Autor Wątek: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder  (Przeczytany 348318 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1725 dnia: 07 Kwiecień 2021, 10:36:39 »
Model sprzedaży Niche, bezpośrednio bez dystrybutora, powoduje, że młynek może być tańszy. Przy dzisiejszych możliwościach logistycznych to bardzo korzystny model sprzedaży zarówno dla konsumenta jak i producenta.
Dodatkowo dzięki kampanii Crowfunding, użytkownik końcowy w UK i EU nie musiał płacić VAT. Po Brexit, już tylko użytkownicy w UK mają benefit zwolnienia z VAT. EU, tak jak reszta świata ma doliczany VAT i cło. Trudno za to winić Niche, no chyba, że cała załoga głosowała za Brexit.

Jestem w stanie zrozumieć rozgoryczenie osób które kupowały pod koniec zeszłego roku i wpadły trochę nieświadomie w cło i VAT (znowu ukłony dla polityków za politykę  informacyjną i negocjację umowy), ale z tego co pamiętam Niche dało możliwość wycofania się z transakcji, więc zachowali się fair.

Teraz, zasady są jasne, przy imporcie do Polski, płacimy cło i VAT. Nie ma zaskoczeń, nie ma co liczyć na ulgi. Można obliczyć cenę i podjąć świadomą decyzję.

Sam Niche Zero stał niejako standardem i wzorem młynka SD do użytku domowego przy parzeniu espresso. Jest polecany i używany przez sporo osób i firm które znają się na kawie a jednocześnie nie mają żadnego interesu w promowaniu akurat tej firmy. Do tego 99% użytkowników jest zadowolonych z ergonomii i jakości przemiału a młynek okazał się niezawodny.

Do tego mamy coraz ciekawszą konkurencję, więc nic tylko się cieszyć i dziękować Niche, że rozruszali rynek młynków dla domowych fanów espresso.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2021, 10:39:21 wysłana przez pj.w »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1726 dnia: 07 Kwiecień 2021, 10:53:48 »
w przypływie szaleństwa takie coś bym chętnie zamówił  https://www.grindie.it/solo/?lang=en  , jak widać i Włosi powoli idą w kierunki 3-4 fali espresso i zaczynaja tworzyć  takie cuda :)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1727 dnia: 07 Kwiecień 2021, 11:40:11 »
Rollo45, obstawiam, że lepszej powtarzalności przy espresso nie będzie w tym solo. Problem że stojąca kawa w hopperze zmienia właściwości.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1728 dnia: 07 Kwiecień 2021, 11:52:07 »
Nie są to młynki do SD. Kilka osób zmieniło Specialitę na Niche i z tego widać nie żałują przesiadki. Jak napisał jeden z nich:
Specialita to bardzo fajny mlynek, ale trzeba pamietac ze jest zoptymalizowany pod zasypany co najmniej do polowy hopper. Przy single dosing wylatuje nierowny przemial bo brak docisku, a zarna plaskie nie zaciagaja kawy tak jak stozkowe.
Efekt jest taki ze koncowka przmialu jest grubsza niz poczatek. Co powoduje nierowna ekstrakcje: drobniejsze sie przeparzy, a grubsze frakcje nie doparza.

Więc zabawmy się w pogromców mitów.
Nigdy nie miałem wrażenia, że przemiał jest nierówny, tutaj dość mocno zbrylona synestezja od MA.
Single dose: góra "środkowy przemiał", na dole końcowa resztka przemiału.
https://i.imgur.com/VPuytgJ.jpg

Bonusowo filmik z ekstrakcji:
Myślę, że synestezja to całkiem trudna kawa i nie widać kanałowania i jakiś problemów z ekstrakcją.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2021, 11:57:51 wysłana przez pawel890 »
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1729 dnia: 07 Kwiecień 2021, 12:03:14 »
ale idea single dosing przy zasypanym hooperze jest kusząca ,zmiana właściwości kawy w ciągu 6-7 godzin od zasypania to moment do którego jeszcze nie dotarłem :)/)cena tego młynka to koło 4.000$ wiec chyba tylko teoretycznie będę rozważał jego działanie :):)

skansen

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1730 dnia: 07 Kwiecień 2021, 12:16:12 »
Nie są to młynki do SD. Kilka osób zmieniło Specialitę na Niche i z tego widać nie żałują przesiadki. Jak napisał jeden z nich:
Specialita to bardzo fajny mlynek, ale trzeba pamietac ze jest zoptymalizowany pod zasypany co najmniej do polowy hopper. Przy single dosing wylatuje nierowny przemial bo brak docisku, a zarna plaskie nie zaciagaja kawy tak jak stozkowe.
Efekt jest taki ze koncowka przmialu jest grubsza niz poczatek. Co powoduje nierowna ekstrakcje: drobniejsze sie przeparzy, a grubsze frakcje nie doparza.
Więc zabawmy się w pogromców mitów.
Jakich mitów? Untoldex używał obu młynków (Speciality i Niche) więc ma chyba jakieś porównanie. Zresztą więcej osób zmieniło Specialitę na Niche, najlepiej będzie jak się wypowiedzą na temat porównania.

PS
Bawiłem się oboma młynkami. Z tych dwóch wziąłbym Specialitę ale dlatego, że wolę OD od SD. Do SD bym brał Niche.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2021, 13:47:13 wysłana przez skansen »

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1731 dnia: 07 Kwiecień 2021, 12:18:29 »
Ja to trochę odebrałem jak mit :) Bo pierwsze słyszę o takim zachowaniu i sam nigdy nie zaobserwowałem.
Sory za spam w wątku o Niche.
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1732 dnia: 07 Kwiecień 2021, 13:12:36 »
To, że tak się dzieje wynika z tego jak mielą płaskie żarna. Ciężko będzie to zobaczyć na oko. Tutaj trzeba by było np. zrobić shoty składające się z przemiału z początku i końca mielenia. A najlepiej ślepe testy Full Hopper vs SD, z porównaniem EY % itp. (niekoniecznie na takim samym ustawieniu młynka) żeby zaobserwować, jak istotna jest ta różnica statystycznie i praktycznie. To by potwierdziło, czy zwykły OD, z niewielką retencją, używany jako SD daje tak zły przemiał, że nie da się na nim zrobić przyzwoitej kawy. Jeżeli ktoś posiada link do czegoś takiego, to byłaby to bardzo wartościowa informacja.

Kiedy przeglądałem różne młynki, to nie zauważyłem żeby konstrukcje z płaskimi żarnami typowo pod SD miały na to jakiś super patent. G-Iota to to samo, co zwykły OD tylko jest przechylona, więc retencja jest mniejsza. Wilfa Uniform to również to samo, ale wolniej się kręci. Lagom P64 ma "grzybek", który zapobiega efektownemu popcorningowi, ale nie widzę (przynajmniej ja) w jaki sposób miałoby to w istotny sposób zapobiegać zmniejszaniu się docisku w trakcie mielenia. Młynek OD z tymi samymi żarnami, co Lagom, które byłyby tak samo dokładnie ułożone, teoretycznie również powinien mielić lepiej.

Offline Nihil Mężczyzna

  • Wiadomości: 126
  • Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1733 dnia: 08 Kwiecień 2021, 13:50:18 »
ale idea single dosing przy zasypanym hooperze jest kusząca ,zmiana właściwości kawy w ciągu 6-7 godzin od zasypania to moment do którego jeszcze nie dotarłem /)cena tego młynka to koło 4.000$ wiec chyba tylko teoretycznie będę rozważał jego działanie
Single dosing przy zasypanym hopperze? Co? Przecież single dosing, to pojedyncze dozowanie, czyli wsypywanie do młynka tylko tyle kawy ile chcemy jednorazowo zmielić. Jak niby chciałbyś to łączyć z czymś dokładnie przeciwnym, czyli zasypywaniem hoppera i skąd pomysł, że zlinkowany przez Ciebie Solo miałby to robić?

Offline daniell Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1734 dnia: 08 Kwiecień 2021, 14:38:05 »
może chodzi o połączenie młynka SD (z małą retencją) z czyms jak Acaia Orion https://acaia.co/collections/coffee-doser

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 791
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1735 dnia: 08 Kwiecień 2021, 16:38:09 »
Baratza vario to ten sam młynek? Dziwne ze nikt go nigdy nie poleca.
Ja polecam - bardzo fajny, uniwersalny młynek. To forum nie jest wyznacznikiem jakości wszystkich towarów, a jedynie wybranych i w pewien sposób promowanych. W USA np. Baratza jest najpopularniejszą firmą od młynków kawowych, a Vario było wielokrotnie polecane przez specjalistyczne portale.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2021, 17:55:43 wysłana przez fill »

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1736 dnia: 08 Kwiecień 2021, 18:08:25 »
No właśnie tak jest reklamowany ,jako młynek OD który posiada przynależne tylko SD właściwości ,czyli mielenie określonej dozy i praktycznie zerowa retencje jak młynki SD ,i idea dla mnie jak najbardziej słuszna wsypuje np 100g kawy o robię z tego 5 espresso zachowując parametry jak przy SD, idea jest taka ze obojętnie jak zasypiesz hooper cały czas masz zero retencji i jednakowy przemiał :)

skansen

  • Gość
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1737 dnia: 08 Kwiecień 2021, 18:47:17 »
Z linku wynika, że jest to młynek z systemem ważącym. Takie rozwiązanie ma w tej chwili wielu producentów - m.in. Baratza, Mahlkönig,  Fiorenzato, Etzinger itd. To rozwiązanie nie stało się na razie jakoś bardzo popularne. M.in. dlatego, że niewiele gorsze rezultaty można uzyskać timerem wbudowanym w młynek, niektórzy użytkownicy narzekali też na wolną pracę takich młynków...
Ten Solo wygląda raczej na sprzęt gastronomiczny, biorąc pod uwagę m.in. wielkość hoppera. Patrząc na zastosowane w nim technologie nic nowego nie widzę, wręcz myszką trochę trącą niektóre - konkurencja jest już krok przed nimi :)
Nic też nie widzę o retencji, ale jeśli to gastro sprzęt to nie ma ona aż takiego znaczenia...

Offline Nihil Mężczyzna

  • Wiadomości: 126
  • Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1738 dnia: 08 Kwiecień 2021, 19:03:25 »
No właśnie. Grind by weight to nie single dosing. W single dosingu chodzi przede wszystkim o to, żeby kawa nie wietrzała i nie jełczała zalegając w młynku.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Niche Zero - The Quiet Coffee Grinder
« Odpowiedź #1739 dnia: 08 Kwiecień 2021, 19:59:15 »
100g kawy które zaparze w ciągu 2-3 godzin nie zwietrzeje ani nie zjełczeje , zrobienie 5-6 espresso dla dwóch osób w tym przedziale czasowym przy SD jest męczące , ten młynek oczywiście jest dedykowany pod  gastronomię co nie znaczy ze nie można go używać w warunkach domowych , jeśli chodzi o technologie to napisz która to konkurencja ma te rzeczy które ma ten młynek : elektroniczne rozpoznawanie portafiltra(podwójny ,pojedynczy) regulacja wagi dozy do 0,01 , automatyczne czyszczenie i kalibrowanie żaren , wejście USB do update firmwaru, regulacja stopnia mielenie na ekranie  LCD ,sama budowa żaren itd , nie twierdze ze to najlepszy młynek na świecie ale pewne rozwiązanie mnie odpowiadają , każdy oczekuje czegoś innego

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi