Autor Wątek: Kanałowanie a ... backflush  (Przeczytany 13187 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Lipiec 2017, 22:16:36 »
Niektórzy robią espresso do mrożonych kubków... ;)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Lipiec 2017, 22:21:23 »
Ale co to ma do rzeczonej stabilności temperatury podczas ekstrakcji? Wbij tę sondę w sitko z kawą i wtedy dokonaj pomiaru temperatury w trakcie zaparzania. Wyniki pokaż nam w postaci funkcji czasu...

Zaraz, zaraz. Czynnik zewnętrzny czyli w tym przypadku oddziaływanie cieplne nie ma znaczenia na temperaturę ekstrakcji. Wybacz, ja tego nie kupuję.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Lipiec 2017, 22:24:44 »
Czy możesz swoją ostatnią myśl raz jeszcze napisać innymi słowy? ;)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Lipiec 2017, 22:37:24 »
Czy możesz swoją ostatnią myśl raz jeszcze napisać innymi słowy?


Pisałem o tym wcześniej w tym temacie. Myślę, że to wystarczy. Nie chcę spowodować kłótni.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3170
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Lipiec 2017, 23:11:12 »
Niektórzy robią espresso do mrożonych kubków...
No popatrz, popatrz... A ja wiedziałem tylko o rozlewaniu limoncello do mrożonych kieliszków...

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lipiec 2017, 01:53:07 »
Co więcej (informacja z drugiej ręki sprzedana mi przez baristkę podczas warsztatów) - podczas jednej z edycji mistrzostw świata baristów jakiś Azjata używał mrożonych kolb z całkiem dobrymi rezultatami! :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Lipiec 2017, 09:36:13 »
Sam jakoś szczególnie nie pałam miłością do NPF, ale uważam że korzystając zeń, nic nie tracimy na jakości espresso. Wpływ środowiska na proces zaparzania nie jest specjalnie widoczny i znaczący. W końcu to ekspres ma zapewnić gorącą wodę i odpowiednie ciśnienie. To czy wokół sitka temperatura otoczenia wynosi 80 stopni czy 20, moim zdaniem ma marginalny wpływ na walory zaparzonej kawy. Jeśli nawet zauważymy coś złego w filiżance, to możemy to skompensować odpowiednimi ustawieniami maszyny. O wiele ciekawszy i bardziej znaczący jest wpływ klimatu otoczenia na pracę młynka...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3170
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lipiec 2017, 10:08:36 »
znaczący jest wpływ klimatu otoczenia na pracę młynka...
Ciekawe rzeczy piszesz. Zauważyłem, że klimat (a właściwie wilgotność) ma wpływ na ziarna, ale że na proces mielenia?

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lipiec 2017, 10:21:33 »
W jakimś artykule (chyba na coffeedesku) był wywiad z baristą z Rzymu, który mówił, że inaczej ustawia młynek rano i inaczej po południu - właśnie ze względu na wilgotność i temperaturę otoczenia. Dla mnie to kosmos, ale ja nie jestem baristą  :evil:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Lipiec 2017, 10:49:27 »
Znany hit drogich młynków czyli Mythos ma nawet specjalną komorę klimatyczną wokół żaren, po to by uniezależnić proces od zmiennych warunków otoczenia...

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Lipiec 2017, 13:26:37 »
znaczący jest wpływ klimatu otoczenia na pracę młynka...
Ciekawe rzeczy piszesz. Zauważyłem, że klimat (a właściwie wilgotność) ma wpływ na ziarna, ale że na proces mielenia?

oj ma, mam pomiar wilgotności w  F64 Evo i ostatnio na monsunowej prawie codziennie zmieniam ustawienia kilka ząbków a to w prawo a to w lewo. Co więcej jak odczytuje względną wilgotność to właściwie z góry wiem w którą stronę, co pozwala jedną kawę zaoszczędzić.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3170
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Lipiec 2017, 13:47:52 »
ostatnio na monsunowej prawie codziennie zmieniam ustawienia
Czekaj, ale Ty mówisz o sytuacji, gdzie ziarna poleżały trochę w hopperze, czy o ziarnach świeżo zasypanych z torebki/pojemnika? Że ziarna schną/wilgotnieją i że ma to wpływ na przemiał, to wiadomo. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że zmiana wilgotności ma wpływ na sam proces przemiału.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Lipiec 2017, 20:21:57 »
Mythos ma nawet specjalną komorę klimatyczną wokół żaren, po to by uniezależnić proces od zmiennych warunków otoczenia...

Perger znowu zamiast podgrzewania temperatury ziaren w Mythosie, poleca single dosing robiony z ziaren wyjtych bezpośrednio z zamrażarki (oczywiście zapakowanych próżniowo, żeby nie łapały tam wilgoci i zapachów). Zamówiłem od Ciebie 2,5 kg ziarna, przetestuję jak się to sprawdza pod espresso. Pod przelew, jestem bardzo zadowolony z rezultatów.

Swoją drogą jak ktoś ma zacięcie to do przeczytania tu: http://www.nature.com/articles/srep24483
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2017, 20:24:55 wysłana przez pj.walczak »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3170
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Lipiec 2017, 20:34:02 »
poleca single dosing robiony z ziaren wyjtych bezpośrednio z zamrażarki
Szczerze mówiąc, brzmi to bardzo roztropnie. Trzeba tylko mieć młynek, który nie chomikuje.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Lipiec 2017, 20:37:16 »
Szczerze mówiąc, brzmi to bardzo roztropnie. Trzeba tylko mieć młynek, który nie chomikuje.
Tak on mieli na EK43, więc nie ma problemu.
Ale jak skończę modyfikować mój stary/nowy K10 to też powinno być nieźle :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi