forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Herbata, czekolada, ziółka i inne => Wątek zaczęty przez: ranGo w 15 Maj 2013, 19:14:58

Tytuł: Cascara
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 15 Maj 2013, 19:14:58
Coś w tym stylu to CASCARA !!!

CASCARA w języku hiszpańskim oznacza skórkę lub łupinę i pochodzi z nowego sposobu recyclingu miąższu kawy, który otrzymujemy w ogromnych ilościach przed procesem mycia i suszenia ziaren. CASCARA potocznie zwana jest MASAKRĄ ;-) Po zaparzeniu otrzymujemy pyszny i niezwykły napar herbaciany, który jest delikatny w smaku, o aromacie jabłek, bzu, wiśni.. CASCARA łączy w sobie to, co najlepsze w kawie i w herbacie. Zawiera DUUUŻĄ DAWKĘ KOFEINY! ( http://www.klubgrawitacja.com/nowosci/cascara-zdrowa-nowosc-z-kofeinowym-wykopem/ (http://www.klubgrawitacja.com/nowosci/cascara-zdrowa-nowosc-z-kofeinowym-wykopem/) )
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: ziomiwan w 15 Maj 2013, 20:37:27
ranGo- aaaale to nie herbata. Herbatą jest tylko napar z liści krzewu herbacianego.
A napar ze skórki kawy może być ciekawy, ale gdzie można nabyć taką skórkę??
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: WS w 15 Maj 2013, 21:35:49
A napar ze skórki kawy może być ciekawy, ale gdzie można nabyć taką skórkę??
Na przykład YouBean.pl i Cafe Silesia. W smaku przypomina kompot z suszonych śliwek z owocowymi akcentami, wiśni i dzikiej róży.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: ziomiwan w 15 Maj 2013, 21:43:37
Hmmm... dziwi mnie, że za odpady produkcyjne trzeba zapłacić 27zł za 250gram. Ale chyba będę musiał zakupić skoro tak to opisujecie.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Joanna Bożek w 16 Maj 2013, 09:40:05
napar ze skórki kawy   :o to musi dziwnie smakować  :o aczkolwiek zaintrygowaliście mnie, jak gdzieś znajdę to też kupie  :)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 16 Maj 2013, 10:37:23
Z wiśni/jagody. ;) Pewnie owoc jak każdy inny, tylko pestkę ma bardziej użytkową.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Olak w 19 Maj 2013, 09:48:52
to musi dziwnie smakować

Nie tak bardzo dziwnie. Doskonale orzeźwia i smakuje, w przeciwieństwie do kawy, nawet przestudzone. Jak wyżej wspomniano - trochę jak kompot z suszonych owoców z odrobiną kawy. Faktycznie dla smakoszy, bo nie każdemu przypada do gustu. Ja najczęściej piję w pracy.
CS obecnie nie ma, ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawi.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Maj 2013, 10:04:39
Mnie cascara wcale nie smakuje. Nijak się ma do suszonych śliwek czy bzu, może bardziej przypomina hibiskusa. Mnie oprócz kawy chyba nic nie smakuje :). A kawa często zyskuje, stygnąc.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 30 Sierpień 2013, 12:44:19
No i cascara nie doczekała się swojego wątku. ::)

W każdym razie, chciałem się podzielić wrażeniami po spożyciu. :blue:

Dla mnie cascara smakuje jak wytrawny kompot z suszu o tytoniowych, wędzonych aromatach. Na czysto trochę pusta, ale z miodem i z cytryną dopełnia się idealnie. Pierwsze wrażenie dość przeciętne, ale nie mija kilka dni i chcesz znowu. :pycha: Aha, robię nieco mocniej niż w przepisie 10 g/ 250 ml i parzę 10 minut.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 30 Sierpień 2013, 12:51:49
Więc załóż taki wątek  :)
Off-Topic:
Coś się taki nieśmiały ostatnio zrobiłeś...
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 30 Sierpień 2013, 12:56:23
Stwierdziłem, że łatwiej będzie z tego wydzielić, niż ten przenosić do nowego, ale może się mylę w technicznych kruczkach.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 30 Sierpień 2013, 12:59:09
A w sumie to ciekawe czemu jeszcze listków kawowca się nie zaparza jak herbaty. A z gałązek robić wykałaczki można. A z korzonków jakieś nalewki  ::)

I tym sposobem nic się nie będzie marnować  ;)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: manfred w 29 Wrzesień 2015, 12:41:10
Dla mnie cascara smakuje jak wytrawny kompot z suszu o tytoniowych, wędzonych aromatach.
Dla mnie to jest straszny smak. Nie piłem nigdy wcześniej czegoś tak ... no sam nie wiem. Już chyba tylko kawa forte ma gorszy smak. Natomiast dodając miód i kilka kropel cytryny wtedy odkrywany Cascarę na nowo. Poznajemy nowe smaki tylko kogo to zasługa cascary czy miodu malinowego w połączeniu z cytryną?

Mnie oprócz kawy chyba nic nie smakuje

Poproszę przycisk Lubię to  :taktak:
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 29 Wrzesień 2015, 12:51:53
Ja zaparzyłem cascarę w syfonie i wyszedł taki kompocik, dla mnie przyjemny smak.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 01 Październik 2015, 22:28:17
Dostałem kiedyś od, nieistniejącej już w Szczecinie, Spalarni Kultury taką paczkę i za nic w świecie nie miałem pomysłu jak to pić aby miało smak...
 (http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/01/4b762364568e754240991cdd989e93ea.jpg)
Sprawdzało się tylko na znajomych żadnych przygód, aby sami stwierdzili, że im nie smakuje.
Chyba odpalę jeszcze dziś syfon i zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 01 Październik 2015, 22:29:29
Ja mam cascarę od Rogera - dla mnie świetna!
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 01 Październik 2015, 23:06:17
Szybka aktualizacja i jest różnica, ale jednak nie... to nie moje smaki.. chociaż zrzucę to na czas, przez ktory to opakowanie mi towarzyszy...
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/01/73e20eda976ee0b9cffd11861c35dada.jpg)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 01 Październik 2015, 23:31:59
Większość cascar, które piłem, same w sobie są wodniste. Doprawione cold brew może być mistrzowskie. Potraktuj to jak wywar podstawę, nie jak napój sam w sobie.

Chyba, że nie przepadasz za kompotami i podobnymi wywarami z suszu, to wtedy tak, nie ta bajka.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 01 Październik 2015, 23:51:02
Mam tego jeszcze sporo, wiec będę testował. Jak znajdę swój smak to z pewnością go opublikuje, dzięki za wskazówki :)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: malkos w 02 Październik 2015, 10:39:03
Mi osobiście Cascara najbardziej smakowała jak się parzyła z 15-20 minut :)
Taki smaczny cytrynowy hibiskus :)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: manfred w 03 Październik 2015, 14:20:37
Ja musiałem się pożegnać z jedną z palarni bo mi to w gratisie dali ;-)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 30 Grudzień 2016, 20:44:04
Minął ponad rok od ostatniego wpisu. Moje refleksje w niniejszym wątku nie były łaskawe, ale mam garść nowych, chyba pozytywnych doświadczeń. Czy coś się u was zmieniło w percepcji cascary?

Nie wiem jeszcze jak to jest z kofeiną. RanGo pisze, że cascara ma jej dużo. Niektórzy twierdzą, że nie ma wcale. Na pewno cascara ma dużo cukrów, pewnie fruktozy. Może mieć to negatywny wpływ na nasze samopoczucie...
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Federerer w 30 Grudzień 2016, 22:03:49
Ja pijam w pracy bez dodatków. Smak mi się kojarzy bardziej z wędzonymi jabłkami czy gruszkami. Ogólnie jestem wielkim fanem kompotu z suszu, więc cascara też mi podeszła. Za chwilę spróbuję z miodem i cytryną...
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 22 Styczeń 2017, 21:39:48
Cascara wymaga długiego zaparzania a nawet gotowania lub spożycia wprost. Kilkuminutowe zaparzanie to za mało, by wydobyć to, co najlepsze. Te suszone owoce mają niebywałą słodycz, bardziej chyba intensywną niż popularne owoce, takie jak jabłka, śliwki, wiśnie. Ciekawy jest też aromat cascary. Próbowałem ostatnio czekolady z niewielką jej zawartością. Ten aromat jest bardzo wyraźny, słodki :).
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 25 Czerwiec 2017, 15:16:55
Znalazłem dziś odrobinę cascary z najlepszej plantacji świata czyli Hacienda la Esmeralda w Panamie. Dla porównania zaparzyłem też cascarę, którą można kupić w naszym sklepie, z Hacienda Sonora w Kostaryce. Esmeralda wizualnie wydaje się bardziej atrakcyjna, cząstki owoców są duże, mięsiste, wydają się słodkie. Sonora bardziej przypomina herbatę, cząstki są drobne, twarde i suche. Efekt cuppingu był zaskakujący. Sonora (Villa Sarchi) smakowała mi bardziej niż Esmeralda (Geisha), bardziej słodko. Po lewej stronie jest Sonora, Esmeralda po prawej:

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170625/0ef9039354d629644647e89115af2de4.jpg)

Przy okazji na etykietce mamy przepis wg Hacienda Esmeralda: 10g/200ml, woda o temperaturze 96 stopni, czas zaparzania 7 minut.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: manfred w 25 Czerwiec 2017, 15:52:06
To jest herbata?
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 25 Czerwiec 2017, 16:30:40
To jest suszony owoc kawowca pozbawiony pestki.

Marek.

Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: mr_blend w 25 Grudzień 2017, 01:39:53
Trzecia fala świąt!

Dziś u mnie w domu cascara zastąpiła kompot z suszu :D 36g/1000ml, 10 minut parzenia - chciałem uzyskać intensywny napar. Dodałem do tego suszone śliwki, morele, miód, pomarańcze i goździki. Jak dla mnie bardzo na "+" ;) 

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: trez w 25 Grudzień 2017, 15:44:58
Kompot z suszu to pierwsze co pomyślałem jak spróbowałem swojej pierwszej cascary :)
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: xstormx w 03 Maj 2019, 18:51:45
Naszła mnie dzisiaj ochota na cascare. Kiedyś kupowałem u Mastro Antonio ale widzę, że w ofercie brak.
Gdzie warto się zaopatrzyć?
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Damian w 03 Maj 2019, 19:12:19
Na pewno swiezopalona.pl i coffedesk.pl. Nie wiem jak reszta.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Maj 2019, 19:12:46
https://sklep.javacoffee.pl/pl/kawa/364-cascara-panama-finca-elida-estate.html
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 06 Maj 2019, 13:00:41
Problemy z cascarą, jej dostępnością, wynikają chyba z nowelizacji prawa w EU. https://www.perfectdailygrind.com/2017/03/cascara-banned-mixed-messages-eu/
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: maciekz w 11 Maj 2019, 00:38:43
@DrUsagi odgrzewasz bardzo starego kotleta  ;) i tamten problem dotyczy głównie Zjednoczonego Królestwa (i tam rzeczywiście masowo przestali sprzedawać).
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Draakhan w 13 Kwiecień 2020, 11:54:11
Pobawię się w archeologa i odkopię stary temat ;)

Czy ktoś z Was próbował może robić nalewkę z cascary? Mam opakowanie cascary, która tak średnio schodzi i zastanawiałem się, czy coś ciekawego wyszłoby, jakby zrobić z niej nalewkę.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: arizonaoov w 26 Listopad 2020, 22:20:35
To i ja odkopie. Pierwsze spotkanie w Cascara mialem w tym roku w kawiarni speciality (kiedy te jeszcze byly otwarte...), gdzie byla w menu, wiec zamowilem.
I w zasadzie smakowalo bardzo nieslodkim, zbyt goracym kompotem ze sliwek. Gdzies w dalekim tle kawa. Ale glownie nuty nibiskusa, rooibos - generalnie nielubianych przeze mnie herbat. Tak miala sie skonczyc moja przygoda z cascara.
Natomiast kilka miesiecy pozniej w jednej z palarni z ktorej dosc regularnie zamawiam kawe cascara zostala wprowadzona i w ramach reklamy tego faktu probki zostaly dorzucane do zamowien.
No dobrze, nawet byl przepis na opakowaniu. Zaparzylem. Bylem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ciagle jestem. Probki starczyly na jakies trzy "herbatki". Teraz brakuje mi tego naparu i chcialem poszukac na forum ktora cascara lepsza, ktora gorsza, a tu zonk. Temat zupelnie niepopularny :) Na rynku widze latwo dostepne cascary z Panamy i Rwandy. Rwande dostalem w probce, czas na Paname!
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 27 Listopad 2020, 10:31:41
@arizonaoov ja znam tylko jedną - Cascara Bolivia Gejsha, poczęstował mnie nią Goran i mimo, że nie stałem się jej codziennym użytkownikiem to jest w mojej ocenie całkiem godną alternatywą dla herbaty. W EC masz zdaje się nadal dostępność.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: rubin w 28 Listopad 2020, 14:51:04
Cascara od Gorana bardzo dobra. Ale dużo lepiej mi pasuje w Cold Brew - jest dużo mocniejszy napar.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: WaAaFeL w 13 Styczeń 2021, 15:50:43
Cascara od Gorana bardzo dobra. Ale dużo lepiej mi pasuje w Cold Brew - jest dużo mocniejszy napar.
Potwierdzam cascara od Gorana jest bardzo smaczna (wg mnie kompot z suszu lekko kwaśnawy - pycha) i tak samo mi CB podchodzi z tego lepiej.
Napisałeś że jest to napar mocniejszy i tu pytanie czy wiadomo mniej więcej ile tego można wypić? Przyjmując że dziennie pijam mniej więcej 2 kawy, jedną z rana z AP z +-18g kawy i kawiarkę 4tz też z 18g kawy, czy śmiało mogę podpijać kompocik z cascary czy pasuje jedną z tych kaw nią zastąpić by nie mieć problemów ze snem czy po prostu nadmiarem kofeiny. Wiadomo czy to jest mocniejsze/słabsze/równe kawie? CB zrobiłem z 30g/500ml.
Dziś też spróbuje zrobić słabsze i zobaczę czy efekt końcowy będzie zadowalający w smaku bo na nim mi głównie zależy a nie na tej mocy.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: rubin w 16 Styczeń 2021, 10:53:50
Ja w lecie obok kawy wypijałem całe mizudashi (700ml) CB z tej Cascary i nie czułem nadmiaru. Wg mnie Cascara nie ma dużo kofeiny.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Jack S. w 15 Lipiec 2021, 13:55:11
Pytanie:
Jak parzyć Cascarę. Jakie proporcje. Jakie metody?
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: WS w 15 Lipiec 2021, 14:19:06
Na przykład we French Pressie. Temperatura wody 95°C, czas parzenia 8 minut.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Jack S. w 15 Lipiec 2021, 15:52:19
Czy 18g/250 jest OK?
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: WS w 15 Lipiec 2021, 18:14:51
Jeżeli Ci smakuje, to jak najbardziej ok. Najczęściej stosuję 6 g cascary na 100 g wody.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 15 Lipiec 2021, 18:36:26
Mam jedną torebkę, jeszcze nie spróbowałem, bo nie wiedziałem jak. Może w weekend trzeba odpalić  :o
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: rubin w 15 Lipiec 2021, 23:23:39
Jeżeli Ci smakuje, to jak najbardziej ok. Najczęściej stosuję 6 g cascary na 100 g wody.
Te same proporcje i cold brew - zimna woda i na 6h do lodówki. Na lato super!
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 15 Lipiec 2021, 23:53:20
Jeżeli Ci smakuje, to jak najbardziej ok. Najczęściej stosuję 6 g cascary na 100 g wody.
Te same proporcje i cold brew - zimna woda i na 6h do lodówki. Na lato super!

Bez żadnych dodatkow? I jaki wychodzi smak takiego gold brew?
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: jakub_stanecki w 16 Lipiec 2021, 22:35:16
Bez żadnych dodatkow? I jaki wychodzi smak takiego gold brew?
rewelacyjnie :D
w butelce albo dzbanku ;)
ale ja wstawiam na noc - i rano przelewam z butelki do dzbanka
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: rubin w 17 Lipiec 2021, 09:21:05
Jeżeli Ci smakuje, to jak najbardziej ok. Najczęściej stosuję 6 g cascary na 100 g wody.
Te same proporcje i cold brew - zimna woda i na 6h do lodówki. Na lato super!

Bez żadnych dodatkow? I jaki wychodzi smak takiego gold brew?
Mi się najbardziej kojarzy z kompotem z suszu ale bez cukru, o mocno intensywnym smaku i lekko herbacianych nutach. Bardzo dobre.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 17 Lipiec 2021, 17:40:50
Zrobiłem w proporcji 36 / 600 g i na 6 h do lodówki. Rzeczywiście wyraźne nuty herbaciane i taki owocowy posmak trochę jak kompot z suszu. Bardzo orzeźwiające w upale. Dzięki za motywacje do spróbowania 

Zastanawiam się jeszcze czy jutro nie zmniejszyć trochę dozy, bo co prawda cierpkosc jest przyjemna i nie przesadzona, ale macerat wyszedł raczej  dość mocny.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: rubin w 17 Lipiec 2021, 20:02:27
Możesz krócej trzymać - 4h na przykład.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 17 Lipiec 2021, 23:32:47
Spróbuje, ale w następnej kolejności. Widzę, że niektórzy sugerują dozę 4-maks 5 g, zobaczymy jak wyjdzie.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 18 Lipiec 2021, 19:41:23
Zrobiłem inny eksperyment i wczoraj po nieco zbyt mocnym maceracie zalałem owoce jeszcze raz. Po 12 h w lodowce wyszedł wyraźny smak (bynajmniej nie lura), ale dużo delikatniejszy i tez smakowity. Nieco więcej aromatu owocowego i mniej cierpkosci.
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 02 Marzec 2024, 14:33:18
Kilka dni temu odkryłem ten temat i szkoda by coś w nim nie napisać.
Temperatury za oknem poszły ładnie w górę mnie się chce coraz częściej pić a w szafce z dobrobytem kawowym stoi takie coś.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Dzisiaj zrobiłem sobie to tradycyjną metodą we french pressie 18g Cascary i 300g wody 95°C  czas 8minut po tym powolne wyciskanie iii wyszło takie klarowne tak subtelne leciutki kompocik z nutkami suszonej śliwki.
A co tutaj pisać zobaczcie sami ja idę robić kolejną szklaneczkę :taktak:

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]


Jka
Tytuł: Odp: Cascara
Wiadomość wysłana przez: Jka57 w 11 Marzec 2024, 21:14:50
W tym napoju coś jest już któryś dzień z rzędu wieczorem zanim pójdę spać rozbawiam się z dwoma takimi porcjami.
Dobrze że mam 10 paczuszek zarezerwowanych.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Jka