Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067944 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3330 dnia: 06 Listopad 2019, 16:52:42 »
Dla mnie kawy po tak długiej pre-infuzji smakują mniej wyraziście, są zbyt uładzone.
Ja w espresso szukam wyrazistości i dla mnie krótsza preinfuzja z wyższym ciśnieniem jest smaczniejsza.
Co kto lubi :)


Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 151
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3331 dnia: 06 Listopad 2019, 22:23:58 »
Kochani, pomóżcie. Zaczynam przygodę i robię espresso.

Mam przerobionego Zelmera 13z013 (zgodnie z poradami na forum sitko bez drugiego dna i kolba bez plastiku).
Młyn Ascaso i2 mini.
Testy na dwóch kawach: Rwanda i Etiopia.

Ekspres rozgrzany. Sitko pojedyncze, bo zwykle pijam małą czarną. Optymalnie wchodzi do niego ok 10 g. kawy.
IMG_20191106_174931-1.jpg

Udało się uzyskać ok 30 g. w 23 sek, ale niestety jedna i druga kawa wychodzi mega owocowo kwaśnie. Wiem, że za duża ekstrakcja ale czy aż tak kwaśno może wyjść? Przemiał jest dużo drobniejszy niż zwykle gdy kiedyś kolega mi mielił te kawy. Ciastko jest delikatnie błotniste, jakby za dużo wody w nim zostawało. Jak tylko admin pozwoli mi wklejać linki to udostępnię wideo z wykonania.
IMG_20191106_175848-1.jpg

Przed przeróbką sitka kawa jakoś tam wychodziła, nie była kwaśna i w miarę smakowała. Ciastko nie było błotniste, tylko raczej jak należy. Postanowiłem się wyostrzyć w tej sztuce na tym co mam, ale na razie jest całkiem odwrotnie.

Parzeniem kawy już się wcześniej bawiłem u kolegi na prawilnym ekspresie i młynku i nie rozumiem dlaczego teraz nie wychodzi.

Co robię źle?
Prosze pomóżcie.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2019, 22:30:57 wysłana przez Strzala świst gwizd »
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3332 dnia: 07 Listopad 2019, 09:16:16 »
Co robię źle?

Zmień ekspres na choćby używany kolbowy. Młynek jeszcze ujdzie choć to upierdliwe urządzenie i trzeba go rozszyfrować.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3333 dnia: 07 Listopad 2019, 10:57:52 »
30g czyli ratio x3, z tym czasem to dość szybko. Zmielił bym drobniej do wydłużenia ekstrakcji. Spróbuj uzyskać ratio x2 w zbliżonym lub dłuższym czasie (im bardziej przebijesz 25s tym mniej kwaśno powinno być). Przy drobniejszym przemiale możesz trochę podnieść dozę kawy. Co to znaczy "Optymalnie wchodzi do niego ok 10 g"?
Spróbuj nasypać do brzegu sitka a potem tampować.
Pomijając istotne parametry, błoto może oznaczać małą dozę i za gruby przemiał. Brak trójdrożnego też się może do tego dołożyć ale i w ekspresie z trójdrożnym ciapę można zrobić.

Jak do tego dojdziesz i nadal będzie kwaśno to spróbował bym jakieś Brazyli lub coś mocniej palonego a potem ekspres bo woda za zimna.
A ogólnie mimo wszystko łatwiej okiełznać sitko podwójne, pojedyncze są kapryśne.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2019, 11:53:34 wysłana przez Bacek »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3334 dnia: 07 Listopad 2019, 12:07:13 »
Dla mnie kawy po tak długiej pre-infuzji smakują mniej wyraziście, są zbyt uładzone.
Ja w espresso szukam wyrazistości i dla mnie krótsza preinfuzja z wyższym ciśnieniem jest smaczniejsza.
Co kto lubi :)

O widzisz, ja właśnie tak mam z Rotą. Wszystkie kawy zaczęły mi smakować tak samo przy długiej preinfuzji i brakowało im tego pazura. Teraz mielę trochę grubiej, albo schodzę z wagi i poajwiają się fajerwerki ;)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3335 dnia: 07 Listopad 2019, 17:23:23 »
Cześć,czy możecie mi pomóc zrozumieć jedną kwestie. W wielu poradnikach odnośnie przygotowywania espresso autorzy wspominają o ratio 1:2 czyli np 9g kawy -> 18g naparu. Gdzie w tym wszystkim zasada, że espresso powinno mieć 25ml? Czy te dwie zasady sie wykluczają? czy może ja czegoś nie rozumiem. Dodatkowo każdy producent ma troszeczkę inne sitka i do niektórych chodzi 7g a do niektórych nawet 10g kawy - co też wpływa na ilość i wagę espresso.

Z góry dziękuję za pomoc! :)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3336 dnia: 07 Listopad 2019, 17:34:30 »
W teorii 18 gramów to 18 ml ale tylko jeżeli chodzi o wodę. A tutaj mamy jest jeszcze cream która zwiększa objętość. Waga jest vardziej powtarzalna bo w zależności od ilości creamy objętość będzie pływała.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3337 dnia: 07 Listopad 2019, 17:42:29 »
7g -> 25 ml  to standard we włoskim barze kawowym. Ignoruj.
Trzymaj się podwójnego sitka 16-18 gram i ratio 1:2-2,5. Ułatwisz sobie życie.




Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3338 dnia: 07 Listopad 2019, 17:48:36 »
7g -> 25 ml  to standard we włoskim barze kawowym. Ignoruj.
Trzymaj się podwójnego sitka 16-18 gram i ratio 1:2-2,5. Ułatwisz sobie życie.




Czy przy pojedynczym sitku ta zasada 1:2-2,5 też jest ok?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3339 dnia: 07 Listopad 2019, 17:51:16 »
Tak

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3340 dnia: 07 Listopad 2019, 19:14:17 »
Jednakowoż trzymając się podwójnego sitka również ułatwisz sobie życie :mrgreen:

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3341 dnia: 07 Listopad 2019, 19:15:58 »
Trzymaj się podwójnego sitka ... Ułatwisz sobie życie.
Czy przy pojedynczym sitku ta zasada ... też jest ok?
Tak

Przy czym tu już utrudniasz sobie życie ;)

EDIT:

Jednakowoż trzymając się podwójnego sitka również ułatwisz sobie życie

Byłeś pierwszy :D

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3342 dnia: 07 Listopad 2019, 21:11:31 »
Trzymaj się podwójnego sitka ... Ułatwisz sobie życie.
Czy przy pojedynczym sitku ta zasada ... też jest ok?
Tak

Przy czym tu już utrudniasz sobie życie ;)

EDIT:

Jednakowoż trzymając się podwójnego sitka również ułatwisz sobie życie

Byłeś pierwszy :D

Marek.

Czy możecie powiedzieć jaka jest przewaga podwójnego sitka nad pojedynczym? Dlaczego lepiej go używać?

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3343 dnia: 07 Listopad 2019, 21:16:05 »
Jest "łatwiejsze" do opanowania. Lepiej toleruje niedokładnie dobrany przemiał, błędy dystrybucji i w sumie nie wiem co jeszcze... sprawdzone doświadczalnie ;)
Szczególnie na początku przygody z nową maszyną warto na dłuższy czas zapomnieć o pojedynczym sitku.

Offline dario199109

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3344 dnia: 07 Listopad 2019, 21:30:15 »
Jest "łatwiejsze" do opanowania. Lepiej toleruje niedokładnie dobrany przemiał, błędy dystrybucji i w sumie nie wiem co jeszcze... sprawdzone doświadczalnie ;)
Szczególnie na początku przygody z nową maszyną warto na dłuższy czas zapomnieć o pojedynczym sitku.
Bardzo dziękuję za cenną informacje! W takim razie chowam moje pojedyncze sitko do szafki 😂:-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi