forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: dodo20 w 02 Marzec 2024, 22:15:23

Tytuł: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 02 Marzec 2024, 22:15:23
Nie bardzo wiedziałem gdzie na pisać, to to taki trochę post o niczym, ja krzyczący na chmury

Kolbę mam od kilu miesięcy, długo się wzbraniałem, bo mam relatywnie mało wolnego czasu ale z drugiej strony lubię kawę, zdaje sobie sprawę, że żaden automat nie da mi tego co może dać kolba, osobny młynek.
Przesiadłem się z Jura Z10, który moim zdaniem jest dobrym ekspresem i daje sporo możliwości jak na automat. 
Do automatu sypałem Arcaffe, Bazzara, jeśli chodzi o wodę był to Żywiec Zdrój.

Finalnie wybrałem raczej niskobudżetowe rozwiązanie, nie byłem pewny czy wytrwam w tej "zabawie" - Mara X V2, Eureka Mignon Zero, WDT, LELIT LELIT58 Pre-tamp, Lelit Naked Portafilter i Timemore Black Mirror Basic Plus.
Do tego parę różnych, świeżych kaw "speciality" i Arcaffe, którą znałem.

Speciality nie byłem w stanie odpowiednio zmielić, w poniedziałek udało mi się 1:2 i 25-27 sekund to we wtorek, środę już musiałem kombinować. w przypadku arcaffe raczej nie było problemu ale to nie jest kawa świeżo palona.
Co gorsza nie udało mi się jeszcze zrobić dobrego espresso, albo gorycz albo kwas (wyjątek to Etno Cafe Djimmah, tam w 25 sekund 18 do 38gram espresso było dobre, 2 razy)

Kawy mleczne, spienianie - tu nie mam problemu, mleko wszystko wybacza a spienianie jest relatywnie proste na 26 gram espresso daje 230ml (5 sekund napowietrzania i "mieszamy" do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury)

Jeśli chodzi o sam sprzęt, popełniłem kilka błędów;

Waga jest zdecydowanie za duża, nie mieści się pod wylewką,
Młynek; pomijając, że Dyson w pogotowiu nieopodal, to mam sporo grudek podczas mielenia, wyrobił się "holder" na pojemniczek ze zmieloną kawą i muszę go trzymać aby kawa leciała, gdzie powinna.
Lelit nagrzewa się trochę (wiem, że są smart plugs ale ohydnie to wygląda) no i po ekstrakcji muszę chwilę poczekać na parę i jest dość ograniczony jeśli chodzi o kontrolę temperatury itp. ale Wy to wiecie lepiej niż ja sam.

Taki torchę rant wyszedł, wiem, że zapewne to "błąd użytkownika" ale czuję się trochę bezradny. Ekstrakcja wygląda dobrze, espresso wygląda dobrze, mogę poświęcic trochę czasu czy pieniędzy ale to co jest w filiżance mi nie smakuje...










Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: Wiszczu w 03 Marzec 2024, 05:00:56
Może za często zmieniasz kawę? Zanim uda ci się dostroić jedną, zmieniasz już na inną. Wyszła ci jedna - zostań na niej, zobacz czy będziesz w stanie mieć powtarzalność (tej klasy sprzęt chyba powinien dawać już powtarzalność?). Sprawdź najpierw jak ci wychodzą te same kawy które wcześniej ci smakowały. Jak uzyskasz powtarzalność na kawie którą znasz może dopiero zacznij eksperymentować z nowymi? Inaczej jest za dużo zmiennych na raz. Każda kawa może ciut inaczej trzeba zmielić, może trochę innych proporcji potrzebuje.

Ja słabo doświadczony jestem i z doświadczenia wiem że zajmuje mi czasem nawet i 6/8 kaw zanim nowa kawa zacznie mi przyzwoicie wychodzić. Na początku przy paczce 250g ostatnie 2 kawy dopiero wychodziły przyzwoicie. Może ja jakiś mało ogarniający jestem :) Czasem uda się szybciej, czasem wolniej dostroić - kwestia szczęścia jak się pierwsze ustawienia trafią. Myślę że trochę więcej doświadczenia jest potrzebne aby patrząc na ziarna stwierdzić od razu jak dokładnie kawę trzeba obsłużyć.

Co do tego dlaczego konkretnie wychodzi kwas albo gorycz zostawię komuś z większym doświadczeniem :) Ja bym podejrzewał kanałowanie, ale mogę się mylić skoro używasz naked i pewnie być zauważył ;)

P.S. co do tego że każdego dnia jest inaczej - ja u siebie dwie rzeczy zauważyłem
- wilgotność - nawilżacz mi chodzi w zimie zwykle cała dobę, ale jak przez jakiś czas nie chodził i wilgotność spadnie o 10% to inaczej kawa wychodzi i trzeba się bawić mieleniem :) to podobno normalne?
- ile jest ziaren w młynku w pojemniku - zauważyłem że jak się kończy to zmienia mi się czas ekstrakcji i to dość dramatycznie czasami, gdzieś czytałem że zawsze powinno być co najmniej X pojemności wypełnione, dlatego się przesiadam na SD - mam nadzieję że powtarzalność będzie lepsza
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Marzec 2024, 07:01:25
Domowy HX nie jest szczęśliwym wyborem w kierunku dobrego i powtarzalnego espresso ze względu na problem z wstrzeleniem się w idealną temperaturę szczególnie dla początkującego kawosza.

@dodo20
Po Żywieckim Zdroju będziesz miał kamień w bojlerze.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Marzec 2024, 08:25:53
Ekstrakcja wygląda dobrze, espresso wygląda dobrze, mogę poświęcic trochę czasu czy pieniędzy ale to co jest w filiżance mi nie smakuje...
Jest to dość typowe zjawisko. W ferworze pracy z kawą często tak mógłbym skwitować własne wrażenia ;). Pomaga dystans i przerwa od kawy. Przed chwilą zrobiłem parę szocików. Smakowało mi, więc wypiłem filiżankę może dwie, do dna. W zasadzie jestem już "unieruchomiony". Tak wygląda testowanie w pojedynkę -- jak poczynania skrytego alkoholika. Bez sensu, bo nawet nie masz żadnego odniesienia w postaci innego testera a espresso "przytłacza".

Jest to dość typowe zjawisko. Nowy ekspres, nowy młynek. Zanim się z tym oswoisz i poznasz, minie sporo czasu. Tym więcej, im mniej kawy zużyjesz. Spakuj to wszystko i wpadnij kiedyś na godzinę ;).
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 03 Marzec 2024, 09:41:27
Tak wygląda testowanie w pojedynkę -- jak poczynania skrytego alkoholika. Bez sensu, bo nawet nie masz żadnego odniesienia w postaci innego testera a espresso "przytłacza".
W 101% zgadzam się z tym na własnym przykładzie że w pojedynkę niewiele się człowiek nauczy.

Jka
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: QnQ w 03 Marzec 2024, 10:40:23
Niech poda adres to wpadniemy na kawę
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: Fux w 03 Marzec 2024, 12:34:22
No przecież jest podany przy Palarni.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 03 Marzec 2024, 22:29:51
Może za często zmieniasz kawę?
Nawet z tych, które zamawiałem do automatu na kilogramy nie udało się zrobić dobrego espresso na Lelit.

ile jest ziaren w młynku w pojemniku
Młynek mam SD, kawę trzymam w pojemniku do tego przeznaczonym ale dziękuję za radę.

Po Żywieckim Zdroju będziesz miał kamień w bojlerze.
Jakiej używać?

Domowy HX nie jest szczęśliwym wyborem
Nie wiedziałem tego wcześniej, na chwilę obecną nie chce wszystkiego zmieniać, wydawać pieniędzy, nie jestem specjalnie happy ze swoich dokonań w kontekście espresso.



Spakuj to wszystko i wpadnij kiedyś na godzinę .
O, to bardzo miłe i zupełnie niespodziewane, skorzystam z czasem, bo z tego co widziałem to kwestia 100k.
Myśląc o tym co napisałeś, nie mam nawet punktu odniesienia jak powinno smakować (poza opisem słownym popularnych YouTube-rów). Moje doświadczenia to Jura w pracy, w domu i o zgrozo Sturbucks i tym podobne (bardzo nie polecam Espresso, ziarna wyciągnęli po tygodniu z ogniska)


P.S. dziękuje wszystkim za odpowiedzi, wskazówki.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 04 Marzec 2024, 08:50:30
Cytuj (zaznaczone)
Jest to dość typowe zjawisko. Nowy ekspres, nowy młynek. Zanim się z tym oswoisz i poznasz, minie sporo czasu. Tym więcej, im mniej kawy zużyjesz. Spakuj to wszystko i wpadnij kiedyś na godzinę
Totalnie się z tym zgadzam, w przypadku sensoryki, proces często wymaga kalibracji, a nie Ty pierwszy zmarnowałeś na początku przygody kilogramy kawy.

Z mojego doświadczenia problemem może być fakt, że ludzie myślą, że robią wszystko idealnie, ale dla kogoś z boku może być masa błędów. Ratio kawy, wygrzanie ekspresu i dobra kawa to świetny punkt wyjścia.
Myślę, że najwięcej by powiedziało jakbyś nagrał proces przygotowania kawy albo chociaż ekstrakcji z naked portafilter. Pytanie czy taki posiadasz?  Pamiętam, że na początku drogi też miałem podobne frustracje i naked rozwiązał moje problemy. :)
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 04 Marzec 2024, 15:13:35
Myślę, że najwięcej by powiedziało jakbyś nagrał proces przygotowania kawy albo chociaż ekstrakcji z naked portafilter. Pytanie czy taki posiadasz?

W środę mam więcej czasu, nagram jak wygląda ekstrakcja.
Widziałem, że nie można dodawać linków z YT?
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 04 Marzec 2024, 15:36:29
Można wrzucać linki embed, a jak masz problem wklej link bez protokołu https://
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Marzec 2024, 15:40:20
Jakiej używać?
Też Żywiecki, ale Kryształ.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 04 Marzec 2024, 20:45:09
Można wrzucać linki
Na pewno nagram, będzie okazja włączyć aparat i otrzymać feedback

Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 12:59:09
Myślę, że najwięcej by powiedziało jakbyś nagrał proces przygotowania kawy albo chociaż ekstrakcji z naked portafilter.
Mam film, zdecydowanie za szybko po ok 20 sekund ale tak to wygląda
youtube.com/watch?v=Qd50IScnkww
youtube.com/watch?v=FSQPDC1_rsw

(jest potrzebna chwila aby przeprocesowało rozdzielczość)

Po mieleniu + WDT
(https://i.imgur.com/B0It7Fa.jpg)

Po levelowaniu
(https://i.imgur.com/E4PFU0K.jpg)

Po tampowaniu
(https://i.imgur.com/KSDF6eg.jpg)

Po ekstrakcji
(https://i.imgur.com/Bhh2uj2.jpg)



Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Marzec 2024, 13:56:14
Nie 20s, z tego co patrzę to 12s, ja liczę czas od pojawiania się 1 kropli w filiżance. O czym świadczy również  "burzliwa" ekstrakcja, ciśnienie dość mocno penetruje kawę.
Nie dziwię się, że odnajdujesz kwas.

Prosta rada, zmiel dużo drobniej, aż uzyskasz 25s ekstrakcji od spadnięcia pierwszej kropli, daj znać jak zmienił się smak.

Poczytaj o kompasie espreso https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7094.0
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 14:03:55
Nie 20s, z tego co patrzę to 12s,

Lelit pierwsze 9-13 sekund nic nie robi, tzn zanim ciśnienie wskoczy to chwilę trwa.
To może być bardzo blisko kresu możliwości młynka, musze sprawdzić gdzie jest punkt 0 ale obecnie mam 4 ustanowione na skali.

Mimo to spróbuje, dziękuję za radę.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Marzec 2024, 14:07:52
Wątpię, żeby Eureka tak szybko poległa, w końcu jest bezstopniowa, pewnie jeszcze jesteś w stanie z 720 stopni albo i więcej obrócić :P
Albo zwiększyć dozę w sitku o ile masz zapas, jakie masz sitko?
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 14:09:06
Mam 3 single, double i triple. Używam podwójnego i 18 gram
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Marzec 2024, 14:47:23
18 gram
Skup się na tym. Łatwiejsze i lepsze shoty wychodzą. Dobrze by było ustalić nmniej więcej, ile mielonki ma być w sitku względem prysznica, chociaż ostatnio test monety został zdewaluowany przez niektórych WoKowiczów.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 14:51:27
Wątpię, żeby Eureka tak szybko poległa,

Mam obecnie na 2,1 aby mieć 36gram od pierwszej kropli o ponad 25 sekund (przy 1,6 jest zero)
Dalej nie ma mowy o niczym poza kwaskowatością.
Pouczony komentarzami zmieniłem jednak ziarna na; COFFEE PLANT Sweet Wishes Espresso
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Marzec 2024, 15:00:34
Ekspres wygrzany 30min? Może PID podbić temperaturę...
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: Fux w 06 Marzec 2024, 16:46:53
Wątpię, żeby Eureka tak szybko poległa,

Mam obecnie na 2,1 aby mieć 36gram od pierwszej kropli o ponad 25 sekund (przy 1,6 jest zero)
Dalej nie ma mowy o niczym poza kwaskowatością.
Pouczony komentarzami zmieniłem jednak ziarna na; COFFEE PLANT Sweet Wishes Espresso

Patrz najpierw na smak a potem na uzyski w przedziale czasu.
Jeżeli nie masz nadmiarowego błota to obstawiam kiepska kawę. Weź od Antonia lub Gorana jakiś pewniak i testuj.
Tylko nie baw się z 250g opakowaniami, bo zanim zacznie wychodzić, to będziesz musiał zaczynać drogę na nowo.
Ostatnio zmieniałem opakowania po 100g i 3 ząbki z przemiałem do zmiany. To jest jest wyższy stopień wtajemniczenia. Na nowym sprzęcie ponad 300 kaw pękło jakiś czas temu.

Czasami wystarczy lekka zmiana ubicia, troszkę więcej błotka ale za to smak miodzio.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 19:54:27
Ekspres wygrzany 30min?
Ponad 40min

zmiana ubicia
To na pewno moja pięta, zdarza mi się poprawiać bo robię to nierówno (nie o 1cm ale delikatnie widać różnicę.

Jeżeli nie masz nadmiarowego błota
Wydaje się być ok patrząc na zdjęcia z poprzedniej strony ale zdarza się, że mam na powierzchni trochę wody.


Antonia lub Gorana jakiś pewniak i testuj.
To mi trochę mało mówi. - ok, już znalazłem.


Na nowym sprzęcie
Gratuluję zakupu, jest na liście, w kolejce ale przed nim są rzeczy o znacznie większej wadze.


Zrobiłem zgodnie ze wskazówkami od pawel890, czyli czas od pierwszej kropli i poza tym, że jestem niebezpiecznie blisko końca skali w młynku to mam mniej kwasu, ekstrakcja wygląda na mniej chaotyczną ale do słodyczy jeszcze daleko.
Nagrałem film ale telefonem, nie chciało mi się już rozkładać aparatu, statywu;
PS Sorry za ścieżkę dźwiękową ale dodał się jakiś short zamiast normalnego filmiku, z drugiej strony lepsze to niż moje dyszenie


youtube.com/shorts/JB9QX02xoIY


Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Marzec 2024, 20:09:12
Jak na moje oko ekstrakcja wygląda dużo lepiej, spróbowałbym jeszcze podnieść temp pid o 1-2 stopnie. Jak to nie pomoże, to chyba trefna kawa :)
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 20:13:02
pid o 1-2 stopnie.

Mam HX z przyciskiem 0, 1 i 2 nie dam sobie ręki obciąć, że zmiana da akurat 1-2C
Muszę się chyba pofatygować do jakiegoś miejsca, które robi genialne espresso aby mieć punkt odniesienia
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Marzec 2024, 20:26:31
Myślałem już w akcie desperacji, żeby zamówić tę kawę  i przetestować ale ta cena to żart 250g z przesyłką prawie 60zł.... i nawet nie podają daty palenia.

Może warto spróbować z tymi temperaturami?

Czytając jakiś wątek: https://majestycoffee.com/products/lelit-mara-x-v2-pl62x
1 poziom: 91-92C (domyślna)
2 poziom: 93-94C
3 poziom: 95-96C
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 06 Marzec 2024, 20:31:52
cena to żart 250g z przesyłką prawie 60zł....
Na Konesso jest za 31 PLN, data palenia 29.11.2023
Mogę Ci wysłać 60gr, chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonego.



Może warto spróbować z tymi temperaturami?
Spróbuję ale już nie dziś, za dużo kawy.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 07 Marzec 2024, 08:34:41
Ech darujmy sobie takie wymiany ziarenek, możliwe, że też wyszedłby mi kwach, może na dźwigni by coś uratowało ale... :)
Kolejna rada, nie kupowałbym nigdy 3mc kawy, najlepiej celować w 1-3 tyg, bezpośrednio z palarni. Natomiast 3mc traktować jako taką górną granicę dla kawy.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 07 Marzec 2024, 11:47:08
Ech darujmy sobie takie wymiany ziarenek, możliwe, że też wyszedłby mi kwach, może na dźwigni by coś uratowało ale... :)
Kolejna rada, nie kupowałbym nigdy 3mc kawy, najlepiej celować w 1-3 tyg, bezpośrednio z palarni. Natomiast 3mc traktować jako taką górną granicę dla kawy.

Kupowałem starsze, mając wrażenie ze te bardzo świerze co chwilę potrzebują korekcji ustawień młynka, dość sporej a, że nie mam punktu wyjścia, tak będzie stabilniej.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 07 Marzec 2024, 13:06:48
Natomiast 3mc traktować jako taką górną granicę dla kawy.

To tej do tej górnej granicy jeszcze kilka dni brakuje.

 [ You are not allowed to view attachments ]

A wyszła znakomicie wręcz wzorcowo.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Nie lekceważyłby tych starszych kaw osobiście się o tym przekonałem ja raczej patrzyłbym na to co było wsypane do tej starszej torebki na czym to zmielimy i w czym zrobimy :lol2:

Ale z drugiej strony co ja jako amator się znam.

Jka
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 07 Marzec 2024, 13:55:16
Ze złych ziaren nie zrobisz dobrej kawy, nawet na najlepszej maszynie.

Roczna kawa raczej świadczy źle o producencie, większość palarni nawet na forum rekomenduje 3 miesiące. Im ciemniejszy wypał tym krócej.
Anotonio ma fajny wpis na ten temat https://mastroantonio.pl/news/n/58/Swiezosc-kawy
Polecam lekturę, myślę, że zjadliwa i dla amatorów.
Tytuł: Odp: Nowy użytkownik kolby
Wiadomość wysłana przez: dodo20 w 07 Marzec 2024, 14:19:31
notonio ma fajny wpis na ten temat

Wczoraj czytałem, nie wiem czy "wyraźny spadek jakości" to zmiana wyczuwalnych armotaów z tego jest napisane na opakowaniu na sok z cytrynu ale jak tylko skończę obecne 3kg zamówię u Anotonio parę kg.
Chciałbym mieć 2 może 3 rodzaje kaw które znam, wiem jak ustawić młynek i mieć powtarzalność w filiżance - to mój cel na najbliższy czas.
Jeśli mi się z jakiegoś powodu nie uda, odpuszczę sobie kolbę i wrócę do Jury (tym bardziej, że Żona uznaje latte z kolby za zbyt kremowe)