Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]
91
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Ascasso Arc problem z kolbą ?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Wiszczu dnia 15 Maj 2024, 16:00:42 »
W moim przypadku albo bardzo dobra uszczelka albo za niskie ciśnienie ekspres generuje, bo parę razy mi się zdarzyło że woda zupełnie nie leciała jak za drobno zmieliłem. Ani bokiem, ani wylewką ;)
92
Przygotowanie kawy / Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Wiszczu dnia 15 Maj 2024, 15:58:29 »
Ale widzisz że faktycznie przemiał jest zupełnie inny jak zmieniasz ustawienia młynka? Może żarna się zacięły? Już głupie pytania zadaję ;)
93
Ekspresy kolbowe / Odp: Problem z Dalla Corte Evo 2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Gabriel dnia 15 Maj 2024, 15:57:25 »
Dzięki za odpowiedzi. Ekran działa. Jest podświetlony. Jak odpiąłem prąd w ekspresie na noc to znów działał normalnie. 6 godzin pracy i znikają dane na wyświetlaczu ale nadal jest podświetlony. Spróbuję go przedmuchać.
94
Młynki / Odp: MAZZER philos
« Ostatnia wiadomość wysłana przez popcorn dnia 15 Maj 2024, 15:44:54 »
Dzięki @Jarek T.  za link i info [emoji106].

Działający link: https://shop.mazzer.com/products/philos

Zamówiłem sobie wersję z żarnami I200D. Żarna będą wkrótce możliwe do nabycia oddzielnie, a w poniższych linkach są pokrótce omówione różnice między nimi:
https://shop.mazzer.com/products/i189d I189D lepsze pod ciemne i średnio ciemne palenia,
https://shop.mazzer.com/products/burrs I200D lepsze pod jasne i średnio ciemne palenia.

Jak ktoś się zastanawia nad zakupem, to proponowałbym się powoli decydować, bo cena 995€ jest opisana jako "launch price - available for a limited time only" - czyli za jakiś czas mogą podnieść cenę o jakąś stówkę, lub dwie.
95
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez NewbieOne dnia 15 Maj 2024, 15:43:18 »
U mnie jest tak, że praktycznie nigdy nie kupuję tej samej kawy dwa razy. Różne palarnie (i czasem koncerny), różne ziarna, różne sposoby palenia, czasami świeżość różna (koncerny/importy). Jednocześnie nie mam wobec siebie takich oczekiwań jak prawdziwy koneser czy profesjonalny barista egzekwujący od siebie dokładność co do grama i co do sekundy. Dlatego na początku poznaję ziarno i jednocześnie własny smak (bez pełnego rozdzielenia jednego z drugim), bawię się grubościami mielenia i dozą, (siłą ubijania zajmuję się tylko wtedy, kiedy ewidentnie „się zatyka” albo za łatwo przelatuje, czyli raczej przy próbach zaparzenia skrajnie mocne albo skrajnie słabej kawy, czyli bardzo rzadko), a potem po prostu jakoś tak mi się samo układa w głowie i pod palcami.

Za kilka lat być może zatęsknię za większymi możliwościami w miarę stopniowego rozwoju, jednak chyba nawet wtedy nie pójdzie mi w kierunku powtarzalności, bo raczej mam po prostu taki charakter, że lubię ciągle coś nowego, poznawać, eksperymentować, dobierać pod nastrój i poziom energii itd. Przez to eksperymentowanie mniej więcej wiem, jak dojść do tego, do czego chcę dojść, ale nie zawsze za pierwszym razem, nie zawsze w 100% itd. Widzę jednak, że tak dość pasywnie rozwijana wiedza płynąca z tych zabaw powoli procentuje. Póki co mi to odpowiada. I jakoś tak się trzymam tego „robienia na oko”, bo nie wiem, może po części chodzi o to, że to jednak ma być relaks czy tam coś intuicyjnego, a dopiero gdybym parzył zawodowo, to wtedy byłyby w ciągłym użyciu wagi i stopery (a tak, to używam od czasu do czasu, np. gdy pomagam dojść do najlepszych ustawień komuś w rodzinie mającemu stały gust i prostszy sprzęt).
96
Przygotowanie kawy / Odp: Woda do kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez siewcu dnia 15 Maj 2024, 15:40:13 »
Ani smaczna, ani korzystna dla ekspresu, ani zdrowa.
97
Na początek / Odp: Rejestracja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez NewbieOne dnia 15 Maj 2024, 15:17:18 »
Miałem podobną sytuację z Gmailem (mejle aktywacyjne nie dochodziły), jednak zanim dotarłem do tego wątku, pomyślałem, aby po prostu spróbować innej poczty — no i (na WP) od razu mejl doszedł.
98
Mamy zamiar wziąć ze sobą przepyszne lody z zaprzyjaźnionej lodziarni Gałka w Świdnicy. Będą takie małe kubeczki o wielkości około 1-2 gałek lodów. Smaki: pistacja, cappuccino z cantuccini i malina z wanilią. Wszystkie lody zawsze porównujemy do tej lodziarni, są rewelacyjne.

No i organizator właśnie wybił nam ten pomysł z głowy także informuję, że lodów nie będzie :) Za to będziemy robić affogato, bo to ZUPEŁNIE inny temat!

Pozdrawiam,
Paweł
99
Młynki / Odp: MAZZER philos
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Achilles dnia 15 Maj 2024, 14:59:38 »
Na oficjalnej stronie można zamówić w formie PRE-ORDER.
shop.mazzer.com/products/philos

995,00€
Launch price - incl. taxes and std. shipping
Czy ktoś się orientuje czy to znaczy, że już więcej opłat nie będzie?

Czy kupując w Koree jest jeden komplet żaren czy od razu dwa? Tutaj niestety tylko jeden.
Dzięki - zamówione. W mailu dostajemy potwierdzenie, że opłaty celne są doliczane do zamówień poza UE. Sklep pobiera 1 Euro i kontaktuje się w sprawie opłacenia zamówienia w późniejszym czasie.
100
Przygotowanie kawy / Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez B737 dnia 15 Maj 2024, 14:54:12 »
Sprawdź jeszcze czy ciśnienie pompy na manometrze jest prawidłowe.

tak, dochodzi do założonego pułapu 9 bar. potem jakby trafiała woda na cement :)
Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi