Autor Wątek: Kawa oporna na grubość mielenia?  (Przeczytany 158 razy)

Offline B737

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Kawa oporna na grubość mielenia?
« dnia: Dzisiaj o 09:00:24 »
Hej, espresso robię od ładnych kilku lat, ale mam dziwny przypadek, z którym spotykam się po raz pierwszy. Mam w młynku jedną z mieszanek od Mastro Antonio, sprzęt mój jak w sygnaturce. No i dziś odpalam ekspres po ładnych kilku dniach przerwy, mielę standardową dozę, pakuję w portafiltr, WDT, tamping, podpinam i... nic przez 30 sekund. Potem się pojawiają pierwsze krople, ale nic nie przyspiesza, dosłownie skapuje.

Myślę - grubość mielenia. Zachowałem dozę i ustawiłem grubość mielenia na bardziej 'coarse'. Nic z tego, dokładnie to samo. Nie zadziałało nawet po dość istotnym przesunięciu parametrów mielenia (takich, do których w życiu nie doszedłem, gdzie pojawiają się wyraźne, duże grudki). Efekt jest ten sam. Nawet zmniejszyłem na próbę dozę z 17g do 15g - nic, żadnej różnicy.

Nie mam jeszcze innych ziaren, żeby sprawdzić, czy to wina ziaren czy ekspresu, ale dla głupiego testu wpakowałem tam kawę zmieloną pod przelew i woda o kolorze kawy ;) poleciała z portafiltra od razu. Zrobiłem to żeby sprawdzić, czy np. pompa nie siada i przy jakimkolwiek oporze. Mam ustawione na 9 barów, do tylu dochodzi na wskazaniu.

Ziarna mają 3 tygodnie od zakupu.

Mieliście kiedyś tak? Czego to może być wina - ziaren?

Offline Paolo

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: Sage Oracle
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 11:35:41 »
Zazwyczaj duże opóźnienie przy ekstrakcji jest często spowodowane nowymi ziarnami, które zaczynamy testować. Ale raczej nie aż tak. Może coś przytkało sitko na grupie?

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 443
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 13:09:40 »
Czy twój młynek ma dużą retencję? Bo może to poprzedni przemiał zachomikowany w środku przeszkadza.

Offline B737

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 13:50:29 »
Sitko jest czyste i przepływ jest jak zwykle. Retencja w młynku, no aż tak to wątpię, próbowałem już chyba zrobić z 8 strzałów nowej kawy.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 14:08:13 »
Sprawdź jeszcze czy ciśnienie pompy na manometrze jest prawidłowe.

Offline B737

  • Wiadomości: 95
  • Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 14:54:12 »
Sprawdź jeszcze czy ciśnienie pompy na manometrze jest prawidłowe.

tak, dochodzi do założonego pułapu 9 bar. potem jakby trafiała woda na cement :)

Offline Wiszczu

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Ascaso Arc, V60, phin
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 15:58:29 »
Ale widzisz że faktycznie przemiał jest zupełnie inny jak zmieniasz ustawienia młynka? Może żarna się zacięły? Już głupie pytania zadaję ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10603
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 16:36:07 »
O rety! Na logikę, nie ma takiej kawy, której nie dałoby się odpowiednio grubiej zmielić :). Od pewnego czasu, o czym parę razy wspominałem, używam takiej wybitnie grubo-chcącej-się-mielić Brazylii.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi