Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 515933 razy)

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1485 dnia: 24 Sierpień 2018, 15:56:32 »
Spróbuję dzisiaj z naturalną Etiopią w taki sposób :)
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1486 dnia: 24 Sierpień 2018, 16:47:23 »
Ja będę robił też z Etiopią, ale mytą. Też dam znać. Jak drobno mielicie pod tę metodę? Coś jak do kawiarki?

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1487 dnia: 24 Sierpień 2018, 18:43:01 »
Okej. Użyłem 15g kawy. Wlałem 30g wody i po 30 sekundach uzupełniłem do 200g.
Kawę zmieliłem na 15 kliku. (do kawiarki stosuje 14 klik). Kawa rzeczywiście pełna, intensywna, z wyczuwalnymi owocami, jednak z zaznaczoną goryczką. Zastosowałem pojedynczy filtr papierowy. Czas około 9 minut. Efekt smaczny :)
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1488 dnia: 24 Sierpień 2018, 20:17:20 »
Będę próbował obniżyć temperaturę.

Tak w ogóle pytanie z innej beczki. Parzył ktoś w aero jakąś Geishe? Jak Wasze doświadczenia dotyczące temperatury wody i grubości mielenia?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1489 dnia: 25 Sierpień 2018, 11:34:40 »
Z moich doświadczeń z geishą, to na ogół łatwo ją przeparzyć, przeważnie optymalna temperatura byłą w okolicach 1,5-2 stopni niżej niż dla innych kaw dla tego samego przepisu. Łatwo je przeparzyć i wtedy sporo się traci.  W przelewie zachowują się podobnie do kaw z Etiopii, co dziwnym nie jest.

Offline Jann

  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: Aeropress, Hario V-60, Cafflano Kompresso
  • Młynek: Feldgrind 2, Nivona 130, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1490 dnia: 26 Sierpień 2018, 20:08:36 »
Właśnie zaczęły (i jednocześnie skończyły) się zapisy na Mistrzostwa Polski Aeropress 2018. Niedługo poznamy listę zawodników. Wszystkim, którzy wysłali zgłoszenie (w tym sobie) życzę szczęścia. Jedno co mnie teraz ciekawi: na jakiej kawie wystartują zawodnicy?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1491 dnia: 26 Sierpień 2018, 21:27:01 »
Wszyscy na tej samej ;)
W Irlandii był to myty El Salvador - Los Mangos od 3fe. Słodki, dużo czarnych owoców z wyraźna nuta migdałów. Osobiście średnio mi podeszła, dużo fajniejsza byłaby Kenią Kiamaina która znowu maja w ofercie i znowu jest fantastyczna i nawet tańsza niż w styczniu ;)
Najgorszy wybór to moim zdaniem Rwanda, bo nawet jak masz świetny przepis to może trafić się ziemniaczek który wszystko popsuje.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1492 dnia: 26 Sierpień 2018, 21:33:04 »
Na ogół wybiera się do takiego konkursu kawy o bardziej klasycznym terroir, aby uczestnicy swoim przepisem zaprezentowali najciekawszy aspekt ziarenek.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1493 dnia: 26 Sierpień 2018, 21:46:53 »
Co to klasyczny terroir? W książce z przepisami z zeszłego roku można było znaleźć naprawdę wszystko od blendów indonezyjskich do Panamy Geishy.
Wydaje mi się, ze właśnie z tak charakterystyczne kawy jak np naturalna Etiopia powinno się dawać, bo trudno zepsuć, ale trudno tez wyciągnąć coś więcej. Chyba o to chodzi z tym klasycznym terroir? ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1494 dnia: 26 Sierpień 2018, 21:50:16 »
Mam na myśli takie bardziej zbalansowane i nie koniecznie urzekające od pierwszego momentu. Dlatego Salwador wydaje mi siębardziej odpowiedni od Etiopii, natomiast kawy odmiany Bourbon z środkowej części afryki byłyby nieodpowiedzialnym posunięciem ze strony organizatora.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2018, 21:53:52 wysłana przez krystians »

Offline Jann

  • Wiadomości: 44
  • Ekspres: Aeropress, Hario V-60, Cafflano Kompresso
  • Młynek: Feldgrind 2, Nivona 130, Rhinowares
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1495 dnia: 27 Sierpień 2018, 11:58:29 »
Teraz mamy już też listę uczestników. Powodzenia wszystkim!

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1496 dnia: 27 Sierpień 2018, 13:15:34 »
Z moich doświadczeń z geishą, to na ogół łatwo ją przeparzyć, przeważnie optymalna temperatura byłą w okolicach 1,5-2 stopni niżej niż dla innych kaw dla tego samego przepisu. Łatwo je przeparzyć i wtedy sporo się traci.  W przelewie zachowują się podobnie do kaw z Etiopii, co dziwnym nie jest.
Dzięki za odpowiedź. Zaczynałem od temperatury 94 st, jednak w 90 stopniach wychodzi mi najfajniej w aero. Najlepiej jednak wychodzi z dripa.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1497 dnia: 29 Sierpień 2018, 14:48:06 »
Ta konkretna kawa najlepiej mi wyszła przy następującym przepisie:
Metoda tradycyjna
Kawa Kelleran Panama Geisha, 17 gram
Grubość mielenia: 28 klików Comandante
Woda: 250 ml
Temp wody: 92 st C
Podwójny filtr: stal + papier
Procedura:
0:00 50 ml, preinfuzja, 0:30 dolewam do 100 ml, mieszanie; 1:00 do 150 ml, mieszanie, 1:30 do 200 ml, mieszanie, 2:00 do 250 ml, zdejmuję kubek z aeropressem z wagi, 2:10 tłoczenie, 2:30 koniec.
Wyrazista kwasowość, brak goryczy, wysoka konfiturowa słodycz. Teraz tylko pozostaje sprawdzić powtarzalność;)
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2018, 15:31:18 wysłana przez lukaszde »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1498 dnia: 29 Sierpień 2018, 14:55:55 »
Widzę małą podróż w czasie ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1499 dnia: 29 Sierpień 2018, 15:31:37 »
Widzę małą podróż w czasie ;)
Dzięki! Poprawione:)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi