forum.wszystkookawie.pl
Kupię, sprzedam, podaruję lub wymienię => Zakupy grupowe => Wątek zaczęty przez: pytlakos w 18 Maj 2018, 16:47:10
-
Hej, chcę zamówić od nich termometr do grupy E61. W tej chwili od 2 sztuk przesyłka jest darmowa. Czy ktoś się pisze na wspólne zamówienie?
Cena: 50 euro + koszt przesyłki w PL
-
Jak najbardziej Ja się piszę na 1 sztukę.
-
Zapisane.
Zamówienie będę robił pewnie w poniedziałek lub wtorek, bo muszę jednak potwierdzić kartę w paypalu, a w weekendy przelewów nie robią. Tak więc, jeżeli jeszcze ktoś to zapraszam.
-
Chętnie ja też proszę o nr tel na priv
-
Zamówione 3 sztuki. Teraz czekamy na paczuszkę :).
-
Z góry podziękował.
Ja jakoś nigdy nie miałem czasu się za ten zakup zabrać :poklon: :taniec:
-
Ja też ;)
-
Pytlakos - Wielkie dzięki za profesjonalne i szybkie ogarnięcie tematu zakupu.
Termometr zamontowany, a efekt na zdjęciu.
-
Wygląda paskudnie ale funkcjonalność godna pozazdroszczenia, szkoda że to wszystko takie plastikowe, gdyby ktoś zrobił coś stalowego :mhh:
No chyba że sam się pobawię żeby zakląć to w stal :mhh:
-
Stal jest świetnym przewodnikiem ciepła...
-
Wygląda paskudnie ...
Ale poprzednia wersja z termoparą wyglądała jeszcze gorzej :)
PS
Drugi kabelek był później osadzony w grupie ... jak obecny termo.
-
No wyglądała, ale ja bym tylko na to co jest pokusił się o metalową nakładkę tak aby z przodu i po obwodzie był metal.
-
Thank you for the purchase.
We hope you are happy with the products and we invite you all to our FB page, for a like, a follow and maybe a small feedback: E61CoffeeSensor.
As we said, for 2 pcs and above, in EU member states, the shipping is free.
Have great extractions guys !
-
Jeśli by ktoś reflektował to ja też się przyłączę do kolejnego zamówienia.
-
Ja też się przyłącze, nowy ekspres będzie we wrześniu ale termometr do grupy będzie potrzebny beZ względu na jaki ekspres się zdecyduję
-
To jeśli jest nas dwóch to możemy w zasadzie składać zamówienie. Dogadajmy szczegóły na PW, a jeśli ktoś jeszcze chce dołączyć to niech da znać.
-
Panowie, a co zrobić by te koszty dostawy dla 2 sztuk zostały usunięte przy zamówieniu?
-
Trzeba napisać do nich maila, podeślą link do płatności przez paypal.
-
ok, dobra, już wysłałem.
-
Zamówienie mailem, płatność przez paypalla. Po trzech dniach w domu i już działa :)
Wstępnie widzę już korzyści w dobraniu odpowiedniej temperatury, szczególnie do pierwszego strzału kiedy maszyna HX stoi przegrzana.
https://drive.google.com/open?id=1ahOhLt5jmPrc0Oems02BZjv8fFb4_9rg
-
kafcio, a dużo wody zrzucasz teraz?
Ja po zamontowaniu termometru zdałem sobie sprawę, jak gorącą wodą parzyłem do tej pory. Muszę zrzucać wodę przez ok 20s aż temp na termometrze pokaże 95 stopni. Do tej pory flushem kończyłem chwilę po tym jak woda się uspokoiła, czyli w zasadzie kilka sekund spuszczania wody.
-
Generalnie zrzucam podobnie. Wcześniej kierowałem się tylko smakiem i wyczuwałem, że woda szła zbyt gorąca. Teraz jest nad tym nieco lepsza kontrola.
-
Kafcio tak na marginesie to odczytaj moją wiadomość na priv, bo kurier jedzie z termometrem a ma chyba zły numer telefonu do mnie
Przepraszam za wiadomość nie na temat
Pozdrawiam
-
Witam serdecznie, gdyby ktoś jeszcze zamawiał to ja także się piszę
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
kafcio, a dużo wody zrzucasz teraz?
Ja po zamontowaniu termometru zdałem sobie sprawę, jak gorącą wodą parzyłem do tej pory. Muszę zrzucać wodę przez ok 20s aż temp na termometrze pokaże 95 stopni. Do tej pory flushem kończyłem chwilę po tym jak woda się uspokoiła, czyli w zasadzie kilka sekund spuszczania wody.
Ten termometr ma lekką bezwładność. Przy schładzaniu pokazuje trochę więcej od temperatury wody. Według mnie warto patrzeć na temperaturę przy ekstrakcji i wtedy będzie wiadomo czy spuściliśmy odpowiednią ilość wody czy nie.
-
Do pierwszej ekstrakcji najlepiej dobierać temperaturę na backflashu. Jeśli trzyma na 93-94 to wiadomo, przynajmniej u mnie, że przy kolejnym strzale, który rozpocznę w ciągu minuty bedzie ok 93-92. Samo zlewanie wody i obserwowanie temperatury jest bezużyteczne.
-
U mnie jest podobnie zrzucam do 94 i później ekstrakcja, porównywałem też temperaturę na termometrze w grupie i w sitku różnice około 0,4 stopnia tylko nie wiem który dokładniejszy termometr. Generalnie bezwładności jest większa w grupie. Moim zdaniem termometr jest bardzo pomocny.
-
A jaką maksymalną temperaturę obserwujecie, gdy ekspres stoi długo?
U mnie dochodzi do 99 st czasami i zastanawiam się czy ciśnienie w kotle nie jest ustawione na zbyt duże (do 1,2 bar). Para jest wtedy bardzo dobra, ale mam wrażenie, że jednak całość jest zbyt gorąca. Testuję ostatnio wyłączenie ekspresu na 10-15 minut przed robienie kawy, wtedy maks temperatura w trakcie flusha jest niższa i chociaż schodzę to takiej samej to mam wrażenie, że kawa jest delikatniejsza, jakby mniej przeparzona.
-
U mnie jak miałem 1.2 do dochodziło do 103. Do domu można obniżyć do 0,8.
-
Ja zazwyczaj włączam ekspres około 45 minut przed zrobieniem kawy temperatura około 96 stopni jak postoi około godziny to dochodzi do 98 ,ja mam pida więc może mniejsze wachania temperatury w kotle niż na preostacie.
-
Ciśnienie dochodzi do 1,1 ale go nie osiąga. Temperatura na PID 121 stopni ( w kotle) na grupie ma być niecałe 93 stopnie .
-
Ja mam ustawione na kotle 1.2-1.3 i jak dłużej postoi to później jest ponad 100 stopni, 101-102 nieraz pokazuje.
-
Według mnie w domowych warunkach warto obniżyć ciśnienie. Większa stabilność temperatury przy ekstrakcji ( po zbiciu temperatury o kilka stopni vs prawie 10 stopni)
-
Cześć.
Czy ktoś w najbliższej przyszłości planuje zamawiać termometr bo chętnie bym się dołączył do zamówienia.
Ostatnio się przestawiłem z kaw mlecznych na espresso i coś nie mogę się dogadać z flushem.
-
A co z twoim pidem?
-
Chyba wszystko w porządku. Jednak jak widzę jaka jest temp kiedy ekspres jest długo nagrzany to chciałbym mieć fizyczny wgląd do tego przy jakiej temp parzy się kawa. Wiadome zlewam sporo wody przed ekstrakcja ale pewny nie jestem czy odpowiednia ilość. Pozatym prześladuje mnie ostatnio zbyt kwaśne espresso. Kombinowałem już z temperatura i przemiałem.
-
@Wolfer. Jak chcesz wiedzieć odrobinę o temperaturze to dobrym sposobem jest umieszczenie sondy w kolbie pod sitkiem tak żeby nie dotykała ona metalu.
Robiąc espresso odczytujesz temperaturę. Robisz kolejne to też z sondą w kolbie. U mnie lokalizacja sondy w proponowanym miejscu wskazuje tem. o 2-3 C mniejszą od tem. w sitku.
Co do kwaśnego espresso zakładając, że kawę masz ok, zmień młynek, a jak nie to zmień kawę.
-
Sama kawa jest Ok. Zamawiamy ja ze znajomym z palarni i u niego smakuje o niebo lepiej. Oczywiście on ma inny (lepszy młynek, k30 vario) Narazie się nie poddaje i dalej kombinuje. Co do tej sondy to co to za sonda. To co to za sonda i jak ja zamontować?
-
u niego smakuje o niebo lepiej. Oczywiście on ma inny (lepszy młynek, k30 vario).
Młynek, obawiam się że to jest przyczyna.
-
Młynek na pewno ma kluczowy wpływ na efekt, ale ogólnie polecam ten sensor.
Mam używam i uważam że 'w stojącym' HXie nie pracującym w seriach jest bardzo przydatny.
-
Sama kawa jest Ok. Zamawiamy ja ze znajomym z palarni i u niego smakuje o niebo lepiej.
Młynek, ekspres, temperatura, ciśnienie wody, dystrybucja ilość i ubicie kawy, to wszystko ma znaczenie. Ja bym jeszcze spytał o to na jakiej wodzie robisz kawę? Może Twój kolega zaglądnie do Ciebie z młynkiem, wówczas zobaczyłbyś, czy w tym przypadku młynek ma kluczową rolę.
-
Sama kawa jest Ok. Zamawiamy ja ze znajomym z palarni i u niego smakuje o niebo lepiej. Oczywiście on ma inny (lepszy młynek, k30 vario) Narazie się nie poddaje i dalej kombinuje. Co do tej sondy to co to za sonda. To co to za sonda i jak ja zamontować?
-
Ciąg dalszy nastapi.
@Wolfer.
Sonda typu K. Najlepiej jest używać do pomiaru rejestratora.
Myślę, że ten najtańszy zastaw jaki znalazłem na Allegro za 47 zł. powinien Tobie wystarczyć.
https://allegro.pl/miernik-temperatury-tm902c-50-1300-st-c-fv-i7476972875.html (https://allegro.pl/miernik-temperatury-tm902c-50-1300-st-c-fv-i7476972875.html)
Montaż:
Robię małą pentelkę w ten sposób by czujnik opierał się o przewód i był skierowany w stronę sitka(w górę)
Gdy dotknie dna sitka to pół biedy, ważne żeby nie dotykała sonda kolby.
(https://zapodaj.net/images/ac4496fbc3d04.jpg)
(https://zapodaj.net/images/04053f8b02d61.jpg)
-
Cześć,
Odświeżam temat - chcę kupić od nich termometr
https://coffee-sensor.com/product/temperature-sensor-e61-hx-or-sbdu-group-head-thermometer/
Nadal, przy zakupie 2 sztuk, można się umówić ze sprzedawcą, że przesyłka będzie darmowa. Czy ktoś się pisze na wspólne zakupy? Bardzo proszę o szybką decyzję, bo mnie czas goni - mogę poczekać do jutra do godz. 9:00. Aktualnie cena termometru to 70 euro + 15 euro przesyłka (przy zakupie jednej sztuki).
-
Jestem zainteresowany
-
Super.
Aż tak szybkiej odpowiedzi się nie spodziewałem - to się nazywa szybka decyzja :brawa:
Zamówię na siebie, a jak przyjdzie, to wyślę jedną sztukę do ciebie. Prześlij mi proszę adres na priv.
-
Cześć!
Będę na dniach robił zamówienie z Coffee Sensor. Ktoś coś potrzebowałby z tego sklepu?
-
Coś pewnie bym chciał. PRIV.
-
Będę na dniach robił zamówienie z Coffee Sensor.
Bardzo porządny sklep.
-
Hej!
Gdyby ktoś robił u nich zamówienie, to chętnie przyłączę się ;)
-
Żebyś wczoraj napisał :)
-
Aż tak pilnie niczego nie potrzebuję, ale... jestem na izolacji i częściej robię kawę w domu :D Stąd zrodził się pomysł upgrade'u sprzętu ;)
-
Swoją drogą pytałem i pytanie trafiło na podatny grunt, może zrobią przejściówkę, żeby można było podłączyć i termometr i wskaźnik ciśnienia.
-
Będę chyba jeszcze raz zamawiał, ktoś coś chce, może dozbiera się do darmowej wysyłki :)
-
Coś bym zamòwił, poczekaj.
-
Będę chyba jeszcze raz zamawiał, ktoś coś chce, może dozbiera się do darmowej wysyłki :)
Ja też się rozglądam za termometrem. Zastanawiam się, czy termometr od Geisinger nie będzie lepszy. Też kosztuję 70 euro, a ma dodatkowo wbudowany timer. Ktoś porównywał oba produkty?
-
Będę chyba jeszcze raz zamawiał, ktoś coś chce, może dozbiera się do darmowej wysyłki :)
Też mam ochotę, cośtam cyknąć dam znać wieczorem
-
Ktoś porównywał oba produkty
Miałem jeden i drugi. Ten z Coffee-sensors oddałem, bo miał wadę wyświetlacza. Po zakupie Geisinger'a - wiem ze to był dobry wybór. Jakość wykonania to klasa wyżej. Plus timer.
-
Ktoś porównywał oba produkty
Miałem jeden i drugi. Ten z Coffee-sensors oddałem, bo miał wadę wyświetlacza. Po zakupie Geisinger'a - wiem ze to był dobry wybór. Jakość wykonania to klasa wyżej. Plus timer.
Dzięki. Zgodnie z moimi przewidywaniami trzeba iść w stronę Geisingera.
-
@tytoos
Plus timer.
Timer jaki timer? Mam Geisinger'a więc albo inny model albo przeoczyłem tą funkclonalność?
-
Nowsza wersja, wejdź na stronę i zobacz.
Grouphead Thermometer with Shot-Timer
-
Ech, fajny, jedyne co mnie w tym produkcie mało satysfakcjonuje to instrukcja. Wersja EN i w specyfikacji technicznej piszą nach 15 Minuten ;-) Trochę jak by Chińczyk z ali pisał ;-)
-
To jak coś piszcie do powiedzmy 10 luty 7:00 co kto chce, jak coś wyślę gdzie przelać, dojdą przelewy to zamówię (w piątek zakładam) być może wyjdzie parę złotych taniej niż normalna cena, to zostanie na wysyłkę w Polsce.
-
Rezygnuję. Niewiadomo, jaki gwint jest w końcówce.
-
Powinno się udać 10 procent rabatu uzyskać. Czyli przy zamówieniu za ok 30Euro wysyłka w Polsce wyjdzie w Cenie.
-
Dzięki za zgraną aukcję, zamykam i zamawiam :)
-
Po małych perturbacjach zamówienie jest w trakcie realizacji, zapewne dziś wyruszy w drogę (z Rumunii) :)
-
Dzięki za imfo :taktak:
-
Z DHL przyszło, że przewidywana dostawa na wtorek, czyli do końca następnego tygodnia każdy powinien mieć gadżety u siebie.
-
Zastanawiam się, czy termometr od Geisinger nie będzie lepszy. Też kosztuję 70 euro, a ma dodatkowo wbudowany timer.
Termometr od CoffeSensor też to ma.
-
Jesteś pewny? Ma 3 guziki: lewy hold, środkowy to włącznik, prawy to C/F.
-
Przesyłki rozesłane. Nie wszyscy podali maile, dałem swój, sprawdźcie w apce na telefonie czy wszyscy macie przesyłki w drodze.
-
U mnie widać, dzięki za info
-
Jesteś pewny? Ma 3 guziki: lewy hold, środkowy to włącznik, prawy to C/F.
Jeśli o to chodzi, że sam się wyłącza to tak, po chyba 10 minutach sam się wyłącza.
Lewy przycisk pokazuje stan baterii, środkowi on/off, prawy jak napisałeś C/F.
Ogólnie to bardzo pomocne urządzenie do serfowania po temperaturach.