Te czarne elementy to anodowane aluminium?Nie. To jest poliacetal.
@mlopus dobry pomysł! Ja bym chętnie dał na testy człowieku, który zna się na tym.
A co będzie w Toruniu i kiedy?
No i pewnie środek masy jest bardzo wysoko - stabilność spada.
Organizuję spotkanie forumowe, za tydzień w sobotę:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5842.new#new
Chętnie pożyczę młynek na to spotkanie i testy, może nawet znajdzie się jakiś klient :)
Który trichter pasuje do sitka VST 15?1. Lejek/funnel 59х15. Można użyć do Е61.
długość sądySądy, wszędzie sądy... W TV sądy, w radio sądy, nawet termometry zamiast sond mają sądy.
Aktualne? Jeśli tak to czy mógłbym zarezerwować i w środę podać ostateczna odpowiedz?Tak, aktualne. Zarezerwowane do środy.
będzie zorganizować zawody Kazak Barista ;).
@Valerii, dziękuję za dobry deal :). Jak myślisz, pewnie dałbyś radę wymyśleć coś w rodzaju podwójnej wylewki -- żeby mieć dwie filiżanki?Nie ma za co. Będę myśleć w tym kierunku.
Jak się ludzie nacieszycie Rota, to ja bym się chętnie na tydzień wymienił Robotem.
A Robot, to chyba nie premiera, tylko modyfikacja starego pomysłu w rodzaju Gaggia Gilda. Zresztą, zamiast Robota, z szacunku na wiek wybrałbym Gildę.Dla uczciwości warto powiedzieć, że Rota też nie jest pierwowzorem w swojej kategorii.
Próbowałeś zrobić więcej niż jedno espresso pod rząd? Ile to może zająć?
A Robot, to chyba nie premiera, tylko modyfikacja starego pomysłu w rodzaju Gaggia Gilda. Zresztą, zamiast Robota, z szacunku na wiek wybrałbym Gildę.Dla uczciwości warto powiedzieć, że Rota też nie jest pierwowzorem w swojej kategorii.
Będzie niezłe starcie dwóch premier 2018 w kategorii - manualny ekspres do kawy. Bardzo jestem jakie będziecie mieć wrażenia.
Z tej dwójki wylałbym Kazaka, bardziej mnie przekonuje. A Robot, to chyba nie premiera, tylko modyfikacja starego pomysłu w rodzaju Gaggia Gilda. Zresztą, zamiast Robota, z szacunku na wiek wybrałbym Gildę.można odnieść takie wrażenie.
Próbowałeś zrobić więcej niż jedno espresso pod rząd? Ile to może zająć?
Gdzieś na forum jest taki film.A Robot, to chyba nie premiera, tylko modyfikacja starego pomysłu w rodzaju Gaggia Gilda. Zresztą, zamiast Robota, z szacunku na wiek wybrałbym Gildę.Dla uczciwości warto powiedzieć, że Rota też nie jest pierwowzorem w swojej kategorii.
A kto pisał, że to pierwowzór?
Czyli nie wymienisz na stole e37s na e37sd?Raczej nie. Myślę, że zbyt dużo czasu zajmują czynności związane z techniką SD: odważanie kawy, wydłużone czekanie na zmielenie, ulokowanie kawy w sitku i dystrybucja. A "on demand" tylko "cyk" i gotowe :).
Jeszcze byłbym ciekawy jak ocenisz espresso z jakichś smakołyków Elki :-)Przed chwilą zrobiłem serię kaw z Kolumbii La Claudina. Działa jak trzeba, espresso wychodzi bez żadnego problemu, smacznie, powtarzalnie. Można tym Kazakiem obsłużyć grupę ludzi. Całkiem sprawna jest to maszynka. Jakiś czas zajmuje kręcenie, dozowanie itp., ale nie widzę większej różnicy między 1-grupową maszyną gastro a Kazakiem. W Rota wąskim gardłem jest jedynie przykręcane sitko i nalewanie wody z czajnika -- gdyby sitko było montowane jak w dużych ekspresach, wydajność byłaby prawie taka sama :). Moim zdaniem Rota jest doskonałym i wystarczającym sprzętem do espresso. Zalety czynią go niedoścignionym: jest cichy i szybko się rozgrzewa :).
Skala mielenia / przedziałki będą w tym samym kolorze co cała reszta? Czy to nie będzie trochę słabo widoczne?
Valerii, czy korpus młynka umożliwia wymianę żaren z „szybkich” na „wolne”, czy raczej są to dwa rożne urządzenia? Mowię o Tura 3.
Stylista powiedział, że tak trzeba.Jak znam życie, to tym stylistą jest Twoja żona :ok:
Obawiam się tylko, że chwytanie za kolorowe może powodować dużą niestabilność podczas mielenia.
zawsze miałem wrażenie że tym wygodniej mi się kręci im wyżej trzymamO to to, właśnie dlatego pytam. Im niżej chwytamy tym większy moment obrotowy. Kręcąc ziarenka pod espresso może to nie przeszkadzać, ale już jasne Kenie czy Etiopie...
Natomiast w nowej wersji zastanawia mnie, czy podczas mielenia nie będzie się przestawiać skala?
Niestety szybkich brakuje.Chętnie poczekam. Rozumiem, że będą?
To kiedy będzie w sprzedaży i jaka cena?Za kilka dni będzie u Swieopalona.
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Kazak Rota + manometr = 1500 zl - 10 %(dla forumowiczów) = 1350 zl bruttoPrzemyślałem, proszę o dopisanie na październik.
W zestawie:
- ekspres
- wspornik z kubkiem
- tamper
- dystrybutor
Cześć,
To ja też poproszę o dopisanie do listy
Hehe, a w grudniu w Tignes na dwie korbki?
Czy dobrze rozumiem, że kolejne młynki będą dostępne najwcześniej w październiku?Tak
@AyrturSennyRozumiem że już jestem na liście?
Witam!
Najbliższy termin - październik.
@AyrturSenny
Witam!
Najbliższy termin - październik.
Poproszę o jedną Rote na październik.
Witam!
Mam w magazynie młynek Tura 3 czarny, różowy, pomarańczowy; zarna powolne, łatwe obracanie.
Cena 900 zl. Rabat 10 %.
W moim te pętelki są.
Jak sam testowałem kilka wersji tego sputnika, to pętelki na końcu powodowały:
1. Lepsze mieszanie
2. Brak rysowania sitka, jeżeli miesza się do samego dna.
Za parę złotówek macie szpilki do zrazów zakończone, prawie, pętelką.Uwaga! tutaj mówimy o kawie, nie o zrazy!
Dokładnie, bierzesz taką szpilkę do zrazów, wkuwasz w korek od wina lub szampana, i masz widelczyk do mieszania prawie jak od Londinium ;)Za parę złotówek macie szpilki do zrazów zakończone, prawie, pętelką.Uwaga! tutaj mówimy o kawie, nie o zrazy!
Ale miałeś wymówkę żeby tyle wypic...
Próbowałeś na końcu drucika zrobić pętelkę?Teraz próbowałem. To nie podobało. Być może trzeba grać z kształtu i wielkości pętli. W ogóle sensu nie widzę, poza zadrapaniami sita.
jak od Londinium
Witam!
W październiku będą dostępne "Lejek/funnel 59х20" z rabatem 25%.
A kiedy będzie dostępny 51, 7x20x79?
A planujesz wykonać tamper do La Pavoni pre millenium???
Ja byłbym zainteresowany...
jak tutaj:Nic nie widać...
Miodna ta tokareczka...To nie tokareczka tylko kontrolerka jakości.
... trochę wysoko wykwalifikowanego tokarza (made in USSR, takich już nie robią)...A powinni robić.. Tacy fachowcy są w cenie. U nas w firmie ciągle poszukują takiego człowieka. Dobry tokarz ma stawkę lepszą niż cześć z młodych inżynierów, co tokarke widzieli na obrazku w książce. Albo tacy, co się dziwią, że ona ma "pokrętła i wajchy", bo na studiach mówili, że tylko pełne cnc, ze sterowaniem z komputera..
Przyjmę zamówienie na wykonanie elektrycznego młynka ze stożkowymi zarnami "CONICAL MAZZER ROBUR D. 83MM THREE PHASE BLADES"
(((((Jakie zarna zostaną zainstalowane do dyskusji.)))
Wygląd, charakterystyka i możliwości młynka jak tutaj:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6616.165#lastPost
Szerokość 155 mm. Głębokość 250 mm. Wysokość 550 mm. Waga 9 kg. Silnik bezszczotkowy, dc 24 V 180 watt.
Żywotność silnika 10 000 godzin. To wystarczy do mielenia 36 ton kawy.
Prędkość obrotowa zaren 0-120 obr./min.
Nominalna prędkość mielenia 1gr/sek.
Cena 5000 zl. (Przedpłata 500 zl)
Przyjmowanie zamówień do 30 września 2019. Termin realizacji 31 stycznia 2020.
Jest lewy gwint ?
Witam!
W październiku będą dostępne "Lejek/funnel 59х20" z rabatem 25%.
Cena 120 zl - 25% = 90 zl
Średnica wewnętrzna 59 mm, wysokość 20 mm, Waga 113 gr.
Materiał - stal nierdzewna.
Można użyć do kosza 58 mm.
http://kazak.com.pl/product/trihter-59h20-e61/
śliczność? śliczność.Zdecydowanie tak :)
śliczność? śliczność.Oj przebieram nóżkami, przebieram...
śliczność? śliczność.
Witam!
Dostępne są tanie, ale skuteczne narzędzie do dystrybucji. Cena 6,99, wysyłka Pocztą Polską 8,00. Wraz 14,99 zł.
Zapraszam!
(https://imgurhd.ru/i/4xz7.jpg) (https://imgurhd.ru/4xz7)
(https://imgurhd.ru/i/4xz8.jpg) (https://imgurhd.ru/4xz8)
(https://imgurhd.ru/i/4xz9.jpg) (https://imgurhd.ru/4xz9)
Dla forumowiczów mam nieskończony Black Friday. - 10%. :)No nie... w piatek kupilem bo czekalem na black friday, a tutaj sie okazuje ze forumowicze maja zawsze 10% ... :doh:
Valerii - wspominałeś, że może w listopadzie będziesz myślał o dystrybutorze i tamperze do La Pavoni pre-millenium - czy coś ruszyło w temacie? Miałbym fajny prezent pod choinkę ;)
Jak wyglada sytuacja podwojnej.wylewki.do.roty ?
Zestaw do konserwacji ekspresu ;)
Średnica - w przypadku walca, 58,4 mm dla sitek precyzyjnych jest optymalne. W przypadku kiedy stopa miałby kształt ściętego stożka, można powiększyć powierzchnię 58,5-58,6 mm. Tu jesteś prawie doskonały.Akurat tampery o konkretnej średnicy są dostępne, dopasowane do popularnych sitek. Ale jak sitko ma 58,5 mm to tampera o takiej średnicy tam nie wciśniesz, a jak tam wepchać 58,6 mm to już nie mam pojęcia... Mi wujek bez problemu wytoczył tamper o średnicy 0,35 mm mniejszej niż sitko, bo o taki poprosiłem. Zajęło mu to chyba jakieś 5 minut. Jak ktoś potrafi obsługiwać tokarkę to nie jest to wyczyn... Gdybym się uparł to pewnie i mi by to wyszło, ale toczenie nierdzewki na tokarce mojego dziadka jest niemalże niemożliwe ;)
Powierzchnia - gładkość/powłoka nieprzywierająca - Tu nie miałem żadnych uwag, nic się nie przylepia.
Poziomowanie ubicie - doskonałe
Stały naciska - sprężyna - brak w aktualnej wersji. Coś ala EazyTamp/The Force Tamper mogłoby by fajne. Chociaż w pełni manualne regulowane nacisku też ma swoje plusy.
I kolor oczywiście ;)
A który tamper nie pozwala na lekki tamping? Nie wiem co w tym tamperze jest takiego niby genialnego, żebyś go wychwalał pod niebiosa...Siewcu, to poziomowanie zewnętrznym pierścieniem jest na prawdę bardzo wygodne.
Taka sytuacja:
Teraz ekspres na korbkę jest już w pełni przenośny.
PS.Dziekuje!. Ciekawy artykuł. Szkoda, że nie podano rozmiarów.
Jak będziesz miał czas, środki i ochotę, warto też sprawdzić to żarno od Compak. (K03178C Red Speed).
Chociaż tu średnica zewnętrzna jest odrobinę mniejsza więc pewnie nie da się przełożyć 1:1.
Do kupienia prawdopodobnie tu: https://www.coffee-tech.pl/kontakt
http://www.compak.es/en/k10-conic-pro-barista-3.php
BURRS RED SPEED LUCIDATE CONIC (K03178C Red Speed)
Lower friction, lower temperature. Upon this premise, we have developed Lucidate Speed Red burrs. Even after 8000 Kg of coffee, the burrs will perform as if it were their first day of use thanks to the low coefficient of friction and specially hardened material.
[ You are not allowed to view attachments ]
Ruszylo po cichu.Czyli można niedługo spodziewać się wysyłki?
(https://imgurhd.ru/i/6gp9.jpg) (https://imgurhd.ru/6gp9)
Jak zamówić ten korek do dystrybucji z drucikami?
Czyli można niedługo spodziewać się wysyłki?
Czyli można niedługo spodziewać się wysyłki?
Oczywiście. Jaki jest numer zamówienia?
@Valerii, ile ten Barista Pen kosztuje, bo nie widać go na http://kazak.com.pl/ ?
@Valerii a jaka jest różnica w skuteczności między wersją "jeden drucik", a "trzy druciki"?
Juniorzy przestali, ponieważ nie było popytu.Dziwne, bo ja swojego Juniora chwalę (chociaż używam tylko 2 razy w roku do ostrzenia noży kuchennych), a i na forum Knives.pl do dzisiaj pytają o ten model.
Jescie film z przelewaniem. Do użytku potrzebne są umiejętności (prędkość, trajektoria), ale rezultat jest tego wart.Valerii, jak się ma grubość tej szpilki do grubości szpilek Twojego sputnika z korkiem? Ile więcej czasu potrzebujesz na dystrybucję BP względem sputnika?
https://youtu.be/Htie3p9iT00
@Valerii, mam pomysł, porzuć projekt, a ja za bezcen kupię od Ciebie ten prototyp :mrgreen:. Mam jeszcze pytanie nie związane z kawą, co się stało z ostrzałką Kazak Junior (wiem, że od dłuższego czasu jej nie produkujesz) ?
Witam!Valerii a czy pomarańczowa lub szara byłaby też Tura? Rozważam zestaw podróżny i jeśli coś to chyba chciałbym komplet od Ciebie.
Jest dostępny w kolorach: szary, pomarańczowy, różowy.
Świeży Barista Pen@Valerii, kiedy planujesz wprowadzić go do sprzedaży? Kalkulowałeś już cenę?
Świeży Barista Pen.Jaka cena będzie takiego cuda?
@Valerii, kiedy planujesz wprowadzić go do sprzedaży? Kalkulowałeś już cenę?
Teraz mam:Valerii czy mógłbyś pokazać zbliżenie na szarą rotę jak wygląda to piaskowane pokrycie? Zakupy zacząłbym przewrotnie od ekspresu ;)
Rota: szara i różowa.
Tura: czarna, pomarańczowa i szara.
Ale! Szara Rota jest piaskowana, a szara Tura malowana.
A jak dobrzy ludzie piszą od dawna, że do WDT wykałaczka się nie nadaje, to nie wierzycie. Musi być cieniutki drucik taki jak w BP.Zobaczymy jak będzie dalej. Jeśli znowu zaczną mnie trapić kanały, to w końcu się zmobilizuję, i wyeliminuję kolejnego podejrzanego czyli oryginalne podwójne sitko z rantem które jest na wyposażeniu Silvii.
Na standardową grupę 58? Biorę.
@Mr.Ed Ważne! Igła powinna być czysta, wycieram igłę po każdym użyciu palcami. Podczas procesu igła powinna sięgać do dna sita. Oczywiście bardzo łatwo aby nie uszkodzić sita.Po pierwszym użyciu sam do tego doszedłem. Nie wyobrażam sobie wsuwać brudnej igły, no bo jak to później wyczyścić, a kawa musi być wymieszana do samego dna, więc słysząc drapanie po dnie sitka zachowuję ostrożność.
Oby tylko żółte dranie nie zaczęli masowo kopiować.Z całym szacunkiem dla @Valerii, bo robi świetne maszyny, ale to nie on jest inicjatorem idei, bo jest choćby Aram.
Co do określenia żółte dranie, przepraszam, i biję się w pierś, jednak co do podejścia w kwestiach patentów w Chinach, chyba wszyscy znają ich luźne podejście do tematu.Na tym forum mało kogo to rusza. Były jednostki które powiedziały ze gdy Chińczycy skopiują Kazaka i sprzedadzą taniej to nie będą mieli oporów go kupić...
Aram jest tańszy 😂 ale nieważne. Nie będę wdawał się w dłuższa dyskusje na ten temat. Inny niedawny wątek pokazał, ze Polacy maja ogromną trudność w zrozumieniu co to jest etyka, zwłaszcza gdy w grę wchodzą pieniądze.
Co ma piernik do wiatraka, to był tańszy, czy jest tańszy, czy może będzie tańszy ?
Swoją drogą odbiegając od tematu jak to niektórzy zwykli czynić.
To Portapreso The Rose Hand Espresso chyba było pierwsze ?!
Co ma piernik do wiatraka, to był tańszy, czy jest tańszy, czy może będzie tańszy ?
Swoją drogą odbiegając od tematu jak to niektórzy zwykli czynić.
To Portapreso The Rose Hand Espresso chyba było pierwsze ?!
Tyle samo liter.
Nikt tu nie mówi o pomysłodawcy tylko o konkretnym produkcie.
Dam przykład, żeby było łatwiej zrozumieć:
Wchodzisz na Aliexpress czy inne dziadostwo i widzisz kopie Kazaka tylko zamiast Kazak Rota została nazwana Razak Kota, poza tym kopia 1:1 poza ceną. Zamiast 1500 zł kosztuje 1000zl. Kupujesz?
Chodziło tylko o to, żeby nie nazywać go projektodawcą, bo sam pomysł był stworzony wcześniej.
Hmm, zasugerowałbym, że wcześniej stworzony był koncept, a nie projekt.Przepraszam, faktycznie użyłem złego słowa, ale cieszę się, że rozumiesz co mam na myśli :)
Chodziło tylko o to, żeby nie nazywać go projektodawcą, bo sam pomysł był stworzony wcześniej. @Valerii go udoskonalił na swój sposób, stworzył swój własny produkt, ale idea już była więc Chińczycy samej idei nie skopiują od niego tylko od kogoś innego.
Hmm, zasugerowałbym, że wcześniej stworzony był koncept, a nie projekt.
Co do etyki kupowania kopii 1:1 to się zgodzę, że jest to raczej słabe, np. gdy Duka sprzedawała idealne podróby dzbanków Hario.
Proste ostrzenie jednego wewnętrznego zarna zwiększyło wydajność młynka do kawy o 60%.
Tak. Jakie kolory są interesujące?Czarny.
Wyglada świetnie! Chociaż nauczyłem się rozpoznać po dotyku czy urządzenie jest odpowiednio wygrzane, a zakładając ten gorset, nie będzie już punktu odniesieniaMiędzy wiązaniem dalej masz możliwość sprawdzenia temperatury.
no ale w takiej scenerii to spodziewał bym się raczej cordovan special edition ;)
Ile luzu zostawiasz na sznurowanie według obwodu?
Mam paski skóry i może bym zainstalował na inne narzędzia...
Dużo ładniej wygladałby ścieg, jak np obszywania kierownicy, tylko tutaj skóra gruba...
@Valerii, a myślałeś o jakiś napach, albo knopikach?
Ile luzu zostawiasz na sznurowanie według obwodu?
Mam paski skóry i może bym zainstalował na inne narzędzia...
http://kazak.com.pl/product/temper-stantsiya/Valerii, ten stojaczek to ma idealnie 74 mm wewnętrznej średnicy? Zmierzyłem (na razie metrowką) mój NPF - na oko ma on 74-75. W każdym razie jest duże ryzyko, że się nie zmieści. Czy jesteś w stanie dopasować taki stojak jakimś szlifem czy coś?
https://youtu.be/2MkBSuIn0Gs
wyglada nie zle. Jak na smak?
Jak to skóra - trochę cierpki, ale da się znieść. Sznureczek trochę mdły. Ale popiłem kawą i weszło.Rozumiem, nie smakowalo ((. Nastepnym razem zrobie gorset z peczywa.
Rozmiar w okolicach 74 (+0,3) mm. Zmierz rozmiar portafiltra za pomocą suwmiarki, a potem pomyślimy.Oryginalny NPF Rocketa (może ktoś z tego skorzysta):
To jak? Będzie pasować czy nie?
Najważniejsze jest ręczne sterowanie zaworem.
Jak zmienia się użytkowanie?
@Valerii czy można u Ciebie dostać tylko ten nowy moduł z zaworkiem?
Dla kawowych purystów i w filmie reklamowym, warto nagrać ekstrakcję jeszcze raz, tym razem bez kanałowania przy ściankach sitka (obwarzanek). Na pewno się da uzyskać równą ekstrakcję na Rocie.
To prototyp nowego "Sputnika".Podoba mi się! Jaka będzie cena i kiedy będzie dostępny?
1. Drewniany uchwyt o większym rozmiarze dla większej wygody.
2. Możliwość wymiany uszkodzonej igły.
3. Skórzana pętla do łatwego przechowywania na haku.
(https://imgurhd.ru/i/77it.jpg) (https://imgurhd.ru/77it)
16 zl - 10%Z mojego delonghi nic lepszego już nie wypłynie, ale się skuszę i będę miał na pszyszłość
Za 2 tygodnie.
Gotowe. Cena 16 zł. Przesyłka 15-20 zł.Czy jest możliwość zamówić z opcją pokrycia lakierem drewna? Na przykład żeby drewno było takiego koloru jak ta skóra brązowa, lub czarnego. Oczywiste z dodatkową dopłatą
Zamówienia czekam na [email protected]
(https://imgurhd.ru/i/78y8.jpg) (https://imgurhd.ru/78y8)
dużym firmom jakoś się chyba nie opłacaNo nie opłaca się i to jest normalne. Za mały rynek zbytu... Jak dorwę jakieś źródło na rączki to prawdopodobnie pojawią się nietypowe tampery.
@Valerii w ogóle mógłbyś zagospodarować tę manufakturową niszę, skoro i tak w niej działasz i masz narzędzia. Ozdobne tampery z drewna egzotycznego, mod podstawy do Niche, rączki do dźwigni, npf do nietypowego rozmiaru grupy etc. Nie wiem, czy i na ile to jest opłacalne, ale można to sprawdzić. W wątku o Caravel rozmawialiśmy niedawno o tym, że nie ma np. tamperów 43,5mm, a 42 euro z przesyłką to nie jest atrakcyjna cena. Etsy pokazuje, że takie rzeczy mogą robić dobrzy rzemieślnicy, bo dużym firmom jakoś się chyba nie opłaca.
Przypomnę.Złożyłem zamówienie na maila. Pozdrawiam 😉
(https://imgurhd.ru/i/79uf.jpg) (https://imgurhd.ru/79uf)
Lejki 58 mm sa oznaczony jako 59 mm. Ma to na celu pokazanie, że temper 58.5 mm przechodzi przez lejek.
Dzisiaj jest dzień wstępnych testów hydraulicznych dla Roty. 16 bar, 2 minuty.
Tylko czy Rota, to dobry początek dla laika startującego w świat espresso z zerową wiedzą na temat?
bądźmy szczerzy, Rota to raczej nie jest ekspres docelowy
bądźmy szczerzy, Rota to raczej nie jest ekspres docelowyJestem szczery. Rota jest na tą chwilę jest ekspresem docelowym. Na moje potrzeby wystarcza w 100 %
to nie jest dobry ekspres dla amatorów, bo niczego się nie nauczą
Dzisiaj jest dzień wstępnych testów hydraulicznych dla Roty. 16 bar, 2 minuty.
Mam nadzieję, że robisz to w kasku!
Valerii, nie wiem czy nie dodać opcji demontażu manometru i 3 śrubek do zatkania. Po pewnym czasie czuć ciśnienie w rękach
to nie jest dobry ekspres dla amatorów, bo niczego się nie nauczą
To jest chyba kwestia tego, czy ktoś szuka hobby, czy po prostu chce robić dobrą kawę. Czasami na tym forum zakładamy, że wszyscy mają takiego pierdolca jak my i każdy krok jest tylko jednym z wielu. Tymczasem większość pytań o porady sprzętowe to pewnie zakupy sprzętu na długie lata.
bądźmy szczerzy, Rota to raczej nie jest ekspres docelowyJestem szczery. Rota jest na tą chwilę jest ekspresem docelowym. Na moje potrzeby wystarcza w 100 %
do cappuccino
A kupiłeś do cappuccino? Bo jeśli nie, to warto kupić ten wyżej ;)Kupiłęm do Flat White-a, ale podobno @Valerii tego nie sprawdza i można używać do Cappu :hihihi:
Sputnik w pudełkuJa mam wersję demo, bo bez pudełka i niestety nie wiem czy służy do expreso czy do kapuczyny...
Rota 2 już w magazynie! Trzy kolory: beżowy (cappuccino), brązowy (espresso) i czarny (czarna kawa).
Cena 1800 zl - 10 % = 1620 zl.
Będzie możliwość tuningu poprzednich modeli ?
czy widzisz Valerii plusy w filiżance ?
Tak mi jeszcze chodzi po głowie, jakby nie było manometru można by zanurzyć i podgrzać mufę z prysznicem.
Czy w samym procesie parzenia z zaworem się coś zmienia? Czy najpierw dokręcasz tworząc wyższe ciśnienie i potem leci strzał po odkręceniu zaworu czy raczej zawór jest cały czas otwarty w czasie kręcenia?
To ja ponowię pytanie które widziałem już wcześniej - gdybym kupił nową mufę z prysznicem to stara (u mnie z zaworem talerzowym) mogłaby służyć jako wersja "mobilna" - wtedy chętnie odkręciłbym manometr - stad pytanie czy wystarczy zaślepić otwór, a jeżeli tak to jaki gwint? 1/4-20?
Tylko mnie nie podobają się te skórzane akcenty? ;) Wolałbym w zamian mniej polimeru. Nie mniej jednak super, że projekt rozwija się.
Czy nowa wersja z manometrem może służyć jednocześnie jako mobilna i stacjonarna?@Valerii tu chyba o to chodzi, że manometr zajmuje sporo miejsca. Do plecaka łatwiej upchnąć moduł bez manometru, zgadza się, @siws00n?
Z młynkami do kawy niepewność. Mam nadzieję, że za paru miesięcy będą dostępne.
Słabo tampowane wg mnie - może dlatego potem musi tak szybko kręcić cały czas, żeby utrzymać ciśnienie? Ale może ja za mocno tampuję..."Tampowanie" jest przereklamowane i bywa obsesją początkujących baristów. Nie chcesz kręcić szybko, by szybko osiągnąć duże ciśnienie? Drobniej zmiel kawę. W przypadku Rota, bez trudu możemy sprawić, by woda bardzo delikatnie rozpoczęła nawilżanie kawy w sitku. Tej możliwości najczęściej nie ma w większości rasowych ekspresów. Po cóż więc zwracać uwagę na zabawy z tamperem, gdy profil ciśnienia jest dla kawy łaskawy? ;)
Workflow od koleżanki z Tajlandii. :)bardzo estetyczny kanał :)
Jak jest tytanowy
GostRado - "normalny" - to znaczy stalowy?
@Valerii i użytkownicy - powiedźcie, czy tamper ze stali nierdzewnej ma przewagę w praktyce nad tamperem aluminiowym?
A tak jeszcze odnośnie filmiku: Valerii, dobrze jest przyjmowana Rota w dalekich krajach?Jak się okazało, na Dalekim Wschodzie kultura kawy jest bardzo silnie rozwinięta. Bardzo lubią urządzenia, które sugerują maksymalny udział osoby w przygotowaniu napoju. My, Europejczycy, chcemy więcej elektroniki, na wschodzie - ceremonia gotowania jest ważna.
Kurcze, lepiej nie potwierdzaj
Zrobiłem je na zamówienie, zostało mi kilka sztuk.
Nie interesuje mnie, jak wyglądają ściany sita po temperowaniu. Interesuje mnie smak napoju.
Z Twojego doświadczenia, jaka maksymalna szczelina między tamperem a sitkiem nie wpływa na smak kawy?
Nie interesuje mnie, jak wyglądają ściany sita po temperowaniu. Interesuje mnie smak napoju.
Mnie jedno i drugie, dlatego uważam, że precyzyjna ostra baza trapezowa łączy oczekiwania w tych kwestiach.
@Miro Miro Cały czas myślę o lustrach. Być może w tym roku uda się zrealizować. Ale dlaczego chcesz lustro nie zamontowane na stojaku Roty? Myślę, że lustro na stojaku Roty będzie wygodniejsze.
Przy okazji: Rota z manualnym zaworkiem to jest mistrzostwo świata.
na temat lustra będę coś myślałTo może na czerwiec taki miły dodatek do Roty wyjdzie? ::)
A za rok w maju będzie nowy ekspres. Już zapisałem się osobiście w przedsprzedaży.Rota 3? Można więcej szczegółów?
bo jak dwa razy zakręciłem tak bardziej na styk, to jak ciśnienie doszło do paru barów - to woda zaczęła iść przez ten gwint.
No bo to jednak jest tworzywo i będzie się wyrabiać.
Rota o takiej konstrukcji wskoczyłaby na całkiem inny level.
O, jeśli będzie duży ekspres - to mój pomysł nieaktualny. Wielkie pozytywne zaskoczenie, że planujesz duży ekspres. :)
drugie naczynie jest zgodne z Twoim zamysłem?
Uwaga! "Sputniki" są obecnie niedostępne. Będą gotowe za 2 tygodnie, 1 września.
https://youtu.be/4cxAItMymTM
Jest dobra wiadomość. Ruszył ruch z dużym (storzek 71) młynkiem do kawy. Mam nadzieję, że do końca roku skończę.:wow2:
Jest dobra wiadomość. Ruszył ruch z dużym (storzek 71) młynkiem do kawy. Mam nadzieję, że do końca roku skończę.Jaka będzie (orientacyjnie) cena tegoż? Czy przewidujesz jakiś egzemplarz do testów?
Pierwsze trzy egzemplarze po 5000 zl brutto.Teraz oprócz kciuków, trzymam też portfel, żeby się z wrażenia nie przewrócił ;) :smiech:
Trafi na stronę w wolnej dystrybucji od polowy pazdziernika.
Planujesz może coś w stulu MC4 Duo, gdzie masz wstępne mielenie a potem właściwy stożek?To by było :wow2:
83mm działa szybciejTakie miałem wrażenie, więc do domu uzasadnienia to głębokiego nie ma, poza fanaberią.
Planujesz może coś w stulu MC4 Duo, gdzie masz wstępne mielenie a potem właściwy stożek?
https://youtu.be/JkGrfZIaIUQ?t=390
Ale wątpię, czy uda mi się zrealizować coś takiego.Nie poddawaj się. Chcesz sprzedawać konstrukcje szablonowe, których jest na pęczki, czy niepowtarzalne, a tym samym pożądane przez kawoszy, którzy cierpliwie czekają na swój młynek po kilka lat, jak KafaTek.
Bardziej wysublimowany design,Przyjemnie się patrzy...
EL83 dalej jest pozycją mająca małą konkurencję.
Najbliższy jest Weber Key - https://weberworkshops.com/products/key-grinder.
Bardziej wysublimowany design, ale cena netto to 2000 USD.
Uniform mixer. Też fajnie :). Biorę wersję 58mm.
Podejrzewam, ze tak samo słodka jak z Comandante z dłuższa rączka :D
A czy planujesz zrobić nie-elektryczną wersję, coś jak kribli tylko z takim systemem drucików?
istnieją jakieś testy potwierdzające roznice w smaku przy użyciu różnych dystrybutorów?Tak. Dwa dni wykonuję testy w domu i w pracy.
Nie chodzi to tylko o powtarzalnosc?Powtarzalność jest bardzo ważna. To 50 procent sukcesu.
(oczywiście chodzi mi o prawdziwe dystrybutory, nie ocd itp)Jakich dystrybutorów uważasz za prawdziwych? (Interesuje mnie opinia doświadczonego kolegi.)
W kawiarni może sensowna byłaby jakaś stacjonarna wersja?
Mam 99% pewności, że w ślepym teście nie będzie odczuwalnej różnicy, innej niż finansowa.
Proponuję temat do dyskusji. Kiedy woda wchodzi do ciastka kawowego, ma maksymalną zdolność ekstrakcji. Ale w połowie drogi to już nie woda, ale napój kawowy. Jak możemy pomóc wodzie zrobić espresso?
Do wysokiej jakości dystrybucji potrzeba 30 sekund czasu.Ja to bym chętnie poczytał na ten temat jakieś badania czy coś takiego, bo nie jesteś dla mnie wiarygodnym źródłem takich informacji. Chociażby ze względu na cięcie kosztów tak głupim sposobem jak użycie baterii zamiast akumulatora w środku - aby jak najwięcej zarobić. I nie używaj proszę argumentów typu skomplikowanie konstrukcji, bo dobrze wiesz, że tak nie jest. Miejsca też więcej to nie zajmie.
Ja to bym chętnie poczytał na ten temat jakieś badania czy coś takiego, bo nie jesteś dla mnie wiarygodnym źródłem takich informacji.Dzielę się z Tobą moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami. Możesz mi nie ufać lub ufać - nie obchodzi mnie to. Ale byłoby mi miło, gdybyś podziękował mi za dzielenie się z Tobą.
Jak możemy pomóc wodzie zrobić espresso?Żeby łatwiej ekstrahować dół ciastka, dobrze by było żeby najdrobniejsza frakcja przemiału była na dole.
Żeby łatwiej ekstrahować dół ciastka, dobrze by było żeby najdrobniejsza frakcja przemiału była na dole.
Ewentualnie podejście, które kiedyś było podawane jako matematyczne
. Jak rozdzielisz frakcje to doprowadzisz do nierównomiernej ekstrakcji, bo ograniczysz przepływ na dole (przytkasz sitko) co sprawi że góra będzie miała za długi kontakt z wodąJeśli góra jest grubsza słabiej jest wypłukiwana przez wodę. Dół natomiast wypłukiwany jest wodą częściowo nasyconą czyli lepiej, aby łatwiej jej ulegał - był drobniejszy. Kwestia wyważenia rozstrzału grubości przemiału. Na ile to się sprawdza w standardowych warunkach przemiału z powszechnie używanych młynków.
Bardzo ciekawe! Masz może dane, wzory, artykuł, bliższe info?Wrzucane było na forum. Jak znajdę to podrzucę link.
Jeśli góra jest grubsza słabiej jest wypłukiwanaprzez wodę.
Dół natomiast wypłukiwany jest wodą częściowo nasyconą czyli lepiej, aby łątwiej jej ulegał.
Główny mój wniosek był taki, że trzeba mieszać zawsze espresso ;) Ale nie miałem żadnych przemyśleń nt czy można tutaj w jakikolwiek sposób modyfikować proces.Można też nie mieszać, ale układać kawę warstwami frakcji (https://medium.com/overthinking-life/staccato-espresso-leveling-up-espresso-70b68144f94).
A Ty zabrzmiałeś jak byś miał jakiś pomysł, kontynuuj, bo to ciekawe.
Można też nie mieszać, ale układać kawę warstwami frakcji.Hehe, nie ten link na początku był.. Ale przez chwilę się zastanawiałem, czy Jack Sparrow ma coś do powiedzenia o kawie :D
Można też nie mieszać, ale układać kawę warstwami frakcji
Dlaczego lepiej? Rozpuszczalność będzie odwrotnie proporcjonalna do stężenia, czyli coraz gorsza...Tak, czyli drobniejsza kawa łatwiej jest wypłukiwana, dlatego lepiej żeby miałą kontakt później, gdy woda jest już częściowo nasycona.
Szkoda że mu wyszło że najlepiej (od dołu) drobne, grube, średnie,Może to kwestia regulacji przepływu, gdy u góry jest zdecydowanie grubiej woda za bardzo się rozpędza;) i zbyt mało wypłukuje tej frakcji?
A tutaj są badania odnośnie matematycznej optymalizacji kawy
https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(19)30410-2#relatedArticles
Tak, czyli drobniejsza kawa łatwiej jest wypłukiwana, dlatego lepiej żeby miałą kontakt później, gdy woda jest już częściowo nasycona.
Hehe, nie ten link na początku był..Ano chochlik kopiuj-wklej ;)
ps - a to nie jest ten papier o którym Hoffmann film zrobił?Nie wiem, bardzo możliwe. dwa lata temu było o tym dość głośno.
Aaaa, lepiej w sensie dla procesu lepiej, a nie lepiej w sensie mocniejDokładnie, w tym konkretnym przypadku moim zdaniem lepiej żeby drobne było na dole :)|
Nie wiem, bardzo możliwe. dwa lata temu było o tym dość głośno.
Może z Twojej branży można by przestudiować np. proces odżywiania komórek i wymiany substancji poprzez krew?
Koledzy, właśnie o tym chciałem powiedzieć. Proszek w sicie powinien być ułożony w taki sposób, aby małe cząstki znajdowały się w dolnych warstwach, a duże w górnych warstwach, średnie-na środku. Umożliwi to przeprowadzenie ekstrakcji tak całkowicie, jak to możliwe.
No tak, natura to chyba rozpykala przed powstaniem jednokomórkowców.
No i tyle w temacie. Skoro oczekujesz podziękowania za to, że zrobiłeś takie urządzenie to tylko udowadnia, że robisz to dla poklasku. Bo jak by nie patrzeć, to właśnie to napisałeś. "zrobiłem, działa, kupujcie" i tyle z dzieleniem się doświadczeniami osoby, która dany sprzęt zrobiła i na nim zarabia. Nie oszukujmy się, gdybyś zrobił coś, co nie działa, to wcale byś o tym nie napisał - albo napisał ale dorabiając jakieś dziwne teorie, sugerujące, że jest to game-changer.Ja to bym chętnie poczytał na ten temat jakieś badania czy coś takiego, bo nie jesteś dla mnie wiarygodnym źródłem takich informacji.Dzielę się z Tobą moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami. Możesz mi nie ufać lub ufać - nie obchodzi mnie to. Ale byłoby mi miło, gdybyś podziękował mi za dzielenie się z Tobą.
Koledzy, właśnie o tym chciałem powiedzieć. Proszek w sicie powinien być ułożony w taki sposób, aby małe cząstki znajdowały się w dolnych warstwach, a duże w górnych warstwach, średnie-na środku. Umożliwi to przeprowadzenie ekstrakcji tak całkowicie, jak to możliwe. Ponadto otrzymujemy maksymalną paletę smaków.
Najlepiej można to zrobić za pomocą WDT dystrybucji. Może to być igła, Sputnik, Kribli-Grabli lub mechaniczny U-MIX.
To tylko moja osobista opinia, być może błędna.
Gdyby nasze organizmy miały być tak banalnie proste jak ekstrakcja kawy to nie osiągnęli byśmy ewolucyjnego sukcesuI choć miło się gada z fajnymi ludźmi, to byłoby to niestety z korzyścią dla planety, abyśmy tego sukcesu nie osiągneli.
Bez KRUVE i tak chyba faktycznie najlepiej co możemy to mieszać tak długo aż drobinki pójdą na dno.Kruve też nie jest idealne, bo tam część drobnych frakcji wciska się między uszczelki, więc zmienia już przemiał, poza tym komplikować proces przygotowywania kawy jest prosto, ale czy o to chodzi? Ja bym jednak optował za najlepszym z prostych rozwiązań i możliwe, że takie pół-automatyczne mieszadełka są gdzieś w okolicach optymalnych rozwiązań dla amatorów espresso w domu, oczekujących jak najlepszych efektów.
Rozmiar cząstek kawy po zmieleniu uzależniony jest od jakości młynka , wiec założenie będzie adekwatne tylko w określonych konfiguracjach sprzętowych.Od wielu rzeczy zależy, od gęstości i wielkości ziarna, zasypu młynka, temperatury, wilgotności ziarna i powietrza..
Siewcu wiesz, że Twoje zachowanie nie jest na miejscu? Skąd Ty wiesz co zrobiłby Valerii i jakie są jego motywacje?Może i jest. Ilu producentów widziałeś, którzy mówią wprost "zrobiłem, nie działa, ale i tak wam to sprzedam"? Albo nie wspominają o wadach, albo dorabiają do nich dziwne teorie, jakoby miały być one istotną funkcjonalnością sprzętu. Tak to niestety działa, wielu się na tym przejechało. Takie życie niestety...
@kabzior kolega użył prostego stolika wibracyjnego. Znacznie lepszy przyrząd do dystrybucji skonstruował Nurri.
Intuicja podpowiada mi, że wibracje jednak działają odwrotnie -- drobne frakcje do góry?
Kruve też nie jest idealne
najważniejszy będzie tak czy inaczej młynek
Tak to niestety działa, wielu się na tym przejechałoChłopie daj spokój z takim myśleniem. Szanujmy się nawzajem. Dlaczego Valerii miałby odpowiadać za kogoś innego? Ty chciałbyś odpowiadać za kogoś innego, kto oszukuje ludzi bo np. ludzie w Twojej branży to coś tam..? Już pomijam regulamin forum, ale w ten sposób o sobie myśląc nic nie da sie zbudować.
najważniejszy będzie tak czy inaczej młynek , reszta czynników będzie występować w dość nieprzewidzianych i słabo kontrolowanych okolicznościach , może rzeczywiście dla domowych użytkowników takie urządzenie skompensuje czynniki sprzętowe👍 Też tak myślę.
Nikt tego nie neguje, oczywistym jest, że nie ma co dywagować o dystrybucji kiedy jakość przemiału kuleje. Ale nie o tym jest ta dyskusja, każdy etap ma swoje znaczenie i mielenie jest jednym z najważniejszych, ale ucinanie rozważań o dystrybucji argumentem o tym, że najważniejszy jest młynek to trochę jak "nie ma sensu rozważać jak wnieść kanapę z auta do mieszkania, bo najważniejsze to jak ją przywieźć ze sklepu pod dom"jeśli jak to ujęte zostało we wcześniejszych postach U-Mix ma układać warstwami cząstki zmielonej kawy rożnej wielkości to jego przydatność będzie najwieksza tam gdzie najsłabszym ogniwem jest młynek, co do zasady im lepszy jakościowo młynek tym bardziej jednolity I równy przemiał więc używanie U-MIX będzie miało właśnie największy sens tam gdzie jakość przemiału kuleje.
co do zasady im lepszy jakościowo młynek tym bardziej jednolity I równy przemiał więc używanie U-MIX będzie miało właśnie największy sens tam gdzie jakość przemiału kuleje
...przeprowadzający eksperyment celowo różnicuje stopień zmielenia żeby stworzyć warstwy to dokładnie potwierdza tezę o której pisałem wcześniej .To potwierdza tezę, że im gorszy młynek tym lepszy :taktak:, a ważne jest urządzenie do mieszania w sitku i dużo wolnego czasu na to miesznie :) (ten problem rozwiązuje nowe mieszadło Valeriiego, bo można je włączyć wieczorem, przed pójściem do łóżka).
Jeśli jednak ktoś wierzy, że mieszając takim czymś przez kilkadziesiąt sekund można "ustawić kawę warstwami", a potem jeszcze wyczuć pyszne skutki takiego zabiegu, to ja bym tylko mógł takiej wiary pogratulawać
Weź sobie przezroczystą szklankę, nasyp np fasoli do niej tak na 3/4 a potem zasyp to solą prawie do pełna. Następnie weź łyżeczkę i mieszaj przez 30 sek. Porównaj sobie stan początkowy i końcowy i wtedy wróć na forum pisać o wierze ;)Teraz to wymyślasz zupełnie teoretyczne i inne warunki, niż te, o których była mowa w temacie.
Teraz to wymyślasz zupełnie teoretyczne i inne warunki, niż te, o których była mowa w temacie.
Zmielona kawa to nie to samo co fasola i sól
a Ty mi powiedz, dlaczego ziarenka soli nie krążą wokół ziarenek fasoli w tej szklance?
To potwierdza tezę, że im gorszy młynek tym lepszy
Dokładnie te same - mieszanina większych i mniejszych cząsteczeNiezupełnie to samo: fasola i sól mają różne gęstości.
Niezupełnie to samo: fasola i sól mają różne gęstości.
Dokładnie te same - mieszanina większych i mniejszych cząsteczek, mechaniczne mieszanie, zajmowanie wolnej przestrzeni pomiędzy większymi cząsteczkami przez mniejsze.Nie te same i rozmiar nie jest jedyną różnicą. Inny jest kształt, chropowatość powierzchni, dodziaływanie elektrostatyczne pomiędzy cząsteczkami, stosunek różnicy w ich rozmiarze, itd., a jeszcze nie wspomnieliśmy o różnicy środowiska pomiędzy słoikiem a sitkiem.
Jedyna różnica to rozmiar, tutaj możesz to zobaczyć na własne oczy, fizyka natomiast pozostaje ta sama.
A człowiek to nie to samo co piłeczka tenisowa, ale jak wyrzucisz piłeczkę przez balkon i ona spadnie na ziemię to jednak możesz ekstrapolować wyniki i wyciągnąć wnioski, że skakanie z balkonu skończy się upadkiem na ziemię.To spróbuj zastosować tą samą analogię do piłeczki i muchy, albo balonu wypełnionego helem.
Z tych samych powodów dla których krzesło postawione na podłodze stoi, a nie zaczyna się unosić. Naprawdę trzeba Ci tłumaczyć takie rzeczy?Tak. Naprawdę nie rozumiem dlaczego z tego samego powodu ziemia krąży wokół słońca, księżyc wokół ziemi, a krzesło nie krąży wokół niczego, tylko stoi? :mhh:
Tak. Naprawdę nie rozumiem dlaczego
moim zdaniem na pewnym poziomie jakości nie będzie odczuwalnej korzyści lub będzie ona niezmierzalnazawsze po ułożeniu warstwami będzie inaczej kawa się zaparzać. Czy będzie to dla pijącego smaczniejsze, to już inna kwestia. Na pewno będzie różnica w ekstrakcji.
To potwierdza tezę, że im gorszy młynek tym lepszyNie, jeśli przemiał będzie zbyt nierówny, nie da się poprawnie zaparzyć kawy, nawet układając ją warstwami.
A my dalej róbmy kawę jak od zawsze, według systemu "na oko" i "bo tak mnie się wydaje na chłopski rozum".Nikt nie napisał, że tak postępuje przygotowując espresso, a jedynie chłopaki wytknęli napisaną przez Ciebie bzdurę o fasoli i soli versus zmielone ziarno.
Przykro mi, trzeba było uważać w szkole :)W szkole miałem nauczyciela idiotę, który potrafił tylko powtórzyc to, co sam gdzieś bezrefleksyjnie przeczytał, a jak go o coś zapytałem, to kazał sobie w domu z książki doczytać.
chłopaki wytknęli napisaną przez Ciebie bzdurę o fasoli i soli versus zmielone ziarno
Nie, jeśli przemiał będzie zbyt nierówny, nie da się poprawnie zaparzyć kawy, nawet układając ją warstwami.zgadzam się w 100%:)
czy dalej będziesz maskował brak argumentów zmianami tematu?Przecież wszystko zostało już napisane: koledzy wytknęli Ci błąd, Ty się do niego przyznałeś, chyba że chcesz, aby Ci przyznał rację, że fasolę można wymieszać z solą?
Panowie to jest jałowa dyskusja, polecam napić się czegoś zacnego i odprężyć, jest sobota wieczór.Racja 👍
Przecież wszystko zostało już napisane
trolaPiszę się przez dwa "l", dzieciaku.
Mam swoje wątpliwości, ale zawsze warto sprawdzić.Ja się zastanawiam, czy podczas mieszania cząsteczki przemieszczają się tylko w jednej płaszczyźnie, po obrocie, czy też z góry na dół i odwrotnie.
Główny mój wniosek był taki, że trzeba mieszać zawsze espresso ;) Ale nie miałem żadnych przemyśleń nt czy można tutaj w jakikolwiek sposób modyfikować proces.Można też nie mieszać, ale układać kawę warstwami frakcji (https://medium.com/overthinking-life/staccato-espresso-leveling-up-espresso-70b68144f94).
A Ty zabrzmiałeś jak byś miał jakiś pomysł, kontynuuj, bo to ciekawe.
jeden - fizyka czarnej dziuryWybieram opcję trzecią - fizyka różowej dziury :)
Mam nadzieje na jakiś specjalny rabat :):):)pod sitko 49 chętnie przetestuje i zakupie :)
ale jak te większe cząstki mają się przemieścić w górę?
Tu by się pewnie przydała lewitacja, albo dobre śmigło, żeby wytworzyć efekt poduszki powietrznej
Dlaczego takie zjawisko nie zaszło w skrzyniach z kawą i dlaczego nie nazywa się "efektem kawy brazylijskiej"?
A może przestańmy teoretyzować i to udowodnij.
https://coffeeadastra.com/2020/02/01/the-physics-of-fines-migration/
Zwłaszcza, że po burzliwych dyskusjach z Ghościkiem w tymże wątku dosyć mam już uszczęśliwiania na siłę nauką ludzi, którzy nie akceptują otaczającej ich rzeczywistości.Ty naprawdę nie rozumiesz, czy rżniesz głupa, co koledzy Ci zarzucili, a ja nazwałem bzdurą, więc przypomnę Ci Twoje słowa:
Ja pozostanę więc przy swoim mniemaniu o redystrybucji, bo tak podpowiadają mi wszelkie modele fizyczne.
Nie podejmę się strzelania o wpływie na samą ekstrakcję, bo by mnie chyba tu zjedli
a ja nazwałem bzdurą
Wszystkie wrzucane tutaj materiały pokazują, że ten przykład był trafny.Nie ma znaczenia, czy cząsteczki są mieszane, czy poddane wibracji i są różnej gęstości?
A w którym z przytoczonych źródeł jest informacja o mieszaniu się cząstek o tej samej gęstości?
Nie efekt orzecha, który nie ma z tym nic wspólnego
Pomijam już to, że wypadałoby porównać mieszanie z wibracjami...
A teraz to wszystko wypiję.po tych 8 szotach to chyba byś dał radę posegregować drobiny ręcznie :lol2:
Jakiekolwiek argumenty? Czy tak jak reszta poprzedników - nie ma nic wspólnego bo tak Ci się wydaje, tak Ci intuicja podpowiada i ogólnie na chłopski rozum?Przy efekcie orzecha włoskiego mówimy o cząsteczkach o różnej gęstości, w kawie mamy takie o tej samej gęstości. Widzisz różnicę czy nie?
Przy efekcie orzecha włoskiego mówimy o cząsteczkach o różnej gęstości, w kawie mamy takie o tej samej gęstości.
Widzisz różnicę czy nie?
dokonałem małej analizy
Wynika z tego, że minuta mieszania to dalej za krótko, bo takie różnice w rozkładzie miałyby wpływ na czas ekstrakcji.
Odnoszę się do mojego eksperymentu na poprzedniej stronie. :) Tam ustaliłem sobie, że mieszam minutę, bo przy przemiale do espresso ciężko, tak jak tutaj, odróżnić frakcje. Chciałem sprawdzić, czy faktycznie na codzień jak sobie tak mieszam Sptunikiem kilkanascie sekund, efekt jest równie spektakularny.
Tam ustaliłem sobie, że mieszam minutę, bo przy przemiale do espresso ciężko, tak jak tutaj, odróżnić frakcje.
Im dłużej mieszamy tym większa będzie różnica w dystrybucji. Tym razem przemiał do espresso i 15 min mieszania
Więc chyba czy rozmawiamy o orzechach, soli, fasoli czy zmielonej kawie ten efekt zachodzi tak czy siak.
To użyj Coffee particle size distribution by Jonathan Gagne
W jaki sposób pobierasz próbkę do analizy? Szczególnie tę z dolnej warstwy
To użyj Coffee particle size distribution by Jonathan Gagne
Kojarzę, że ona do espresso może się średnio sprawdzać właśnie przez zbrylanie? U Boi420 też jakby się ktoś uparł, to na oko nie powiem czy wyszłaby istotna statystycznie różnica między średnimi. U mnie, przez preinfuzję Mary, jest naprawdę drobno - aktualnie ok. 1 cyfra od styku żaren na Specialicie. Zanim zacząłem testować, to myślałem, że najmniejsza frakcja opadnie najszybciej i łatwo będzie to zauważyć w czasie, a tu klops. :)
Kojarzę, że ona do espresso może się średnio sprawdzać właśnie przez zbrylanie?
U Boi420 też jakby się ktoś uparł, to na oko nie powiem czy wyszłaby istotna statystycznie różnica między średnimi.
wiesz co, używałem czubka noża i starałem się stopniowo usuwać warstwy kawy
Tym razem przemiał do espresso i 15 min mieszania
Here you go
Można tym naostrzyć swojego Victorinoxa na brzytwę?
Ten turn box jest bardzo niestabilny, wymaga uwagi i najlepiej dodatkowego mocowania.
To co? Można tym naostrzyć swojego Victorinoxa na brzytwę?Można. Tylko Viksy stają się tępe od powietrza. Taka stal. :)
jakie kamienie w tym zestawie?
Przede wszystkim szybki w obsłudze i skuteczny.Dobrze o tym wiemy od ładnych paru lat :). Dopiero teraz to odkryłeś?
ale przy tylu akcesoriach dostępnych na rynku warto chwalić jak coś działa.
Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze przetestować to mieszadełko z własnym napędem ;).
Sputnik świetnie się sprawdza w połączeniu z kawiarką
Nie tylko z kawiarką, w sitku też.O tym już nie wspominałem ;) a o kawiarce to jako ciekawostka albo dobry sposób na dystrybucję kawy w lejku. W sumie w wątku o kawiarkach też można o tym wspomnieć. Może jutro przy okazji parzenia cyknę jakieś zdjęcia i tam wrzucę.
So if you’re worried you’re doing too much WDT, take a breath.
Czyli w czerwcu kacperb twierdziłeś, że mieszanie mieszadłem w sitku powoduje układanie się cząstek kawy wg ich wielkości, a teraz przytaczasz gościa, który twierdzi, że nie ma na takie zjawisko dowodów :ok:.
Z tego filmu będzie jasne, jak to działa.
IMS i VST zalecają luz między sitem a tamperem 0,2 mm. Ale nie jestem pewien, czy można ufać najlepszym na świecie producentam sit do espresso. ;)
już tyle nakupiłem tych tamperów, a jednak ciągle wracam do 58,55 bo wszystkim innym brakuje...Czy dobrze rozumiem, że szczelina między tamperem a sitem wpływa tylko na czystość ścian sita i nie wpływa na jakość napoju ani jakość ekstrakcji?