@rubin Cieszę się że zwracasz na to uwagę. Jednak nie sądzę, aby była jakakolwiek zła wola ze strony forumowiczów, to po prostu problemy w komunikacji. Często formułując jakiś komunikat nie do końca bierzemy pod uwagę jak zostanie odebrany, szczególnie w przypadku komunikacji zapośredniczonej przez media cyfrowe. Myślę, że to jest kwestia każdej specjalności, że nie poleca się czegoś wątpliwej jakości na czym można się przejechać. W danym gronie wydaje się to oczywiste, ale nie dla kogoś z zewnątrz. Dlatego kochani, mój apel jest taki jak zawsze. Jak odpowiadacie komuś kto jest zielony w danym temacie, to wyobraźcie sobie, że siedzi przed Wami ktoś z Waszej rodziny, kogo bardzo lubicie, ale w temacie kawy nie wie zbyt wiele.
@Officzek to wygląda dokładnie tak jak napisał mlopus. Kupując tanie kawy ich jakość jest loterią. Jak kupujesz chiński śrubokręt za 25% ceny markowych, konkurencyjnych produktów, to oczekujesz, że będzie tak samo dobry po wkręceniu 10, 100 i tysiąca śrubek?
Jak coś polecasz to stajesz za tym produktem, dlatego nikt rozsądny nie poleci produktu, który raz może być dobry, a dwa razy paskudny. Zdarzało mi się pić marketowe kawy, które były poprawnie wypalone i rozsądnej jakości, jednak te same kawy innym razem były paskudne i spalone. Policz sobie ile zapłacisz za te wszystkie nietrafione próby, gdzie ziarno nie tylko nie będzie dobrze smakować, ale także jego jakość będzie bardzo niska. Czy nie lepiej kupić od osoby, która sprzedaje towar dobrej jakości i dba o to były to dobrej jakości ziarna, bo swoim imieniem za to ręczy?
@jakub_stanecki to chyba nie do końca tak jak piszesz z uznawaniem jakości kawy. Ile smaku w tej kawie z kawy? Bo większość osób, które pijają takie kawy, sypie do nich cukier i dodaje mleko. Nie żebym uważał, że jest to złe, każdy może sobie używać czego chce. Ja po prostu lubię smak dobrej kawy, więc kupuję kawę, która mi smakuje, nie mogę polecić czegoś co mi nie smakuje.
Ponieważ kawa jest poniekąd owocem to weźmy taki przykład - truskawki. Jeśli dodamy do nich mocno słodzonej śmietany, to prawie każde da się zjeść bez grymaszenia. Jednak jeśli spróbujemy ich bez dodatku, to stwierdzimy, że jedne są pyszne naturalnie słodkie i pełne intensywnych aromatów, inne są nijakie, a jeszcze inne kwaśne, gorzkawe czy z posmakiem chemii. Tak samo jest z kawą. Jeśli dodamy innych składników które znacząco zmienią jej charakter, to większość jest ok. Przecież gdyby były nie do wypicia, to nie byłoby tych produktów po kilku latach na rynku.
Nie mogę się zgodzić z tym, aby obiektywną jakość kawy wnioskować z tego, że dużo ludzi ją pije. Najtańszą wódkę też dużo osób pije i jest zadowolonych. Czy to znaczy, że jest dobrej jakości i smaczna ? Poleciłbyś taki produkt? Można powiedzieć, że tania wódka nie jest do smakowania, ale czy nie tyczy się to także taniej, masowo produkowanej kawy?
Inny może lepszy