forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Szymon L w 03 Grudzień 2018, 12:52:54
-
Hej,
Założyłem właśnie dysze od rancilio, para bucha, mleko się nie spienia. Robię zgodnie z tutorialami, mleko nie wpada w ruch wirowy, zaczyna się szybko grzać i nie spienia się. Jakieś pomysły co może być przyczyna?
Na poprzedniej dyszy spieniał się w miarę dobrze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Jeżeli możesz to nagraj filmik jak leci para sama oraz jak spieniasz.
Jaki dzbanek do spieniania masz? Pojemność?
Ile mleka wlewasz do dzbanka? Do połowy? Mniej? Więcej?
Mi na początku pomagało wstawianiu dzbanka do lodówki, dzięki temu zimne mleko wlewałem do zimnego dzbanka i miałem dodatkowe kilka sekund do panowania nad spienianiem.
Ogólnie leję zawsze połowę dzbanka, na pojemności 0,6 (czyli wlewasz około 300ml) łatwiej się nauczysz niż na pojemności 0,3 (czyli wlewasz około 150ml).
Jeżeli masz możliwość pójścia do dobrej kawiarni (zobacz dział na forum) w swojej okolicy to zapytaj baristy czy możesz popatrzeć jak on/ona spienia. Zawsze na żywo można coś innego zobaczyć niż na filmikach.
-
Jakieś pomysły
Dysza jest zbyt głęboko w mleku. Daj dzbanek niżej.
-
Dzięki wielkie dzisiaj będę, testował. Jeżeli nic nie pomogą wasze rady nagram film i podeślę.
-
Mi na początku pomagało wstawianiu dzbanka do lodówki, dzięki temu zimne mleko wlewałem do zimnego dzbanka i miałem dodatkowe kilka sekund do panowania nad spienianiem.
W przypadku Gaggia (Classic jak mniemam), chłodzenie dzbanka nie pomoże - mały boiler, może braknąć pary na zagrzanie mleka.
Jak napisał Donkiszot - dysza wyżej. Żeby się spieniło , potrzebne jest powietrze. Powietrze dostanie się gdy końcówka dyszy będzie na granicy tafli mleka. Musi chwile pobulgotać na tej granicy. Potem dysza niżej, dzbanek lekko pod kątem od pionu i dysza skierowana od środka dzbanka, żeby napędzić wirek.
-
Hej,
Problem w tym, ze mleko szybko sie gotuje, osiąga tempearature zaledwie po kilkunastu sekundach. Nagram filmy to się dowiemy więcej.
-
To fajna Gaggia :). Ale gotuje się, że nie możesz utrzymać dzbanka od spodu? Czy tylko od góry bulgocze?
Spróbuj więc schłodzić dzbanek.
-
Gotuje w sensie strikte - nie mogę utrzymać dzbanka. Spód zaczyna parzyć.
-
Wynika z tego, że masz dysze bardzo głęboko. Czekamy na filmik :)
-
Tak właśnie było. Dysza za głęboko. Trzymam teraz ciut pod powierzchnią, dając dyszy złapać powietrze. Pianka jeszcze nie idealna, ale pewnie trochę praktyki (nie potrafię utrzymać wirowania) i będzie jogurt:)
Pozdro i dzięki wielkie. Ps. Bojlerek gaggi classic ma wystarczająca pojemność, mleko spienione a pary i tak zapas.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk