Autor Wątek: Konsystencja espresso - do czego podobna?  (Przeczytany 2356 razy)

Offline Paweł86 Mężczyzna

  • Wiadomości: 50
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Konsystencja espresso - do czego podobna?
« dnia: 01 Marzec 2016, 23:42:47 »
Szanowni,
po jednej z forumowych dyskusji, zacząłem trochę myśleć o konsystencji dobrego espresso. Poszukałem na forum, trochę pojawia się opowieści, ale często stosujemy przymiotniki typu "kremowa", "gęsta", "wyraziste body" etc. To fajnie brzmi, ale zwłaszcza dla początkujących, którzy uczą się i dążą do 'ideału', jest dość niejasne (subiektywizm tego, co dla kogo znaczą przymiotniki).

Proponuję zatem małe ćwiczenie na skojarzenia - wpisujcie, proszę, do jakich innych substancji (przepraszam za słowo - brakuje poetyckich określeń) porównalibyście pożądaną, dobrą konsystencję espresso - tylko nie piszcie przymiotników i określeń przymiotnikowych, poetyckich, metaforycznych, ale rzeczowniki - inne produkty spożywcze, które mają właśnie taką konsystencję.

Mam nadzieję, że to będzie pomocne dla forumowych debiutantów poszukujących espressograla.


Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Konsystencja espresso - do czego podobna?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2016, 00:38:06 »
konsystencja - tłuste, zimne mleko ;)
w miarę upijania z filiżanki coraz rzadsze :ups:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Konsystencja espresso - do czego podobna?
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2016, 02:58:50 »
Żentyca  prosto z lodówki tylko smaki inne

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi