Brazil Fazenda Santa Lucia Honey – Swiezopalona.pl
Arabika odmiany Yellow Catuai, sposób obróbki Honey. Palenie jasne, przeznaczone do alternatywnych metod parzenia kawy.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario „W” i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 94°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, mieszanie przez kołysanie dripperem po pierwszym zalaniu, polewanie dosyć intensywne w czterech porcjach.
Wrażenia zgodne ze sklepowym opisem. To znaczy brzoskwinie, miód i mleczna czekolada w aromacie ziarenek. Brzoskwinie i miód w aromacie dripa, a po spróbowaniu dominują słodkawe brzoskwinie plus delikatne akcenty czekoladowe i sporo słodyczy. Przy dłuższej ekstrakcji i wyższej temperaturze parzenia, nut czekoladowych jest nieco więcej, ale nie psują one dobrego wrażenia. Posmak podobny, z czasem z akcentami czekoladowymi i jaśminowymi. Drip jest zdecydowanie fajny. Owocowy, słodki, z niewielką kwaskowatością i miłym posmakiem.
- Taką Brazylię, to ja mogę pić – można by na koniec powiedzieć.