później następuje wzrost do wartości zadanej
Nie za dobrze. Z moich pomiarów temperatury wody wynika, że wartość temperatury termobloku powinna być niższa o kilka stopni do końca ekstrakcji. Pisałem zresztą, że mam wrażenie, że sterownik elektroniczny lepiej radzi sobie od PIDa.
Takie wachania temperatury nie wróżą nic dobrego
Termoblok to nie HX ani bojlerowiec. Popatrz, co napisałem powyżej o termobloku. W bojlerze, z kolei, imho, ma być stała temperatura.
ale w przypadku UNO PROF Control Electronico także był zauważalny spadek temperatury mierzonej na termobloku podczas gdy w tym samym czasie temperatura mierzona w grupie kawowej zachowywała się stabilnie
W łodzi byłem załatwiać coś innego, tak że pomiary były robione przy okazji. Należałoby je powtórzyć porządnie, tj. zdławić przepływ wody i rejestrować wszystkie temperatury a na koniec zrobić ich wykresy.
może poproszę Krakusa jakby kiedyś był w okolicach Piotrkowa...
Raczej tam nie bywam, ale może Ty bywasz w Krakowie?
Algorytm powinien być tak dobrany aby na wyświetlaczu pokazywał to co dzieje się w grupie a nie na termobloku.
Myślę, że nie ma opcji. Najlepiej byłoby mierzyć temperaturę wody w okolicach prysznica, ale to już całkiem inna bajka. Z moich dotychczasowych pomiaró wynika, że dla pierwszej ekstrakcji temperatura wody rośnie do temperatury termobloku (tak do połowy ekstrakcji), a później mniej-więcej za nią podąża.
Januszu, myślę, że dla rozwiania problemów powinieneś spytać Hiszpanów o kilka rzeczy:
1) Co stabilizują w wersji Electronico?
2) Przez jaki czas należy wygrzewać ekspres przed ekstrakcją.
3) Czy przed ekstrakcją jest wymagany krótki flush?
4) Czy PID dostaje jakieś dodatkowe informacje (jakie?) o stanie ekspresu, czy tylko temperaturę termobloku?