Autor Wątek: Costa Rica Hermosa Honey – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 1500 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Costa Rica Hermosa Honey – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 22 Styczeń 2020, 20:49:47 »
Costa Rica Hermosa Honey – palarnia kawy Euro Cafe

Arabika odmiany Red Catuai, sposób obróbki – Honey, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka są ładne, niepołamane i równo palone. Mają aromat słodkich cytrusów z kwiatowymi nutami i orzechowym akcentem. W przemiale dominują słodkie cytrusy (mandarynki).

Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia nieco ponad 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na gram kawy, w czasie preinfuzji mieszanie łyżeczką. Później polewanie w czterech porcjach co 30 sekund, dwie ostatnie mniejsze, 2/3 i 1/3 w porównaniu do początkowych. Po dwóch pierwszych zalaniach mieszanie przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa są jasne owoce i słodkie cytrusy z nutą przypieczonej skórki chleba. Po spróbowaniu delikatna kwaskowatość jasnych owoców (na początku z dominacją słodkich cytrusów, później także z akcentami słodkich jabłek i delikatnymi orzechowymi nutami. Drip jest zdecydowanie dobry. Delikatnie kwaskowaty, z dużą ilością słodyczy, jak na metodę obróbki Honey przystało, bez goryczki. Dobrze zbalansowany, intensywny, równy w smaku, owocowo - słodki. Posmak podobny, miły i trwały, z czasem przechodzący w orzechowo – czekoladowy. Przy wyższej temperaturze parzenia i dłuższym czasie parzenia w naparze pojawiało się więcej orzechowych akcentów. Wrażenia były dobre, ale wolałem dripy bardziej owocowe. 
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia  – 120 sekund, przemiał dosyć drobny. Wrażenia podobne do dripa, dominujące słodkie cytrusy, ale z większą ilością orzechów. Napar dobry, odpowiednio słodki, intensywny  i wyrazisty, z długim i trwałym przyjemnym posmakiem.
Costa Rica Hermosa Honey to dobre ziarenka do metod alternatywnych, gwarantujące miłe wrażenia w filiżance. Dają owocowy, słodki napar, złożony w smaku, pozbawiony goryczki. Jeżeli ktoś lubi "naturalnie" słodką kawę, na dodatek pochodzącą z ojczyzny obróbki Honey, na pewno będzie z niej zadowolony.

Offline djoj

  • Wiadomości: 28
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Lelit William P72
Odp: Costa Rica Hermosa Honey – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2020, 14:39:13 »
Mam od nich jeszcze trochę Costa Rica La Falda Sarchimor Honey.
Z aeropresu słodka i przyjemnie owocowa, z nutą gryczanego miodu. Dla mnie rewelacja.
Opisywanej przez Ciebie (mojej w sumie też) kawy już nie ma niestety na stronie sklepu. Warto jednak wypatrywać.
Ma tylko jeden minus - w ręcznym młynku mieli się jak otoczaki.

Zaparzam według tego przepisu 17 z handground:
https://handground.com/grind/66-recipes-for-amazing-aeropress-coffee

    Brew Style: Inverted
    Coffee: 18 grams (sprawdza się też bardzo dobrze z podwójną dozą na dwie filiżanki i późniejszym dolaniem gorącej wody)
    Grind Size: Setting 3 on Handground
    Water: 200 grams at 205F
    Water-to-Coffee Ratio: 11:1
    Brew Time: 2:00
Method

    Add 100 g of water at 205F for 30 seconds and stir
    Add the rest of the water (100g) and place the cap on the Aeropress
    Wait until 2:00 and turn up to press for 20-30 seconds.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi