Autor Wątek: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....  (Przeczytany 66641 razy)

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sierpień 2013, 10:43:48 »
Znowu zamieszczam zdjęcie i przepis na deser. Znowu szybko i smacznie!
Wystarczy nałożyć na talerzyk jogurt typu greckiego (ja zrobiłem to używając gałkownicy do lodów) polać ów jogurt swoim ulubionym miodem (wielkokwiatowy u mnie) i posypać całość zmielonymi orzechami włoskimi. Przyozdobić połówkami orzechów na wierzch gałek.





Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpień 2013, 10:26:30 »



Danie obiadowe, pyszne, szybkie i ładnie wygląda!
Mięso to zwykłe piersi kurczaka przyprawione pieprzem i solą, zabarwione papryka w proszku.
Ja podałem ze świeżą i chrupiącą bagietką - IMHO idealnie pasuje.
I teraz najważniejsze - sałatka z:
czosnek (posiekany)
jogurt naturalny
sok z cytryny
ogórek
koperek
sól
Wszystkie te składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
Danie idealnie nadaje się na upały - soczysta pierś kurczaka i jeszcze pyszny, lekki, orzeźwiający sos koperkowo-ogórkowy.




Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sierpień 2013, 10:44:48 »
Porcja orzeźwienia. Kurczak w kosteczkę podsmażamy w papryce, soli i pieprzu dodajemy sok z puszki z ananasami. Owoce kroimy w kostkę dodajemy na chwile przed zakończeniem procesu gotowania i już. 
Pyszne, szybkie.





Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpień 2013, 13:09:49 »
Pieczony camembert - idealny jako przystawka!
Serek kupiony w sklepie marynujemy w oliwie, słodkiej papryce, pieprzu i tymianku. Tak zamarynowany ser odstawiamy do lodówki na min 30 min. Pieczemy około 20 min w 180*C.

Mi się nieco za bardzo spiekł z góry i tymianek nie wygląda za rewelacyjnie, po za tym pękł i nieco się wylało z niego  :redface: Był pyszny....





Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpień 2013, 13:27:34 »
Wariacja nr 1. na temat powyższego
Camemberta czy innego brie obtaczamy w roztrzepanym jajku, potem wrzucamy do bułki tartej i takiego kotleta do frytkownicy. 2-3 minuty aby się zrumienił, jak zaczyna puchnąć to trzeba uważać bo lubi pęknąć.

Wariacja nr 2.
Ulubionego pleśniaka kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Obsypujemy czym kto lubi (np. kolorowy mielony pieprz, świeża pokrojona chilli). Zawijamy w folię - byle szczelnie - i wrzucamy serek na grilla najpierw od strony zwiniętej. Potem po 3-4 minutach (w zależności od grill'a trzeba się swojego nauczyć) przekręcamy na drugą stronę i delikatnie go rozwijamy, tak żeby dymek miał szansę wniknąć do środka. Super gdy grill ma pokrywę - wtedy po następnych 3 minutach serek jest zrobiony na cacy.

Do obu wariacji świetnie pasuje duży ogniskowy ziemniak, rozkrojony na pół, w środku z masełkiem i/lub kremem z twarogu, dymki i śmietany.

Ja osobiście lubię trochę dobrej konfitury z żurawiny położyć obok sera. Kieliszek dobrego wina  :szampan:
LMWDP #469

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sierpień 2013, 11:17:28 »
No w końcu pokazał się ktoś kto potrafi dogodzić kobiecie na co najmniej dwa sposoby  :brawa:  :diabelek:


Dziś podobne danie jak kilka dni temu, tylko chyba ładniej podane i nieco inaczej robione:





Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpień 2013, 12:12:43 »
Roladka z ciasta francuskiego z łososiem - super przekąska  :)



Przepis z Kuchni Lidla:
http://kuchnialidla.pl/product/Przekaski-sylwestrowe-Pascala




Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sierpień 2013, 13:56:09 »
Wybaczcie jakość zdjęcia, ale mam tylko jedno:

Tarta z budyniem czekoladowym i bananami. Podawana na zimno.

Najpierw robimy ciasto, pieczemy je. Ulubiony budyń nakładamy na ciasto na to kładziemy ulubione owoce do lodówy i potem delektujemy się przy kawce.





Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Sierpień 2013, 14:08:02 »
Tak Ci się nudzi w te wakacje, że co dzień czymś innym sobie umilasz czas? ;)

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Sierpień 2013, 17:02:09 »
Większość rzeczywiście zrobiłem w te wakacje, kilka potraw już wcześniej.
No właśnie nie nudzi mi się, ale (bardzo) lubię gotować, więc jak mam więcej czasu to szaleję w kuchni :taniec:

(Potem zacznie się szkoła i całe dnie rozbite, brak czasu na wszystko i... i nie będzie gotowania)




Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Sierpień 2013, 14:31:45 »
Zupa.

Krem (powinno być nieco gęściejsze niż na zdjęciu) z marchwi z chilli. Z dodatkiem słonecznika na wierzchu.
W smaku jest słodko-ostro. Smaczne danie, ale nie na co dzień.






Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sierpień 2013, 14:47:15 »
Zdjęć nie będzie.

Udo z indyka b/k, b/s.
Pokroić na gulasz; rozmiar wg uznania. Posolić, wymieszać.
Boczek wędzony, najlepiej domowy.

Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy boczek, który następnie wyciągamy. Dodajemy miód. Podgrzewamy.
Wrzucamy indyka, podsmażamy, dodajemy kilka kawałków goździka, trochę rodzynek, śliwki suszone, podlewamy bulionem, dosypujemy papryki słodkiej, troszkę suszonych pomidorów. Dusimy z godzinę lub więcej, wg uznania.
Podawać z ryżem, posypać pietruszką.

Smacznego.

Aha. Można jako warzywo ugotować kolby kukurydzy.

Mniam....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Wrzesień 2013, 19:23:32 »
Kiedyś muszę spróbować  :taktak:

A ja dziś z omleto-manią. Kiedyś nie mogłem się oprzeć muffinką, teraz mnie ciągnie do omletów:





A wy lubicie zjeść takiego omleta na śniadanie? Raczej na słodko, z owocami, a może z serem i szynką? Zawsze mam problem z obróceniem omleta na drugą stronę - może macie jakieś sposoby na to?




Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Wrzesień 2013, 19:31:39 »
W zasadzie chyba omleta się smaży tylko z jednej strony - tak mnie przynajmniej uczono... :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Wrzesień 2013, 19:41:04 »
Szachowcu, co to za mufinką?
Też lubię omlety. Teraz mam na talerzu tortilla española albo frittata po włosku, czyli omlet z cebulką, boczkiem, ziemniakami, rozmarynem, kolendrą :). To cudo smaży się z obu stron, inaczej niż omlet.
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2013, 19:43:13 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi