Witajcie! Bardzo fajne forum i dużo treści, ale nie znalazłem odpowiedzi na taki oto temat: zaczynam poszukiwania (nie spieszę się) by zastąpić moją Silvę z Artisanem na coś bardziej profesjonalnego. Wy znacie chyba cały rynek, więc pewnie szybciej uda Wam się mnie nakierować we właściwym kierunku. Oto plan i wymagania jakie sobie stawiam przed przyszłym nabytkiem:
Przeznaczenie
Do użytku domowego. 4-6 kaw dziennie to maximum. Wszystkie w zasadzie mleczne, ale czasem zdarzy się espresso.
Ograniczeniem jest niestety głębokość ekspresu bo mam tylko ok 50 cm głębokości blatu, a warto by był płytszy. Zakładam więc głębokość na max 45cm i podobną szerokość. To niestety eliminuje np. Nova Simonelli Appia II, która bardzo mi się podoba i byłaby pewnie pierwszym wyborem...
Młynek
Myślę o urządzeniu które produkować będzie kawę wprost do kolby. Ważne by miało równomierny przemiał, ale nie musi mieć bajerów.
Budżet do 4000 PLN
Stylistyka: nie podoba mi się nic w stylu retro, ani nic kanciastego, więc odpada np. Mignon. Podoba mi się za to np. Nuova Simonelli G60, ale nie wiem czy jest dobry (ktoś korzysta?).
Ekspres
Za mało jeszcze wiem o HX, termoblokach, itd. Wiem tylko że nie może to być 1 bojler jak w Silvii, bo chcemy mieć możliwość pracy na kawie i mleku jednocześnie. Ale nie chcę też czekać 30 min na nagrzanie by po zrobieniu 1-2 kaw go wyłączyć. Fajnie jeśli będzie volumetryczny, ale to nie konieczność. Za to ze względu na rozmiary musi być 1-grupowy.
Budżet ok 10000-12000 PLN.
Stylistyka: Appia II Simonelli albo Rancilio Classe 5 / Epoca (niestety te wszystkie za głębokie). Podobnie jak z młynkiem nie podoba mi się retro (np. Rocket) czy klocki jak Bezzera ani nic zbyt nowoczesnego (Oscar). Czyli raczej ekspres klasyczny jak we włoskich barach: raczej stylistyka Cimbali M24 niż M21.
Czy przychodzą Wam do głowy jakieś ciekawe propozycje? Z góry wielkie dzięki za poświęcony czas na odpowiedzi. A może przesadzam z wymaganiami i powinienem do warunków domowych szukać prostszych i tańszych rozwiązań?