forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Sprzęt i technika palenia kawy => Wątek zaczęty przez: Bartek_1945 w 20 Kwiecień 2021, 22:22:55

Tytuł: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 20 Kwiecień 2021, 22:22:55
Hej
Kuchnia w trakcie remontu i teraz dopiero mnie naszła myśl by założyć za wczasu (jeszcze nie jest na to za późno) filtr do wody by nie korzystać już z filtrów dzbankowych tylko w przyszłości (póki co zostanie BZ10) zmienić ekspres z podłączeniem bezpośrednim wody. Na ten czas chciałem zaplanować podłączenie filtru do wody by w przyszłości (niedługiej mam nadzieję)  służył ekspresowi przy bezpośrednim podpięciu wody, oraz w kuchni jeśli to możliwe jednocześnie mieć kranik i móc korzystać z czystej wody. Nie wiem czy takie połączenie jest możliwe i jakie filtry są do tego odpowiednie. Stąd moje zapytanie co polecacie? Jak to rozwiązać? Filtr ma zaplanowane miejsce zaraz obok szafki przy zlewie bo pewnie to jest ważne, więc byłby blisko "kraniku", a ekspres ma swoje zaplanowane miejsce około 3 metrów dalej - o ile to nie jest problem że byłby zbyt daleko  ???
Nie mówcie proszę  :-[ że do ekspresu i do wykorzystania w codziennym użytkowaniu czystej wody będą potrzebne dwa oddzielne filtry. Mam nadzieję że coś razem wybierzemy  Nie wiem też na jakie koszty się nastawiać  ;) więc nie piszę budżetu - zobaczymy co zaproponujecie i za ile. Póki co wybrałem z Waszą pomocą młynek i ekspres i jestem bardzo zadowolony  Czas na wodę.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 22 Kwiecień 2021, 07:04:32
Opcji masz przynajmniej 2, zależy jaką masz wodę i jaką wodę chcesz uzyskać.

1. Filtr kolumnowy typu Brita Quell czy BWT Bestmax
2. Filtry typy odwrócona osmoza

1. Jeden ma mniejszą instalację (1 butla + węże). 2. Ma większą możliwość filtracji. Całkiem czyste H20 z odwróconej osmozy nie nadaje się do kawy ani ekspresu, są więc „gorsze” filtry osmotyczne typu nano czy ultrailtrujące - trochę mjnerałów po sobie zostawiają.

Ja na warszawskiej wodzie do ekspresu i do picia wypróbowałem Brita Quell (do kawy spoko, surowa woda niesmaczna), Nanopad z Global Water (woda bardzo smaczna, ciśnienie dla ekspresu za małe), BWT Bestmax Premium (smaczna woda, do ekspresu tez powinno byc Ok - jeszcze nie podłączyłem).

Myśląc o bezpośrednim połączeniu konieczne pomyśl też o zrobieniu odpływu do kanalizacji. Ja teraz na etapie remontu zrobiłem oddzielny syfon - bo też ustawiam maszynę z dała od zlewu.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 22 Kwiecień 2021, 21:41:53
Dzięki za jakieś wskazówki, trochę od tyłu może zacznę. Co do odpływu oczywiście mam oddzielny przygotowany na ekspres ale z 2 metry jest do tego kolanka i mam nadzieję że ten dystans to nie problem  ;)
Co do wody trochę niewiele wiem. Kamienia jej na pewno nie brakuje  stąd filtry dzbankowe od samego początku, ale nie badałem jej nigdy. Zapewne ktoś z Wrocławia robił jakieś testy i może coś podpowie  :).

Na początku myślałem o AKVO HOME, ale nie wiem czy to nadaje się tylko do ekspresu? Do picia ta woda też jest jak najbardziej ok? Można wykorzystać na dwa sposoby w tym samym czasie?

Porównując taki filtr AKVO a taki BWT jakie są różnice w eksploatacji - Wymiana filtrów itp - co za tym idzie koszty późniejszego użytkowania. Podobnie?
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: skansen w 22 Kwiecień 2021, 21:56:57
Robiąc remont kuchni warto też wziąć pod uwagę kwestię zasilania.
Można zrobić zasilanie pod blatem i schować wszystkie listwy, kable i smart wtyczki pod blat.
Można wydzielić dedykowany obwód do zasilania ekspresu.
Jeśli gniazdo będzie na wierzchu można zastosować puszkę kieszeniową w której z łatwością zmieści się Shelly lub inny podobny przekaźnik...   
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 22 Kwiecień 2021, 22:29:11
Pewnie że tak to już mam ogarnięte :) i zaplanowane kwestie prądowe. W planie zostaje woda ale póki co nie wiem jak się za to zabrać  :-[ stąd moje zapytania do Was i prośby o pomoc
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 22 Kwiecień 2021, 23:47:51
Dzięki za jakieś wskazówki, trochę od tyłu może zacznę. Co do odpływu oczywiście mam oddzielny przygotowany na ekspres ale z 2 metry jest do tego kolanka i mam nadzieję że ten dystans to nie problem  ;)
Co do wody trochę niewiele wiem. Kamienia jej na pewno nie brakuje  stąd filtry dzbankowe od samego początku, ale nie badałem jej nigdy. Zapewne ktoś z Wrocławia robił jakieś testy i może coś podpowie  :).

Na początku myślałem o AKVO HOME, ale nie wiem czy to nadaje się tylko do ekspresu? Do picia ta woda też jest jak najbardziej ok? Można wykorzystać na dwa sposoby w tym samym czasie?

Porównując taki filtr AKVO a taki BWT jakie są różnice w eksploatacji - Wymiana filtrów itp - co za tym idzie koszty późniejszego użytkowania. Podobnie?

Nie orientuję się w AkVO home, ale to chyba cos na miarę odwróconej osmozy (RO). W RO trzeba pilnować wymiany filtrów wstępnych i ew. mineralizatorów. W takim NanoPadzie (nanofiltracja) to koszt ~60zl na pół roku. W filtrze kolumnowym wymienia sie całą kolumnę - po osiągnięciu przebiegu lub całego roku. Kolumny kupuje się w różnych wielkościach, wiec cieżko podać koszt.

Odpływ z ekspresu 2m dalej jest Ok, ważne, żeby spadek po drodze był.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 22 Kwiecień 2021, 23:51:00
Dzięki za jakieś wskazówki, trochę od tyłu może zacznę. Co do odpływu oczywiście mam oddzielny przygotowany na ekspres ale z 2 metry jest do tego kolanka i mam nadzieję że ten dystans to nie problem  ;)
Co do wody trochę niewiele wiem. Kamienia jej na pewno nie brakuje  stąd filtry dzbankowe od samego początku, ale nie badałem jej nigdy. Zapewne ktoś z Wrocławia robił jakieś testy i może coś podpowie  :).

Na początku myślałem o AKVO HOME, ale nie wiem czy to nadaje się tylko do ekspresu? Do picia ta woda też jest jak najbardziej ok? Można wykorzystać na dwa sposoby w tym samym czasie?

Porównując taki filtr AKVO a taki BWT jakie są różnice w eksploatacji - Wymiana filtrów itp - co za tym idzie koszty późniejszego użytkowania. Podobnie?

Nie orientuję się w AkVO home, ale to chyba cos na miarę odwróconej osmozy (RO). W RO trzeba pilnować wymiany filtrów wstępnych i ew. mineralizatorów. W takim NanoPadzie (nanofiltracja) to koszt ~60zl na pół roku. W filtrze kolumnowym wymienia sie całą kolumnę - po osiągnięciu przebiegu lub całego roku. Kolumny kupuje się w różnych wielkościach, wiec cieżko podać koszt.

Odpływ z ekspresu 2m dalej jest Ok, ważne, żeby spadek po drodze był.

https://hardbeans.com/filtr-akvo-home
Akvo home to jest RO. Jak dla mnie to bardzo drogie - płaci się za opakowanie. Tu ci wiele osob powie, że RO zbudujesz za cząstkę tej ceny. Niemniej, tam do wymiany masz 3 filtry wstępne i 1 końcowy. Interwał wymiany pewnie jest podobny.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 23 Kwiecień 2021, 10:28:24
ok czyli tak, odnośnie tego filtra NanoPad - koszt wstępny ok, koszty eksploatacji dość śmieszne a odnośnie smaku wody mówisz rewelacja? Ale nie podłączę pod ekspres? Tylko kranik i do korzystania na co dzień? Więc jakbym chciał używać jak do tej pory ekspres (ze zbiornikiem) to rozwiązanie jest jak najbardziej godne polecenia?
Odnośnie kolumnowych - koszty początkowe możliwe że podobne albo ciut tańsze? Eksploatacja chyba z tego co widzę sporo droższa? Smak wody do picia na co dzień spoko - chodź wybrałbyś w smaku NanoPad? Ale tutaj można podłączyć bezpośrednio do ekspresu. Tylko czy można jednocześnie do ekspresu i drugie obejście na kranik? Taki BWT zestaw.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 23 Kwiecień 2021, 11:40:26
Cześć, ja mam Akvo Home, więc mogę co nie co podpowiedzieć. To jest faktycznie odwrócona osmoza, ale taka bardziej zaawansowana. Przede wszystkim pozwala ustawić wodę wg zadanego poziomu zmineralizowania ( miesza wodę z RO z przefiltrowaną wodą z sieci) dla praktycznie każdej jakości wody, to jest to czego nie potrafią filtry kolumnowe, a przy tym nie zmienia ph wody w przeciwieństwie do filtrów jonowymiennych.

Co do eksploatacji to raz na pół roku trzeba zmienić filtry wstępne koszt kilkadziesiąt złotych i raz na 2-4 lata (zależy od jakości wody) wymienić membrany, koszt chyba coś ponad 200 zł, ale musiałbym sprawdzić bo jeszcze tego nie robiłem :).

No i jak najbardziej można z tego korzystać nie tylko do ekspresu, można podłączyć do baterii kuchennej lub do dołączonej wylewki.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 23 Kwiecień 2021, 11:45:22
Jak dla mnie to bardzo drogie - płaci się za opakowanie.
Jest dosyś drogie to prawda, ale jednak płaci się za coś więcej. Moim zdaniem trzeba by jednak sporo czasu poświęcić, żeby dobrać wszystkie elementy takiego zestawu, żeby to ze sobą dobrze działało. Mamy tam nie tylko membrany, ale filtry wstępne, podwójne filtrowanie wody przez membrany (wyższa wydajność, mniejsz odrzut wody), elektro zawory zabezpieczające, automatyczne płukanie membran, komercyjną pompę rotacyjną, zbiornik na wodę, itp no i trochę elektroniki, która tym steruje.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 23 Kwiecień 2021, 12:55:34
Odnośnie AKVO, ustawianie tego to wyższa szkoła jady czy to jest tak że podłączasz...i działa? A co do wody domyślam się że do ekspresu i espresso to woda klasa sama w sobie "mercedes", a do codziennego picia na tych samych ustawieniach też jest super w smaku? Bo koszty są rozsądne, bałem się że to będzie droższa zabawka w utrzymaniu.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 23 Kwiecień 2021, 14:01:30
ok czyli tak, odnośnie tego filtra NanoPad - koszt wstępny ok, koszty eksploatacji dość śmieszne a odnośnie smaku wody mówisz rewelacja? Ale nie podłączę pod ekspres? Tylko kranik i do korzystania na co dzień? Więc jakbym chciał używać jak do tej pory ekspres (ze zbiornikiem) to rozwiązanie jest jak najbardziej godne polecenia?
Odnośnie kolumnowych - koszty początkowe możliwe że podobne albo ciut tańsze? Eksploatacja chyba z tego co widzę sporo droższa? Smak wody do picia na co dzień spoko - chodź wybrałbyś w smaku NanoPad? Ale tutaj można podłączyć bezpośrednio do ekspresu. Tylko czy można jednocześnie do ekspresu i drugie obejście na kranik? Taki BWT zestaw.

Nanopad ma bardzo smaczną wodę.
BWT Bestmax Premium ma bardzo smaczną wodę. (Kolumna)
Brita Quell mi nie smakuje (kolumna).

Nanopad do zbiornika to bardzo dobra opcja.  Woda leje się z prędkością 1 litr/minutę. Niektórym to może przeszkadzać. Ciśnienie za niskie do bezpośredniego połączenia.

Filtr kolumnowy spokojnie można podłączyć pod kran i do ekspresu - trójnik na wyjściu - mam tak teraz. Do tego w zlewie bateria trójdrożna.

Jeszcze ważna uwaga do Nanopada i innych typu RO - tam są 2 wyjścia - woda filtrowana i woda brudna (te trzeba podpiąć do syfonu w zlewie - nawierca się otwór). Nanopad ma odrzut rzędu 50%, klasyczne RO chyba odrzuca tyle samo ile da przefiltrowanej.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 23 Kwiecień 2021, 14:04:26
Jak dla mnie to bardzo drogie - płaci się za opakowanie.
Jest dosyś drogie to prawda, ale jednak płaci się za coś więcej. Moim zdaniem trzeba by jednak sporo czasu poświęcić, żeby dobrać wszystkie elementy takiego zestawu, żeby to ze sobą dobrze działało. Mamy tam nie tylko membrany, ale filtry wstępne, podwójne filtrowanie wody przez membrany (wyższa wydajność, mniejsz odrzut wody), elektro zawory zabezpieczające, automatyczne płukanie membran, komercyjną pompę rotacyjną, zbiornik na wodę, itp no i trochę elektroniki, która tym steruje.

Ok. Żebym nie zabrzmiał na skrajnego krytyka AKVO - koszt może być faktycznie uzasadniony. Nanopad ma też wiele tych elementów.
Natomiast nie zgodzę się, że filtry kolumnowe nie mieszają z przefiltrowaną wodą z sieci - bo są głowice ze regulowanym bypassem (albo stałym).
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 23 Kwiecień 2021, 14:31:05
Tak, filtry kolumnowe też mieszają, ale mają określoną zdolność do obniżania twardości, a dodatkowo przy dużym zmiękczaniu zmieniają ph wody. Jeśli więc woda jest na poziomie 400 ppm to filtr kolumnowy może nie dać rady. To był dla mnie powód wyboru akvo, chociaż troche strzeliłem sobie w stopę, ale to inny temat ;).

Ustawianie Akvo to żaden problem, to gotowy produkt w obudowie, podłączasz do wody + do kanalizacji jak napisał rubin i używasz. Na tylnej ścianie jest pokrętło, którym ustawiasz sobie stopień mieszania, trzeba ustawić i sprawdzić miernikiem poziom ppm.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 23 Kwiecień 2021, 14:34:13
Napisz o tym strzale w stopę. Żeby chociaż nas uchronić :).
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: kulka w 23 Kwiecień 2021, 15:00:01
Też chętnie bym posłuchał, bo się wstępnie do AKVO przymierzam.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 23 Kwiecień 2021, 15:14:02
Gdy szukałem filtra dla siebie, zakupiłem miernik do wody i sprawdziłem co pokazuje. Pokazywał ok 390 ppm, czyli dosyć dużo. Po filtrze dzbankowym schodziło do ok 340. No i na podstawie innych znalezionych informacjach o filtrach kolumnowych doszedłem do wniosku, że Akvo to będzie najlepsza opcja. Zamówiłem, używam i spoko. Ale jakiś czas potem znowu zmierzyłem wodę kranową, wyszło ok 170 ppm i taki wynik utrzymuje się już dłuższy czas. Potem przypomniałem sobie jeszcze , że gdy zamawiałem miernik to pierwszą sztukę oddałem, bo uznałem, że źle pokazuje (dość mocno nie zgadzał się wynik na wodzie butelkowej z info na etykiecie, a nie miałem płynu do kalibracji). Ten odesłany miernik na wodzie kranowej też pokazywał ok 170 ppm (może był jednak dobry). Wychodzi więc na to, że najwyraźniej musiało być jakieś chwilowa zmiana parametrów wody z wodociągu i akurat na podstawie błędnego odczytu podjąłem decyzję. W tej chwili jeszcze trochę testuję przy jakim poziomie mineralizacji smak jest najlepszy, ale na ten moment mam ustawione na 130-140 ppm, czyli w zasadzie przez osmozę przechodzi jakaś mała część wody, a reszta przez zwykłe filtry  :picardpalm:.

Nawet zastanawiałem się czy nie sprzedać tego akvo, bo teraz to tak trochę bez sensu, armata na wróbla. Nie wiem do końca co tu zrobić. Bo o ile akvo ma dużo większe możliwości, to jednak ma też minusy w stosunku do filtra kolumnowego, dla mnie to jest bardziej kłopotliwa obsługa, tzn łatwiej wymienić jeden filtr kolumnowy na rok, niż kilka filtrów co pół roku i membrany co jakiś czas, zajmuje więcej miejsca w szafce, budowa jest bardziej skomplikowana, więc teoretycznie szansa awarii większa. Gdybym miał faktycznie wodę w okolicach tych 390 ppm to bym go zostawił bez wahania, ale w obecnej sytuacji chyba wolałbym jednak prostszy filtr kolumnowy.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 23 Kwiecień 2021, 15:27:04
Myślę, że oprócz samego ppm warto zmierzyć faktyczną twardość węglanową, bo ta jest najbardziej szkodliwa dla sprzętu i smaku (w nadmiarze).
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: kulka w 23 Kwiecień 2021, 15:35:07
ale na ten moment mam ustawione na 130-140 ppm
Dlaczego  nie chciałeś spróbować zejść niżej, nawet do 50ppm?
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: pytlakos w 23 Kwiecień 2021, 15:49:26
Spróbuję zejść i niżej :). Sprzęt ostatecznie odpaliłem w zasadzie jakieś 3-4 tygodnie temu, więc nadal eksperymentuję. Gdy ppmy były na poziomie ok 90-100 to np. herbata była jakby za bardzo wyekstrahowana, ale na pewno jeszcze będę sprawdzał też te niższe poziomy.

Twardość to jeszcze jedna kwestia dlaczego się teraz waham, bo jeśli woda po RO stanowi mały procent to jednocześnie twardość jest obniżona stosunkowo niedużo. Z tego co mierzyłem to jestem teraz przy górnej granicy normy, w którą celuję.

Bardzo niska mineralizacja raczej nie służy smakowi, kilka raz natknąłem się na stwierdzenie, że balansujemy tu między dobrem dla maszyny, a dobrem dla języka. SCAA sugeruje optimum zdaje się przy około 150 ppm.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 23 Kwiecień 2021, 16:02:32
Miałem Brite C150 - kawa mi nie smakowała, zaś filtry przy Gdańskiej wodzie zużywały się dość szybko.
Teraz mam Akvo od jakiegoś roku, niedawno wymieniałem filtry. Wszystko działa, śmiga, mam podłączone pod baterię w kuchni trójdrożną.
Ustawione mam na jakieś 140 ppm, czasem sprawdzam czy się nic nie rozjeżdża.
Kawa mi smakuje, a to najważniejsze dla mnie. Woda faktycznie leci wolno więc jak podstawiać czajnik to czekasz te 40 sekund aż się napełni, ale z czasem nie zwraca się na to uwagi.
@kulka - jak chcesz kiedyś wpaść, zobaczyć, wziąć słoik wody do domu to daj znać na pw - umówimy się w wolnej chwili :)
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: kulka w 23 Kwiecień 2021, 17:03:40
@pmichal, chętnie, ale z takim 5l słoikiem bym wpadł ;) Jak się trochę uspokoi to się odezwę.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 23 Kwiecień 2021, 17:10:50
Idąc Twoim przykładem to może trzeba zacząć od pomiarów i testów wody i dopiero później decydować który filtr spełni moje oczekiwania? Jest myśl. Poszukam jakiś testerów i sprawdzę co tu płynie w kranie i dam znać :)
Coś do testów polecacie? Bo zaczynam szukać..
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Bartek_1945 w 23 Kwiecień 2021, 17:32:55
allegro.pl/oferta/miernik-tester-ph-tds-ec-temp-atc-4w1-konduktometr-9748515405
Takie coś się nadaję do tych testów?
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 23 Kwiecień 2021, 21:01:22
Miernik TDS Ci powie ogólnie jak dużo substancji jest w wodzie - zobaczysz czy jest dramat, czy w miarę. Polecam ci dokupić do tego kropelkowy test twardości (ogólnej i węglanowej) i poczytać na stronie dostawcy wody jakie oni mają pomiary.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: rubin w 24 Kwiecień 2021, 09:36:36
Teraz mam Akvo od jakiegoś roku, niedawno wymieniałem filtry. Wszystko działa, śmiga, mam podłączone pod baterię w kuchni trójdrożną.
Ustawione mam na jakieś 140 ppm, czasem sprawdzam czy się nic nie rozjeżdża.
Kawa mi smakuje, a to najważniejsze dla mnie. Woda faktycznie leci wolno więc jak podstawiać czajnik to czekasz te 40 sekund aż się napełni, ale z czasem nie zwraca się na to uwagi.

No właśnie, dla mnie ten powolny przepływ dyskwalifikuje systemy RO (bez zbiornika). Chętnie wziąłbym takie dobrze ustawione i skrojone combo jak AkVo czy Nanopad - ale leci za wolno. Jedna rzecz do podłączenie do ekspresu, druga - wspomniany przez Ciebie czajnik, czy garnek na niedzielny rosół :).
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: piotrdab w 24 Kwiecień 2021, 20:26:17
Kup i zainstaluj klasyczny filtr RO ze zbiornikiem, np. polskiej firmy USTM, która od lat produkuje dobrej jakości zestawy. Za mniej niż 500 zł będziesz miał zawsze czystą wodę o znanych parametrach. Nawet, jak w wodociągu pojawi się problem z wodą i będę komunikaty "nie pić" albo "pić po długim procesie gotowania", to Ty będziesz miał wodę z tego filtra zdatną do picia nawet prosto z kranika. Bo filtr RO (prawdziwy, nie żadne "nano" etc.) filtruje również bakterie i wszelkie szkodliwe związki. A jak ktoś sobie życzy szczególnych, konkretnych parametrów wody, bo tylko taka jedna mu smakuje - wszystko zrealizujesz poprzez zastosowanie wkładów filtrujących już za membraną osmotyczną - dzięki temu wodę będziesz miał bezpieczną zawsze, nie będzie takiego niezrozumiałego mieszania wody po RO z wodą z wodociągu. Jak mieszasz wodę z RO z wodą z wodociągu, to w przypadku pogorszenia parametrów tej drugiej, lub nawet stania się niezdatną do picia - wynik mieszania czystej wody z RO z zanieczyszczoną z wodociągu będzie niezdatny do picia.
Podsumowując:
- mając filtr RO, zawsze możesz zmienić np. poziom mineralizacji stosując wkład mineralizujący (lub 2-3 wkłady połączone szeregowo, jeżeli chcesz większą mineralizację;
- martwisz się lekko obniżonym pH wody po RO - stosujesz wkład alkalizujący (np. wkład alkalizujący USTM, który ja stosuję, podnosi pH nawet o 3-4).
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: ROSS JB w 25 Kwiecień 2021, 13:40:33
Gdy ppmy były na poziomie ok 90-100 to np. herbata była jakby za bardzo wyekstrahowana

Im bardziej miękka woda tym lepiej rozpuszcza inne substancje. Finalnie  nie zawsze działa to na  smak napoju (kawa, herbata) pozytywnie. Tu także wskazany jest umiar.
Tytuł: Odp: Nowy filtr - Nowy ekspres - Nowa Kuchnia
Wiadomość wysłana przez: Perzua w 01 Maj 2021, 12:06:00
BWT Bestmax Premium Warszawa, do kawy i do picia bardzo dobra.