się na magnesach (bardzo dobrze się trzyma) - 16 par neodymowych magnesów robi swoje
- regulacja jest od góry
- kubek jest konfigurowalny - dodają blind tumbler, jest tez kompatybilny z ich kolbami do manualnych ekspresów - można od razu do sitka mielić.
Jeszcze jedną różnicę zauważyłem względem pomiędzy JE i JE PLUS:
- w JE PLUS mniej się klei zmielona kawa - zarówno do żarna jak do kubeczka aluminiowego - to istotne, bo w tych młynkach nie bardzo można psiknąć wodą w ziarenka
-
To akurat duży plus dla plusa ;)
-
Witam wszystkich. Panowie a czy Je (nie plus) nada się do metod alternatywnych czy wyłącznie do espresso? Tak się zastanawiam nad tym pytaniem, bo szykuje mi się wyjazd na dłuższą chwile no i oczywiście ekspresu nie zabiorę, a z kawy dobrej nie chce rezygnować. Pozostają metody alternatywne (w moim przypadku v60) ewentualnie kawiarka. W sumie mam też skertona który się nada do alternatywy, lecz on strasznie męczący jest w porównaniu z wspaniałym JE. Proszę was drodzy forumowicze o radę
-
Jest OK do alternatyw, używam z Aero. Nie jest to na pewno referencyjny przemiał (daleko od poziomu Baratza BG czy nawet C40) , ale w ciemno stawiam, że i tak lepiej niż Skereton.
Do kawiarki będzie lepiej niż dobrze.
-
@pj.w dzięki, więc biorę przyjaciela (JE) ze sobą
-
Na forum jest kilka osób, które mają zestaw JE Plus i Rota. Jak ustawiacie młynek pod Rotę? Ile obrotów, ile kliknięć? Ja ciągle eksperymentuję z przemiałem i nie mogę jakoś trafić idealnie w punkt.
-
"Punkt" = mówisz o wrażeniach smakowych, czy parametrach parzenia (czas, waga, uzysk)? Mi w Rocie jakoś trudno zepsuć szota :-)
-
"Punkt" = mówisz o wrażeniach smakowych, czy parametrach parzenia (czas, waga, uzysk)? Mi w Rocie jakoś trudno zepsuć szota :-)
Mówię głównie o wrażeniach wizualnych. Gdy mielę Eureką Mignon Specialia crema ma pięknego tygryska, z Je Plus cętek brak. Teorię znam, wiem, że tygrysek o niczym jeszcze nie świadczy, ale uparłem się żeby go mieć
-
Jest OK do alternatyw, używam z Aero. Nie jest to na pewno referencyjny przemiał (daleko od poziomu Baratza BG czy nawet C40) , ale w ciemno stawiam, że i tak lepiej niż Skereton.
Do kawiarki będzie lepiej niż dobrze.
Czy baratza sette z zarnem BG mieli tak dobrze ze podałeś jako przykład?
Mam z zarnem AP i pod espresso mieli dobrze ale grubsze mielenie wypada bardzo kiepsko gdyż jest dużo pyłu zatykającego filtr V60.
-
Jaka Sette? 30 czy 270?
-
Forte BG. Tak mieli bardzo dobrze.
-
Pomyłka myślałem że sette z ziarnami BG.
Mam Baratza sette 30.
-
Nie miałem styczności z Sette z BG. Poza nazwą za wiele wspólnego z żarnem Forte nie mają (stożek vs płaskie). Co nie znaczy że nie są OK, warto przetestować.
-
Pomyłka myślałem że sette z ziarnami BG.
Mam Baratza sette 30.
A skąd pomysł, że Sette 30 ma mielić do v60? To młynek do espresso, ewentualnie kawiarke lub
AP. Każda jedna recenzja tak mówi (poza ta z coffeedesk)
-
A skąd pomysł, że Sette 30 ma mielić do v60?
Pomyłka myślałem że sette z ziarnami BG.
Mam Baratza sette 30.
A skąd pomysł, że Sette 30 ma mielić do v60? To młynek do espresso, ewentualnie kawiarke lub
AP. Każda jedna recenzja tak mówi (poza ta z coffeedesk)
Ponieważ jest regulacja i w górnej skali na zarnie AP mieli dość grubo ale niestety ze sporą ilością pyłu.
Ciekaw jestem czy zmiana żarna coś pomoże czy tylko będzie mielic grubiej ale pyłu będzie i tak dużo.
-
Pozwolę sobie założyć nowy wątek dla młynków JE ze stajni 1zpresso. To są młynki dedykowane do espresso.
Ja od kilku dni jestem szczęśliwym użytkownikiem JE PLUS. Kupiłem go po przetestowaniu wersji JE - byłem zachwycony wygodą i szybkością mielenia. Czysta przyjemność!
Z JE PLUS jest tak samo. Żarno ma trochę inne - czarny Italmill 47 mm ze stali wysokoweglowej.
...
ile czasu zajmuje żeby namielić 15gr kawy dla robota?
-
Chwilę :). Nie pamiętam szczerze. O niebo krócej niż Comandante. Teraz nie powiem, bo Robot w pracy i nie używam. Kiedyś próbowałem liczyć obroty - wyszło jakieś 120 na 17g.
Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
-
Zmierzyłem teraz na moim JE (bez plusa) 14g do ekspresu 80 obrotów 45s.
-
Kupował ktos może na Taobao przez Cssbuy?
-
Też szukam informacji o taobao, mają dobrą cenę na Q 2.orientuje się ktoś jak z kosztami wysyłki przez cssbuy?
-
Też szukam informacji o taobao, mają dobrą cenę na Q 2.orientuje się ktoś jak z kosztami wysyłki przez cssbuy?
Modyfikuj wiadomość
-
Z tego co zrozumiałem, jeśli użyje się opcji "Ship For Me" to prowizja z cssbuy nie jest doliczana, pozostaje koszt wysyłki, który można teoretycznie tu wyliczyć https://www.cssbuy.com/?go=page&action=estimates
-
Jeśli nie doliczyli by podatku to wychodzi z przesyłką jakies 285zl za Q2. Bardzo dobra cena :)
-
Ja poluje na Je plus i jeśli dobrze wyliczyłem, i obeszło by się bez cła itd. to wyszło by 160euro
-
Gdzie jest taka dobra cena JE plus 160 euro?
-
Gdzie jest taka dobra cena JE plus 160 euro?
Teoretycznie na Taobao
-
Nie mam innej opcji, jak napisać pod swoim postem ;)
Widział ktoś te porównania przemiału, z tego co widzę procentowo podane przesiewy, który to pył? <45 ?
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=640&t=5747652&p=74
-
Młynek w drodze do mnie, jeśli obędzie się bez cła, to koszt wyniesie 180 euro.
-
Witam
Wczoraj dojechał do mnie 1zpresso je italmill kosztowal 605zł za całość. Ale mam pytanie jak go ustawić do espresso?? Może ktoś dobry zrobi zdjęcie jak to powinno wyglądać??
-
Wg instrukcji 24-32 kliki od zera. Z tego co pamiętam to były dobre widełki na start.
-
Witam
Wczoraj dojechał do mnie 1zpresso je italmill kosztowal 605zł za całość...
Gdzie kupiłeś za taką cenę? Możesz podać link
-
Apropos, tu jakiś kawowy ninja robił tłumaczenie
Attack head punch vs Attack Italian style :D
(https://ae01.alicdn.com/kf/H5e2a210b71fd4914ba1d5a3ee1e5a4b99.jpg)
-
Dzieki bardzo za podpowiedź przyda się. Ja kupiłem od sprzedawcy który jest na 1 stronie z aliexpress. Wszystko trwało 18 dni wszystko ładnie pięknie więc spoko polecam.
-
Wygląda jak chińska wersja Google Translate. Hand punch, hell yeah ;)
-
No i jeszcze single blade vs broadsword :D
Ze śmiechu w poprzednim poście sam się machnąłem i zamiast "hand" napisałem "head" :lol2:
-
Ale mam pytanie jak go ustawić do espresso??
Ja liczę pozycji i u mnie przeważnie jest w granicach 17-20 pozycjach od zera, dużo zależy od kawy
-
Gdzie kupiłeś za taką cenę? Możesz podać link
Tutaj masz:
https://pl.aliexpress.com/item/4000302514721.html
-
Dzięki. Coś mi się wydawało, że mówimy o JE Plus i ta cena mi nie pasowała. Ja dalej poluje na plusa
-
Ja dalej poluje na plusa
Tutaj czasem są przeceny na 1090 juanów do tego koszt wysyłki z cssbuy 285, tylko trochę więcej klikania ;) https://s.taobao.com/search?q=1zpresso+je+plus&type=p&tmhkh5=&spm=a21wu.12321156-tw.a2227oh.d100&from=sea_1_searchbutton&catId=100
Przy okazji, pytanie do tych co już maja młynki, co sprzedawcy wpisywali w deklaracji celnej, że obyło się bez cła?
-
z Taobao jeszcze nie korzystałem, ale widzę, że wychodzi taniej. Na ali wychodzi mi za 980 zł
-
Przy okazji, pytanie do tych co już maja młynki, co sprzedawcy wpisywali w deklaracji celnej, że obyło się bez cła?
Ja prosiłem żeby podał zaniżoną cenę, nie wiem czy to pomogło, ale cła i VAT nie płaciłem
-
Ja nie podejmowałem żadnych zabiegów, niestety nie sprawdziłem, jaką informację umieścił na opakowaniu z własnej incjatywy sprzedający. Wielu sprzedawców z Ali standardowo wybiera opcję "gift". Nie wiem na ile to rzeczywiście pomaga (celnicy przecież nie są idiotami), a na ile kwestia doliczonego Vat i ewentualnego cła to sprawa przypadku.
-
Ja trochę przespałem temat i wpisałem w deklaracji celnej 35$ :Bicz:, przy zamawianiu z Taobao, samemu się wypełnia jak paczka dojdzie do cssbuy. Informacja o prezencie pewnie trochę pomaga, dużo jest pewnie takich paczek, jak nie wszystkie :) i jakby mieli wszystkie weryfikować, to by im etatu brakło.
-
Za późno na edycję, a napisać muszę ;) Dziś dotarł młynek, obyło się bez dodatkowych opłat, jednakże nie bardzo wiem jak uruchomić młynek :) Jest na forum gdzieś opis po naszemu?
-
@pietro , super że bez opłat, mnie niestety one dotknęły dosyć mocno :/
Z czym masz problem?
Skręć ( zakręć ) śrubę maksymalnie przy użyciu palców (w kierunku zera ), tak żeby znaleźć swój "punkt zero" (może Ci wypaść na 5-ce , 6-ce , nie przejmuj się ), możesz sobie pomóc palcem od spodu wciskając lekko żarno ( ten talerzyk ).
Policz ustawienia do espresso na początku wg instrukcji, nie wiem ile to u Ciebie? pełen obrót + kawałek?
Wsyp kawę, zaczep pojemnik , załóż korbkę z deklem i heja , kręcisz i kręcisz.
No chyba że przyszedł ci młynek w cześciach :)
-
Najlepszego :)
Chodzi o to, że nie idzie obrócić korbką, nawet jak te górne nakrętki odkręcę całkiem( pierwszy raz w życiu mam taką konstrukcję w rękach ;)
-
A jak odkręcisz śrubą regulacyjną to jesteś w stanie wyciągnąć żarno? Moze gdzięś się przycięło na sprężynie lub ostrza się zblokowały?
@Heniutek Wszystkiego najlepszego :kwiat:
-
Po odkręceniu, mogę tylko w zakresie 1mm ruszyć trzpieniem.
Ok, musiałem mocniej "puknąć" i trzpień z żarnem wyszedł, złożyłem i się kręci, tylko jeszcze nie wiem jak mocno powinna być przykręcona ta mniejsz nakrętka, pod spodem ma kulkę i klika, to tez jakoś powinno być ustawione? A ok to do regulacji skali jest. Od którego momentu liczyć, jak nie ma żadnych odgłosów podczas kręcenia, czy od zblokowanych żaren?
-
Dzięki.
@pietro, a spróbuj delikatnie wypchnąć żarno z trzpieniem.
Mam nadzieje że zapisałeś zrobiłeś zdjęcie jak było to łożysko włożone, bo one chyba tylko w 1 położeniu jest ok, przynajmniej tak coś kojarzę z YT żeby na nie bardzo uważać.
Edit: ah wypustkami do góry, to nie na żadnej filozofii, uważać żeby nic nie zgubić :picardpalm:
-
Ok już w porządku, skalibrowałem tak że na 0 są zblokowane żarna, do 3 są delikatne odgłosy ocierania, to normalne? nie przejmować się tym?
-
Raczej tak, ktoś nawet chyba pisał że niezalecane jest kręcenie poniżej 4 albo 5.
Wrócę do domu to sprawdzę u siebie.
-
ok dzięki :)
@Heniutek, jak właściwie odczytuje się tą skalę? Pełen obrót pierścienia od 0 do 9 jest liczone jako 1, czy tak jak na pierścieniu co 3 kropki?
-
Pełen obrót jak dla mnie 0 do 0 teraz u Ciebie.
Tzn u mnie jest od 6 i kropka.
10 kropek - cyfr (pełen obròt) i 4 punkty dokladnego skalowania pomiedzy nimi.
Oni tak to okreslaja :
Each of the four clicks between each whole number allows for extremely fine adjustment of the grind.
U mnie wg instrukcji espresso jest na 12-16 pełnym kliku.
Czyli obrót i kawałek, ale podejrzewam że przy kawie którą mam obecnie moge przyjac górne granice tych instrukcji.
-
W praktyce wszystko się wyjaśniło :) Do kawiarki według instrukcji między 4 a 5, w rzeczywistości 4-5 pełnych obrotów, czyli wedle numeracji 40-50( pewnie było na forum, ale jak sam nie sprawdzę, to nie zaskoczę :) . Także młynek spoko, działa, tylko na tej dostawce do wytrzepywania kawy bezpośrednio do sitka, małe uszczerbki, no i lekka trauma, bariera psychologiczna, że cały z aluminium, ale jakoś to przeżyję :) Do espresso wypróbuję za parę dni.
-
Jeśli poprzez kawiarke rozumiesz french press, to u mnie w ściągawce pokazuje podobnie.
Kawiarkę - mokę mam na 26-28 kliku .
Dokładnie tak jak napisałeś 4-5 dopisek rotations.
-
Moke
-
Faktycznie, zobacz jak jest u mnie. (Jx Pro)
[ You are not allowed to view attachments ]
Nawet troszke inny opis i brak Ci rotations :hihihi:
-
Jest tylko za "krzaczkami" się schował
-
Wstępnie, po paru próbach zauważyłem mniejsze-brak zbrylania w porównaniu do mazzera, co przekłada się na więcej ekstrakcji bez kanałowania.
-
W praktyce wszystko się wyjaśniło :) Do kawiarki według instrukcji między 4 a 5, w rzeczywistości 4-5 pełnych obrotów, czyli wedle numeracji 40-50( pewnie było na forum, ale jak sam nie sprawdzę, to nie zaskoczę :) . Także młynek spoko, działa, tylko na tej dostawce do wytrzepywania kawy bezpośrednio do sitka, małe uszczerbki, no i lekka trauma, bariera psychologiczna, że cały z aluminium, ale jakoś to przeżyję :) Do espresso wypróbuję za parę dni.
Ja w tej chwili mielę JE PLUSem do espresso i moki - w praktyce moka jest 2 pełne obroty grubiej niż moje espresso. To wygodne, nie trzeba dużo pamiętać.
-
Widzę, że nie ma instrukcji do przemiałów to wrzucam:
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200904/dd88630413a289033597e9e8a5800ffe.jpg)
-
Ja, w związku z brakiem innego młynka ręcznego, używam JEPlus na wyjazdach również z V60 i frenchpressem.
Pytanie jest następujące: czy warto w takim przypadku kupić drugi młynek z żarnami dedykowanymi do alternatyw? Czy różnica smaku w filiżance będzie mocno zauważalna. JEPlus przy grubszym przemiale trochę pyli, co spowalnia ekstrakcję w dripie
-
JEPlus przy grubszym przemiale trochę pyli, co spowalnia ekstrakcję w dripie
Ja mam JE i miele również do dripa i jak dla mnie to jest mega. Jeżeli pijesz i cieszysz się smakiem to uważam, że nie ma sensu szukać czegoś innego
-
Wokół jakiego przemiału kręcisz się do dripa na nim?
-
czy warto w takim przypadku kupić drugi młynek z żarnami dedykowanymi do alternatyw?
Nawet trzeba! Niech ktoś w końcu kupi tego JS'a :D
-
Wokół jakiego przemiału kręcisz się do dripa na nim?
Do espresso mam 17-19 pozycji (nie kliknięć) a od espresso do dripa liczę jeszcze 11-12.
-
Witam. Jestem laikiem w temacie młynków, ekspresów itd. stąd wybaczcie jeśli moje pytanie będzie głupie. Zastanawiam się co lepsze pod espresso - ręczny młynek 1zpresso je plus czy automatyczny np. ASCASO i1 Inox. Różnica ok 300 zł na korzyść manualnego. Chodzi mi wyłącznie o jakość przemiału. Samo pokręcenie korbką nawet te 2-3 min. absolutnie mi nie przeszkadza. Tym bardziej, że to max. 2-3 kawy dziennie.
-
Ja tam za dużo też się nie znam, ale mogę polecić 1zpresso JE, jest świetny i mega nim się kręci. Jaki przemiał daje to nie mogę oceniać, ale do kawiarki i mojego DeLonghi jak najbardziej daje radę. 1zpresso JE plus to niby z nazwy wynika, że ma być leprzy od mojego.
-
Witam. Jestem laikiem w temacie młynków, ekspresów itd. stąd wybaczcie jeśli moje pytanie będzie głupie. Zastanawiam się co lepsze pod espresso - ręczny młynek 1zpresso je plus czy automatyczny np. ASCASO i1 Inox. Różnica ok 300 zł na korzyść manualnego. Chodzi mi wyłącznie o jakość przemiału. Samo pokręcenie korbką nawet te 2-3 min. absolutnie mi nie przeszkadza. Tym bardziej, że to max. 2-3 kawy dziennie.
Nie miałem nigdy tego Ascaso. Natomiast postrzegam to tak:
- JE (plus) to średnio wyższa półka młynków do espresso (mniej więcej podobnie jak Comandante, Kazak, niżej niż Kinu m47)
- Ascaso i1 mini to (naj) niższa polka elektryków
Swoją opinię formułuję w dużej mierze opierając się na forum. Z tych wymienionych używałem osobiscie: JE Plus (mam), Comandante, Kazak.
Jeśli nie przeszkadza Ci krecenie, to z tych dwóch brałbym JE Plus. Można go zelektryfikować wkrętarką ;).
-
Można go zelektryfikować wkrętarką
Tylko trzpień ma niestandardowy wymiar, przynajmniej z mojego kompletu żadna nasadka nie pasowała.
-
Polecam uchwyt wiertarski samozaciskowy :)
-
Można go zelektryfikować wkrętarką
Tylko trzpień ma niestandardowy wymiar, przynajmniej z mojego kompletu żadna nasadka nie pasowała.
Chinski mlynek to i chińskie bity przypasowalem ;). Znalazłem prawie dobrą końcówkę. Okleiłem tasmą trzpień w młynku i siadło dobrze.
-
Panowie jakie moje zdziwienie jak zobaczyłem ofertę coffeedask młynków 1zpresso
https://www.coffeedesk.pl/product/15690/1Zpresso-Je-Plus-Mlynek-Reczny
-
A cóź w tym dziwnego? To dość udane produkty chińskie.
-
A cóź w tym dziwnego? To dość udane produkty chińskie.
To, że dobre to wiem z własnego doświadczenia i po roku użytkowania powiem więcej są mega dobre!!!!
-
Ooo ale jaja. Mają nawet JX'a i Q2. Niestety ceny z VAT to już takie atrakcyjne nie są.
-
Jak to właściwie jest, to chińskie czy tajwańskie młynki?
-
https://1zpresso.coffee/contact-us/
Nie doczytałem gdzie produkowane.
-
Made in China
-
Panowie,
K-Plus, czy ktoś z WoKowiczów już go użytkuje?
-
W sumie z Tajwanem sprawa jest na tyle skomplikowana, że nie wiadomo czy coś tam produkowane jest Made in China czy Made in Taiwan...
-
Teraz, jak odpowiednio zapłacisz fabryce w Chinach, to mogę ci zrobić lepszy produkt niż w macierzystej firmie. Kiedyś czytałem o kolumnach hi-end i na ślepym teście wśród ekspertów, wypadły lepiej, niż takie same produkowane w Anglii.
Bo umknie, w natłoku info: ktoś posiada K-plus?
-
W sumie z Tajwanem sprawa jest na tyle skomplikowana, że nie wiadomo czy coś tam produkowane jest Made in China czy Made in Taiwan...
Produkty z Tajwanu - Made in Taiwan, Made in ROC. ROC - Republic of China - Republika Chińska.
Produkty z Chin kontynentalnych, "komunistycznych" - Mada in China, Made in PRC. PRC - People's Republic of China - Chińska Republika Ludowa.
-
Produkty z Tajwanu - Made in Taiwan, Made in ROC. ROC - Republic of China - Republika Chińska.
Nie wiedziałem.
Dziwne to, że producent z Tajwanu swój produkt sygnuje Republic of China,bo raczej to pejoratyw, niż wartość dodana.
-
Przecież to jest tylko informacja gdzie dana rzecz była wyprodukowana, tak jak np. w przypadku telefonów Apple również masz "Made in China" mimo że to amerykańska firma.
-
Inna sprawa że wierchuszka chińska nie akceptuje napisów w stylu Made in Taiwan. Taki napis może spowodować, że do szefa tej firmy zapuka kiedyś kilku smutnych panów w czarnych płaszczach i okaże sie, że nawet nie będzie wiedział kiedy się powiesi na własnych skarpetkach.
-
Taki napis może spowodować, że do szefa tej firmy zapuka kiedyś kilku smutnych panów w czarnych płaszczach i okaże sie, że nawet nie będzie wiedział kiedy się powiesi na własnych skarpetkach.
Racja.
Miałem na myśli firmy z Tajwanu, w jakimś stopniu niezależne od chińskich komunistów.
-
Produkty z Tajwanu - Made in Taiwan, Made in ROC. ROC - Republic of China - Republika Chińska.
Dziwne to, że producent z Tajwanu swój produkt sygnuje Republic of China,bo raczej to pejoratyw, niż wartość dodana.
Tajwańczycy uważają się za Chińczyków i ich państwo (nie przez wszystkich uznawane) nazywa się Republika Chińska. Oni są wręcz z tego dumni. I aż do lat 1970 tych malutki Tajwan reprezentował całe Chiny na forum ONZ ponieważ Chiny komunistyczne nie były uznawane m.in. przez USA.
To trochę jak kiedyś RFN i NRD...
-
Panowie, przyszedł mi dziś 1zpresso jo. Wg instrukcji do kawiarki trzeba ustawić 22-30 klików, tak zrobiłem.
Kawa strasznie długo się mieliła.. Naprawdę, z 5 minut jak nic. Jak już zakończyłem mielić, przesypałem kawę do kawiarki, zrobiłem kawę - lura i pyłek w wodzie... coś źle robię? czy to może wina kawy? za małego przemiału? Poniżej zdjęcie z kawą (30 klików)
-
Za drobno zmielone, powinno się mielić koło 20-30 sekund, a grubość taka żeby kawa się nie zlepiała ze sobą. Cząsteczki kawy powinny mieć wielkość trochę poniżej milimetra, czyli w okolicach mniejszego napisu na groszówce. Podejrzewam, że zrobił się kanał, którym przepłynęła woda zamiast zaparzyć całą zawartość sitka.
-
Te ich kliki z tej karteczki to o kant dupy potłuc :sciana:
-
1zpresso jo
A jaki model? Bo "jo" to chyba takie joł joł joł z radości ;)
jeśli masz JX (a pewnie i inne mają podobnie) to zauważ, że "właściwy klik" dzieli się na 3 "małe kliki" ;)
-
Tajwańczycy uważają się za Chińczyków i ich państwo (nie przez wszystkich uznawane) nazywa się Republika Chińska. Oni są wręcz z tego dumni. I aż do lat 1970 tych malutki Tajwan reprezentował całe Chiny na forum ONZ ponieważ Chiny komunistyczne nie były uznawane m.in. przez USA.
To trochę jak kiedyś RFN i NRD...
Tajwańczycy są chińczykami - to kiedyś były jedne Chiny, tylko jak zrobiono komunistyczną "rewolucję kulturalną" to nie-komuniści musili uciekać z części kontynentalnej na wyspę Tajwan. Stąd ciągłe pretensje i nieuznawanie istnienia Tajwanu przez ChRL oraz określanie Tajwanu przez siebie jako Republic of China, co powoduje białą gorączkę w ChRL..
Żeby było ciekawiej - na kontynencie używany jest język chiński uproszczony, na Tajwanie zaś ciągle chiński tradycyjny
-
1zpresso jo
A jaki model? Bo "jo" to chyba takie joł joł joł z radości ;)
jeśli masz JX (a pewnie i inne mają podobnie) to zauważ, że "właściwy klik" dzieli się na 3 "małe kliki" ;)
Przepraszamza literówkę, chodziło o model JE. No właśnie zastanawiałem się czy faktycznie nie chodzi o te "pełne" kliki...
-
Jak mielicie do kawiarki? Na załączonej tabelce sugerują między 40 a 50, ale wtedy przemiał jest grubości cukru, a na forum przeczytałem , aby przemiał był grubości soli, tylko nie wiem, czy to osobiste preferencje, czy złoty środek.
Dla przemiału do kawiarki sprawdzają się te same reguły, jak przy parzeniu espresso? W sensie jasno palone ziarna drobniej?
-
Okolice, które podałeś to u mnie przelew. Więc zdecydowanie za grubo na kawiarkę. Kawiarka to trochę grubiej niż espresso. Jak ustalasz „0”? Bo ta tabela jest dla „0” wg 1zpresso, czyli skręconych żaren, że nie da się przekręcić korbą. W szczególności jest tu inaczej niż w Comandante.
-
Na 0 mam zablokowane żarna, przy 1,5 już się kręcą bez obcierania, czyli do kawiarki okolice 30 dla średnio palonych? Raz jak parzyłem jasno paloną Kostarykę, to właśnie w okolicach 40 były wyraźnie smaki jak w opisie, ale kawa ze szwedzkiej palarni pod przelew.
-
Na 0 mam zablokowane żarna, przy 1,5 już się kręcą bez obcierania
Czy możesz wyjaśnić co znaczy 1,5? zakładając, że 1 to 3 kliki a te 0,5?
-
Te 0,5 to połowa, środek pomiędzy pełnymi cyframi, na skali oznaczony większą kropką.
Przy okazji sprostowanie, całkowite zablokowanie mam na 9, a na 0 da się ruszyć, ale z obcieraniem.
-
Ja bym do kawiarki spróbował tak: ustawiasz pod espresso i odkręcasz o polowe pełnego obrotu. Powinna być konsystencja drobnego cukru.
-
Tak zrobię następnym razem :) Do espresso mielę między 22 a 26 więc będzie podobnie jak myślałem, około 30.
-
Czy JE lub JE plus to nadal dobra opcja pod ekspres ciśnieniowy czy lepiej szukać czegoś innego w tej kwocie ~700zł?
Planuję zmianę swojego xeoleo bo strasznie mnie irytuje odkręcająca się nakrętka i nierówny przemiał.
-
Jeszcze jest trochę podobnych młynków. Ja używam Kazak Tura, wczoraj go pierwszy raz rozkręcałem i czyściłem - bardzo solidna konstrukcja. JE to wydaje się niegłupi wybór do espresso.
-
Do espresso jak najbardziej, takie też jest jego przeznaczenie według producenta.
-
Jak z mieleniem w tym młynku pod przelew i Aeropres? Głównie obecnie używam gaggi ale nie chciał bym się ograniczać do jednej metody.
Bo niby według strony producenta raczej JE+ jest pod espresso a uniwersalny K+
-
Może ktoś z posiadaczy JE PLUS podać średnicę tej brązowej części młynka, za którą się trzyma? Bo sklepy podają 62 mm, ale to chyba dotyczy części górnej/dolnej, które są grubsze.
-
Nie mam przy sobie, ale zmierzyłem k plus, ma około 55mm, więc jak najbardziej możliwe te 62mm, Je plus jest grubszy. K lepiej leży w dłoni, ale i do Je plusa można się przyzwyczaić dopóki nie weźmie się k w łapki :)
-
Dzięki.
To na dziada. Bo największą wadą Comandante jest właśnie średnica 60 mm. Chcę kupić młynek do espresso i widzę, że wszystkie, które mnie interesują, są co najmniej tak samo grube - Kozak Tura też ma 60 mm, a JE - mówisz, że jeszcze gorzej...
Ale może jednak JE PLUS ma mniej niż te 62 - bo w opisach K PLUS tak samo podają średnicę 62 mm - więc może te 62 JE PLUS to jednak średnica części górnej?
Może ma ktoś pod ręką i zmierzy?
-
Proszę bardzo,
Korpus JE-plus : 57mm
K-plus : 52mm
Miałem oba, Comandante również - zostawiłem sobie K-plus ze względu na komfort użytkowania.
-
Bardzo dziękuję :poklon:
Zawsze to 3 mniej od Comandante ;) I decyzja mi się wykluwa weszcie.
A powiedz mi, Anszy, w jakim sensie K przewyższał JE w komforcie użytkowania?
-
- widoczna regulacja zewnętrznym pierścieniem - nieoceniona,
- mniejsza średnica korpusu powoduje, bardziej komfortowe kręcenie,
Pietro napisał:
"K lepiej leży w dłoni, ale i do Je plusa można się przyzwyczaić dopóki nie weźmie się k w łapki" - podpisuje się pod tym stwierdzeniem dwoma łapkami :ok:
- zastosowane w nim żarna (wewnętrzne heptagonalne) są bardziej uniwersalne (pod espresso i przelewy), w moim odczuciu ostrzej "biorą ziarna", szybciej mielą, niemniej żarna Italmill zastosowane w JE-plus też mają swoich zwolenników.
-
Proszę zwykły JE
-
Dzięki, panowie, za informacje udzielone w wątku i PW. JE-Plus już w sklepowym koszyku, jestem przekonany, że wybór okaże się trafiony :taktak:
Dotarłem jeszcze do wątków na home-barista i do różnych niemieckich, chińskich recenzji/testów - wielu ludzi twierdzi, że jakość mielenia pod przelewy jest bardzo dobra - różnica w tym zakresie wobec K-Plus jest w praktyce niuansowa - troszkę więcej b. drobnej frakcji przy praktycznie stopniach przemiału - co jest lekkim minusem w filtrze, plusem [wg producenta] dla "głębi" espresso . Kolega Psyche też uważa, że pod przelewy jest BDB.
Przekonały mnie też żarna wolniejsze znacznie niż w K-Plus - jeden test podaje różnicę na jednym z niskich ustawień: 140:100 mimo dłuższej korbki K-Plus - dla mnie ta mniejsza "agresywność" i szybkość jest zaletą - przy czym JE-Plus ma być wyraźnie szybszy niż C40 - jeśli to okaże się prawdą - to idealnie.
Przekonał mnie też system oznaczeń klików - cyfry i wyraźne kropki - w K-plus nie ma tych kropek - więc trudniej byłoby wrócić do danego nastawu - poza tym duże cyfry na korpusie K estetycznie średnie...
Wierzę, że heksagonalne żarna wystarczą ;-), a 57 mm korpusu to zawsze nie aż 60 mm Comandante :lol2:
Ale najważniejszy jest ten skok o 12.5 mikrona, nie o 22. :taktak:
OK, koniec - bo mieszkam w Rybniku, a tu jest taka znana ulica Gliwicka... ;)
-
Młynek doszedł. Oględnie mówiąc, fantastyczny. :wow2:
W sklepie - zareklamuję: u Deskowego - go już dobrze skalibrowali. Zablokowanie żaren na beton jest na minus 0.5 numeru - czyli minus dwa kliki. Na zerze praktycznie zablokowany - rączka nie opada.
W miarę precyzyjnie [dotyk + linijka + lupa] znalazłem analogiczne ustawienia grubości przemiału na nim i na Comandante. Na razie dwa odpowiedniki - 17 i 25 klików Komendanta - czyli u mnie kawiarka i cupping. Porównałem pylenie - naocznie na razie, bez odsiewania i ważenia. Na oko JE nieco bardziej pyli - drobniutkiej frakcji i pyłu jest może 1/3-1/4 więcej niż w Komesiu, ale zważywszy znikomy procent pyłu do poprawnej frakcji w Comandante - to ta 1/3 jest w praktycznym używaniu wg mnie zaniedbywalna. W smaku i przejrzystości naparu nie znalazłem żadnych różnic. Zapewne wprawniejszy kawosz by znalazł, ja nie - no i dobrze :)
Ocena pylenia na oko może być bardzo zwodnicza, więc może jutro odsieję i zważę - ale nie wiem, czy nie szkoda na to czasu - jeśli smakuje - to lepiej się w tym czasie napić :pycha:
Chyba prościej będzie porównać osady w filiżankach po dwóch analogicznych naparach z filtra - to zrobię.
-
Właśnie się przymierzam do zakupu młynka do espresso i chyba skusze się na kręcenie ręczne O0
Czy zamawiał ktoś od tego sprzedawcy JE PLUS? Swoje Q2 brałem z innego, polecanego tu wcześniej sklepu, ale w poniższym JE PLUS jest do wzięcia za 790 zł :taniec: na lepszy ekspres zostanie :ogien:
Coffee Town Store
h. ttps://a.aliexpress.com/_mM3FHUN
-
ale w poniższym JE PLUS jest do wzięcia za 790 zł
Cena super, jak ją uzyskałeś? Wrzuciłem do koszyka i z kuponem wychodzi 874 zł. Co do sprzedawcy to wygląda na wiarygodnego 98.8 pozytywnych opinii na 8117 tys. obserwujących to raczej bym spał spokojnie
edit:
W samym podsumowaniu to rzeczywiście wychodzi zacnie 795 zł ;) Kurczę teraz mnie kusi kupić JE plus a JE sprzedać :mhh:
-
ale w poniższym JE PLUS jest do wzięcia za 790 zł
Cena super, jak ją uzyskałeś? Wrzuciłem do koszyka i z kuponem wychodzi 874 zł. Co do sprzedawcy to wygląda na wiarygodnego 98.8 pozytywnych opinii na 8117 tys. obserwujących to raczej bym spał spokojnie
Z aplikacji mam kupon który obniża o 11,39zł na każde wydane 113,87zł
Edit. @Psyche
Czyli rozumiem, że ten młynek można śmiało brać? Planuję kupić pierwszy ekspres w najbliższym czasie, a kręcenie mi nie straszne :Bicz:
Po przeczytaniu x wątków, wybór tego młynka będzie lepszą opcją niż elektryka za 1500-2000zł . Dobrze rozumiem?
-
Dobrze rozumiesz. Nie miałem nigdy elektryka, więc nie mam porównania, ale też widzę, że wielu użytkowników forum i wielu ludzi na YT twierdzi, że aby elektryk mielił tak dobrze jak ręczny, to musi wejść w wyższą kategorię cenową. To w sumie oczywiste, bo w ręcznym nie ma tyle metalu, nie ma silnika i innych kosztożernych rzeczy.
-
Czyli rozumiem, że ten młynek można śmiało brać?
Można nawet trzeba;) Ja przez rok czasu używałem wyłącznie ręcznego, a od momentu jak mam elektryka to ręczy nadal używam codziennie do przelewów a elektryk do espresso
-
Dodatkowo, przez aplikację seria K w tym sklepie też ma fajne ceny :) aż sam nie wiem w co się pchać bardziej :D
-
Dodatkowo, przez aplikację seria K w tym sklepie też ma fajne ceny :) aż sam nie wiem w co się pchać bardziej :D
Też właśnie się zastanawiam czy sobie nie zmienić na JE plus lub K-Pro. W sumie będę używać tylko do przelewów więc pod moje potrzeby bardziej K-Pro z kolei się zastanawiam na ile bardziej wytrzymałe będą żarna w JE plus 🤔
-
Do przelewów bym na Twoim miejscu kupił K-Pro, bo po co do przelewów skok co 12.5 mikrona, po co tyle klikania? Poza tym K-Pro ma chyba szybsze żarna niż JE Plus - czyli ciężej, ale szybciej się mieli. Jednak do przelewów do może być zaleta. Choć dla mnie już JE Plus chodzi wystarczająco szybciej - i ciężej przy tym - od np. Comendante.
-
Mimo fajnych cen serii K, chyba skuszę się na Je plus. Czekam na jakąś fajną okazję na ekspres do 2,5tyś to akurat młynek dojdzie. Do przelewów mam Q2 i jestem z niego zadowolony, więc K plus średnio potrzebny.
-
Baniuz - Bardzo dobre rozwiązanie. Zrobiłbym tak samo: JE Plus mam do espresso, do przelewów okazał się BDB - choć tego jeszcze w pełni nie zdążyłem sprawdzić. Gdybym chciał osobny do przelewów, to bym kupił właśnie Q2, który byłby też na wyjazdy - ale właśnie Q2 ma przyjaciółka, więc mamy go na wspomniane wyjazdy - do wszelkich i dobrych przelewów wystarcza w zupełności, zwłaszcza w opcji mobilnej.
Jak znajdę czas, to porównam JE Plus z Q2 właśnie w zastosowaniu przelewowym.
-
Q2 jest teraz sprzedawany w dwóch wersjach, z tradycyjnym żarnem i siedmioramiennym na wzór Comandante.
-
Krystians - w polskich sklepach też jest ta wersja 7?
-
O to musisz pytać w sklepach :)
-
A jak myślicie na ile żarna Itamill w JE plus są bardziej trwałe i na dłużej posłużą niżeli żarna w K-pro?
-
Italmill (JE) jak dobrze pamiętam określa trwałość żaren na przynajmniej 700 kg. Czyli jak ja mielę ok 1,5 kg miesięcznie to wystarczą na jakieś 38 lat. Natomiast Chińczycy (K-PLUS) chyba nie określają trwałości, ale nawet jakby była o połowę mniejsza, to powinny starczyć na dość długo.
-
Italmill (JE) jak dobrze pamiętam określa trwałość żaren na przynajmniej 700 kg.
Znalazłem na stronie producenta informacje gdzie oni podają zakres żywotności żaren od 100 do 200 kg.i mają w planach wprowadzić możliwość zakupu nowych żaren.
-
Italmill (JE) jak dobrze pamiętam określa trwałość żaren na przynajmniej 700 kg.
Chciałbym wiedzieć, co Italmill rozumie przez określenie "trwałość żaren"? Że nie pękną, uszczerbią się, czy będą tak samo ostre przy 100 czy 700kg zmielonych ziaren?
-
Ja też w jakimś źródle wyczytałem - 200 kg dla żaren JE Plus. O ile pamiętam, tam było napisane, że bez istotnego [zauważalnego?] pogorszenia jakości przemiału. Coś w tym stylu.
Czyli jeśli ja mielę maks. 3 paczki na miesiąc - to daje co najmniej 278 miesięcy - czyli ponad 23 lata. Choćby wytrzymał 100 kg - to i tak wyraźnie ponad 10 lat.
Jestem ciekaw, czy te żarna z utwardzanej i powlekanej stali węglowej dłużej dobrze mielą od tych z utwardzanej stali nierdzewnej - takiej jak w K Plus. Pierwsze bardziej kruche, drugie bardziej miękkie.
Jutro będzie wielka próba - mielenia pod espresso - bo Rota wraca z przeróbki. :taniec:
-
Trzymajcie kciuki, aby nikt po drodze nie chciał oceniać wartości paczki... :D zobaczymy co przyjdzie :)
-
Wkrótce dołączysz do klubu. :taktak: Nie zapeszam :ok:
-
gdzie oni podają zakres żywotności żaren od 100 do 200 kg
Ale to jest dla konkretnych żaren czy ogólna informacja?
Ja Swoim Kinu przemieliłem ok. 90 kg i nie zauważyłem żeby coś się pogorszyło.
Że nie pękną, uszczerbią się, czy będą tak samo ostre przy 100 czy 700kg zmielonych ziaren
Podejrzewam, że mają na to jakąś normę. Zapewne chodzi o utrzymanie zbliżonej jakości przemiału, czyli frakcje przemiału dla 100 kg i dla 600 będą przykładowo w 95% zgodne.
Ja też w jakimś źródle wyczytałem - 200 kg dla żaren JE Plus.
Ciekawe, że producent żaren i młynka podaje inaczej. Niemniej zdaje się, że mam jeszcze ponad 5 lat spokoju :)
-
Ale to jest dla konkretnych żaren czy ogólna informacja?
Pytałem bezpośrednio na Facebooku na temat JE plus i K-Pro i dostałem taką odpowiedź:
The burr in the grinders were calibrated by our team to ensure maximum stability over time, and it is expected to grind up to 100~200 kg beans.
-
Czyli do 200 kg maksymalna stabilność, o ile dobrze rozumiem.
-
Czyli do 200 kg maksymalna stabilność, o ile dobrze rozumiem.
Z tego co mi napisali to tak. Też zadałem pytanie odnośnie tego które żarna będą trwalsze czy w Je plus czy K-Pro i odpisali:
I believe if you grind only coffee beans, I suppose the burr of JE-Plus is slightly durable than the burr of K-Pro.
-
ht tps://1zpresso.coffee/faq/
i tu jest wzmianka o tych 100-200kg
-
I believe if you grind only coffee beans, I suppose the burr of JE-Plus is slightly durable than the burr of K-Pro.
Super. Kolejny potencjalny argument za słusznością mojego wyboru. Choć prawdopodobnie trzeba wziąć poprawkę na sytuację, kiedy mieli się głównie pod espresso - zapewne żarna się wtedy znacznie bardziej zużywają, bo mają znacznie częstszy kontakt z ziarnami niż gdybyśmy mielili tę samą ilość ziarna pod przelew. A pewnie JE na ogół kupują espressowicze.
-
Po dwóch tygodniach mogę stwierdzić, że w zakresie mielenia pod espresso Je-Plus powalił na deski Comandante. Dobór stopnia mielenia, chyba lepsza jakość przemiału, znacznie lepsza płynność drobnego kręcenia i nieprzesadna szybkość/nieprzesadnie większy opór, lepszy chwyt :) Tajwańczyk pokonał Niemca, mit prysł...
Ten młynek + Rota - na moje potrzeby czuję, że nie mam żadnych ograniczeń sprzętowych na dzisiaj. :taktak:
-
Niestety z WER w Pruszczu nie był łaskawy i wpierdzielił 200zł opłat :Bicz: ... Może kawusia będzie smaczniejsza dzięki temu... :P Więc i ja od następnego tygodnia będę szczęśliwym posiadaczem JE Plus :)
-
Niestety z WER w Pruszczu nie był łaskawy i wpierdzielił 200zł opłat
Mnie jak kupowałem JE a teraz K-plus ominęły opłaty ale jak zamawiałem to z nastawieniem że trzeba odłożyć kasiorę na dodatkowe opłaty
-
@Baniuz - to ile cię to w sumie wyszło, jeśli to nie tajemnica?
-
JE w grudniu 2019 wyszedł 577,75 zł, a K-plus 21 maja kupowałem to wyszedł 858,35 zł i 1 czerwca już był u mnie. Przy JE jeszcze cashback zgarnąłem, a przy K-PLus się nie udało z mojej winy :picardpalm:
-
@Baniuz - to ile cię to w sumie wyszło, jeśli to nie tajemnica?
Miało być 780zl, ale wskoczył VAT i cło.. Więc zapłacę tyle ile bym zapłacił w Polsce :)
-
Nie chcę Cię dobijać, ale ja w polskim sklepie zapłaciłem równo 900 zł z wysyłką...
-
@Miro Miro
No cóż... Raz sie uda, a innym razem się nie uda :p trochę zamawiam tam i pierwszy raz wybrali mój produkt do kontroli :) więc nie ma co narzekać :p jakby mi wyszło 1100-1200 to bym się wkurzył, a tak to mówi się trudno :) ryzyko znałem, a powiedzieć że przepłaciłem też nie mogę :)
-
@Miro Miro
No cóż... Raz sie uda, a innym razem się nie uda :p trochę zamawiam tam i pierwszy raz wybrali mój produkt do kontroli :)
Kilka lat temu zamówiłem w przeciągu dwóch miesięcy cztery telefony z Chin (Ali, Banggood, Gearbest) - dla rodziny, znajomej i dla siebie. Zgadnij, który z nich wpadł na cło? :lol2:
Chodzi mi ten młynek po głowie. W ogóle myślę o zmianie - OD na ręczny, kolby na jakąś dźwignię, albo Rotę, żeby się przekonać, czy to w ogóle dla mnie.
-
Dziś zauważyłem, że pozycja młynka podczas mielenia ma wpływ na przemiał :wow2: Młynek pod kątem 45 st. ekstrakcja 24 sek. Pionowo 33 sek. bez zmiany grubości mielenia i innych parametrów parzenia.
-
Dziś zauważyłem, że pozycja młynka podczas mielenia ma wpływ na przemiał :wow2: Młynek pod kątem 45 st. ekstrakcja 24 sek. Pionowo 33 sek. bez zmiany grubości mielenia i innych parametrów parzenia.
To samo z jx-pro niestety
-
Młynek pod kątem 45 st. ekstrakcja 24 sek. Pionowo 33 sek.
Coś musi w tym być, jak miałem JE i jeszcze nie miałem elektrycznego to mieliłem nim pod espresso i zawsze jak żona mieliła to u niej na tych samych ustawieniach/dozie zatykało podczas ekstrakcji jakby za drobno mieliło a jak ja mieliłem to idealnie. Ja raczej brałem pod uwagę szybkość mielenia, żona mało sił i kręciła dużo wolniej, a ja zawsze staram się stabilnie kręcić trzyma równo.
-
I wszystko jasne... Jak mielę na szybko, machając młynkiem to wtedy najczęściej kanały wychodzą... :picardpalm:
Człowiek uczy się całe życie..
-
Ja raczej brałem pod uwagę szybkość mielenia
Staram się zawsze kręcić z tą samą prędkością i z reguły trzymam młynek ukośnie, raz spróbowałem pionowo i wyszło jak wyszło :) Widocznie w pionie więcej kawy na raz mieli, przez co jest większa ilość pyłu.
-
Jest w CoffeeDesk za 799 zł i Konesso za 849,15 zł.
https://www.coffeedesk.pl/product/15690/1Zpresso-Je-Plus-Mlynek-Reczny
https://www.konesso.pl/product-pol-8339-Mlynek-do-kawy-1Zpresso-JE-PLUS.html
Myślę, że nowych już nie będzie w lepszej cenie.
Dodatkowo, plotki głoszą, że 1zpresso standaryzuje zewnętrzną średnicę żaren na 48mm, własnej produkcji, więc już J-Max ma żarna chińskie, wygląda, że JE-Plus to ostatnia wersja do kupienie z żarnami Italmill.
Ja sobie jedną sztukę kupiłem, na południowo włoskie wypały i podwójne ristretto z nich :)
-
Dodatkowo, plotki głoszą, że 1zpresso standaryzuje zewnętrzną średnicę żaren na 48mm, własnej produkcji, więc już J-Max ma żarna chińskie, wygląda, że JE-Plus to ostatnia wersja do kupienie z żarnami Italmill.
Tak, tak. Ponoc 1zpresso ma całkowicie wygaszać linie młynków JE. Generalnie wszystkie komentarze zagraniczne na Reddicie czy wpisach kawowych - podkreślają, że nie ma lepszych w kontekście smaku młynków do espresso. Mnie osobiście najbardziej smakuje espresso z Robota po uprzednim zmieleniu w JE
-
A jak wypada przemiał pod espresso je plus vs jx pro? Różnica w cenie 250 zł, niemalo można rzec
-
A jak wypada przemiał pod espresso je plus vs jx pro? Różnica w cenie 250 zł, niemalo można rzec
Je plus w tej konkurencji wygrywa😉
-
A jak wypada przemiał pod espresso je plus vs jx pro? Różnica w cenie 250 zł, niemalo można rzec
Obecnie na Coffedesk jest 200zl różnicy. Z serii JE przemiał jest z obecnością większej ilości pyłu - espresso jest takie maślane, gęste - takie jak lubię. JX-pro generuje mniej drobin, bo inne zarno - więc smak idzie w lżejsze nuty, trochę bardziej kwasowe. To zależy od Pana. Równie dobrze może Panu bardziej smakować z JX-PRO niż z JE-PLUS. No i druga kwestia - JE-Plus mieli zauwazalnie wolniej - będzie Pan kręcić tym śmigłem tak mniej więcej 1/3 dłużej. Także ciężko w 100% trafnie doradzić.
Ja np nie wiem od czego to zależy, że JE-PLUS mieli wolniej od wersji zwykłej JE. Przecież to to samo zarno.
-
Są dwie wersje tych żaren Italmill - szybsza i wolniejsza.
-
Są dwie wersje tych żaren Italmill - szybsza i wolniejsza.
Czyli jest równoznaczne z tym, że w zwykłym JE są zamontowane szybsze a w JE-Plus - wolniejsze?
-
No to niezłą zagwozdkę teraz mam. Generalnie drobne mielenie 1zpresso Q1 jest dla mnie za wolne i chciałem coś szybszego. Trochę się obawiam tych wolnych żaren je plus
-
Jak chcesz szybciej, to k plus, ma dłuższą rączkę i bardziej "agresywne" żarna
-
Generalnie drobne mielenie 1zpresso Q1 jest dla mnie za wolne i chciałem coś szybszego.
I tak powinno być szybsze, bo w Q1 masz mniejsze żarna, ale o ile to nie powiem dokładnie.
W każdym razie W Kazak Tura były też 2 rodzaje żaren Italmilla i różnica była dwukrotna wg tego postu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5994.msg173311;topicseen#msg173311
-
Myślę, że nowych już nie będzie w lepszej cenie.
Ogólnie te młynki to prawdopodobnie dobra lokata kapitału. Kupić ile wlezie, nie używać tylko schować do szafy i poczekać. Złotówka tylko ostatnio spadła o około 10% do tego drugie tyle oficjalnej inflacji. Pamiętacie ceny Comandante 2-3 lata temu? Za 700-800 zł można było go kupić. Teraz ceny dochodzą do 1200 zł.
-
O K Plus czytalem i gdzies ludzie pisali, ze nawet jx pro sie lepiej sprawdza w espresso. Stad chcialbym wybrac mlynek, ktory bedzie wystarczajaco bez doplacania. Tak btw. taka polka jaka reprezentuja sobie jxpro/jeplus to mniej wiecej jaki koszt po stronie mlynka elektrycznego?
-
I tak powinno być szybsze, bo w Q1 masz mniejsze żarna
W pierwszej wersji Q1 są identyczne żarna jak w Timemore Chestnut G1. A ten mieli mega szybko, nawet trochę szybciej niż JX-PRO, który ma większe żarna. Więc ja też nie wiem jak to z tym jest :mhh:
-
K Plus czytalem i gdzies ludzie pisali, ze nawet jx pro sie lepiej sprawdza w espresso
JX-pro ma skok śruby 0,012, K-plus ma 0,022 - to podobnie jak Commendante bez red-click - czyli do espresso K-Plusa bym nie brał.
-
Jak robiliśmy kiedyś test na spotkaniu forumowym, to ilość obrotów dla uzyskania tej samej ekstrakcji była następująca:
Kinu M47 Italmill - 36 obrotów
1zPresso Q1 - 58 obrotów
C40 NB - 63 obroty
Mielone było 10 g kawy, do cuppingu, TDS dla wszystkich młynków: 1,36
-
W tym zestawieniu ten Q1 nie wychodzi zle, niemniej z moich doswiadczen wynika, ze pod "espresso" (robie na razie w kompresso) ok. 14 g kawy musze mielic okolo 5-6minut, to juz reka odpada... ;) Szukam czegos tak do 1 minuty.
-
ok. 14 g kawy musze mielic okolo 5-6minut
Faktycznie wyzwanie, można hart ducha trenować :)
Je plus spokojnie w minute się wyrobi :)
-
ok. 14 g kawy musze mielic okolo 5-6minut
Niestety, równomierność mielenia nie idzie liniowo dla różnych żaren. Do kompresso trzeba zdecydowanie drobniej mielić niż do standardowych sitek ekspresów elektrycznych. Ja, moim Kinu mielę mniej niż minutę do kompresso. Zmielę w dzień i zmierzę czas i obroty.
-
Dzis i jutro z kodem ALEHECA 1zpresso JE-PLUS na coffedesku za 759zł
-
No więc u mnie w Kinu zmielenie 13,5 g do Kompresso, zajmuje 30 sekund i 60 obrotów korbką.
-
Jak dobrze kojarzę tam te same źarna są? Itamill?
-
Italmill, ale te szybsze, więc te wolniejsze powinny mielić około minuty.
-
Myślę, że nowych już nie będzie w lepszej cenie.
Ogólnie te młynki to prawdopodobnie dobra lokata kapitału. Kupić ile wlezie, nie używać tylko schować do szafy i poczekać. Złotówka tylko ostatnio spadła o około 10% do tego drugie tyle oficjalnej inflacji. Pamiętacie ceny Comandante 2-3 lata temu? Za 700-800 zł można było go kupić. Teraz ceny dochodzą do 1200 zł.
No właśnie, teraz ciekawe czy gdy juz młynki JE-Plus nie bedą produkowane to ich cena na rynku wtórnym wzrośnie czy wręcz przeciwnie ;)
-
Panowie i Panie posiadacze, jakiś protipy ustawieniowe dla v60, AP i espresso? Zdaję sobie sprawę, że wartości mogą się różnić etc. ale gdzie szukać jakiegoś punktu startu ;)
-
Przy zablokowanych żarnach na 0, ocierających do trzeciej kropki, do espresso mieliłem w zakresie 21 do 25 w zależności od ziaren, z reszta nie pomogę.
-
ale gdzie szukać jakiegoś punktu startu
https://1zpresso.coffee/wp-content/uploads/2020/09/JE-Plus-Grind-Setting-Reference-20200909.jpg
-
Te grafikę widziałem. Pytanie na ile "rzetelna"? ;)
-
Jako punkt startu bardzo dobra. Tylko dobrze ustał co rozumiesz pod pojęciem punktu 0.
-
gdzie szukać jakiegoś punktu startu
Jeśli powyższe odpowiedzi nie są pomocne, to może zacznij od kalibracji :)
-
Tyle się naczytałem o tej kalibracji, że chyba mnie obaw mam do skręcenia żaren i liczenia od którego numerku wyjdzie. Choć w przypadku tego młynka mam wrażenie, że żarna są na maksa skręcone a rączka wciąż trze po nich. W Q1 tak nie było
-
Waszym zdaniem to te same żarna? Oba z je-plus
Pytam ponieważ "charakterystyka" mielenia jest inna, młynkiem z żarnem z pierwszego zdjęcia idzie szybciej( 14g 30 sek. ), agresywniej, odczucie jak w k-plus. Jak wygląda to szybkie żarno w Je ?
-
Wyglądają troszkę inaczej. Na pewno powłoka jest inna. Może wrzucają taką wersję jaką akurat mają na stanie/udało się zamówić.
-
Tak, powłoka jest inna, tylko to by, aż tak wpływało na pracę młynka :mhh: Szkoda że tak mieszają, co prawda dopiero parę przemiałów za mną, ale poprzednie żarno zdecydowanie lepiej mi podeszło, a i kawka jakaś taka "okrąglejsza" wychodziła.
-
Może to kwestia kąta pod jakim zrobiono zdjęcia, ale mi to wygląda na inną geometrię nacięć żaren.
Na pierwszym zdjęciu, wygląda to jakby kąty po obu stronach nacięć były takie same - idealne V.
Na drugim, to wygląda jakby jeden z kątów był większy.
-
Faktycznie, wygląda jakby było jedno wyżłobienie (frez) więcej , 7 i 8?
-
Mi się kojarzy z brew burr od Kinu:
(https://www.cremashop.eu/media/cache/gallery_image/content/products/kinu/pour-over-replacement-burr/4606-dbf00daeb4c253c45b75cdbebe254bec.jpg)
-
Te z kinu jednak tochę inne,( choć przelałem jedną kawkę i wyszła mi lepiej niż zmielona pierwszym młynkiem) tu układ nacięć wygląda podobnie jak w poprzednim, ale te są jakby głębsze i pod ostrzejszym kątem, albo takie wrażenie ze względu na inny materiał, tak czy owak, mieli się inaczej.
-
@popcorn jakoś umknął mi Twój post, ostatnie zdjęcie starałem się zrobić pod odpowiednim kątem, jak drugiego żarna i podobne wnioski mi się nasunęły. Zostaje jeszcze kwestia kąta padania światła :) Cienie mogą trochę przekłamywać...