Autor Wątek: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic  (Przeczytany 14364 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Listopad 2018, 19:19:08 »
sensowniej rozglądać się za ekspresem bez tej opcji

SAB Alice również nie ma takiej wylewki.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2407
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Listopad 2018, 19:23:00 »
Lelit też w kilku modelach nie ma, ale ja wykorzystuję gorącą wodę do podgrzewania filiżanek, dzięki temu wymienia się woda w bojlerze itd

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Listopad 2018, 19:26:12 »
Poczekajcie Panowie. Brak wylewki wody z bojlera pary, powoduje, że jedyne co ten bojler opuszcza to para wodna. Kamień zostaje. Używanie wylewki góracej wody np. do ogrzewania filiżanki jest korzystne dla ekspresu bo zmniejsza a nie zwiększa ilość kamienia odkładającego się w bojlerze pary.
Brak wylewki wody z bojlera serwisowego to wada nie zaleta.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2018, 19:28:27 wysłana przez pj.w »

Halik

  • Gość
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Listopad 2018, 19:35:33 »
Czyli nawet jeśli bym nie korzystał sensu stricto, to ta wylewka ma jednak swoje korzyści dla stanu ewentualnego samego ekspresu?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Listopad 2018, 19:38:27 »
Minimalne, chciałem tylko sprostować Twoją sugestię jakoby istnienie wylewki to wada. Tak nie jest. :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Listopad 2018, 19:51:26 »
Poczekajcie Panowie. Brak wylewki wody z bojlera pary, powoduje, że jedyne co ten bojler opuszcza to para wodna. Kamień zostaje. Używanie wylewki góracej wody np. do ogrzewania filiżanki jest korzystne dla ekspresu bo zmniejsza a nie zwiększa ilość kamienia odkładającego się w bojlerze pary.



Korzyść jest tylko jedna przy spuszczaniu wody z bojlera, jest to smak wody który jest lepszy dzięki dostarczeniu świeżej.
Z odkładaniem kamienia nie zgadzam się. Powinno być odwrotnie.  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Halik

  • Gość
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Listopad 2018, 19:54:51 »
To teraz już zgłupiałem. :P

Dobra, z dodatkową rurą, czy bez, czy będę korzystał, czy nie, wniosek wyciągam, że nie ma to istotnego znaczenia.
Dziękuję.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Listopad 2018, 19:58:49 »
Odwrotnie? Zastanów się. Mówię o bojlerze serwisowym, który ma wylewkę wody oraz dyszę pary.
Para nie zawiera minerałów, zatem ich stężenie rośnie w bojlerze przy każdym użyciu pary. Użycie wylewki wody powoduje, że ta bardziej zmineralizowana opuszcza układ w jej miejsce wchodzi nowa mniej zmineralizowana.

Nie ma to większego znaczenia bo będziesz używał miękkiej wody.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Listopad 2018, 20:24:18 »
Poczekajcie Panowie. Brak wylewki wody z bojlera pary, powoduje, że jedyne co ten bojler opuszcza to para wodna. Kamień zostaje. Używanie wylewki góracej wody np. do ogrzewania filiżanki jest korzystne dla ekspresu bo zmniejsza a nie zwiększa ilość kamienia odkładającego się w bojlerze pary.



Korzyść jest tylko jedna przy spuszczaniu wody z bojlera, jest to smak wody który jest lepszy dzięki dostarczeniu świeżej.
Z odkładaniem kamienia nie zgadzam się. Powinno być odwrotnie.  :mhh:

Tworzysz jakieś kosmiczne teorie.

Periodyczne wypróżnianie bojlera serwisowego jest wskazane, idealnie byłoby spuszczać całkowicie wodę za pomocą zaworu pod bojlerem, ale niewiele konstrukcji takowy posiada. Dlatego też robi się to najczęściej za pomocą wylewki wody.
Ciśnienie wypchnie większość. Można później jeśli ktoś czuje potrzebę i jest blisko zlewu, położyć maszynę na bok (od strony wylewki do wody) i wylać za jej pomocą resztę.

Wylewka powinna być choćby z w/w powodu, a czy wykorzystasz ją jeszcze do americano, herbaty itp to tylko wartość dodana.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2018, 20:34:51 wysłana przez MSL »

Offline burlap

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Listopad 2018, 20:33:30 »
Też nie spodziewałem się wiele po wylewce wrzątku, ale okazało się, że jest to jedna z najpraktyczniejszych funkcji ekspresu: gdy wśród kilkorga gości jest jedna osoba, która pije americano albo herbatę, wylewka to naprawdę ogromne ułatwienie.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Listopad 2018, 20:49:27 »
Że się tak wtrącę, Rancilio Silvia też nie ma wylewki wody gorącej. Wrzątek można pobrać przez dyszę pary. Pewnie taki system ma wiele ekspresów.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Listopad 2018, 21:21:14 »
Odwrotnie? Zastanów się. Mówię o bojlerze serwisowym, który ma wylewkę wody oraz dyszę pary.



Ok, przypisałem właściwości HX.


Tworzysz jakieś kosmiczne teorie.Periodyczne wypróżnianie bojlera serwisowego jest wskazane, idealnie byłoby spuszczać całkowicie wodę za pomocą zaworu pod bojlerem, ale niewiele konstrukcji takowy posiada. Dlatego też robi się to najczęściej za pomocą wylewki wody.Ciśnienie wypchnie większość. Można później jeśli ktoś czuje potrzebę i jest blisko zlewu, położyć maszynę na bok (od strony wylewki do wody) i wylać za jej pomocą resztę.Wylewka powinna być choćby z w/w powodu, a czy wykorzystasz ją jeszcze do americano, herbaty itp to tylko wartość dodana.



Jak chcesz porozmawiać o kosmosie, to może zaczniemy od podania konkretnego modelu o którym rozmawiamy.
W tym celu potrzebny jest schemat budowy. Dysponujesz schematem?

« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2018, 21:24:11 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Listopad 2018, 21:53:32 »
Zastanawiam się, kto ma rację w "sporze" czy kamień się odkłada w bojlerze bardziej przy wymianie wody czy wtedy gdy woda "stoi" w bojlerze. Mam na myśli HX w którym gdy nie używa się pary i wody gorącej, to woda jest cały czas ta sama, a gdy się tego używa, woda cały czas jest tam świeża.
Polecam przeczytać dyskusję tutaj: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4166.0
Z tamtej dyskusji wynika coś innego niż tutaj. Okazuje się, że Tedi ma rację.  :o
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Listopad 2018, 22:20:35 »
:) Ja rozpatruję typowy scenariusz jak w zapytaniu, czyli HX, który spienia też mleko. Wtedy warto aby woda z bojlera serwisowego była w obiegu nie tylko poprzez generowanie pary ale też przez upuszczanie wody.
Zresztą nieważne:) Niuanse.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Oscar 2 vs Rancilio Silvia vs Gaggia Classic
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Listopad 2018, 23:16:22 »
Ja tam specjalistą nie jestem, ale skoro w 1 litrze wody w bojlerze HX jest 1mg kamienia i ten kamień osadzi się na grzałce w ilości powiedzmy 0,5mg, woda odebrana z tego bojlera "zabierze ze sobą 0,5mg kamienia. Dopompowanie wody z zawartością 1mg kamienia i podgrzanie jej, znowu osadzi kamień w ilości 0,5mg, a reszta wypłynie z gorącą wodą. Po kilkunastu takich dopompowaniach wody kamień się skumuluje. Im więcej świeżej wody zawierającej kamień będzie wpływać do bojlera, tym więcej kamienia z tej wody oklei grzałkę. Gdy wody nie będzie się wymieniać przez pobieranie wrzątku, korzystanie z pary i dopompowywanie ciągle świeżej, zostanie w tym bojlerze stała wartość 1mg kamienia i nie wzrośnie bo niby skąd ma się ten kamień wziąć.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi