Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1064216 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3375 dnia: 13 Listopad 2019, 08:24:41 »
14 gram to za mała doza do podwójnego sitka w Dream PID. Zwiększ dozę do 16 gram, i trochę grubszy przemiał tak aby nadal mieć uzysk w okolicach 40 gram w 30+ sekund.

Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3376 dnia: 14 Listopad 2019, 16:29:16 »
Zwiększyłem dozę i jest znacznie lepiej. Dodatkowo zastosowałem technikę od kolegi z innego wątku (link poniżej)! Bardzo ciekawa (używa się tylko dystrybutora - ubijenie bez tampera) i co najważniejsze działa :)
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=109.870

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3377 dnia: 14 Listopad 2019, 17:06:27 »
Brawo. Teraz szlifuj technikę i kupuj dobre ziarna :)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3378 dnia: 14 Listopad 2019, 17:43:52 »
Koledzy, czy zawsze trzymacie się zasady zostawienia 1-2 mm przestrzeni między prysznicem, a ciastkiem? Czy dobrze mi się wydaje, że ta zasada dotyczy przede wszystkim mocno ubitych przy tampingu ciastek?

Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3379 dnia: 16 Listopad 2019, 16:53:54 »
Po kolejny próbach, zauważyłem że zmiana ilości kawy w sitku o koło 0.5g ma spory wpływ na uzysk jaki dostaje w ciągu 30 sec.

Teraz nasuwa mi się pytanie czy powinienem trzymać się np. cały czas 16g kawy i zmieniać ustawienia młynka? (zamiast tampera używam dystrybutora do kawy wiec zakładam ze ten element w przygotowaniu kawy będzie w miarę stały - powtarzalny). Czy może manewrować ilością w sitku aby uzyskać uzysk około 1:2-2.5?

Dodatkowo czy istnieje jakaś ogólna zasada związana z temperaturą podczas ekstrakcji? Np kawa jest za lekko za kwaśna to podniesienie/obniżenie temperatury może na to wpłynąć (bez zmiany innych parametrów)?

Offline Miczeq Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: ascaso steel duo pid, V 60, tygielek
  • Młynek: fiorenzato f4e nano, comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3380 dnia: 16 Listopad 2019, 17:25:01 »
Im wyższa temperatura tym więcej goryczki (ale ja 94 nigdy nie przekraczam); im niższa, tym więcej kwasków.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3381 dnia: 16 Listopad 2019, 18:19:09 »
Aby nie zmieniać wielu parametrów na raz zostaw dozę stałą. Wybierz coś między 16-17 gram i się tego trzymaj.
Załóżmy że to 16 gram.
Uzysk to: to chyba najprostszy parametr do zmiany. Od 24 gram dla ciemnych mieszanek aż po 48 dla jasnych singli.
Temperatura - 94-96 stopni w większości przypadków będzie odpowiednie. Dla bardzo ciemnych kaw i małych uzysków zejdź do 92 C. Dla bardzo jasnych idź w górę do 98 C.
Ostatni parametr czas: od 25 aż do 35 sekund dla największych uzysków. Plus preinfuzja. Czas jest tylko wynikowym parametrem grubości przemiału i zakładanego uzysku.
Espresso to prosty napój.

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3382 dnia: 27 Listopad 2019, 13:44:16 »
Chciałem się pochwalić że po dwóch miesiącach pracy na nowym sprzęcie, czyli zrobieniu ok 200 espresso właśnie przed chwilą zrobiłem perfekcyjnego shota ☺. Dla równowagi kawa poranna była kompletnie nie udana. Tak apropo szybkości progresu w przypadku home baristy bez profesjonalnych szkoleń uczącego się na własnych błędach oraz forach i YT.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3383 dnia: 27 Listopad 2019, 13:48:29 »
Dobra, dobra a gdzie dowody tego perfekcyjnego shota? ;-) Zdjęcie pewnie masz bo wypada teraz oprawić i na ścianę powiesić ;-) Oj ile ja przedniej kawy przelałem przez zlewozmywak bo chciałem na kiepskim młynku przyoszczędzić  :picardpalm:  Powodzenia

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3384 dnia: 27 Listopad 2019, 14:07:26 »
Pics or it didn't happen  :). Mam nadzieję, że to nie był wypadek przy pracy i jutro uda mi się powtórzyć dzisiejszy sukces.

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3385 dnia: 29 Listopad 2019, 21:26:51 »
Czy istnieje jakiś sposób lub ekspres który wybacza błędy przy robieniu espresso?
Bo wystarczy że w moim ekspresie użyje innej kawy niż ostatnio, ubije delikatnie lżej lub mocniej, woda będzie trochę chlodniejsza lub cieplejsza i już efekt jest kompletnie niezadowalajacy.
Jest wiele czynników przez które espresso sie nie udaje i czasem trudno o zachowanie każdego z tych czynników dokładnie w ten sam sposób za każdym razem.
Trochę to irytujące, często prowadzi do marnowania kawy.
Raz kawa wychodzi idealnie a raz przelatuje w 15 sekund a przygotowania prawie identyczne jak poprzednio.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2019, 21:30:00 wysłana przez JarekB »

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3386 dnia: 29 Listopad 2019, 21:38:57 »
No istnieje - stosowanie się do rad forum ;-)
- świeża kawa a nie jakiś suchar
- dobre mielenie i nie przestawianie młynka za każdym razem
- dystrybucja - np. Kribli-Grabli albo chociaż cork mixer
- ubić raz a równo, bez kombinowania - siła nie jest aż taka ważna
- ekspres z PIDem, zawsze tak samo wygrzany i z takim samym flushem
No i cierpliwość. Ekspres masz od niedawna to pewnie przekombinowujesz. Jaki kupiłeś młynek i ekspres?

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3387 dnia: 29 Listopad 2019, 21:42:46 »
@JarekB za mało danych...jak sprzęt...młynek...ekspres...kawa...

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3388 dnia: 29 Listopad 2019, 23:23:07 »
Ekspres Domita Classico (podobno to samo co La Pavoni pcl puccino) a młynek comandante c40 oraz kawa Chocolate Wave od Antonio.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3389 dnia: 30 Listopad 2019, 07:23:01 »
Te dźwigienki są raczej trudne do opanowania. Sam czasami popadam we frustrację przy mojej. Robię wtedy dłuższą przerwę i znowu wracam.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi