Autor Wątek: Graef Pivalla ES 702?  (Przeczytany 9303 razy)

Offline słoń

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Sage Barista Pro (SES878BTR)
  • Młynek: Sage Barista Pro (SES878BTR)
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Październik 2018, 19:12:10 »
Nie o to pytałem.

Offline MSL

  • Wiadomości: 698
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Październik 2018, 01:17:51 »
Skoro nikt Ci nie odpowiedział do tej pory to można raczej wysnuć wniosek, że nikt z tym sprzętem nie ma doświadczenia, co specjalnie zaskakujące nie jest. Mając na uwadze, na jakim forum jesteś.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Październik 2018, 07:56:28 »
Sam jestem ogromnie ciekawe, jak ten graef wypadł by w ślepym teście przeciwko ascaso basic czy gaggia classic. Ale skoro nikt go nie kupuje, to jakis powód musi być. Nie znaczy to, ze za te pieniądze jest (graef) zły, ale moze są lepsze w podobnym budżecie. Ale przyznać muszę, ze prezentuje sie dużo lepiej niż basic. Niestety wygląd kawy nie robi.
Zawsze może ktos kupić i zrecenzowac  :P  Moze nie będzie to wcale zły wybór.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2018, 07:58:35 wysłana przez Damian »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Październik 2018, 10:04:08 »
Jak by wypadł - pewnie bardzo podobnie.
Dlaczego jest niepopularny? Bo producent jest niepopularny i nie wiadomo co w razie awarii.
LMWDP #469

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Październik 2018, 13:37:52 »
Jak by wypadł - pewnie bardzo podobnie.
Dlaczego jest niepopularny? Bo producent jest niepopularny i nie wiadomo co w razie awarii.

Dlatego też warto wybrać coś innego, ale przecież "NIE O TO PYTAŁEM" :D :D :D

Nie o to pytałem.

Mogę Cię zapewnić, że od EC680 będzie lepszy.
Trudno o większe ścierwo od DL (sam miałem EC330s)

Offline słoń

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Sage Barista Pro (SES878BTR)
  • Młynek: Sage Barista Pro (SES878BTR)
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Październik 2018, 15:22:34 »
Skoro nikt Ci nie odpowiedział do tej pory to można raczej wysnuć wniosek, że nikt z tym sprzętem nie ma doświadczenia, co specjalnie zaskakujące nie jest. Mając na uwadze, na jakim forum jesteś.

I właśnie taki wniosek wyciągnąłem. Zadałem pytanie i umiem zinterpretować brak odpowiedzi.

Dlatego też warto wybrać coś innego, ale przecież "NIE O TO PYTAŁEM"
[...]
Mogę Cię zapewnić, że od EC680 będzie lepszy.

Po pierwsze: moje pytanie było bardzo precyzyjne. Na takie pytanie oczekuję precyzyjnej odpowiedzi. Patrz wyżej.
Po drugie: odpowiedź w stylu "Za te pieniądze możesz dostać dużo ciekawszy sprzęt" nie wnosi absolutnie NIC do dyskusji i traktuję ją jako nabijanie postów.
Nie lubię takich jałowych dyskusji ale zostałem sprowokowany.
To, że "X" (podstaw za "X" cokolwiek) będzie lepszy od EC680 to wiem, chociaż powiem Ci, że mam mojego EC680 od dwóch lat i przeszedł naprawdę spore modyfikacje, zdążyłem go już poznać na wylot i założę się, że gdybym zrobił Ci w nim espresso to nie odróżniłbyś w ślepym teście od tego z "X".
Pozdrawiam.
Słoń.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2018, 15:41:09 wysłana przez słoń »

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Październik 2018, 15:25:05 »

Dostałeś najlepszą informację - sprzęt nie warty pieniędzy, ale dalej w to brniesz

« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2018, 10:27:44 wysłana przez DrUsagi »

Offline jacek_wroclaw

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Greaf Pivalla
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudzień 2018, 18:15:34 »
Ja niestety jestem "szczęśliwym" posiadaczem tego ekspresu.

Ekspres ma ogromny problem z temperaturą kawy. Nieważne jak mocno nagrzeje się kolbę i filiżankę, espresso (25 ml) osiąga max. temp. 65C i jest po prostu nie do picia.
Max. temp osiągana przez ten ekspres to ok. 83C i jest to osiągalne dopiero po przelaniu ponad 200ml wody.

Właśnie otrzymałem ekspres z powrotem po drugiej reklamacji. Serwis nawet się nad nią nie pochylił, twierdzą, że wszystko jest w normie, a osiągane temperatury są w porządku ...

Zostałem więc właśnie z prawie nowym, bezużytecznym urządzeniem, MediaExpert w którym kupowałem ekspres twierdzi, że nie mogę się już odwołać ...

Czy ktoś z posiadaczy tego ekspresu ma podobne doświadczenia ?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudzień 2018, 18:45:20 »
Ja niestety jestem "szczęśliwym" posiadaczem tego ekspresu.

Ekspres ma ogromny problem z temperaturą kawy. Nieważne jak mocno nagrzeje się kolbę i filiżankę, espresso (25 ml) osiąga max. temp. 65C i jest po prostu nie do picia.
Max. temp osiągana przez ten ekspres to ok. 83C i jest to osiągalne dopiero po przelaniu ponad 200ml wody.



Zrób podwójne espresso, będzie łatwiej i cieplej  ;) 
Co do temperatury w filiżance która u Ciebie w porywach wynosi 65C. Ja często mam w filiżance 67C. Co jest zgodne z ekstrakcją przeprowadzoną na 88C.


Z innej beczki. Możesz spróbować espresso zrobione z Zelmera lub innego "przepalającego" wodę termobloku z Twoim Graefem.  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudzień 2018, 09:26:53 »
Tak się zastanawiam, @Jacek_Wroclaw masz instrukcję od ekspresu?
Pytam się, bo może być jeszcze  w ekspresie elektroniczna regulacja temperatury wody. W modelu ES85 była i działała dobrze.
Bym zapomniał. Zrób fotkę espresso najlepiej na tle ekspresu.  ;)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Halik

  • Gość
Odp: Graef Pivalla ES 702?
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Grudzień 2018, 16:57:30 »
MediaExpert w którym kupowałem ekspres twierdzi, że nie mogę się już odwołać

Najpierw odniosę się do tego zdania.
Media Expert to sobie może twierdzić...
Zawsze pozostaje Ci rzecznik praw konsumenta, którego telefon/pismo szybko potrafi ostudzić taką głupią gadkę, że "nie możesz się już odwołać", więc jeśli masz zastrzeżenie i jesteś przekonany o słuszności Twoich uwag, korzystaj z praw Ci przysługujących.

Natomiast jeśli chodzi o temperaturę, to według mnie jeśli w filiżance masz 65C jest odpowiednią temperaturą kawy. Inna kwestia, jakimi kombinacjami ją osiągasz, gdyż napisałeś, że 83 stopnie to jest maks, tylko gdzie masz tyle? Na wyjściu z grupy?
Biorę pod uwagę jeszcze jedną rzecz - możliwe, że się przyzwyczaiłeś do kawy zalewanej wrzątkiem, stąd odczucie, że ta z ekspresu jest zimna...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi